En komplett guide til hold av boesemans regnbuefisk

Fargerike fisk får ofte mye oppmerksomhet i akvaristikken. Da er det heller ikke så rart at det er mange regnbuefisk å velge mellom.

Boesemans regnbuefisk (Melanotaenia boesemani) er et godt eksempel på en fargerik regnbuefisk. Den har et enkelt, men vakkert utseende, og er relativt enkel å ha med å gjøre i et akvarium. 

Ved å lese seg opp litt om arten vil du mest sannsynlig fint klare å holde en stim av boesemans regnbuefisk i akvariet ditt.

Kort fakta om boesemans regnbuefisk

Vitenskapelig navnMelanotaenia boesemani
FamilieMelanotaeniidae
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 9 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskJa
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Boesemans regnbuefisk er en fisk med to halvdeler. Bakdelen består av varmere farger som rød, gul eller oransje. Men den fremre delen består av kaldere farger som blå, lilla og grønn.

Det er ikke rart hvorfor boesemans regnbuefisk har blitt så populære i handelen, da de tross alt viser frem fantastiske farger langs sin 9 cm lange kropp.

Hannene blir en god del lengre enn hunnene, som sjeldent blir mer enn 7 cm lange. Hannene har også mye sterkere farger enn hunnen for å skille seg ut når de skal formere seg.

Som vanlig er et mindre forskjeller mellom hunner og hanner når de er små, så det kan være noe vanskelig å skille de.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur26-30°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)9-19

Størrelse og plassering i akvariet

Boesemans regnbuefisk er aktive svømmere og bruker gladelig hele akvariet. Det er derfor viktig at du har godt med plass. Til en stim med boesemanns regnbuefisk bør 200 liter være et absolutt minimum. Oppgrader gjerne til 300 eller 400 liter om du kan. Spesielt om du har planer om å ha en stor sim eller flere andre fisk i tillegg.

De bruker hele karet til å svømme og bryr seg ikke så mye om sjiktene mange andre arter er kjent for.

Ettersom de er gode svømmere bør du sørge for at det er litt strøm i vannet, men ikke altfor mye da de tross alt kommer fra en innsjø.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Boesemans regnbuefisk er relativt hardføre fisk, men trives best i varmere vann. Sørg for at du har en temperatur i karet på mellom 26 og 30 grader. Noen vil hevde at de klarer seg fint i 23-24 grader, men det er langt fra optimalt.

En viktig ting å være oppmerksom på er at boesemans regnbuefisk trives bare i hardere vann. Bløtt vann fungerer ikke og etter noen uker vil du ende opp med en død fisk.

Pass på at vannet har en GH på minst 9, men den kan også gå helt opptil 19. Noe mellom 10 og 13 fungerer derimot utmerket.

Det er lite sannsynlig at du har såpass hardt vann i springen din, så pass på å tilsette GH-salt, mineralsteiner eller annet som kan gjør vannet ditt hardere.

pH bør ligger på mellom 7,0 og 8,0.

Én eller flere boesemans regnbuefisk

Boesemans regnbuefisk er en stimfisk som definitivt trives best med flere individer av samme art. Hold de helst i grupper på 6 eller flere individer. 

Hannene har desidert flottest farger, men om du skal få frem de ordentlig bør du likevel ha noen hunner i karet. På den måten vil hannene bry seg mer om å få frem de fine fargene for å vise seg frem for hunnene. I en gruppe på 6 kan du for eksempel ha 2 hunner og 4 hanner.

Hvis du går for en mindre gruppe bør du ha minst like mange hunner som hanner. Det optimale for hunnene er derimot å ha tre hunner for hver andre hann. Du kan for eksempel gå for 6 hunner og 4 hanner. Hunnene er tross alt fine de også selv om de har litt mindre farger.

Med andre fisk

Boesemans regnbuefisk er en fredelig art som ikke vil være aggressiv mot andre fisk. De er i tillegg en middels stor fisk på opptil 9 cm i lengde som gjør at de kan passe godt med flere arter.

Det eneste du må være oppmerksom på er at de er raske svømmere og kan være stressende for fisk som beveger seg sakte eller blir lett skremt.

Noen alternativer til fisk du kan ha sammen med boesemanns regnbuefisk er:

  • Perlegurami
  • Molly
  • Guppy
  • Panserål
  • Sripet øksefisk
  • Siamesisk algeeter
  • Dvergbotia
  • Paradisfisk
  • Ancistrus
  • Rosentetra
  • Glasstetra
  • Kobbertetra
  • Stjernedanio

Planter og innredning i akvariet

I naturen kommer boesemanns regnbuefisk fra innsjøer i Indonesia. Her svømmer de på grunnere vann borte fra de større rovdyrene som finnes på dypere vann. 

Bunnen bør være dekket av sand, små steiner og drivved akkurat som de er vant til i naturen. De bruker ikke altfor mye tid på bunnen av karet, men det er likevel kjærkomment for denne arten.

Viktigere er det at de har godt med plass å svømme på, så sørg for å plante karet ditt langs sidene slik at de kan svømme fritt rundt.

Du skal derimot ikke undervurdere et godt plantet kar, for boesemanns regnbuefisk vil gjerne ha steder den kan svømme for å gjemme seg dersom den føler seg truet.

Boesemans regnbuefisk er glad i lys så sørg for at karet er godt belyst 12 timer av dagen (eller i det minste er slått av når du sover om natten).

Fôring

Boesemans regnbuefisk er altetere og trives på en balansert diett. I naturen spiser de det meste de kommer over, selv om det selvfølgelig for det meste er proteinfôr som ormer og insekter. 

Kombiner derfor gjerne 80 % proteinfôr som levende- og frossenfôr med 20 % blancherte grønnsaker som squash og agurk eller spirulina.

Selv om de spiser planter vil de stort sett holde seg unna de fleste av plantene du har i karet ditt.

Å fôre to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter er en fin tommelfingerregel. 

Å fôre med med levende- og frossenfôr er alltid en god oppskrift på å få frem de fine fargene til arter som boesemans regnbuefisk.

Formering og oppdrett

Det er ikke vanskelig å få boesemans regnbuefisk til å få yngel, men det kan være et problem å holde den i live. 

Som vanlig er det lureste å plassere fiskene i et eget oppdrettskar som har alt tilrette for å lykkes. Deriblant en temperatur på rundt 28 grader og en pH på 7,5.

Det er også avhengig av å ha et sted å legge eggene sine da de kan legge de over hele karet. Å ha javamose eller et nett kan være det letteste.

Når hunnen er klar for lek vil hun bli en god del rundere. Kort tid etterpå vil hannen initiere leken.

De svømmer deretter over plantene og ettersom hunnen legger eggene vil hannen gyte over de. 

Merk at dette kan pågå i flere dager.

I etterkant kan du velge å ta ut både hunnen og hannen ettersom de fort kan finne på å spise både eggene og yngelen når den klekkes.

De er generelt ikke storspisere av hverken eggene eller yngelen sin om du har lagt godt tilrette, men det er ingen tvil om at det likevel skjer i mange kar.

Omtrent 7 til 12 dager etter at de første eggene ble lagt vil de klekke. 

Start med å fôre med infusorier, for deretter å gå over til større føde når de har vokst litt.

Yngelen har en tendens til å holde seg ved overflaten så pass på at du ikke fôrer med synkende fôr. 

Det er også noe som er verdt å merke seg dersom du holder de i hovedkaret. Flyteplanter de kan gjemme seg rundt vil i så fall være å foretrekke.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo