Blå malawikrabbe: Guide til hold og stell

Blå malawikrabbe er vakker ferskvannskrabbe som blir opptil 4 år gammel. Disse krabatene kan være fantastiske i akvariet ditt, men det er en del ting du må være oppmerksom på.

For eksempel kan du ikke holde flere blå malawikrabber sammen, da en av de vil ende opp med å drepe den andre. La oss se nærmere på det, og generelt hva du må passe på for å holde blå malawikrabbe i akvariet ditt.

Kort fakta om blå malawikrabbe

Vitenskapelig navnPotamonautes lirrangensis
FamilieGrapsidae
LevetidOpptil 4 år
StørrelseOpptil 20 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet100 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende og størrelse

Blå malawikrabbe er den type malawikrabbe man finner mest av i hobbyen. De finnes derimot i farger fra brun til blå også. 

Disse krabbene blir relativt store, og kan vokse opptil 20 cm i bredde. De blir bare så store når beina strekkes ut. Skjellet deres blir ikke mer enn 10 cm i diameter, mens de vil være omtrent 15 cm til vanlig hvis man inkluderer beina.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter100 liter
Temperatur23-26°C
pH i vannet7,5-8,5
Hardhet (GH)8-15

Plassering og størrelse på akvarium

Blå malawikrabbe kommer fra Malawisjøen, og i andre små innsjøer og elver i området rundt. 

Enkelte nettsider hevder at blå malawikrabbe trenger land, men det stemmer ikke. I naturen lever de nemlig på en dybde på mellom 10 og 50 meter.

Du kan naturligvis velge å innrede karet ditt med et landområde, men det er viktigere at de har nok liter med vann. Hvis du først har et landområde vil den mest sannsynlig bevege seg kort opp på land innimellom i korte perioder. 

Fordi blå malawikrabbe tross alt er en relativt stor krabbe, er du nødt til å ha den i et kar på minst 100 liter. Sørg også for at du har et godt filter som gir rikelig med oksygen (men ikke for mye strøm i vannet).

Videre er blå malawikrabbe ekstremt dyktige klatrere. Med mindre du plutselig vil ha en krabbe på stuegulvet må du derfor passe på å installere et tettsittende lokk.

Planter og innredning

På den dybden blå malawikrabbe lever det meste av livet sitt er det lite planter. Du kan selvfølgelig innrede med akvarieplanter om du ønsker det, men det er ikke noe mer enn et gjemmested for krabben din.

De er derimot vant til store steinformasjoner, som du bør prøve å etterligne i karet ditt. Du kan lese vår guide om hvordan du kan sette opp et akvarium med malawi fisk, som kan hjelpe deg på veien. Det ideelle vil være å sette opp noe lignende.

Det viktigste er at du passer på at krabben din har nok med gjemmesteder. Gjerne steiner stablet oppå hverandre, men drivved og grotter eller potter vil også fungere fint.

Som bunnlag er det sand som er det mest naturlige, men det vil ikke være noe problem å innrede med grus om du ønsker det i stedet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ettersom blå malawikrabbe kommer fra Malawisjøen lønner det seg å forsøke å legge tilrette for lignende vannforhold i akvariet ditt.

Fordi de lever så dypt (gjerne helt ned til 50 meter) trenger det ikke være like varmt som for fisk som lever nærmere overflaten. Hold temperaturen et sted mellom 23 og 26 grader, hvor 23 til 24 grader vil være det mest ideelle.

Malawisjøen er også kjent for sin høye pH. Denne bør i det minste ligge på 7,5, men den klarer seg også fint med en pH på opptil 8,5. 

Det er ekstremt viktig at du ikke holder blå malawikrabbe i surt vann (under 7,0 i pH) da dette vil føre til at skallet deres svekkes, som igjen vil føre til at de etterhvert dør.

Hardhet henger litt sammen med pH. De foretrekker at det er rikelig med mineraler i vannet. Sjekk gh regelmessig og sørg for at vannet har en verdi på mellom 8 og 15.

Du kan øke hardhet og pH, blant annet ved å bruke knuste koraller eller kalkstein.

Videre må du som vanlig huske på å holde nitrat, nitritt og ammonium så lave som mulig. De to sistnevnte bør være 0, mens nitrat bør ligge på maks 20 ppm.

Et godt filter, sammen med vannbytter hver, eller annenhver uke vil sørge for at disse verdiene holder seg lave.

Én eller flere blå malawikrabber

Du kan ikke holde flere blå malawikrabber sammen. Selv i akvarier på flere tusen liter vil den en ende opp med å drepe den andre. Kjøp derfor ikke mer enn én krabbe.

Med andre dyr

Rød zebra kan være et alternativ å holde sammen med blå malawikrabbe

Igjen er det aller letteste å holde blå malawikrabbe helt alene. Når det er sagt, er det naturligvis morsomt å ha et akvarium med mye liv.

Du kan for eksempel prøve deg på et rent malawi akvarium. 

Det kan være lurt å holde malawi fisk på maks 15 cm, ettersom blå malawikrabbe vil være sårbar hver gang den bytter skall.

Her er noen eksempler på malawi fisk du kan holde med en blå malawikrabbe:

Fôring

Som med de fleste ferskvannskrabber er blå malawikrabber altetere. De spiser stort sett alt de kommer over, men vil naturligvis få i seg mest animalsk protein fra naturen.

Et kosthold kan inkludere vanlig fiskefôr som synkende pellets, blodormer og røde mygglarver. Fiskefilét (frossen eller fersk), sammen med reker og snegler kan være andre alternativer.

Husk å inkludere fôr som inneholder kalsium. Dette trenger de for å holde skallet sterkt. Fôr som inneholder kalsium er blant annet reker (med skall).

Som regel spiser ikke blå malawikrabbe andre fisk, i hvert fall med mindre de er syke og ikke klarer å komme seg unna, eller allerede ligger død på bunnen av karet. 

Akkurat som med akvariefisk er det viktig at du ikke overfôrer krabben din. Fôr så mye den klarer å spise opp i løpet av 2-4 minutter, to ganger om dagen.

Formering og oppdrett

Fordi blå malawikrabber gjerne ender opp med å drepe hverandre er det svært vanskelig å få til oppdrett på denne arten i akvarier. 

Om du klarer å få det til så gi andre akvarister beskjed om hvordan du klarte det. Forhåpentligvis fant du et bra triks og ikke bare hadde flaks.

Hvis to blå malawikrabber parrer vil hunnen passe på eggene (og de små krabbene) under kroppen sin.

Etter en stund vil de forlate moren. Da ser de ut som små versjoner av de voksne. 

En enkelt parring kan fort føre til mer enn hundre små blå malawikrabber.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo