5 enkle grep for å kvitte seg med pestsnegler

Pestsnegler er en samlebetegnle på uønskede snegler. Det de har til felles er derimot at de formerer seg ekstremt fort. 

Selv et par snegler kan fort ende opp med å bli en koloni på flere hundre, og etterhvert ødelegge økosystemet i akvariet.

For mange er pestsnegler blant annet posthornsnegle, malaysisk sandsnegle og eplesnegle. 

I denne guiden går vi gjennom hvordan du kan bli kvitt pestsnegler, og ramser samtidig opp grunner til hvordan de har blitt så tallrike.

Slik kvitter du deg med pestsnegler

Å kvitte seg med pestsnegler kan være en stor utfordring. Spesielt i større kar, men også i mindre kar med god beplantning.

La oss ta en nærmere titt på noen løsninger til hvordan du kan kvitte deg med pestsnegler.

Asiatisk jegersnegle

Det høres kanskje rart ut å erstatte en pestsnegle med en annen snegle. Vil man ikke da få et nytt problem for hendene sine?

Ikke nødvendigvis.

Asiatisk jegersnegle formerer seg nemlig veldig sakte sammenlignet med pestsnegler. Det vil definitivit ikke plutselig være hundrevis av de bare etter noen få uker.

Asiatisk jegersnegle er kjøttetere og livnærer seg nærmest utelukkende på andre snegler i naturen. Det samme gjør de i akvarier.

En asiatisk jegersnegle vil som regel spise 1-3 pestsnegler hver dag, avhengig av hvor store de er. 

Avhengig av hvor stort sneglproblem du har, kan du gå til innkjøp av alt fra én til en gruppe tre.

Selv om de ikke formerer seg like raskt som pestsnegler har du kanskje ikke lyst å få en gruppe med 20 asiatiske jegersnegler?

Merk at disse sneglene dreper alle akvariesnegler bortsett fra sin egen art, uansett hvor store de er. Det har ikke noe å si om det er små sebrasnegler på 2 cm, eller en stor eplesnegle på 6 cm. 

Hva gjør jeg når pestsneglene er borte?

Etterhvert som dine asiatiske jegersnegler har gjort jobben sin og renset akvariet ditt for pestsnegler, står du foran tre valg.

Skal du beholde dem? Skal du gi de bort? Eller lar du dem dø?

Et av de to første alternativene er selvfølgelig mest gunstig, men du vil kanskje ikke ende opp med 20-30 asiatiske jegersnegler etterhvert som de formerer seg heller.

Husk å ikke ta ut jegersneglene dine for tidlig. Det kan fort hende at det ligger eggeklaser med pestsnegler rundt omkring karet. Det lureste er derfor å beholde de i 1-2 måneder siden sist du så en pestsnegle.

Akvariefisk

Hvis du ikke ønsker å benytte deg av en asiatisk jegersnegle, kan et annet alternativ for å løse sneglproblemet ditt være å gå til innkjøp av sneglspisende akvariefisk.

Det finnes en rekke av dem, men du må naturligvis både ha et ønske om å ha de i etterkant, og ha plass til de i akvariet ditt.

Et alternativ er selvfølgelig å selge dem eller gi de bort når de har gjort jobben.

En av akvariefiskene som er best kjent for å spise snegler er kulefisk. Problemet med kulefisk er derimot at de aller fleste arter vil kreve et stort artskar. Det inkluderer både mbu og fahaka for eksempel.

Dvergkulefisk kan være et alternativ for mindre snegler, men de er ikke store nok til å ta voksne individer på over 2 cm. Disse bør også helst holdes i et artskar, men et plantet kar med enkelte akvarievenner kan fungere.

Når det kommer til akvariefisk vil derimot botiaer være den beste løsningen for de fleste akvarier. Disse er ikke bare flinke til å spise pestsnegler, men de går også godt sammen med mange andre fisk.

Praktbotia er et godt eksempel på en botia som er flink til å spise pestsnegler. Det eneste mulige problemet er derimot at denne fisken blir opptil 40 cm lang, og trenger et akvarium på 700 liter eller mer.

Heldigvis kan pakistanbotia også være til hjelp. Fordi denne ikke blir mer enn 15 cm lang, kan den klare seg i kar på så lite som 150 liter.

Vær oppmerksom på at både praktbotia og pakistanbotia er stimfisk, så det er viktig at du går til innkjøp av en gruppe på 6 individer eller mer hvis du velger disse.

Ved siden av disse artene kan både gullfisk, kampfisk og ciklider hjelpe til med å spise mindre snegler. Dette kan være til god hjelp med å holde sneglbestanden nede, men du vil mest sannsynlig ikke kvitte deg helt med sneglproblemet ditt.

Merk at selv flere gode sneglespisere kan ha problemer med skjellet til malaysisk sandsnegle. Når det kommer til akvariefisk trengs det som regel en stor art for å kvitte seg med denne type snegle. 

Kreps

Kreps som meksikansk dvergkreps kan være et fint alternativ til både asiatisk jegersnegle og akvariefisk. Det positive med meksikansk dvergkreps er at den ikke blir mer enn 4-5 cm lang, og dermed kan få plass i de fleste akvarier.

Denne arten er dyktig til å utrydde pestsnegler, og du kan se stor forskjell bare ved å kjøpe 1-3 individer. 

Merk at meksikansk dvergkreps potensielt kan få tak i småfisk i ny og ne, men de er ikke en trussel mot de fleste fisk.

Medisiner og kjemikalier

Virvelløse dyr er som kjent svært sårbare for medisiner som inneholder kopper. Dette kan derfor være en enkel løsning på pestsnegler.

Vær oppmerksom på at dette vil drepe alle virvelløse dyr, uansett om det er en pestsnegle eller en vakker elefantsnegle.

Du kan også kjøpe kjemikalier som utrydder snegler, men dette kan være mer skadelig mot akvariefisk. Om du har mulighet til det vil det lureste være å sette dine akvariefisk i et midlertidig kar før du bruker både kjemikalier eller kopper-baserte medisiner.

Selv om de fleste akvariefisk tåler kopper, er spesielt fisk uten skjell sårbare for medisiner. Vær oppmerksom på dette før du eventuelt prøver dette alternativet.

Plukk eller sneglefelle

Mange ganger er det enkleste ofte det beste. Du bli kvitt mange av pestsneglene enkelt ved å plukke de ut av akvariet. 

Dette er derimot sjeldent en løsning på å bli kvitt sneglproblemet helt, da du mest sannsynlig ikke får tak i alle de små sneglene, og eggeposene. 

Du kan derimot redusere bestanden sånn at de i det minste ikke ødelegger vannverdiene i akvariet ditt helt.

I større akvarier eller i kar som er godt beplantet kan det være ekstra vanskelig å plukke pestsnegler manuelt.

Da kan det være en bedre løsning å bruke sneglefeller for å redusere bestanden.

Du kan kjøpe slike feller på dyrebutikker, eller lage de selv.

For eksempel kan du bruke en hov opp ned, sammen med fôr som agurk på en gaffel. Sørg for at det er en åpning slik at sneglene klarer å komme seg inn, men ikke så stor at fisk gjør det.

Etter noen timer vil du mest sannsynlig finne en rekke pestsnegler i hoven din, og du kan ta de enkelt ut.

Som sagt vil dette mest sannsynlig ikke fjerne problemet ditt helt, men du kan i hvert fall redusere bestanden betraktelig.

Hvorfor snegler har kommet i akvariet ditt

For å redusere bestanden av pestsnegler, samtidig som du lettere kan unngå at det skjer på nytt, er det viktig å vite hvorfor det har kommet så mange snegler i akvariet ditt.

La oss se nærmere på noen mulige løsninger på hvorfor du har fått et sneglproblem.

Planter

Det mest vanlige måten man får pestsnegler i akvariet er når man kjøper akvarieplanter. Da kan det fort ligge små snegler eller eggeklaser du ikke legger merke til.

For å redusere risikoen for å få med seg pestsnegler når man kjøper akvarieplanter, er det viktig å se ekstra nøye på plantene før man plasserer de i karet.

For å redusere risikoen nærmest helt, kan du også velge å sette plantene i karentene slik du gjør mest nye akvariefisk.

Etter å ha holdt de i to til tre uker i et eget kar før du plasserer de i hovedkaret ditt vil du mest sannsynlig se om det er noen uønskede pestsnegler blant plantene dine.

Dekorasjoner

Selv om helt nye dekorasjoner ikke vil komme med pestsnegler, kan dekorasjoner som allerede har blitt brukt gjøre det.

Sørg for at du sjekker disse nøye før du plasserer de i karet ditt. Også her kan det være lurt å sette de i karantene i noen dager slik at du får sjekket de ekstra godt.

Overfôring

Selv om overfôring ikke vil være grunnen til at du først har fått pestsnegler i akvariet ditt, kan det være en stor grunn til at det har blitt så mange av dem.

Hvis du fôrer mer enn fisken din klarer å spise i løpet av 2-3 minutter, er det sannsynlig at du overfôrer.

Det samme kan være tilfellet dersom du fôrer med synkende fôr til fisk som helst spiser i midt- og toppsjiktet. 

Da vil i så fall fôret bli liggende på bunn og bli sneglemat. På den måten vil de formere seg ekstra fort.

Å ha mye alger i akvariet kan også være en grunn til at det plutselig har blitt mye snegler. Å gå til innkjøp av en ønsket algespiser vil kunne løse dette problemet.

Noe annet som er viktig for å unngå dannelsen av for mye alger er å unngå at akvariet står i direkte sollys.

Andre grunner

Selvfølgelig kan det også hende at du plasserte sneglene med vilje i akvariet ditt, og ikke hadde peiling på at de kom til å formere seg så fort.

Om du gjorde det har du helt sikkert lært av feilen din allerede.

Konklusjon

Nå har du både fått fem løsninger for å kvitte deg med pestsnegler, og flere grunner til hvorfor problemet oppsto.

Å bli kvitt pestsnegler kan være en slitsom prosess, så det er viktig at du legger tilrette for at forholdene i karet ikke skal være gunstige for dem.

Forhåpentligvis vil du snart løse sneglproblemet ditt med en eller flere av løsningene ovenfor, og dermed bli kvitt pestsnegler for godt.

Dyreplaneten
Logo