Koi: Den komplette guiden til hagedam og akvarie

Det er ingenting som slår en hagedam med mange koi. For mange er det en drøm å ha en stor dam i hagen med mange fisk. 

Her kan du lære hvordan du kan realisere drømmen om en fredelig koidam. Samt hvordan du tar godt vare på, og får mest ut av dine fisk.

Kort fakta om koi

Vitenskapelig navnCyprinus carpio carpio
FamilieCyprinidae
Andre navnKoikarpe
Stammer fraAsia
Levetid10-200 år
StørrelseOpptil 125 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet700 liter
StimfiskJa
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende

Det er få som er uenig i at koi er en vakker fisk. Men det finnes en rekke typer av denne arten, med vidt forskjellige farger. Her er tre av dem:

  • Ghost koi. Denne har blitt krysset med karpe og er en av de billigere variantene du kan kjøpe. Det positive er at de er mye mer hardføre enn vanlig koi. De vokser fort og kan være en perfekt start for nybegynnere. Utseendemessig har hvite og svarte mønstre.
  • Kohaku. En av de mest populære variantene av denne arten. De er middels hardføre og har hvite og oransje mønstre.
  • Sanshoku. Er hvite, svarte og oransje fra Taisho eller Showa i Japan.

Størrelse

Koi kan bli opptil 125 cm lange. Det er derimot sjeldent at de blir større enn 80 cm.

Kjønnsforskjell

Generelt er hannen mindre og smalere enn hunnen. Hunnen har en fullere kropp og bredere skuldre når de er eldre. Det kan derimot være motsatt når de er unge. Det er derfor lettere å skille kjønnene når de er mer enn 20-25 cm lange.

Du kan også skille de på følgende måte: 

  • Hannen har også lengre, og spisse brystfinner enn hunnene.
  • På undersiden vil hannen ha en linje fra hode til hale, mens hunnen vil ha et T-kryss. 
  • Under parringssesongen vil hannene utvikle hvite prikker i kinnene sine. 

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter700 liter
Temperatur4-25°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)5-15
Nitrater10-50 ppm

Koi i hagedam

Når du skal holde koi har du to alternativer. Du kan kjøpe et gigantisk akvarium, eller så kan du bygge en hagedam.

Begge alternativene vil ha fordeler og ulemper. Om du ikke allerede har bygget en hagedam bør du tenke på dette før du starter:

  • Koi kan bli over 1 meter lang. Lag dammen din helst minst 5 meter i diameter slik at de får god plass å svømme rundt på. Den bør i tillegg være minst 1,5 meter dyp.
  • Sørg for at du installerer et bunndren i dammen din, slik at slam, ekskrementer og annet avfall renses ut av dammen av seg selv. 
  • Tenk på vinterlagring i forant. Om du vil trenge et drivhus eller lignende over dammen, eller om en dybden vil være nok.
  • Kjøp en test for å sjekke at nitrogensyklusen er ferdig. Ammoniakk- og nitritt-nivåene skal stige før de går ned til null igjen. Først da er dammen klar for fisk. Dette kan ta alt fra 2 til 8 uker.
  • Ha en plan for potensielle rovdyr. Alt fra katter til otere og rovfugler kan være en trussel for koikarpene dine basert på hvor i landet du befinner deg. 

Å introdusere koi til dammen

Før du introduserer en ny fisk til dammen må du alltid teste pH verdien. Test både hagedammen (eller akvariet) og vannet koien ligger i. Hvis forskjellen er på 0,2 pH eller mindre, vil det ikke være noe problem. Er det større må du tilføre vann fra hagedammen til posen til vannverdiene er nærmere hverandre.

Når vannverdiene er tilnærmet like er vanntemperaturen neste steg. La posen flyte i dammen i mellom 15 og 30 minutter slik at vannet når samme temperatur. Om det er stor forskjell vil den kunne gå i sjokk.

Når det er gjort er du klar til å slippe ut dine nye koi i hagedammen. Men pass på at du ikke heller ut vannet rett i dammen. Det vil være en unødvendig risiko for økosystemet ditt. Løft de forsiktig ut av posen lavt over vannoverflaten og slipp de forsiktig ut i sitt nye hjem.

Vinterlagring

Et spørsmål mange naturlig nok har angående koi i Norge, er hva man gjør om vinteren. Noen velger å la sine koi være i hagedammen, andre tar de inn i kar. Hvis du vurderer å ha de ute, må dammen være dyp nok. 1,5 meter dypt kan være flere steder i sør, men gå for 2 eller 2,5 meter om du har mulighet til det.

Hvis en koi fryser i is vil den med all sannsynlighet ikke overleve.

Har du sørget for dette vil du ha følgende valg:

1. Ha koi i hagedammen om vinteren

Som nevnt ovenfor må du først sørge for at dammen din er dyp nok, slik at det ikke er noen fare for at dammen fryser til bunn. Det vil selvfølgelig være forskjell på hvor dyp den trenger å være basert på hvor i Norge du bor. En hagedam på Lillehammer må være dypere enn en dam i Kristiansand.

Når vanntemperaturen nærmer seg 10-12 grader, bør vannpumpen(e) dine skrus av eller ned. Selv om vann i bevegelse ikke fryser like lett, noe som er positivt, gjør det gjerne mer vondt enn godt. Det er fordi du ikke vil at dine koi skal bruke energi på å svømme mot strømmen. Litt bevegelse i vannet er fint, men ikke for mye. La de holde seg så rolig som mulig slik at de bruker minst mulig energi.

Sørg derimot for at du har en luftpumpe gående hele vinteren. Det er viktig at det er et hull i isen for luft/avgasser.

2. Bygg et drivhus over dammen

En god løsning for å holde temperaturen i vannet høyere om vinteren er å bygge et drivhus over hagedammen. Med

Du kan sette opp en ramme av tre (som også kan skjerme delvis for solen og stå oppe om sommeren), for deretter å trekke over en presenning når vinteren nærmer seg. Eventuelt kjøpe en drivhustunnel eller lignende du kan sette opp og ta ned hvert år. Et tredje alternativ kan være å plassere en bassengduk over dammen.

Du kan kombinere dette med en varmepumpe. Så lenge drivhuset eller isoleringen er gjort grundig, bør du da ha god kontroll på temperaturen i vannet over vinteren. 

3. Ta de inn for vinteren

Det siste alternativet vil være å ta inn dine koi om vinteren. For mange vil dette være den beste formen for vinterlagring. Da tar du dine koi inn i en stor balje eller et akvarium før frosten. Enten om det er inne i huset ditt eller i en isolert garasje.

Merk at å ta inn koi fra hagedammen ikke er uten risiko. Å simulere vannverdier og temperatur tilsvarende det de er vant til, i tillegg til å ha stor nok plass, vil være viktige faktorer for å øke sjansene dine for at alle overlever. Å bruke noe av vannet fra hagedammen til karet for overvintringen kan være en god løsning.

Husk å fete opp fiskene før vinteren. Når temperaturen på vannet går under ca 10 grader vil koi slutte å spise. Da begynner det å bli så kaldt at de går halvveis i dvale. De senker forbrenningen sin og tar energien de trenger fra kroppen sin.

Plassering i akvariet

I akvarier har koi en tendens til i hovedsak å svømme rundt i bunn- til midtsjiktet. I en hagedam er de derimot ofte å finne også i overflaten.

Størrelse på akvarium

Koi er store karper. Selv om de sjeldent blir så store som 1,25 meter, er det ikke uvanlig at de blir 80 cm lange. Det betyr at størrelsen på akvariet må samsvare med at dette er store fisk. 

Samtidig vil du sjeldent ha én koi i karet ditt. Noe som fører til at det bør være enda større. 2 meter langt og 700 liter bør være minimum for tre individer. Øk deretter med minst 300 liter for hver koi du legger til.

Sørg for at filteret ditt klarer å sirkulere minst 1000 liter timen per fisk. Med tre fisk betyr det 3000 liter osv.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Selv om koi kan overleve en overvintring, er ikke 4-10 grader den idelle temperaturen for denne arten. I et akvarium kan du holde den stabil et sted mellom 19 og 23 grader. 

pH bør være mellom 6,5 og 7,5, med en hardhet på 5-15 grader dH.

Mer enn 80 % av komplikasjoner med koikarpe er tilknyttet dårlig vannkvalitet. Har du god vannkvalitet vil det derfor være gode sjanser for at du lykkes med å holde denne fantastiske arten.

Om koi blir tatt godt vare på vil de ofte kunne ha en levetid på mellom 25 og 50 år. Hanako, det eldste individet som er blitt registret ble bevist å ha en alder på 226 år. 

Én eller flere fisk

Koi er sosiale fisk og trives godt med sin egen art. Ha minst 3 av de, selv om 6 eller flere vil være enda bedre om du har plass til det.

Koi med andre fisk

Det er få som vil si at koi er annet enn fredelige fisk. Disse karpene passer naturlig nok ikke med de fleste akvariefisk, rett og slett fordi de blir så store. Mange arter passer derfor enkel i munnen på koi, og vil fort kunne ende opp med å bli spist.

Likevel er det arter å velge mellom. Om du skal ha dine koi i en hagedam eller i et akvarie vil være en avgjørende faktor, spesielt med tanke på overvintring. 

Forslag på arter som går sammen med koi i en hagedam:

  • Gullfisk. Går sammen med koi i både akvarium og hagedammer da også de tåler lave temperaturer. Pass at de ikke er for små. Både vanlig gullfisk og shubunkin blir 30-35 cm lange og er store nok til å unngå å bli spist.
  • Sterlett. Disse blir like store som koi. På grunn av svømmemønsteret er det ekstra viktig at du har godt med plass om du inkluderer denne arten. Selv om den ikke er aggressiv, vil den potensielt forstyrre og stresse dine koi. Én sterlett bør ha minst 9000 liter å svømme på.
  • Gresskarpe. Hardfør fisk som blir opptil 150 cm lange. De tåler lave temperaturer og kan potensielt overvintre i dammen.

En annen potensiell art er bekkørret. Vanngjennomstrømning kan derimot være et problem da disse er vant til mye strøm i vannet, noe koi ikke er like glade i. 

Forslag på arter som går sammen med koi i et akvarie:

  • Tigerbarbe. En stor stim med tigerbarber kan gå godt sammen med koi. Sørg for at du har 20-30 eller flere individer. Temperaturen bør ikke gå under 22 grader for at også tigerbarbene skal trives.
  • Haimalle. Om du har et enormt akvarium på 3000 liter (helst 5000) eller større, kan en haimalle være en potensiell akvarievenn.
  • Flaggermusfisk. Blir opptil 1 meter lange og trives i samme temperaturer som koi på mellom 18 og 22 grader.

Merk at det er ekstra viktig at akvariet er stort om du har mindre fisk i karet. Noen av de små artene ovenfor er så små at de passer i munnen til en voksen koi. Det er ingen garantier for at enkelte individer ikke vil bli spist.

Kan kampfisk eller sverddrager passe?

Et vanlig spørsmål er om kampfisk kan passe sammen med koi. Dette vil derimot sjeldent gå bra selv i et stort akvarium. Om kampfisken overlever, eller du har mindre koi, vil den fortsatt kunne nappe og skade finner.


Sverddrager kan derimot fungere i et stort, og dypt nok akvarium. De trives i temperaturer ned til 21 grader akkurat som koi. I tillegg foretrekker de en pH på mellom 7,0 og 8,0 samt en hardhet på 10-15 grader dH. Når det er sagt vil de fort bli spist om du har voksne koi sammen med de.

Fôring

Det er ingen tvil om at koi både trives bedre, og ser bedre ut når de blir matet riktig. Slik gjør du det:

  • Mat dine koi 3-4 ganger hver dag. Ikke fôr de mer enn de klarer å spise opp i løpet av fem minutter.
  • La de spise et variert kosthold bestående av små insekter, mygglarver, spirulina og spesialfôr til koi av høy kvalitet du får kjøpt i nettbutikker.
  • Flakfôr kan passe bra når de er yngre, mens pellets vil være bedre som voksne.
  • Parringssesongen er tidlig om våren. Mat med ekstra mye levende eller frosne mygglarver, insekter og annet fôr bestående av mye dyreprotein for å øke sjansene for at de formere seg.

Stop med å fôre koi når temperaturen synker til 10 grader eller lavere. Under overvintringen vil de redusere forbrenningen og ta energi fra fettreservene i stedet. Det er derfor ekstremt viktig at du feter de opp før vinteren kommer, slik at de har nok å ta av.

Fôr i mindre porsjoner når temperaturen er mellom 11 og 16 grader. Ikke gå rett fra faste hele vinteren til fem minutters fôringer fire ganger om dagen. Bruk gjerne noe planteproteiner i denne fasen da de er lett å fordøye.

En morsom ting ved koi er at de kan kjenne igjen eierne sine og spise mat direkte fra hånden din. Hvis du vil at de skal kjenne deg igjen er det viktig at du fôrer de regelmessig. 

Ikke fôr koi med følgende:

  • Brød
  • Erter
  • Korn

Formering og oppdrett

Parringssesongen til koi varer fra mars til mai når temperaturen når 20 grader celcius.

Uavhengig om du ønsker at de skal parre i en hagedam eller et akvarie, vil de trenge noe å legge eggene sine i. Det bør enten være, eller forestille tett gress.

Hunner mellom 3 og 4 år vil være de mest idelle å drive oppdrett på. Men en større hunn vil potensielt kunne produsere større egg, og dermed sunnere og større yngel enn det mindre hunner kan.

Hanner kan formere seg fra 3 år og oppover.

Hvis du ønsker en spesiell yngel, kan du velge ut to av dine mest unike koi og plassere de i et eget kar. Det vil også være det mest ideelle for å øke sjansene for at så mange yngel som mulig skal klare seg til voksen alder.

Oppdrett med to forskjellige kar

Hvis du ønsker å drive suksessfull oppdrett på koi gjør du følgende:

  1. Ha 2 kar bestående av minst 700 liter. De trenger alt det vanlige av vannfilter, pumpe, osv, sammen med det kunstig gress eller en gytebørste. 
  2. Hold en gradene i karene stabilt på mellom 20 og 22 grader celsius.
  3. Plasser hunnen i oppdrettskaret først. Gi henne tid til å bli kjent med omgivelsene i 1-2 dager. Når hunnen begynner å lukte rundt parringstedet (hvor du har plassert gytebørsten) er hun klar.
  4. Leken til koi er aggressiv. Plasser et nett over karet slik at de ikke plutselig ender på gulvet.
  5. Plasser hannen i oppdrettskaret.
  6. Hunnen vil slippe ut fenomoner, og de vil parre seg over natten. Hannen bryter og stanger hunnen i et forsøk på å dytte henne mot parringstedet. 
  7. Under brytekampen vil hunnen legge koi egg. Disse legger seg på gytebørsten. Deretter gyter hannen over eggene for å befrukte dem.
  8. Det er ikke unormalt at de spiser noen av eggene, før de deretter starter prosessen nok en gang. Først når hunnen slutter å respondere på hannen kan du ta han ut av karet og tilbake i hagedammen eller akvariet.
  9. Flytt enten hunnen eller eggene over i det andre karet. Hun har godt av å hvile et døgn eller to før hun blir plassert tilbake i hagedammen.

Fra egg til fisk

Nå er det viktig at vannverdiene er stabile. Sjekk derfor pH regelmessig da denne kan endre seg på grunn av proteinene fra eggene.

Yngelen vil spise av de eggene frem til de klekker. Egg som ikke ble gytet over vil bli helt hvite, mens de levende eggene vil være klare. Hvis du ser nærme vil du etterhvert kunne se to små øyne utvikle seg.

Eggene kan også se gule eller grønne ut.

Når det er mulig fjerner du eggene som ikke ble gytet fra karet.

Eggene vil klekke i løpet av 3 til 7 dager. Følg nøye med i løpet av denne perioden. Du kan se koi yngelen bevege seg inni eggene før de kommer ut.

Etter at eggene har klekket må du fôre de. Knus fôr beregnet til koi i små biter, eller mat med spesialfôr til yngel. Mat de 4-5 ganger om dagen, så mye de klarer å spise i løpet av 5 minutter. 

Det er vanlig at yngelen vokser omtrent 0,66 mm per dag, eller 2 cm i måneden.

Pris på koi varierer stort basert på utseende og størrelse. Små koi på 5-20 cm, med et normalt utseende, kan kjøpes for alt fra 100 til 300 kr per individ. Håndplukkede koi fra Japan, eller usedvanlig attraktive individer, kan derimot selge for alt fra 4000 kr til 10 000 kr og mer.

Sykdommer

Koi i dam med masse alge

En viktig del av å ta vare på dine koi er å være oppmerksom på sykdommer. Lite stress, god vannkvalitet og riktig fôring vil minimere sjansene for sykdom, men det vil alltid være en sjanse for at det skjer.

Inspiser skjellene nøye. Parasitter er ofte synlige hvis du ser godt etter. Sitter de utenpå skjellet vil det gode sjanser for at de blir friske. Derimot vil en hevelse fra innsiden ofte være verre. Du kan alltid prøve å sette din syke koi i karantene og gjennomføre en antibiotikakur. 

Sjekk gjellene

Gjellene er noe annet du må være oppmerksom på. De skal ha samme farge som menneskemunnen. Hvis de ser ut til å ha problemer med å puste, er det greit å utelukke at det er nok oksygen i vannet. Det finner du fort ut ved å gjennomføre en test.

Er vannverdiene fine kan det hende den har en infeksjon i gjellene. Du kan se om det er en soppinfeksjon ved å observere et hvitt lag. Heldigvis er dette noe som ofte kan behandles.

Hvis det ikke er et hvitt lag kan det være herpes. Det er ikke overførbart til mennesker, men det er likevel dødelig for koi. Dessverre er det få individer som overlever dette.

Andre tegn

At en koi ligger på siden eller bunn er alltid et dårlig tegn. Begynn med å sjekke vannverdiene, før du studerer den mer nøye for potensielle sykdommer.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og sørge for at de har det bra.

Dyreplaneten
Logo