Biereke: Komplett guide til hold og stell

Biereker er en av de flotteste rekene i hobbyen. Dette er også en favoritt blant oppdrettere, som prøver å få frem de vakreste fargene, samtidig som de karakteristiske hvite og røde stripene kommer tydelig fram. 

På grunn av mye oppdrett er biereker relativt skjøre, og man er nødt til å holde vannverdiene stabile om man skal klare å holde de i live. Pass på at du leser gjennom denne guiden nøye før du setter i gang.

Kort fakta om biereke

Vitenskapelig navnCaridina logemanni
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 3 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet20 liter
StimJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende og størrelse

Biereker er en av de mest ettertraktede rekene i hobbyen og det er lett å se hvorfor. Med sine røde og hvite striper ser de fantastiske ut, spesielt i et plantet akvarium.

Akkurat som kirsebærreke er biereke en dverg-variant som ikke blir mer enn 3 cm lang. Hunnen blir mellom 10 og 30 % større enn hannen, så det bør være mulig å se forskjell på kjønnene relativt tidlig.

Ettersom de blir kjønnsmodne vil hunnen begynne å bære på egg under halen.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter20 liter
Temperatur20-25°C
pH i vannet6,0-7,4
Hardhet (GH)0-7

Plassering og størrelse på akvarium

Som de aller fleste reker befinner biereke seg som regel på bunnen av karet. Her vil den ivrig lete etter matrester, alger og lignende den kan få tak i. 

Ettersom biereker ikke blir mer enn 3 cm lange, må du ikke ha et veldig stort akvarium for å huse de. Men du bør i det minste holde de i et akvarium på 20 liter.

På grunn av mye opprett for å få frem de flotte hvite og røde stripene, er ikke biereker like hardføre som andre populære reker som for eksempel amanoreke. Hvis du ikke er erfaren i hobbyen kan det derfor være lurt å velge et større kar på 40 liter for å gi deg større marginer når det kommer til å holde vannverdiene stabile.

Planter og innredning

Biereke trives i et akvarium med en rekke akvarieplanter. Her vil spesielt javamose, men også anubias, javabregne og andre planter fungere som gjemmesteder.

Ved siden av å fungere som gjemmesteder vil disse plantene være grobunn for mikroorganismer som bierekene dine vil spise av. 

Selv om planter er det aller viktigste vil bierekene sette pris på flere gjemmesteder. Innred derfor gjerne med både drivved og steiner om du ønsker det.

Bunnlaget har ikke så mye å si for biereker. Det kan være alt fra fin sand til grus.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Fordi biereker ikke er hardføre akvariereker, må du være ekstra nøye med å holde vannverdiene stabile. 

Biereke kommer originalt fra Taiwan, men de fleste individene du ser i handelen har det blitt drevet oppdrett på. Om du får tak i reker fra naturen vil disse være mer hardføre, men vil til gjengjeld ikke ha store hvite og røde striper. I stedet vil de nesten være helt røde.

Vannet i akvariet du holder biereke i bør ligge på mellom 20 og 25 grader celsius. pH bør være mellom 6,0 og 7,4, samtidig som vannet målet en gh på mellom 0 og 7. 

Som alle reker er biereke svært utsatt for oppbygging av nitritt, nitrat og ammonium. Et godt filter, unngå overfôring og regelmessige vannbytter sørger for at disse verdiene ikke blir dødelige. 

I mindre kar på 20 liter bør du gjøre vannbytter hver uke for å være på den sikre siden. I kar på 40 liter og mer holder det gjerne å gjøre et vannbytte annenhver uke.

Fordi biereker skifter skall for å kunne vokse seg større (som alle reker og krabber), vil det kunne bli liggende i karet. Med mindre bierekene eller andre dyr i akvariet spiser det opp i løpet av en dag eller to bør du ta det ut. Konsekvensen av at det blir liggende å råtne er dårlige vannverdier.

Én eller flere biereker

Biereker er en av de mest fredelige reke-artene i hobbyen. Selv ikke hannene krangler noe særlig med hverandre. Det betyr at du ikke en gang trenger å tenke på forholdet mellom hunner og hanner med mindre du ønsker å drive oppdrett.

De trives veldig godt i grupper, så prøv i det minste å holde 6 eller flere biereker sammen i akvariet ditt.

Med andre dyr

Fordi biereker er en av de mest fredelige rekene i hobbyen trenger du ikke å bekymre deg over aggresjon fra deres side. Du må derimot bekymre deg over aggresjon mot bierekene dine, da de tross alt ikke blir mer enn 3 cm lange.

Fisk som gullfisk, ciklider og store guramier bør unngås. Det samme gjelder for store fisk generelt.

Mange lurer på om biereker kan fungere med kampfisk, noe de potensielt kan gjøre avhengig av hva du mener med “fungere”. I så fall er du nødt til å ha på plass en etablert koloni med mange gjemmesteder.

Kampfisken vil nok spise en biereke i ny og ne, men med nok individer og gjemmesteder vil de vokse nok nye biereker til at kolonien overlever.

Mer fredelige akvarievenner kan derimot være det beste valget. Her er noen alternatier:

Ved siden av fisk kan du også holde de sammen med de fleste andre reker. Akvariesnegler som sebrasnegle og elefantsnegle vil også gå fint.

Være derimot forsiktig med krabber. Fredelige krabber som mikrokrabbe kan kanskje fungere, men større krabber er kjent for å se på reker som fôr hvis de klarer å få tak i de.

Fôring

Biereker er veldig enkle å ha med å gjøre når det kommer til fôring. I løpet av dagen vil de aktivt lete etter mat. Her spiser de rester av fiskefôr, alger og mikroorganismer. Om du har et etablert kar med akvarieplanter, vil du nok ikke behøve å fôre disse rekene mer enn én gang om dagen, 5-6 ganger i uka.

Du kan benytte deg av både flakfôr og synkende pellets om du ønsker det. Bare husk at en del av næringsinnholdet i tørrfor blir ødelagt i prosessen av å lage det. Frossen-, levende og frysetørket fôr inneholder mye mer næring.

Du kan for eksempel fôre med blodormer, eller med din egen kultur av mikroorm. Algebasert fôr som spirulina kan også være fint å fôre med dersom du ikke har mye alger i akvariet ditt.

Til slutt er det viktig at biereker får i seg noe kalsium slik at skallet deres blir sterkt. Du kan enten kjøpe tørrfôr med kalsium, eller blanchere grønnsaker som spinat og brokkoli en gang i uka. 

Pass på at du tar ut grønnsakene etter maksimalt 24 timer slik at vannverdiene ikke blir dårlige.

Formering og oppdrett

Biereke er en veldig enkel reke å drive oppdrett på (i motsetning til både viftereke og gabonreke). Så lenge du har en koloni med hanner og hunner vil dette skje automatisk. 

Hunnen vil bære på eggene i omtrent en måned før små reker klekkes. Deretter klarer de seg som regel selv ved å spise alge og mikroorganismer. Du kan naturligvis hjelpe til ved å fôre med artemia om du ønsker det.

Videre vil du så klart ha mer suksess ved å holde bierekene for seg selv i denne perioden. Selv små stimfisk som neontetra kan potensielt spise noen små reker i ny og ne.

Likvel vil mest sannsynlig kolonien vokse selv om du har noen andre fredelig fisk i akvariet. I hvert fall om du har nok gode gjemmesteder (som rikelig med javamose).

Vanlige problemer med biereke

En av de mest vanlige problemene med biereke, og reker generelt, er at eiere gir medisiner til fisken deres som har blitt syk. Fordi reker ikke tåler kopper, og nesten all populær medisin til fisk inneholder kopper, ender man opp med en koloni av døde reker i akvariet.

Pass alltid på at du leser nøye over ingrediensene før du begynner å behandle fisk med hvitprikk eller lignende i akvarier hvor du også holder reker. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo