Goliat tigerfisk: Guide til hold og stell

Du trodde kanskje at man bare fisket etter goliat tigerfisk på ferie i Afrika, men det gjør man faktisk ikke. Noen få (selv i Norge) holder en goliat tigerfisk (Hydrocynus goliath) hjemme i et akvarium.

Men hvordan gjør man det? Og hva kreves i så fall for å holde en så stor og aggressiv fisk som et kjæledyr?

Kort fakta om goliat tigerfisk

Vitenskapelig navnHydrocynus goliath
FamilieAlestidae
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil  år
StørrelseOpptil 200 cm
TypeKjøtteter
OppførselAggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet3000 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradVanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Du kan se med første øyekast at goliat tigerfisk er et rovdyr. Ikke bare på grunn av den strømlinjede kroppen og de skarpe tennene, men også hvordan den beveger seg i akvariet.

Denne tigerfisken kan bli opptil 2 meter under optimale forhold og veie nærmere 70 kg. Med andre ord er ikke denne noe du skal tulle med.

Når det er sagt vil de færreste få den til å bli nærmere 2 meter i akvarier. De fleste individer blir sjeldent mer enn 1 meter. Om du ønsker å prøve å få en stor goliat tigerfisk vil du ikke bare måtte fôre rikelig med godt fôr, men også ha et enda større kar enn anbefalt her. Gjerne dobbelt så stort, om ikke større.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter3000 liter
Temperatur23-27°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)10-25

Plassering og størrelse på akvarium

Goliat tigerfisk er avhengig av godt med plass å svømme på. Denne fisken kan nemlig komme opp i hastigheter på over 50 kilometer i timen.

Den vil nok ikke komme opp i så store hastigheter i et “mindre” akvarium, men det er viktig at den får svømt godt. Sterk strøm i vannet er noe som kan kunstig hjelpe til med akkurat det.

Ved siden av å ha en sterk strøm er det også viktig at vannet består av rikelig med oksygen. Her er du nødt til å gå til innkjøp av et (eller flere) av det beste filteret på markedet.

Husk også at dette er akvariefisk som enkelt kan hoppe ut av karet. Pass på at du har et sikret lokk.

Planter og innredning

Når det kommer til innredning kan det være greit å starte med bunnlaget. Her er det enklest å gå for sand, da den vil være skånsom mot fisken din dersom den skulle være uheldig å krasje i bunnlaget under jakt. Et alternativ kan også være runde småstein.

Videre kan du godt prøve å innrede med planter. Uansett om de er ekte eller falske er det i hver fall viktig at du sikrer de, da fisken fort kan ende opp med å rive den opp. Spesielt om en fisk du fôrer den med ender opp i nærheten av plantene.

Noen eiere av goliat tigerfisk anbefaler at du ikke har drivved og store steiner som innredning i karet ettersom det er noe den fort kan krasje i under jakt. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Goliat tigerfisk kommer fra varme vann i Kongo i Afrika. Temperaturen i vannet bør derfor ligge et sted mellom 23 og 27 grader celsius, der et sted mellom 24 og 26 kanskje er mest optimalt. Videre bør ph ligge et sted mellom 6,5 og 7,5. 

Når det er sagt er denne arten avhengig av et relativt hardt vann. Dette bør holdes et sted mellom 10 og 25 gh. 

Akkurat som med andre fisk er du nødt til å passe på vannverdiene dine. Du må gjøre regelmessige vannbytter, gjerne 25-30 % hver uke. For å unngå at nitrat, nitritt og ammonium når for øye nivåer kan det også være lurt å slamsuge.

Når det er sagt må du være klar over at du bør være forsiktig med å plassere hendene dine i karet, uansett om du skal gjøre vannbytter, slamsuge eller fôre.

Denne fisken vil potensielt kunne rive av deg fingre, så husk å være forsiktig. 

Én eller flere goliat tigerfisk

Unge fisk kan fint holdes i en stim sammen, men det kan bli problematisk når de blir større. I hvert fall med mindre du har et kar på 10 000 liter? 

Med andre fisk

Fordi goliat tigerfisk er en såpass stor og aggressiv fisk anbefales du å holde den helt alene. Selv større fisk som haimalle og koi vil fort kunne bli revet i fillebiter av de kraftige kjevene til tigerfisken.

Fôring

Noen mener at man bare kan gi levendefôr til goliat tigerfisk, men det stemmer ikke. Det vil derimot være nødvendig å trene den opp til å ta det.

Uansett vil levendefôr være en viktig del av kostholdet til denne fisken, da det tross alt det kostholdet i hovedsak består av i naturen.

Når du kjøper levende fisk for å gi som fôr må du alltid sette de i karantene en periode slik at du forsikrer deg om at de ikke har noen sykdommer. Det er nemlig ikke helt uvanlig, spesielt om man kjøper det billigste man finner.

Det letteste kan være å drive oppdrett på levendefødere selv, og deretter supplementere med alt fra oksehjerte til biff, frossen- eller fersk fisk. 

Levendefødere som sverddrager, guppy, molly og platy er svært enkle å drive oppdrett på hvis man går til innkjøp av en stim på 20 individer. Da kan du også kontrollere at de får i seg godt med næring og er friske fisk. 

Formering og oppdrett

Det er for øyeblikket ingen som har drevet oppdrett på goliat tigerfisk i akvarier.

Konklusjon

Det var alt. Har du mulighet til å ha en goliat tigerfisk som ditt kjæledyr etter å ha lest dette? Og tørr du det i det hele tatt? 

Uansett om du vurderer det eller bare var nysgjerrig så håper jeg at du har lært noe nytt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo