Knivfisk: Guide til hold og stell

Knivfisk (Apteronotus albifrons), eller flagrer om du vil, er en spennende fisk fra Sør-Amerika. Ikke bare har den en uvanlig form til akvariefisk å være, men den blir også hele 50 cm lang. 

Før du begynner å holde en knivfisk må du passe på at du vet nok om arten hvordan du skal få den til å trives. I denne guiden skal jeg fortelle deg om akkurat det. 

Kort fakta om knivfisk

Vitenskapelig navnApteronotus albifrons
FamilieApteronotidae
Andre navnFlagrer
Stammer fraSør-Amerika
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 50 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis fredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet500 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende og størrelse

Knivfisk, flagrer, eller black ghost på engelsk, er en interessant fisk som kan være et potensielt midtpunkt i ethvert akvarium. Med sine lange kropp på opptil 50 cm, svømmer den rolig rundt i akvariet.

De vokser fort til å bli rundt 25 cm lange, deretter vokser de omtrent 3-5 cm i året basert på hvor godt de rives.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter500 liter
Temperatur23-28°C
pH i vannet6,8-7,8
Hardhet (GH)5-19

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet oppholder denne arten seg for det meste i bunn- og midtsjiktet. Den sender ut elektriske impulser, da den ser svært dårlig. I naturen er den nemlig mest aktiv om natten, og kommer i tillegg fra mørke vann.

Fordi knivfisk kan bli opptil 50 cm lange er du nødt til å ha et kar på minst 500 liter om den skal trives.

Strømmen i vannet bør være enten lav eller middels med et godt filter.

Planter og innredning

Fordi knivfisk er et nattdyr, og ser dårlig i lyset, bør du ha et så mørkt kar som mulig. Det betyr lav belysning, nok av flyteplanter og mange gjemmesteder.

Den bør ha flere huler å velge mellom, spesielt om du holder den sammen med andre fisk som er glad i huler, som for eksempel gibbiceps.

Hulene til knivfisken kan forresten være gjennomsiktige slik at du kan se den oftere. De vil nemlig tro at de er i en hule (som de tross alt er) fordi de ser så dårlig og heller stoler på de elektriske signalene de sender ut.

Ved siden av dette vil den sette pris på et godt plantet kar, samt rikelig med stein og drivved.

Til slutt bør bunnlaget bestå av sand (gjerne mørk) ettersom knivfisk ikke har skjell.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Knivfisk trives godt i temperaturer på mellom 23 og 28 grader celsius, selv om et sted mellom 24 og 27 grader celsius er mer optimalt.

Ph bør ligge på mellom 6,8 og 7,8, så helt nøytralt vann kan fungere utmerket.

De er glad i litt mineraler i vannet, så sørg for at gh holder seg mellom 5 og 19.

Husk å gjøre regelmessige vannbytter og slamsuging for at nitrat, nitritt og ammonium skal holde seg lavt. De er ikke nødvendigvis veldig mye mer var for dette enn mange andre fisk, men det vil fortsatt drepe de om du ikke passer på vannverdiene dine.

Én eller flere knivfisk

Elefantfisk og andre knivfisk er ikke gunstige akvarievenner

Fordi den sender ut elektriske impulser bør den unngås å settes sammen med annen fisk med lignende organer. Det gjelder både annen knivfisk og elefantfisk, da de vil bli både forvirret og territorielle.

Å holde flere knivfisk i samme kar vil ofte gå dårlig, i hvert fall med mindre du har et veldig stort kar. Hvis du ønsker å prøve å holde flere sammen bør du i det minste ha 250 ekstra liter per fisk, og selv det gir ingen garantier. Sørg for å ha en plan b om du prøver dette.

Med andre fisk

Det letteste vil være å ha én knivfisk, og så i stedet ha andre selskapsfisk i karet som ikke er altfor små eller aggressive. 

Du må selvfølgelig passe på at fisken ikke kan passe inn i munnen til knivfisken. Da vil de fort ende opp med å bli spist i ny og ne. 

Videre er du nødt til å tenke på vannverdiene. Her utelukkes blant annet gullfisk, ettersom den foretrekker kaldere vann.

Her er noen eksempler til arter du kan ha sammen med knivfisk:

Merk at du ikke bør ha mer enn en stor bunnfisk ved siden av knivfisk med mindre du har et veldig stort kar. Det må også være nok av huler slik at det ikke blir krangel om disse.

Større, relativt fredelig ciklider som for eksempel blå acara og løvehodeciklide kan også fungere.

Levendefødere som molly er gode til å formere seg. I en lang periode vil ikke knivfisken kunne spise de voksne individene, men yngelen kan derimot være en veldig god proteinkilde for de, da de vil fort ende opp med å jakte disse om natten.

Selv etablerte kolonier med kirsebærreke og amanoreke vil fort bli borte om du holder de sammen med en knivfisk.

Fôring

Å fôre en knivfisk er ikke vanskelig, men du må være oppmerksom på at de får i seg nok mat dersom du holder de sammen med raske stimfisk

Ettersom de er nattdyr kan det være lurt å fôre de rett før du legger deg og rett etter at du har stått opp. På den måten kan du etterligne hvordan de fôrer i naturen. 

Videre er knivfisk i hovedsak en kjøtteter. I naturen består kostholdet deres i hovedsak av insekter og andre smådyr.

Det er derfor viktig at du fôrer rikelig med fryste eller levende røde mygglarver, blodormer, reker og lignende.

Du kan også gi den frysetørkede insekter som sirisser.

Pass på at du varierer kostholdet noe slik at de ikke kun får i seg én type fôr.

Fôr de så mye de klarer å spise i løpet av 2-3 minutter, to ganger om dagen. 

Husk igjen at du må sørge for at de får i seg nok fôr og ikke blir utkonkurrert til matfatet.

Formering og oppdrett

Det drives oppdrett på knivfisk, men dette er nesten utelukkende i store oppdrettsfarmer i Indonesia. Man vet lite om hvordan man driver oppdrett på knivfisk, men tror at de legger eggene sine i huler. 

De passer ikke på hverken yngel eller egg, så du vil være nødt til å ta de ut dersom du skulle få det til.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo