Gabonreke: Komplett guide til hold og stell

Gabonreke er kanskje en av de mest interessante rekene du kan ha i akvariet ditt. Ikke bare blir den opptil 15 cm lang, men den er også veldig fredelig, og kan holdes med en rekke akvarievenner.

I denne guiden tar vi en nærmere titt på hva du må huske på før du går til innkjøp av en gabonreke.

Kort fakta om gabonreke

Vitenskapelig navnAtya gabonensis
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
GruppeNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende og størrelse

Gabonreke er en av de største rekene i hobbyen. De blir faktisk hele 15 cm lange, noe som er mye lenger en andre kjente arter som amanoreke og kirsebærreke.

Ikke bare er gabonreke en stor reke, men den ser nesten ut som en kreps. Det skyldes ikke bare størrelsen, men også hvordan den er bygget på, med sine store og sterke bein.

Hannen blir forøvrig mye større enn hunnen, men det ser du ikke før de blir 7-8 cm lange. Da vil også hannen ha større forbein, mens hunnen har bredere plater rundt mageområdet. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur20-30°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)3-15

Plassering og størrelse på akvarium

Gabonreke trives på bunnen av karet i middels til sterk strøm. De samler nemlig opp mikroorganismer, plankton og lignende som de spiser ved hjelp av beina sine akkurat som viftereker. Litt på samme måte som hvordan mikrokrabbe gjøre det.

For at den skal kunne fange nok partikler må du derfor ha et godt filter. Gjerne på mellom 6 og 10 ganger totale antall liter i karet. Du kan samtidig bruke en akvariepumpe, eller stille inn filteret slik at det blir middels sterk strøm i karet.

Fordi denne reken blir opptil 15 cm lang, bør du i det minste ha et akvarium på 100 liter.

Planter og innredning

På tross av størrelsen sin er gabonreke er nokså sjenert reke. Den foretrekker å gjemme seg store deler av dagen. Under planter, drivved, steiner eller i huler. Om den kan fange alger og mikroorganismer samtidig er det bare enda bedre.

Ettersom gabonreke lever av mikroorganismer bør du ha et plantet akvarium om du ønsker å holde denne reken. Det vil gjøre det lettere for disse små dyrene å etablere seg i karet.

Hvilke akvarieplanter du velger er ikke så farlig, du kan til og med velge flyteplanter som for eksempel hornblad om du ikke ønsker å plante i bunnlaget.

Når det kommer til bunnlaget, må det være av fin sand. Selv fin grus vil potensielt kunne ødelegge de følsomme (men sterke) beina til gabonreke de bruker til å fange mikroorganismer.

Videre må du sørge for at det er nok av gjemmesteder. Innred gjerne rikelig med steiner og drivved, og i det minste et par huler eller overheng.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til vannverdier er gabonreke en hardfør reke. Den tåler nemlig et vidt spekter av både pH og temperatur.

Temperaturen kan holdes et sted mellom 20 og 30 grader celsius, men det beste vil nok være om du holder deg et sted mellom 22 og 28. 

For pH gjelder akkurat det samme. Selv om den kan holdes i vann mellom 6,5 og 8,0 i pH, vil den trives best med en pH på mellom 7,0 og 7,5. 

Videre bør det være noe hardhet i vannet for at skjellet til gabonreken skal kunne bli sterkere. En hardhet på mellom 3 og 15 vil fungere fint.

Selv gabonreke er en hardfør art når det kommer til temperatur og pH, betyr ikke det at de tåler hva som helst. Akkurat som andre ferskvannsreker er de veldig sårbare for nivåer av nitrat, nitritt og ammonium. De to sistnevnte bør det være så lite av at det ikke en gang går an å registrere deg på tester.

Å ha et godt filter og gjøre regelmessige vannbytter, samt det å unngå å overfôre vil hjelpe med å holde disse nivåene nede.

Én eller flere gabonreker

Gabonreker kan fint holdes sammen i en gruppe på 2-3 individer, men det er heller ikke nødvendig, da de vil klare seg fint alene. Fordi det er en fredelig art blir det sjeldent krangling, og det kan til og med hende at de kommer til å stå ved siden av hverandre i karet for å prøve å fange mikroorganismer som kommer med strømmen.

Med andre dyr

Selv om gabonreke er en stor reke, kan de faktisk holdes med en rekke andre arter. Som sagt er dette en fredelig reke, som svært sjeldent vil angripe andre. Det gjelder faktisk også andre reker.

Når det er sagt må du ikke finne på å holde de sammen med delvis aggressive og store arter som ciklider og gullfisk. Da vil den fort kunne ende opp som fôr. 

Noen eksempler på akvarievenner til gabonreke kan være:

For stimfisk, og spesielt barber som tigerbarbe og praktbarbe, er det viktig at du holder de i større grupper på 20-50 individer, ettersom de fort kan begynne å nappe på gabonreken i en liten stim på 6-10. 

Fôring

Når det kommer til fôring av gabonreke er det en spesiell teknikk du bør gå for. Det ideelle er å fôre pulverbasert fôr basert på alger, spinatpulver og lignende oppstrøms. På den måten vil fôret komme med strømmen og bli fanget i beina til gabonreken.

Videre bør gabonreke holdes i et veletablert, plantet akvarium. På den måten vil det være en god flora av alger og mikroorganismer i akvariet. Både javamose og andre akvarieplanter er gode løsninger ettersom mikroorganismer kan etablere seg fort her.

Husk at du ikke må overfôre. Dette kan fort føre til at verdiene i karet blir farlige.

Formering og oppdrett

Selv om et i teorien er mulig å drive oppdrett på gabonreke blir det ikke gjort i praksis. Denne arten blir omtrent utelukkende fanget i naturen for så å bli solgt til akvarister i hobbyen.

En av grunnene til at det er så vanskelig å drive oppdrett på gabonreker er at de går gjennom så mange larve-stadier som små. For eksempel må eggene klekke i saltvann/brakkvann, før de deretter kommer seg tilbake til ferskvann.

Vanlige problemer med gabonreke

Akkurat som med akvariefisk kan gabonreke få sykdommer og infeksjoner. Rundt perioden hvor de skifter skall er det viktig at vannverdiene er ekstra gode. I dagene etterpå vil de nemlig være ekstra sårbare.

Selv om de gjemmer seg for fisk og holder seg i ro til skallet har blitt litt hardere, hjelper ikke dette på bakterielle infeksjoner og sykdommer. Pass derfor på at du alltid holder vannverdiene dine stabilt gode.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo