Panterkrabbe: Guide til hold og stell

Uansett hvor fantastisk akvariefisk er, er det noe spesielt med krabber. De er noe helt for seg selv, og panterkrabbe må være en av de aller fineste det er mulig å få tak i innenfor hobbyen.

Panterkrabber kan være en god start for nybegynnere, så vel som erfarne akvarister. Uansett vil du få all den informasjonen du trenger for å sette i gang her.

Kort fakta om panterkrabbe

Vitenskapelig navnParathelphusa pantherina
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 12 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende og størrelse

Panterkrabbe er uten tvil en av de aller vakreste ferskvannskrabbene i hobbyen. Navnet kommer av den gylne kroppen deres, med de karakteristiske svarte flekkene, lignende en panter eller leopard. I handelen selges faktisk panterkrabbe også til tider som leopardkrabbe.

Panterkrabbe er en middels stor krabbe som blir opptil 12 cm bred hvis vi inkluderer beina. Skallet blir derimot ikke mer enn 7 cm bredt, så denne arten vil passe i mindre kar.

Det vil være vanskelig for nybegynnere å se forskjell på kjønnene. Hannen har en tynn brystplate ved tarmåpningen, mens hunnens er mye bredere.

Som sagt kan det være vanskelig å identifisere kjønnene i begynnelsen, men med litt trening får du det helt sikkert til.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur25-30°C
pH i vannet7,0-8,5
Hardhet (GH)5-15

Plassering og størrelse på akvarium

I naturen lever panterkrabber det aller meste av livet sitt i vann (akkurat som blå malawikrabbe). Selv om du absolutt kan gjøre det, er det ikke absolutt nødvendig med en landdel for denne krabben. Det gjør de naturligvis mye lettere å holde i akvarier.

Om du velger å inkludere en landdel vil det variere fra panterkrabbe til panterkrabbe om den blir brukt eller ikke. Noen kan besøke den regelmessig, mens andre foretrekker å bli under vann.

Ettersom panterkrabbe er en middels stor ferskvannskrabbe bør den i det minste ha et akvarium på 60 liter.

Som vanlig er du nødt til å ha et filter (med mindre du vil gjøre vannbytter hver eneste dag). Pass derimot på at det er lav til ingen strøm i vannet.

Panterkrabber er forøvrig gode klatrere, så pass på at du har et tettsittende lokk på akvariet ditt slik at du unngår at den ligger på gulvet når du våkner.

Planter og innredning

Når det kommer til innredning er det viktig at du har en grotte til hver panterkrabbe. Det bør i tillegg være godt med rom rundt den, da en panterkrabbe vil hevde territoriet sitt.

Ved siden av grotter som du kan bygge med stein, potter eller kjøpe kunstige, bør du også inkludere drivved og røtter for å lage flere naturlige gjemmesteder.

Videre trenger panterkrabbe et bunnlag bestående av sand, så sørg for at du går til innkjøp av fin sand til karet ditt. De vil nemlig til tider grave seg ned i sanden.

Når det kommer til planter kan det være utfordrende med panterkrabber. De kan fort rive opp røttene til planter som anubias, så sørg i så fall for å plante de i potter. Her kan hardføre akvarieplanter som javabregne være en god løsning.

Videre kan du alltid inkludere flyteplanter som hornblad om du ønsker det.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Panterkrabbe kommer fra Sulawesi-øya i Indonesia der bestanden dessverre har falt kraftig, hovedsakelig på grunn av minedrift. 

Her lever de i varme vann på mellom 25 og 30 grader celsius, så sørg for å holde deg innenfor dette spekteret.

Videre bør pH ligge et sted mellom 7,0 og 8,5. Det optimale ligger et sted mellom 7,5 og 8,0.

Hardheten i vannet er viktig for at skjellet skal kunne ta til seg mineraler og holde seg sterkt. Pass derfor på at gh ligger mellom 5 og 15.

Én eller flere panterkrabber

I motsetning til for eksempel blå malawikrabbe er det faktisk mulig å holde flere panterkrabber sammen, men det er likevel greit å ta noen forhåndsregler.

For det første trenger hver panterkrabbe en egen hule. Deretter bør de ha et relativt stort område for seg selv, slik at det ikke blir kontinuerlig slossing mellom dem.

Her anbefaler jeg at du sørger for at det er minst 50 liter per panterkrabbe, men jo mer jo bedre.

Med andre dyr

Å holde panterkrabber med andre fisk kan være utfordrende. For det første vil de spise både snegler og reker de får tak i. Det ekskluderer dermed både elefantsnegler og amanoreker, sammen med en rekke andre populære akvariearter. 

Ikke nok med det, men de vil også spise små fisk de får tak i. De er tross alt opportunistiske.

Små stimfisk som for eksempel ildtetra, stjernedanio og moskito-rasbora er derfor ikke å anbefale.

Når det er sagt er det ikke slik at panterkrabbe flyr som superman gjennom vannet og spiser all fisken din med en gang. Men den vil mest sannsynlig få tak i en fisk i ny og ne da den jakter om natten når mange fisk ikke er helt “på”. 

Jo større kar, jo større er derimot sannsynligheten for at panterkabber får tak i så få fisk som mulig.

Samtidig er det viktig å passe på at du ikke velger fisk som er farlige for panterkabben. Både generelt, men spesielt rett etter at den har byttet skall.

I denne perioden vil de gjemme seg i noen dager, men de vil fortsatt være sårbare. 

Det ekskluderer med andre ord fisk som for eksempel pakistanbotia og praktbotia.

Her er derimot noen alternativer du kan forsøke deg på (uten garantier):

Fôring

Når det kommer til fôring er panterkrabber enkle å ha med å gjøre, de er tross alt åtseletere og spiser det meste de kommer over.

Når det er sagt, er det viktig at du passer på å inkludere én ting i kosten deres, nemlig fôr som inneholder kalsium. Her er reker (med skall) det mest ideelle, men de kan potensielt også få i seg blanchert spinat.

Videre kan du supplementere med vanlig fiskefôr som for eksempel synkende pellets, røde mygglarver og blodormer.

Du kan også velge å gi de vanlig fiskefilet (eller rester fra fisk, som innvoller og fiskehode).

Hvordan man velger å fôre panterkrabber varierer stort. De spiser noe alger og mikroorganismer, så de er ikke avhengig av å spise hver eneste dag. For eksempel kan du fôre en til to ganger om dagen 5-6 ganger i uka, og unngå å fôre 1-2 dager (helst ikke etter hverandre).

Pass på at du ikke overfôrer slik at vannverdiene fort blir dårlige.

Formering og oppdrett

Panterkrabber er vanskelig å drive oppdrett på i akvarier. Til å begynne med er du naturlig nok nødt til å ha en hann og en hunn. Disse er tross alt ikke tvekjønnet slik som mange akvariesnegler.

Videre er det lurt å holde de i et artskar for å ha så gode sjanser som mulig.

For å øke sannsynligheten for parring kan du gjøre regelmessige vannbytter, skru opp temperaturen til 28-30 grader celsius, og fôre rikelig med levende- og frossenfôr.

Når hunnen er klar for å parre seg vil hun frigjøre feromoner for å tiltrekke seg hanner. Hannen vil deretter befrukte hunnens egg. Hunnen graver seg deretter som regel ned i sanden for å beskytte eggene hun holder på undersiden av skallet sitt.

Når eggene er befruktet kan hannen tas ut for å redusere risikoen for at han spiser noen av de små krabbene ettersom de vokser.

Fôr med det du ville gitt til mindre fisk. Her vil rikelig med alge i karet fungere fint sammen med artemia, før du deretter kan gå over til mikroorm.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo