Asiatisk jegersnegle: Guide til stell og hold

Asiatisk jegersnegle (tidligere Clea helena og Anentome helena, men nå Anentome sp.) er definitivt en interessant snegle. Mange bruker denne arten til å bli kvitt et sneglproblem i karet sitt, da den spiser andre snegler.

I denne guiden kan du lære alt du trenger å vite før du går til innkjøp av en asiatisk jegersnegle.

Kort fakta om asiatisk jegersnegle

Vitenskapelig navnAnentome sp. 
FamilieBuccinidae
LevetidOpptil 3 år
StørrelseOpptil 2 cm
TypeKjøtteter
OppførselAggressiv*
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Asiatisk jegersnegle er små snegler som ikke blir mer enn 2 cm lange. Med sitt spiral-formede hus, beveger de seg sakte, men sikkert rundt i karet på leting etter et nytt bytte.

I motsetning til en del andre snegler, har asiatisk jegersnegle et flott, stripete hus i brune og gule farger.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur21-27°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)2-15

Plassering og størrelse på akvarium

Asiatisk jegersnegle befinner seg som de fleste andre snegler som oftest i bunnsjiktet. Denne snegler er derimot også glad i å klatre, så pass på å ha et tettsittende lokk slik at de ikke kommer seg ut av karet.

Skumfilter er også å anbefale, slik at det ikke skjer noen uhell.

På tross av størrelsen på disse sneglene, som tross alt ikke blir mer enn 2 cm lange, bør du i det minste holde de i et kar på 20 liter.

De kan nemlig fort tro de er i et for lite vann dersom de er i et lite kar, og vil prøve å rømme.

Med et tettsittende lokk vil de naturligvis ikke klare det, men du vil få mye mer naturlig oppførsel fra disse dyrene dersom du holder de i et større kar. 20 liter er minimum, men du bør helst holde de i et kar på alt fra 30 til 60 liter og oppover.

Planter og innredning

For snegler er naturligvis bunnlaget noe av det aller viktigste. Det er også tilfellet for asiatisk jegersnegle.

For at de skal klare å grave seg ned når de ønsker det, bør du ha et bunnlag bestående av fin sand. 

Når det kommer til planter bryr ikke asiatisk jegersnegle seg noe om disse. De er tross alt kjøttetere, så planter vil i hovedsak være for deg selv om eventuelt andre dyr du har i karet. Om du ønsker å ha javabregne, anubias eller hornblad er helt opp til deg selv.

Ved siden av dette kan du også velge å dekorere med stein og drivved.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Vannverdier er like viktig for snegler som for akvariefisk. Når det kommer til temperatur klarer asiatisk jegersnegle seg på alt fra mellom 21 til 27 grader celsius, der noe i midten av dette spekteret er det mest ideelle. 

PH er noe av det viktigste når det kommer til å holde snegler sammen med hardheten i vannet. Hvis pH er for lav, vil skjellet bli ødelagt og snegler vil etterhvert dø. Det er derfor viktig at pH er nøytral eller høyere for å unngå at dette skjer. Å sikte på et sted mellom 7,0 og 8,0 bør fungere fint.

Når det kommer til hardhet bør du ikke ha altfor bløtt vann. Sørg i det minste for at det er noe mineraler i vannet og at gh ligger på mellom 2 og 15.

Hvis du lurer på hvordan du får opp hardheten og pH kan du blant annet gjøre dette ved hjelp av kalkstein og knuste koraller.

Ved siden av disse generelle vannverdiene er det alltid viktig å gjøre rent akvariet ditt regelmessig. Å ha et skumfilter er bare en av tingene som renser karet, men du er også nødt til å gjøre regelmessige vannbytter. Og minst én gang annenhver uke for å holde nitrat, nitritt og ammonium nede.

Én eller flere asiatiske jegersnegler

Selv om asiatiske jegersnegler er farlige for andre snegler, angriper de ikke sin egen art. Om du har et problem med pestsnegler, gjør det derfor ingenting om du plasserer ut en gruppe av disse på alt fra tre til ti individer. 

Alt etter hvor mange pestsnegler du måtte ha i karet.

Vær oppmerksom på at én asiatisk jegersnegle sjeldent spiser mer enn 2-3 pestsnegler om dagen.

Med andre dyr

Asiatisk jegersnegle er en dårlig match for andre snegler, i hvert fall med mindre du ønsker å bli kvitt de, men de er ikke aggressive mot andre dyr. Det betyr at både fisk og reker kan være gode akvarievenner.

Når det kommer til fisk må du selvfølgelig være oppmerksom på hva du plasserer i karet. Større ciklider og kulefisk kan gjøre kort prosess på asiatiske jegersnegler.

Her er noen eksempler på fisk du kan holde sammen med asiatisk jegersnegle:

Ved siden av fisk vil de naturligvis gjøre kort prosess på andre snegler. Reker kan derimot være et alternativ, der både kirsebærreker, amanoreker og glassreker er noen av artene du kan velge blant.

Fôring

Hvis du har et kar overfylt av pestsnegler, som mange har når de vurderer å skaffe seg asiatiske jegersnegler, vil de ha nok fôr for en god stund.

Om du derimot ikke har er sneglproblem, men ønsker å holde asiatiske jegersnegler likevel, vil du være nødt til å fôre de. 

Som nevnt er asiatisk jegersnegle en kjøtteter. I naturen spiser de i hovedsak andre snegler, selv om de kan spise rester av andre dyr også.

En positiv ting med asiatisk jegersnegle er at de ikke overspiser. Så om du vil kan du plassere ut snegler for flere dager uten at det er noe problem.

Annet du kan fôre asiatisk jegersnegle med inkluderer blant annet røde mygglarver og blodormer. 

Formering og oppdrett

Asiatisk jegersnegle er ikke tvekjønnet, noe som gjør at disse egner seg til å bli kvitt et sneglproblem med. 

Du vil tross alt ikke erstatte et sneglproblem med et nytt sneglproblem.

Heldigvis formerer ikke asiatiske jegersnegler seg hurtig, og er mer like sulawesisnegler når det kommer til akkurat det.

Det er ikke mulig å skille kjønnene før lek, så om du ønsker flere av disse, er det lurt å gå til innkjøp av en gruppe på 4-10 individer.

Når de leker vil de først jage hverandre, før hannen setter seg oppå hunnen. Hunnen vil deretter plassere ut små “pakker” med egg rundt omkring karet.

Merk at disse små pakkene fort vil bli spist opp dersom du har et selskapsakvarium.

I et artskar vil det som regel ta alt fra 14-30 dager før eggene klekker og nye asiatiske jegersnegler kommer ut.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo