Glassreke: Komplett guide til hold og stell

Glassreke brukes på forskjellige måter i hobbyen, noen holder de i et selskapsakvarie, mens andre driver oppdrett for å fôre større akvariefisk, da de tross alt ikke blir mer enn ett år gamle.

Uansett hva du har planer om å gjøre med glassreker, kan du lære mer om hvordan du gjør det her. 

Kort fakta om glassreke

Vitenskapelig navnPalaemonetes paludosus
LevetidOpptil 1 år
StørrelseOpptil 4 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
StimJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende og størrelse

Glassreker er gjennomsiktige små reker som blir 3,5 til 4 cm lange. Denne formen har de utviklet for å slippe unna andre rovdyr. Glassreker er faktisk så gjennomsiktige at du kan se maten inni dem etter at de har spist.

Hunnen er forøvrig en god del større enn hannen, og det er den letteste måten å se forskjell på kjønnene. Etterhvert som hunnen blir eldre vil du derimot også kunne se en grønn sal, samt egg når den får det.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur18-28°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)5-20

Plassering og størrelse på akvarium

Glassreke lever den meste av tiden sin i bunnsjiktet. Her svømmer de rundt etter leting på fôr av en eller annen form. Dette kan være alt fra alger til andre mikroorganismer.

Hvis du planlegger å holde glassreker kan et artskar på så lite som 20 liter fungere. Om du derimot ønsker å etablere en større koloni bør du investere i noe større.

Planter og innredning

Glassreker trives godt sammen med akvarieplanter som javamose og hornblad. Det gir de godt med gjemmesteder og er samtidig en grobunn for mikroorganismer de kan spise opp senere.

Innred deretter med et bunnlag av sand, ettersom de kan grave. Da vil i så fall fin sand gjøre minst potensiell skade. 

Til slutt vil ekstra gjemmesteder av steiner og drivved alltid være gunstig.

Hvis du kun ønsker å holde glassreker for å drive oppdrett kan du naturligvis velge noe enklere, men det er likevel viktig at de har det bra slik at de ikke utvikler sykdommer som de siden overfører til din gullfisk, arowana, ciklider eller andre større fisk du ønsker å fôre til.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Glassreke tåler et vidt spekter av temperaturer. Så lenge rommet er oppvarmet vil du ikke nødvendigvis behøve en varmekolbe, ettersom de fint kan klare seg på en temperatur mellom 18 og 20 grader celsius. Det er naturligvis også gunstig om du ønsker å drive oppdrett med tanke på kostnader.

Når det er sagt klekker egg generelt raskere i varmere vann. Det samme gjelder for metabolismen og hvor fort dyr vokser. Det kan derfor være mer gunstig å ha en temperatur på 24 til 28 grader celsius i stedet, men dette kan du naturligvis teste ut selv.

Med tanke på pH bør den ligge et sted mellom 7,0 og 8,0. Hardheten må holdes et sted mellom 5 og 20 gh.

Som er tilfelle med alle reker er også glassreker sensitive for nivåer av nitrat, nitritt og ammonium. Nitrat bør holdes på under 10 ppm, mens det ikke bør være mulig å registrere de andre verdiene.

Husk å gjennomføre regelmessige vannbytter ved siden av å ha et godt filter på plass.

Én eller flere glassreker

Glassreker trives definitivt mye bedre i gruppe. Fordi de er en fredelig reke er det heller ikke et problem å ha en stor stim av dem. Hold de helst i en gruppe på minst 6 individer, men også gjerne en god del større.

Om du ønsker å drive oppdrett kan det være lurt å gå til innkjøp av 10-20 individer, der minst halvparten av de er hunner.

Med andre dyr

Selv om glassreker ofte brukes som levendefôr i hobbyen er det fortsatt en flott reke å holde i et selskapsakvarium.

Disse små krabatene er fredelige, så de passer med et vidt spekter av andre arter. Når det er sagt må du selvfølgelig ta noen forhåndsregler, da de vil bli spist om du holder de med for store eller for aggressive fisk eller krabber.

Noen eksempler på fisk som fint kan gå sammen med glassreke er:

Ved siden av fisk vil du også kunne holde de sammen med de fleste snegler. De fleste prøver å holde seg unna pestsnegler, da de formerer seg i en voldsom fart, men du kan alltid velge sebrasnegle eller elefantsnegle som formerer seg mye tregere.

Videre vil de aller fleste andre reker fungere med glassreke. Det inkluderer både biereke, kardinalreke, viftereke og gabonreke for å nevne noen. 

Krabber er derimot ikke anbefalt da de aller fleste arter vil jakte på reker.

Fôring

Fôring av glassreke er enkelt, spesielt om du har satt opp et tilpasset akvarium. I så fall vil de allerede ha mange alger og andre mikroorganismer som de kan spise.

Ved siden av dette bør de få fôr innimellom. Her kan du blant annet fôre med rekefôr, spirulina, algepellets og artemia eller mikroorm. 

Pass på at de får i seg noe kalsium for at skallet deres skal holde seg hardt. De fleste fôrtyper som er rettet mot reker har dette i seg, ellers kan du for eksempel blanchere spinat og la det ligge i karet et døgn en gang i uka.

Det viktigste å passe på når du fôrer reker er rett og slett å passe på at du ikke overfôrer. Dette er små krabater som ikke spiser altfor mye ved siden av det de allerede finner i akvariet. Overfôring vil nemlig fort føre til dårlige vannverdier og potensielt døde reker.

Formering og oppdrett

Glassreke er en av de letteste rekene å drive oppdrett på. Det, kombinert med at de uansett ikke lever mer enn i ett år, og samtidig ikke er av de vakreste rekene i hobbyen. 

Hvis du ikke bryr deg om hvor fort og hvor mange glassreker du klarer å avle frem, kan du holde de i et eget artskar med mange gjemmesteder, alger og mikroorganismer. I så fall vil kolonien bli større omtrent av seg selv.

Hvis du derimot ønsker å få mange glassreker, bør du være litt mer “hands on”. 

Til å begynne med trenger du naturligvis flere hunner og hanner i karet.

Omtrent hver andre til tredje uke vil hunnen begynne å produsere egg. Da vil du i så fall se mellom 20 og 30 grønne prikker rundt beina til reken. 

Når du ser dette venter du et par dager slik at hannen rekker å fertilisere de. 

Når et par dager har gått kan det være lurt å flytte hunnen over i et eget kar. 

Etter at eggene har klekket i karet er det deretter lurt å flytte hunnen tilbake i hovedkaret, slik at hun ikke spiser noe av yngelen sin. 

Fôr deretter med artemia og spirulina slik at de vokser så fort som mulig. Etter omtrent fem uker vil de være fullvoksne. 

Vanlige problemer med glassreke

Fordi glassreker ofte brukes som levendefôr vil det være mange av disse tilgjengelig for salg. De fleste som driver oppdrett på glassreker med dette i tankene bryr seg ikke like mye om hvordan rekene har det, da de tross alt skal bli spist innen kort tid.

Du som kjøper bør derimot sørge for at dine fremtidige glassreker har hatt det bra. Mange glassreker som blir avlet fram for fôr vil nemlig dø fort fordi de har vært holdt under dårlige forhold, og har dermed hatt et høyt stressnivå.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo