Regnbueciklide: Guide til hold og stell

Regnbueciklide (Apistogramma agassizii) er et fantastisk alternativ for deg som har lyst på en fredelig ciklide. Så lenge du følger rådene i denne guiden vil du ha få problemer når det kommer til aggresjon, og denne kan fint holdes i selskapskar, og ikke nødvendigvis bare med andre ciklider.

Kort fakta om regnbueciklide

Vitenskapelig navnApistogramma agassizii
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 9 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Regnbueciklide, er en liten ciklide fra Sør-Amerika som blir mellom 6 og 9 cm lang. Hannen blir størst og vokser til den blir 8-9 cm. Hunnen på sin side blir sjeldent mer enn 6-7 cm. 

Ved siden av å se på størrelsen vil hannen være mer fargerik, med sine gylne farger. Han vil også ha noe lengre finner.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur25-29°C
pH i vannet5,5-7,0
Hardhet (GH)1-10

Plassering og størrelse på akvarium

Regnbueciklide er en jordspiser. Det betyr at den siler ut bunnlaget i munnen sin. Selv om den bruker sin del av tiden i bunnsjiktet, vil den også svømme en god del rundt i midtsjiktet.

Fordi dette ikke er en stor ciklide trenger du ikke å ha et veldig stort akvarium for å holde den. Et kar på 80-100 liter vil fungere fint.

I naturen kommer regnbueciklide fra elver i Sør-Amerika. Disse elvene er nesten helt stillestående, med veldig liten strøm, så pass på at du etterligner dette i karet ditt. Med for mye strøm i karet vil denne arten fort bli stresset.

Planter og innredning

Som nevnt er regnbueciklide en jordspiser, så du bør ha et bunnlag av fin sand. Om du velger mørk eller lys er helt opp til deg selv.

Denne arten vil trives veldig godt i et godt beplantet kar. Det gjelder både vegetasjon som er plantet i bunnlaget, men også flyteplanter. Ikke bare trenger regnbueciklide tilgang på gjemmesteder, men flyteplanter kan også hjelpe til å skjerme for sterkt lys. Denne arten skal nemlig helst ha lite belysning.

Videre vil den også sette pris på annen dekorasjon som steiner og drivved. Sørg også gjerne for at de har noen overheng eller huler de kan benytte seg av.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Temperaturen i de nærmest stillestående elvene i Sør-Amerika blir høye, så regnbueciklide trives best med en temperatur på mellom 25 og 29 grader celsius. 

Videre er vannet gjerne på den surere siden, men en ph på alt mellom 5,5 og 7,0 vil den tålerere godt. Gh bør på sin side ligge et sted mellom 1 og 10.

Til slutt er du nødt til å ha kontroll på nitrat, nitritt og ammonium da denne arten er sensitiv for dårlige vannverdier. Test akvariet ditt ofte, og sørg for å gjøre regelmessige vannbytter.

Én eller flere regnbueciklide

Regnbueciklide kan holdes alene men trives godt sammen så lenge det er riktig forhold mellom kjønnene. Denne arten fungerer best når hannen har en harem av hunner. Hvis du ønsker å holde flere regnbueciklider kan du for eksempel holde en hann og to til fire hunner. Dette kan du fint gjøre i et akvarium på 100 liter.

Det er ikke anbefalt å holde flere hanner i samme akvarium. I så fall må det være nok hunner tilgjengelig. Det vil også kreve et større akvarium. Legg til minst 60 liter for hver ekstra hann.

Med andre fisk

Regnbueciklide er en relativt fredelig art som du fint kan holde med annet enn andre ciklider. Faktisk bør du prøve å unngå mange av de større ciklidene, ettersom denne arten tross alt ikke blir så stor.

Noen eksempler på arter du kan holde sammen med regnbueciklide er:

Ved siden av disse har du også en rekke andre alternativer.

Regnbueciklide ser på reker som fôr, så kirsebærreke eller amanoreke er ikke anbefalt. Om du har en etablert koloni med gode nok gjemmesteder der regnbueciklidene ikke kommer til kan det derimot være fungere. Den vil alltid klare å spise noen, men kanskje ikke nok til at kolonien blir mindre.

Fôring

Selv om regnbueciklide står oppført som en alteter spiser de i hovedsak animalsk protein. I naturen spiser de det meste de kommer over. Som for eksempel små insekter, skalldyr, yngel og ormer. 

Dietten deres bør derfor i stor del bestå av frossen- eller levendefôr som røde mygglarver, mikroorm, dafnier og lignende. 

Ved siden av frossen- og levendefôr kan en del av dietten deres også bestå av synkende pellets.

Fôr så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter, to ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Regnbueciklide er relativt enkel å drive oppdrett på. Hvis du holder flere hunner med en hann vil hunnene markere mindre territorier. Hannen vil deretter besøke samtlige og oppsøke lek.

Å ha en hule til hver hunn vil øke sjansene dine for yngel.

I lek vil hannen utføre en dans. Deretter vil hunnen ta han med inn i en hule hvor eggene legges. Hunnen vil beskytte både eggene og yngelen til de klekkes. Dette tar som regel 2-4 dager.

Etter at eggene er klekket og yngelen frittsvømmende, må du fôre de med infusorier. Etterhvert som de blir større kan du gå over til mikroorm.

Etter 5 måneder vil yngelen være fullvoksne.

Vanlige problemer med regnbueciklide

Det er få vanlige problemer knyttet til regnbueciklide. Enkelte har kanskje ikke lest seg opp godt nok, eller ikke fått gode nok råd, og har derfor flere hanner i karet enn det er plass til. For å unngå aggresjon er det aller letteste å holde en hann og en til fire hunner. 

Bortsett fra dette er regnbueciklide utsatt for hvitprikk og infeksjoner som alle andre akvariefisk er dersom de holdes i dårlige forhold. Så lenge du sørger for å ha riktige vannverdier, gjøre regelmessige vannbytter og fôre med kvalitetsfôr vil sannsynligheten for at de blir syke synke drastisk. 

En sunn og frisk fisk som er under lite stress vil ha et godt immunforsvar og vil dermed klare seg mye bedre.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo