Kardinalreke: Komplett guide til hold og stell

Kardinalreker må være en av de vakreste rekene i hobbyen. Den intense rødfargen kombinert med små hvite prikker gir litt av en kontrast.

Selv om kardinalreker er fantastiske å se på, er de dessverre ganske vanskelig å holde i akvarier. De er nemlig svært vare når det kommer til vannverdier. Her kan du lese alt den informasjonen du trenger for å komme i gang. Forhåpentligvis vil det være nok til at kardinalrekene dine trives godt.

Kort fakta om kardinalreke

Vitenskapelig navnCaridina dennerli
LevetidOpptil 2 år
StørrelseOpptil 2,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet15 liter
StimJa (6+)
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Kardinalreker er kjent for sin intense rødfarge med små hvite prikker. De små følehornene er også hvite. I de fleste tilfeller vil halen være rød, men den kan også være hvit. 

Denne lille dvergreken kan vokse til å bli opptil 2,5 cm, men ikke bli overrasket om den stopper å vokse etter 2 cm.

Videre er det svært vanskelig å skille kjønnene til kardinalreker. Da vil du være nødt til å lyse med UV-lys mot nakken. Her har hunnen en sal i nakken der eggene bæres.

Hvis hunnen allerede bærer egg kan du derimot se det med det blotte øye.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter15 liter
Temperatur26-30°C
pH i vannet7,0-8,5
Hardhet (GH)5-15

Plassering og størrelse på akvarium

Som de fleste reker holder kardinalreker seg for det meste på bunnen, men disse rekene vil krabbe bortover bunnlaget i større grad enn mange andre. Her leter de ivrig etter mat de kan spise. 

Fordi kardinalreker ikke blir mer enn 2,5 cm, og ofte ikke mer enn 2 cm, trenger du ikke å ha et stort kar om du vil holde disse. Så lite som et kar på 15 liter kan fungere med en mindre koloni. 

Når det er sagt er det essensielt for kardinalreker at vannverdiene holder seg stabile. Du bør derfor ha god erfaring med dette om du kjøper et så lite kar. Det vil være mye lettere å holde vannverdiene i sjakk dersom du for eksempel kjøper et kar på 30 eller 40 liter.

Planter og innredning

I naturen kommer kardinalreke fra Sulawesi i Indonesia. I den samme innsjøen finner vi forresten panterkrabbe, men dette er en dårlig match da sistnevnte fort vil jakte på alle rekene.

I Indonesia er de ikke bare vant til høye temperaturer, men også mye vegetasjon, drivved og steiner. Det ideelle er derfor å prøve å gjenskape disse forholdene.

Start med et mørkt bunnlag. Det kan for eksempel være svart sand. Ikke bare er det et bunnlag de er vant til, men det vil også gjøre at fargene deres fremstår som enda mer intense.

Videre fortsetter du med akvarieplanter. Både anubias og javamose kan være gode valg, selv om du ikke nødvendigvis må velge mellom kun disse. Planter gir kardinalreker godt med gjemmesteder, og er grobunn for mikroorganismer som rekene spiser. 

Flyteplanter vil videre sørge for at de får ytterligere skjerming for lys. 

Til slutt kan du supplementere med noe drivved og steiner slik at akvariet blir flott fra både ditt og rekenes perspektiv.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til vannforhold er kardinalreke litt annerledes enn de fleste andre reker i hobbyen. De krever blant annet høy temperatur på mellom 26 og 30 grader. Så pass på at du kjøper deg en god varmekolbe.

Videre er vannet på Sulawesi basisk. Selv om de kan overleve fra 7,0 til 8,5, bør du forsøke å holde det et sted mellom 7,5 og 8,5, der over 7,8 vil være det ideelle.

Du må i tillegg sørge for at det er noe mineraler i vannet. Det er blant annet gunstig for at skallet deres vokser seg sterkt. Pass derfor på at gh ligger mellom 5 og 15.

Til slutt vil du naturligvis trenge et filter. Kardinalreker er ikke glad i strøm, så det holder med et filter som klarer å sirkulere vannet i karet fire ganger i timen. Bruk et skumfilter slik at ikke noen små reker setter seg fast i filteret ved et uhell.

Én eller flere kardinalreke

Kardinalreker må ikke holdes alene.

Kardinalreker trives definitivt bedre i en gruppe. Du bør derfor i det minste ha 6 av dem. På grunn av prisen på kardinalreken, da de ofte selges for mellom 150 og 300 kroner per stykk, er det naturlig at ikke alle ønsker å investere i en større stim.

Husk likevel at de føler seg mye tryggere når mange av de er sammen. Selv 6 er på kanten til å være for lite. Om du ønsker å virkelig se hvordan de kan være i akvariet bør du faktisk kjøpe en gruppe på 20-30 individer. Det er først da de føler seg ordentlig trygge.

Med andre dyr

Etter å ha sett prisen per kardinalreke er det lurt å tenke seg om en ekstra gang før man holder disse rekene sammen med andre arter. 

Fredelige snegler og reker som passer inn i vannverdiene til kardinalreke går selvfølgelig fint. Du kan for eksempel huse de sammen med en eller flere sulawesisnegler.

Det er i hovedsak når det kommer til fisk du må være forsiktig, og alle andre krabber enn mikrokrabbe vil være uaktuelt. 

Her er noen potensielle akvarievenner til kardinalreker:

Merk at fordi kardinalreke er skjøre reker, vil de kunne lide under stress. Pass på at du er ekstra forsiktig med å introdusere akvarievenner. Hvis du ser at det ikke fungerer, er du nødt til å ha en plan b.

Fôring

Å fôre kardinalreker fungerer på samme måte som å fôre en hvilken som helst annen reke-art. Så fremt du har et veletablert kar og godt med vegetasjon vil det stå for en del av jobben. Da vil de spise både alger og andre mikroorganismer regelmessig.

Ved siden av dette er det viktig at du fôrer med kalsiumholdig fôr. Dette kan være tørrfôr for reker, eller blanchert spinat. 

Husk uansett at du ikke må fôre for mye slik at det går utover vannverdiene. Blancherte grønnsaker bør ikke ligge i karet lenger enn 24 timer. Om du vil være på den sikre siden kan du også ta de ut etter 12 timer.

I tillegg bør kardinalreker få i seg noe animalsk protein. Dette kan være alt fra artemia til mikroorm, dafnier eller annet småfôr som de klarer å spise.

Du kan også fôre med synkende pellets og spirulina om du ønsker det.

Det holder som regel å fôre reker én gang om dagen, 4-6 ganger i uka basert på hvor mye alge og mikroorganismer det er i karet.

Formering og oppdrett

Det er relativt lett å drive oppdrett på kardinalreker. Et av problemene er derimot at kullene ikke er store. Faktisk legger hunnene sjeldent mer enn 15 egg hver gang.

Når de i tillegg holder på disse i tre til fire uker før de slipper de, er det ikke rart at det tar litt tid å få en stor koloni. Ellers er det ikke noe mer vanskelig enn å holde foreldrene i livet. 

Kort tid etter at eggene er sluppet kan det være lurt å fôre litt ekstra med artemia eller spirulina som yngelen kan spise. Den vil naturligvis også spise andre mikroorganismer i karet, så pass på at du ikke overfôrer.

Vanlige problemer med kardinalreke

De mest vanlige problemene med kardinalreke er at man ikke klarer å holde vannverdiene stabile. Disse rekene er ikke bare skjøre når det kommer til økning av nitrat, nitritt og ammonium, men også når det kommer til svingninger i pH og temperatur.

På grunn av dette bør du gjøre små vannbytter på maks 20 % i stedet for større og mer sjeldent.

Et annet kjent problem er at kardinalreker blir utsatt for mye stress og dermed utvikler sykdommer som leder til død. Det er mange former for stress. For eksempel temperatur og pH, men det er bare toppen av isfjellet.

Andre former for stress kan være:

  • At de er i en for liten gruppe
  • At de har for få gjemmesteder
  • At de er redd for større akvariefisk i karet
  • At de får for mye lys
  • At det er for mye strøm i karet
  • At de ikke får god nok næring
  • At de har et for lite kar i forhold til antall reker 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo