Sterbas pansermalle: Guide til hold og stell

Sterbas pansermalle (Corydoras sterbai) er en av de fineste pansermallene i hobbyen. Denne fredelig stimfisken vil svømme ivrig rundt på bunnen i akvariet ditt på leting etter mat. 

Før du går til innkjøp av en gruppe corydoras sterbai, må du forsikre deg om at du har all den informasjonen du trenger. I denne guiden går vi gjennom alt det du trenger for å begynne.

Kort fakta om sterbas pansermalle

Vitenskapelig navnCorydoras sterbai
FamilieCallichthyidae (Pansermaller)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 20 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Sterbas pansermalle, eller corydoras sterbai om du vil, er en av de flotteste pansermallene rent visuelt sett. De har en prikkete kropp, og ellers utseende til resten av corydoras-slekten.

Disse pansermallene vokser til å bli opptil 6,5 cm som betyr at de vil kunne passe i en rekke akvarier.

Videre kan du skille kjønnene ved at hunnen er noe rundene, mens hannen er mer strømlinjeformet. Det er spesielt enkelt å skille kjønnene når hunnen fylles opp av egg. Før den tid krever det et trent øye for å se forskjell.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet5,8-7,5
Hardhet (GH)1-15

Plassering og størrelse på akvarium

Sterbas pansermalle er en bunnfisk som omtrent til enhver tid vil oppholde seg ved å svømme rett over bunnlaget. Innimellom kan du se at de svømmer opp til overflaten. Det er fordi de nemlig kan puste inn luft. 

Hvis dine corydoras gjør dette innimellom er det helt vanlig, men om du ser at det begynner å skje regelmessig kan det være tegn på at det er for lite oksygen i vannet eller dårlige vannverdier.

Sterbas pansermalle er ikke av de største fiskene, men ettersom det er en stimfisk vil du være nødt til å ha et akvarium på minst 60 liter for å holde denne fisken. Dette bør i tillegg være avlangt for å passe på at det blir nok bunn-område for de. Om du har mulighet så gjerne oppgrader til 80 eller 100 liter også, da det gjør det lettere å ha plass til noe mer fisk.

Planter og innredning

Sterbas pansermalle kommer fra elver i Sør-Amerika. Her er de vant til mye vegetasjon, løv og røtter de kan gjemme seg blant. 

For å gjenskape forholdene deres i naturen bør du helst ha et plantet kar. Det viktigste er derimot at de har gjemmesteder, samt steder der de kan hvile i skyggen. Det kan du tross alt skape med steiner, drivved og ornamenter også.

Ikke gi corydoras altfor mye lys. Middels belysning samtidig som du gir de steder hvor de kan oppholde seg i skyggen vil være viktig.

Til slutt er du nødt til å passe ekstra godt på hva du har som bunnlag. Sterbas pansermalle er tross alt en bunnfisk som lever omtrent hele livet nederst i karet. Bunnlaget må være uten skarpe kanter, fin sand vil derfor ofte være det beste alternativet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Sterbas pansermalle er en hardfør akvariefisk og tåler et stort spekter av både ph og gh. I naturen lever de i surere vann, og kan fint klare seg over tid ned til 6,0. På grunn av oppdrett har de også blir mer tolerante til vann med ph på opptil 7,5, så et nøytralt vann vil også fungere fint.

Når det kommer til gh foretrekker de noe mineraler i vannet, men ikke altfor mye. Hold deg et sted mellom 1 og 15 gh, og sørg for at du tester dette regelmessig.

Til slutt bør du holde sterbas pansermalle i temperaturer på mellom 23 og 27 grader celsius, hvor 24 til 26 grader vil være det mest idelle.

Én eller flere sterbas pansermalle

Sterbas pansermalle er en stimfisk som ikke vil trives alene. Det gjelder også med andre corydoras-arter. Å plassere to sterbas pansermaller med to panda-pansermalle og to metallpansermalle teller ikke som en gruppe på seks.

Pass på at du i det minste har en gruppe på seks sterbas pansermaller slik at de kan føle seg trygge sammen. I naturen lever disse nemlig i stim på flere hundre.

Med andre fisk

Fordi corydoras sterbai er en middels stor og fredelig pansermalle vil den passe med en rekke annen fisk. Den er til og med en av artene som kan gå godt sammen med kampfisk, selv om denne pansermallen er glad i litt mer strøm i vannet.

Du kan du også holde de sammen med både kuhlii-ål og ancistrus sp. om du ønsker det, men da må du passe ekstra godt på at det er nok plass på bunnen. Ved å ha to forskjellige bunnfisk vil du mest sannsynlig være nødt til å oppgradere til 120-150 liter.

Bortsett fra annen bunnfisk kan du for eksempel holde noen av følgende akvariefisk med sterbas pansermalle:

Enkelte fredelige guramier kan også gå fint sammen med sterbas pansermalle. Noen eksempler på dette er dverggurami og honninggurami.

Fôring

Mange tror fortsatt at pansermaller fint kan overleve av å spise rester av maten du gir de andre fiskene.

Dette stemmer ikke.

Du er nødt til å gi fôr spesifikt til denne arten. De kan ikke bare leve av rester. 

Sørg for at du fôrer med synkende fôr, da sterbas pansermalle bare spiser på bunnen av karet. Dette kan for eksempel være røde blodormer, mikroorm og synkende pellets.

Dette er en alteter, men de bør definitivt ikke bare bli fôret med spirulina og pellets. Hvis du ønsker at de skal ha en så god helse som mulig bør du passe på å fôre med frossen- og levendefôr regelmessig. Gjerne så mye som 50 % av alt de spiser.

Fôr de to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp innen 2-3 minutter for å unngå overfôring.

Formering og oppdrett

Sterbas pansermalle får yngel på akkurat samme måte som andre corydoras. 

Her vil du være nødt til å ha et oppdrettskar, ettersom foreldrene ikke ser forskjell på sine egne egg og yngel og mat. Får de muligheten tar det ikke lang tid før de begynner å spise av begge deler.

Oppdrettskaret trenger ikke å være så stort som hovedkaret. Et kar på 40 liter med et filter vil være nok.

Karet kan være ganske så likt som hovedkaret, selv om du bør passe på å ha javamose eller lignende på bunnen. Sterbas pansermalle vil definitivt ikke legge alle eggene her, da de fort kan ende opp på både filter og glasset, men en del vil i det minste være bedre beskyttet mot foreldrene.

I oppdrettskaret bør ph ligge nærmere 6,0 enn 7,0. Gjerne mellom 6,0 og 6,3.

Når oppdrettskaret ditt er klart kan du flytte over en hann og en hunn. Fôr de deretter 2-3 ganger om dagen med frossen- eller helst, levendefôr. 

Når du ser at hunnen begynner å ese ut med egg, kan du gjøre et kaldtvannsbytte på 50 %. Med dette ønsker vi å simulere regnsesongen og dermed stimulere til lek. Pass likevel på at temperaturen i karet ikke går under 20 grader celsius når du gjør dette.

Forhåpentligvis har dette ført til at dine stebas pansermaler har lekt og lagt egg rundt omkring karet. De klekker ikke før om 3-4 dager, men om du ser deg fornøyd med de eggene du har fått kan du ta ut foreldrene. 

Når eggene først klekker vil de deretter spise av eggesekken sin noen dager. Etter at de har spist opp denne må du fôre de rikelig med infusorier. Gjerne 4-5 ganger om dagen helt til de klarer å spise mikroorm.

Når de har vokst til å bli 2,5 til 3 cm lange kan du trygt plassere de sammen med de voksne i hovedkaret.

Vanlige problemer med sterbas pansermalle

Spesielt ved dårlige vannverdier eller høyt stress kan sterbas pansermalle fort få hvitprikk eller finneråte. Du kan aldri garantere deg mot disse sykdommene, men ved å holde vannverdiene i sjakk, samtidig som du sørger for at fiskene dine skal være så lite stresset som mulig, vil det være mye mindre sannsynlig.

Videre er barbellene til sterbas pansermalle svært skjøre. Det er disse de bruker for å lete etter mat i sandbunnen. Pass derfor for at du ikke har skarp sand eller andre skarpe gjenstander på bunnen som kan skade disse. Det kan i så fall fort føre til sår og infeksjon.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo