Viftereke: Komplett guide til hold og stell

Viftereke er en svært interessant reke. Ikke bare blir den hele 8 cm lang, og er dermed en av de større rekene i hobbyen, men måten den spiser på er også fascinerende. Da slår den ut “viftene” sine og fanger mikroorganismer og alger.

Hvis du har planer om å holde viftereke i akvariet ditt er det en rekke ting du er nødt til å tenke på. Alt det du trenger for å komme i gang kan du lære om i denne guiden.

Kort fakta om viftereke

Vitenskapelig navnAtyopsis moluccensis
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 8 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimJa
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Viftereke er en av de større rekene i hobbyen. I akvarier blir de omtrent 8 cm lange, mens de kan bli opptil 12 cm lange i naturen. 

Det er også en enkel måte å skille kjønnene, ettersom hunnen gjerne blir 2 cm mindre enn hannen, og blir med andre ord sjeldent mer enn 6 cm lang.

Du kan også se det forbeina, da hannen har tyggere bein (eller armer om du vil) enn hunnen.

Viftereke kan forandre farger etter hvordan miljø den befinner seg i, men er som regel brun eller gulaktig.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur21-26°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)3-15

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet vil viftereke, akkurat som gabonreke, finne seg et sted der det er godt med strøm, slå ut viftene sine og fange mikroorganismer. Dette vil i mange tilfeller være i nærheten av åpningen til filteret eller akvariepumpen (i hvert fall om den er innen rekkevidde).

Ettersom viftereke er en av de større rekene, og samtidig trenger et akvarium med mange mikroorganismer, bør du i det minste holde de i et akvarium på 60 liter.

På grunn av dette bør viftereke aldri heller plasserer i et helt nytt akvarium. Det bør være veletablert der planter og filter har fått stått på i 3-6 uker før du plasserer de i karet.

Å ha godt med lys (eventuelt sollys deler av dagen) vil hjelpe til med produksjonen av alge i karet, noe som vifterekene vil sette stor pris på.

Pass på at du har en god strøm i vannet slik at viftereken kan bruke viftene sine til å fange mikroorganismer og plankton fra vannet. Bruk gjerne et filter som sirkulerer 6-10 ganger antall liter i akvariet ditt.

Planter og innredning

I naturen kommer viftereke fra elver i Sørøst-Asia. Her er de vant til tett vegetasjon. I denne vegetasjonen vokser det mange mikroorganismer, noe som også vil skje om du har rikelig med akvarieplanter i ditt eget kar.

Hvilke akvarieplanter du velger har ikke mye å si, så lenge det er nok vegetasjon. Både javamose, anubias og hornblad kan brukes flittig for både å danne gjemmesteder, men enda viktigere for at det skal dannes nok mikroorganismer.

Ved siden av rikelig med planter kan du gjerne innrede med drivved og steiner for å danne gjemmesteder.

Bunnlaget er ikke ekstremt viktig for viftereker, men for å unngå at de skader beina bør du passe på å ikke ha et bunnlag som består av skarpe kanter. Fin sand er det valget som vil innebære minst risiko.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til temperatur trives viftereke fint i akvarier på mellom 21 og 26 grader celsius. Med andre ord bør du ha en varmekolbe for å sikre at vannet blir varmt nok.

Viftereker klarer seg i vann med en pH på mellom 6,5 og 8,0, men som de fleste dyr som er avhengig å ha et hardt skall, er nøtralt eller basisk vann best. Det vil derfor være bedre å sikte på en pH på mellom 7,0 og 7,5.

Igjen vil et vann bestående av mineraler være gunstig for skalldyr. Pass derfor på at hardheten ligger et sted mellom 3 og 15.

Til slutt må du alltid huske på at reker er svært utsatt for verdier av nitrat, nitritt og ammonium. Dette kan holdes i sjakk ved å ha et godt filter og å unngå overfôring.

Vannbytter er også en viktig del av å holde disse nivåene nede. Samtidig må du være oppmerksom på at viftereker tåler dårlig større svingninger i vannverdiene. Gjør heller et vannbytte på 20 % oftere (for eksempel 2-3 ganger i måneden) enn 1-2 store vannbytter hver måned.

Én eller flere viftereker

Viftereke er en fredelig reke som fint kan holdes sammen med flere individer av sin egen art. I så fall vil de danne et hierarki, der den sterkeste vil få den beste plassen for å fange mikroorganismer. Det kan bli litt knuffing, men i motsetning til enkelte andre arter i hobbyen er det ingenting å bekymre seg over.

Med andre dyr

Fordi viftereke både er fredelig og vokser til å bli opptil 8 cm lang, har du en rekke muligheter når det kommer til akvarievenner.

Husk å tenke på at viftereker trenger middels til sterk strøm i akvariet, så populære arter som kampfisk, som tross alt kommer fra rismarker i Asia, ikke vil passe godt i et slikt kar.

Det samme gjelder større og delvis aggressive fisk som gullfisk og store ciklider.

Videre må du også være forsiktig med kjente finnenappere, da de fort kan komme bort og nappe på viftene. Da blir det vanskelig for vifterekene å få i seg nok næring. Spesielt om en av de blir skadet på grunn av dette.

Selv om fisk som tigerbarbe mest sannsynlig går fint i større grupper på 20-50 individer, vil de fort kunne ende opp å nappe på viftereker i en mindre stim enn dette.

Noen enkle akvarievenner du kan holde sammen med viftereke er:

Fôring

Hvis du har lagt tilrette i akvariet ditt er det ikke sikkert du trenger å fôre vifterekene dine. 

Så hvordan vet jeg at jeg har lagt tilrette godt nok?

For det første kan du spørre deg selv om du har nok av akvarieplanter. Dette vil sørge for at mikroorganismer dannes lettere.

Videre må du alltid vente noen uker etter at du har startet opp et nytt akvarium før du plasserer vifterekene dine i det.

Noen velger også å bruke amanoreker eller andre eggleggende arter som en slags ressurs av levendefôr. Amanoreker er spesielt fint til dette, ettersom legger egg så regelmessig. Da kan vifterekene gå bort og spise noen av disse om de ikke får i seg nok mikroorganismer i karet.

Til slutt bør du også ha noe lys, og gjerne sollys noen timer i døgnet for at det skal produseres en del alger i karet som vifterekene kan fange opp.

Hvis du har alle disse faktorene på plass, vil vifterekene dine helt sikkert få i seg nok næring.

Når det er sagt, kan du fôre med pulverbasert algefôr, spinat eller artemia innimellom dersom du vil være på den sikre siden. Bare pass på at du ikke overfôrer, da det fort kan bli dårlige vannverdier av dette.

Formering og oppdrett

I skrivende stund er det ingen som har klart å drive oppdrett på viftereke i hobbyen. Ettersom eggene krever brakkvann/saltvann for å klekke, før de deretter må komme seg til ferskvann igjen, er dette en svært krevende prosess.

På grunn av dette vil de vifterekene du finner i dyrebutikker være fanget fra naturen. Som regel koster de rundt hundrelappen, selv om du kanskje kan klare å finne noe billigere.

Vanlige problemer med viftereke

Det viktigste når du holder en viftereke er sørge for at det er nok mikroorganismer og alger i vannet, samtidig som det er nok strøm slik at de kan fange de i viftene sine. Mange som er nye til hobbyen plasserer vifterekene i akvariet sitt nesten med en gang de starter det opp. Dette er dessverre en dødsdom for denne arten, og du vil være heldig dersom den klarer å overleve.

Videre bytter viftereke skall hver 1,5-2. måned. I denne perioden vil de være ekstra sårbare når det kommer til aggressiv fisk, men også når det kommer til infeksjoner. Det er derfor viktig at du holder vannverdiene stabile i denne perioden (og forsåvidt hele tiden).

Til slutt må du huske på at viftereke er en reke, og at reker ikke tåler kopper. De fleste medisiner til fisk inneholder kopper, så dette må du absolutt ikke putte i et kar med reker i. Det vil i så fall være en sikker død for alle reker i karet.

Konklusjon

Forhåpentligvis har du fått svar på alle spørsmålene du hadde om viftereke. Så lenge du følger rådene i denne guiden vil du nok fint klare å ta vare på viftereker i akvariet ditt. Jeg ønsker deg masse lykke til med din nye reke.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo