Velkommen til en av de mest populære rekene i hobbyen. Amanoreke er en favoritt blant mange akvarister, og det er ikke uten grunn. Ikke bare er de en fredelig reke, men de er også lette å få tak i, og er en av de mest hardføre rekene i hobbyen. Det gjør de til et perfekt valg for nybegynnere.
Selv om de er kategorisert som enkle å ta hånd om, må du alltid skaffe deg så mye informasjon du kan om arten du planlegger å holde. I denne guiden får du vite alt det du trenger før du begynner.
Kort fakta om amanoreke
Vitenskapelig navn | Caridina multidentata |
Levetid | Opptil 3 år |
Størrelse | Opptil 5 cm |
Type | Alteter |
Oppførsel | Fredelig |
Vann | Ferskvann |
Min. størrelse på akvariet | 30 liter |
Stim | Ja (6+) |
Sjikt i akvariet | Bunnsjikt |
Vanskelighetsgrad | Enkel |
Utseende og størrelse
Da jeg sa at amanoreke var en av de mest populære rekene i hobbyen, hadde du kanskje forventet deg en reke med mange farger? I så fall vil du bli skuffet, ettersom amanoreke er hvite, nærmest gjennomsiktige reker.
De blir en del større en dvergreker som som kirsebærreke (som forøvrig har en knallrød farge), og vokser til å bli opptil 5 cm lang.
Blant denne arten er det faktisk hunnen som blir noe større enn hannen. Du kan også se forskjell på kjønnene ved å se på de prikkene på skallet. Her vil hunnen ha lengre prikker enn det hannen har.
Trivsel og ideelle forhold
Vann | Ferskvann |
Min. størrelse i liter | 30 liter |
Temperatur | 22-27°C |
pH i vannet | 6,0-7,0 |
Hardhet (GH) | 5-15 |
Plassering og størrelse på akvarium
I akvarier vil amanoreke befinne seg for det meste i midtsjiktet, og gjerne blant akvarieplanter.
Selv om amanoreke blir opptil 5 cm lang, trenger du ikke et veldig stort kar for å holde disse. Det vil nære nok med 30 liter for en liten gruppe, men 40 liter vil selvfølgelig være enda bedre.
I naturen er de vant til å leve i elver, så det gjør ikke noe at det er litt strøm i vannet. Her vil både svak og middels strøm fungere fint. I hvert fall så fremt de har planter å gjemme seg blant.
Planter og innredning
Planter er noe av det viktigste du gjør når du holder amanoreker. Faktisk vil jeg påstå at du bør vurdere å velge en annen art dersom du ikke ønsker å styre med planter.
Akvarieplanter gir nemlig ikke bare gode gjemmesteder for amanoreker, men er også et sted hvor mikroorganismer får vokse. Disse mikroorganismene vil amanorekene igjen spise.
Bruk gjerne akvarieplanter som javamose og anubias, sammen med en flyteplante som hornblad slik at du ender opp med et akvarium med masse vegetasjon.
Når det kommer til annen innredning trenger er det ikke nødvendig med mindre du ønsker det. Men både steiner og drivved kan også fungere som gjemmesteder ved siden av plantene.
Hvordan bunnlag du velger har ikke så mye å si for amanoreke. De vil klare seg fint med alt fra sand og grus til større runde steiner.
Å gi akvariet en del lys kan hjelpe til med fôringen av disse rekene da det vil stimulere for at alger vokser. Ha gjerne akvarielys som står på 12-14 timer i døgnet. Hvis du vil at det skal vokse mye alger i karet ditt kan du også plassere akvariet et sted hvor sola skinner i noen timer i løpet av dagen. Amanoreker er nemlig svært dyktige algespisere.
Vann, temperatur, hardhet og pH
Amanoreke er en hardfør art som tåler temperaturer på mellom 22 og 27 grader celsius, samt en pH på alt fra 6,0 til 7,0. Hardheten i vannet bør ligge mellom 5 og 15 gh.
Optimal pH er nok likevel nærmere 7,0 enn 6,0. Og temperaturen i vannet bør heller være 24-25 enn helt nede på 22 grader dersom du ønsker å optimalisere forholdene.
Amanoreke er forøvrig svært skjøre mot dårlige vannverdier (akkurat som andre reker). Du må derfor passe på å teste nivåene av nitrat, nitritt og ammonium regelmessig.
Hvis vannverdiene er for dårlige vil du også noen ganger kunne se det ved at rekene forsøker å komme seg ut av akvariet. I så fall er vannbytte på overtid.
Å sikte på vannbytter på 30 % annen hver uke er en god tommelfingerregel, men enkelte kar vil trenge at det gjøres hver uke i stedet. Jo større kar du har, jo færre vannbytter trenger du generelt å gjøre.
Én eller flere amanoreker
Amanoreker bør holdes i gruppe da de føler seg mye tryggere sammen. Jeg har satt en gruppe på 6 som minimum, da det ikke bør være et problem å holde såpass mange i et kar så lite som 30 liter. 40-60 liter er naturligvis bedre, og bør prioriteres dersom du vurderer å ha fisk i akvariet ditt også.
Hvis du bare har kjøpt et par amanoreker, eller noen av de har dødd, vil dersom regel være mye mer sjenerte enn om de hadde vært i en større gruppe.
Om du klarer bør du sørge for at minst halvparten av amanorekene er hunner.
Med andre dyr
Amanoreker er fredelige, middels store reker som kan holdes med en rekke andre dyr i akvarier. Fordi de vokser til å bli opptil 5 cm lange, har du også noen flere valg enn for dvergreker som kirsebærreke.
Når det er sagt er det fortsatt mange arter du bør være forsiktig med. Det inkluderer alt fra gullfisk til ciklider.
Selv kampfisk kan være en risiko mot amanoreke.
Av akvarievenner du fint kan holde med amanoreke kan jeg anbefale:
- Sebrasnegle
- Elefantsnegle
- Otocinclus
- Stjernedanio
- Cherrybarbe
- Neontetra
- Honninggurami
- Rødmunntetra
- Platy
- Guppy
- Sebrafisk
Ved siden av snegler og akvariefisk kan du naturligvis også holde de sammen med andre reker. Her er kirsebærreker, viftereke og glassreke bare to av flere alternativer.
Fôring
Selv om amanoreke spiser alger og rester av fiskefôr i akvariet, betyr ikke det at du aldri trenger å fôre de. I de aller fleste tilfeller vil det være nødvendig å gi de fôr, men hvor ofte du bør gjøre det varierer stort.
I akvarier med mye alger kan det for eksempel holde å fôre de to ganger hver uke med noe annet.
Det er verdt å merke seg at amanoreker er altetere og bør ikke kun få plantemateriale. Fôr derfor innimellom med fôr som artemia, flakfôr og lignende.
Ved siden av dette kan du legge blanchert spinat eller brokkoli en gang i uka slik at de får i seg godt med kalsium. Dette vil hjelpe til med å styrke skallet deres.
For at det ikke skal utvikle seg dårlige vannverdier bør du fjerne det som ikke er blitt spist opp i løpet av 12-24 timer.
Formering og oppdrett
Amanoreke er svært vanskelig å drive oppdrett på og det anbefales ikke at du prøver. I hvert fall om du ønsker å få amanoreker billigere eller selge. Om du bare har lyst til å gi det et forsøk vil det ikke gjøre stor skade, ettersom amanoreker uansett legger ut egg i akvarier.
I naturen legger amanoreker hundrevis av egg som tas med elven ut i salt- og brakkvann. Det må nemlig være salt i vannet for at eggene skal klekke.
Her driver de rundt med strømmen i mellom 8 og 10 uker før de sakte men sikkert beveger seg mot elver og innsjøer igjen.
Det problematiske er ikke å få egg, men å klekke de, for deretter at larvene skal bli til reker.
Det har vært svært få suksessfulle forsøk på dette, som har ført til at nesten alle amanoreker i hobbyen er fra naturen. Heldigvis er de langt fra truet for øyeblikket.
Vanlige problemer med amanoreke
Et vanlig problem med amanoreke er at det du kjøper i butikken faktisk ikke er en amanoreke. Det er nærmest umulig å se forskjell på noen av artene, men du kan legge merke til det på grunn av oppførselen. De fleste imposterne spiser nemlig ikke alge, mens amanoreker jobber ivrig rundt i karet.
Et annet vanlig problem med reker er at de ikke tåler kopper. Ettersom de fleste medisiner til fisk, for eksempel for å kurere hvitprikk, inneholder kopper, er det mange reker som har dødd i et forsøk på å holde fisk i livet. Dette skjer som regel fordi nybegynnere ikke vet at reker ikke tåler kopper.
Hvis du er nødt til å bruke medisin som inneholder kopper på den syke fisken din er du nødt til å skille dem fra hverandre.
Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra.