Løvehodeciklide: Guide til hold og stell

Løvehodeciklide (Steatocranus casuarius) vil være et unikt tilskudd i ethvert akvarium. Selv om den er territoriell, er den derimot sett på som en fredelig ciklide, som fint kan ha andre arter som akvarievenner.

Før du kjøper en gruppe med løvehodeciklider er det en del ting du er nødt til å vite. Blant annet at de trenger masse oksygen i vannet og godt med plass på bunnen av akvariet. Les mer for å lære alt du trenger å vite før du begynner.

Kort fakta om løvehodeciklide

Vitenskapelig navnSteatocranus casuarius
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 12 cm
TypeKjøtteter
OppførselFredelig men territoriell
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet120 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Løvehodeciklide er kjent for den karakteristiske kulen i pannen (akkurat som både flowerhorn og frontosa). Det er bare hannen som utvikler denne, og den dominante hannen vil ha den aller største. 

Ved siden av kulen blir også hannen noe større enn hunnen. Hanner kan blir mellom 10 og 12 cm lange, mens hunner gjerne blir et par cm kortere.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter120 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)5-19

Plassering og størrelse på akvarium

I naturen lever løvehodeciklider på bunnen i elver med sterk strøm. For å tilpasse seg forholdene der få andre fisk klarer å leve har de utviklet en mindre svømmeblære, og finner som hjelper med å holde de på plass uten å måtte svømme. I stedet ligger de tett mot bunnen imot strømmen.

Løvehodeciklide trenger ikke veldig mye plass, og et akvarium på 120 liter vil fungere fint (kanskje også 100 liter), men de er avhengig av at vannet inneholder masse oksygen. Med andre ord vil du trenge et sterk filter som kan gi rikelig med strøm og oksygen til vannet.

Planter og innredning

Selv om løvehodeciklider ikke er vant til mye planter, kan du naturligvis innrede med det om du ønsker. Bare vær oppmerksom på at løvehodeciklider også liker å innrede og ommøblere. Hvis du skal ha akvarieplanter bør du vurdere å ha de i potter slik at de ikke er så lette å flytte på.

Videre bør bunnlaget, der løvehodeciklide bruker all tiden sin, bestå av fin sand eller grus. 

Fullfør gjerne med steiner og drivved. Sørg for at de har tilgang på overheng og huler ved hjelp av dette, bruke potter eller andre dekorasjoner du får kjøpt i dyrebutikken.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Det viktigste for løvehodeciklide er at vannet er rikt på oksygen. Bortsett fra det er dette en ganske så hardfør akvariefisk. 

Temperaturen på vannet bør ligge et sted mellom 24 og 28 grader celsius. Videre kan ph ligge på alt fra 6,5 til 7,5. 

Pass på at du også holder et øye med hardheten i akvariet ditt. De foretrekker at det er litt mineraler i vannet, så forsøk å holde gh mellom 5 og 19.

Til slutt er løvehodeciklide avhengig av at du gjøre vannbytter og slamsuger regelmessig som de fleste andre fisk. Sørg også for at du tester for nitrat, nitritt og ammonium innimellom.

Én eller flere løvehodeciklide

Du kan holde en løvehodeciklide alene, men de trives også godt sammen i en gruppe. Fordi de er noe territorielle er det lettest å holde en hann med flere hunner, men det er også mulig å holde to hanner (og flere hunner) i samme kar.

En hann og to hunner bør klare seg fint i et kar på 120 liter.

Med andre fisk

Selv om løvehodeciklide er ganske territorielle er de likevel sett på som fredelige og kan fungere med en rekke andre arter.

Det aller viktigste å tenke på når du velger akvarievenner til løvehodeciklide er at de bare lever på bunnen. Andre bunnfisk som for eksempel ancistrus sp. vil derfor kreve at du har et stort bunnareal. 

Videre må du også passe på at fisken du plasserer i karet trives i kar med middels til sterk strøm. Du kan for eksempel ikke holde de sammen med en kampfisk som er vant til stillestående vann i rismarkene i Asia.

Her er noen eksempler til akvarievenner til løvehodeciklide:

Men vil ikke tigerbarber nappe på løvehodeciklidene tenker du kanskje? Så lenge du holde de i en stor nok stim (minst 20 individer), og du har et stort nok kar, bør det gå helt fint. Jo større stim, jo bedre hierarki lages, og jo mindre bryr de seg om andre fisk.

Fôring

I naturen lever løvehodeciklide for det meste av insekter og andre bunndyr. Med andre ord får de i seg nærmest bare animalsk protein.

Dette er noe du selvfølgelig bør forsøke å etterligne i kostholdet deres. 

Frossen- og levendefôr som røde mygglarver, reker, blodormer og/eller dafnier (eventuelt andre insekter) bør stå for hoveddelen av kostholdet deres ved siden av synkende pellets.

Fôr de to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to-tre minutter.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på løvehodeciklide kan være noe utfordrende. For det første er du nødt til å ha rikelig med grotter og huler.

I tillegg må hunnen ha dannet et par med hannen. Som flere ciklider kan de være kresne, og vil ikke parre seg med hvem som helst.


Om den tidligere partneren til hunnen dør, for eksempel, er det ikke sikkert hun vil velge en ny partner. 

For å oppfordre til lek kan du alltid forsøke å fôre rikelig med levendefôr. 

Under lek vil hannen “tøffe” seg for hunnen, før de deretter går inn i en hule for å legge alt fra 50 til 100 egg. 

Omtrent 3 dager senere vil eggene klekke, men du vil mest sannsynlig ikke så mye til yngelen. 

Løvehodeciklide passer godt på yngelen sin, men pass på at du fôrer med artemia eller mikroorm slik at de vokser så fort som mulig.

Vanlige problemer med løvehodeciklide

Det største problemet for de som holder løvehodeciklide er at det ikke er nok oksygen i vannet. Her er du nødt til å ha et sterkt filter og gjerne en god strøm. 

Ved siden av nok oksygen i vannet må du som vanlig passe på at fisken ikke blir stresset, noe som lett kan føre til blant annet sykdommer som hvitprikk.

Forhåpentligvis har du nå fått svar på de aller fleste spørsmålene du har. Bruk gjerne flere kilder for å lese deg opp om løvehodeciklide før du begynner å holde de i karet ditt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo