Asiatisk arowana: Guide til hold og stell

Så, du har lyst på en asiatisk arowana? Ikke så rart, da dette virkelig er en fantastisk akvariefisk.

Med sine 90 cm og høye prisklasse er det derimot ikke en fisk man bare kan kjøpe når som helst. Her krever det nøye planlegging og høye investeringer.

I denne guiden får du vite det grunnleggende om hvordan du kan ta vare på en asiatisk arowana.

Kort fakta om asiatisk arowana

Vitenskapelig navnScleropages formosus
FamilieOsteoglossidae
Stammer fraAsia
LevetidMinst 20 år
StørrelseOpptil 90 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet1000 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ingen tvil om at asiatisk arowana er en majestetisk akvariefisk. Den kommer i forskjellige farger, og ikke bare med den sterke rødfargen de fleste kjenner aller best. De finnes også i både gull og grønn.

Merk at asiatisk arowana kan forveksles med sølvarowana. Mens Asiatisk arowana kommer fra Sørøst-Asia, kommer sølvarowana fra Sør-Amerika.

Dette er bare en fisk for deg som har et stort akvarium på minst 1000 liter da de vokser til å bli opptil 90 cm lange.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter1000 liter
Temperatur24-30°C
pH i vannet6,0-7,0
Hardhet (GH)0-10

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet befinner asiatisk arowana seg som regel i midtsjiktet. Den vil trenge masse plass til å svømme rundt.

Individer som blir holdt i for små kar kan fort ende opp med å bli deformert. Å ha et akvarium på 1000 liter bør være minimum, selv om 1500 til 2000 liter vil være enda bedre.

I naturen leverer de i saktegående elver, så pass på å ikke ha for mye strøm i vannet.

Dette er fantastisk sterk fisk som kan hoppe over en meter over vannoverflaten. Med andre ord er du nødt til å ha et tettsittende lokk på akvariet ditt.

Planter og innredning

I naturen befinner asiatisk arowana seg i elver med noe planter. Du er derimot ikke nødt til å innrede karet ditt med planter om du ikke ønsker det. Det kan holde fint med drivved og steiner.

Husk også at asiatisk arowana er en sterk fisk som til og med kan rive opp akvarieplanter som hornblad med mindre de er festet godt.

Når det kommer til bunnlag bør det helst bestå av sand eller fin grus, på tross av at den sjeldent befinner seg i bunnen av karet.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Asiatisk arowana er en relativt hardfør fisk, men med en så majestetisk og dyr fisk vil du naturligvis legge forholdene tilrette så godt som mulig.

Denne arten kommer fra topiske elver, så du er nødt til å ha de i kar med en temperatur på 24 til 30 grader celsius. 24 kan nesten være i det kaldeste laget, så sett gjerne temperaturen opp til 25-28. 

Når det kommer til ph finnes asiatisk arowana i både syrlige og mer nøytrale vann. Det mest vanlige er derimot syrlige så pass derfor på at ph ligger på mellom 6,0 og 7,0, selv om rundt 6,5 vil være det mest ideelle.

Igjen er asiatisk arowana er hardfør fisk, men de bør likevel ikke ha for hardt vann, ettersom vannet der de er funnet er bløtt. Pass derfor på at gh er mellom 0 og 10.

Som med alle andre fisk må du passe på nivåene av nitrat, nitritt og ammonium. Ha et sterkt filter, gjør regelmessige vannbytter og slamsug for å holde vannverdiene gode.

Én eller flere fisk

De fleste i Norge vil ha nok med å få tak i én asiatisk arowana. Og ikke bare er de vanskelig å få tak i, men de kan fort koste fra 1000 til 10 000 kroner per individ. 

Dette er en delvis aggressiv fisk som kan være territoriell. Det lureste vil være å holde enten en alene, eller seks eller flere individer sammen slik at aggressiviteten kan spres på flere individer. Hvis du velger sistnevnte vil du i så fall være nødt til å ha et enda større kar.

Med andre fisk

Selv om asiatisk arowana er delvis aggressiv, kan du potensielt hold den sammen med noen andre arter.

Noen eksempler på fisk du kan prøve å holde sammen med denne arten er:

Vær oppmerksom på at du alltid må ta forhåndsregler når du plasserer fisk sammen med din arowana (det gjelder forøvrig for alle aggressive fisk). Ha en plan b slik at du ikke mister all fisken din på grunn av aggresjon.

Selv om det er mulig å holde asiatisk arowana sammen med andre fisk velger de aller fleste eiere å holde de alene. Dette er tross alt fantastisk vakre fisk. 

Fôring

Asiatisk arowana er en kjøtteter og trenger rikelig med næringsrik fôr for både å vokse og opprettholde god helse.

Det er viktig at du varierer kosten, og ikke bare blodormer for eksempel.

Dette er forresten en art du gjerne kan fôre levende fisk. Pass på at du ikke kjøper fisk og fôrer uten å ha de i karantene. Slik fisk kan for ende opp med å ha sykdommer eller parasitter.

Det lureste vil være å drive oppdrett på sine egne fisk. Levendefødere som guppy, molly og platy er enkle å drive oppdrett på. Ikke bare kan du kontrollere at de ikke har noen sykdommer, men du kan også gi de næringsrik fôr. På den måten er du garantert at din asiatiske arowana får fôr av høyeste kvalitet.

Levende reker som amanoreke og lignende bør helst unngås, i hvert fall om den ikke rekker å spise den før den når bunnen. Asiatisk arowana foretrekker nemlig å spise i overflaten, og ikke noe lenger ned en midtsjiktet.

Fôr gjerne med frysetørkede sirisser og lignende da de er svært næringsrike. Men fisken din vil sette stor pris på å få levendefôr ofote.

Hva koster en asiatisk arowana?

En asiatisk arowana er sjeldne i hobbyen, og spesielt i Norge. Det er ikke hver dag du har mulighet til å kjøpe en slik fisk.

Du kan alltid sjekke Finn for å se om noe ligger ute til salgs. Det er ikke uvanlig å betale alt fra 1000 til 10 000 kroner for ett individ avhengig av størrelsen. 

Fantastiske eksemplarer av asiatisk arowana kan potensielt blir solgt for over 100 000 kroner.

Formering og oppdrett

Formering og oppdrett av asiatisk arowana er sett på som veldig vanskelig. Dette gjøres nærmest ene og alene av selskaper som har fått lisens til å drive oppdrett på arten.

Det er heller ikke lov å fange asiatisk arowana i naturen da den er en trust art. 

Når de blir noen år gamle får hver fisk som blir solgt utstyrt med en mikrochip.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo