Papegøyefisk: Guide til hold og stell

Som med mange hybrider man finner i hobbyen, er papegøyefisk et kontroversielt tema. Om du synes denne fisken virker interessant, kan derimot ingen stoppe deg fra å holde den. 

I denne guiden går vi gjennom hva du må tenke på før du går til innkjøp av en papegøyefisk.

Kort fakta om papegøyefisk

LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 20 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Papegøyefisk er kjent for den karakteristiske munnen sin, da den nesten ser ut som et papegøyenebb. Papegøyefisk, eller nærmere bestemt “blood parrot cichlid”, som vi ser på i denne guiden, kommer som regel i mørk oransje, eller rød farge.

Det finnes papegøyefisk i andre farger også, bare vær forsiktig ettersom de potensielt kan være kunstig modifisert.

Hannen blir opptil 20 cm lang i akvarier, mens hunnen som regel ikke blir mer enn 16-18 cm lang.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur24-27°C
pH i vannet6,5-7,4
Hardhet (GH)4-18

Plassering og størrelse på akvarium

I akvariet vil papegøyefisk bruke den meste av tiden sin i midtsjiktet, men som andre ciklider vil den også grave rundt i bunnlaget.

Fordi papegøyefisk blir opptil 20 cm lang (og 25 cm i enkelte tilfeller), vil du være nødt til å ha et akvarium på minst 200 liter slik at den får nok med plass å svømme på.

Papegøyefisk vil klare seg fint med lav til middels strøm i vannet, men selv om de ikke trenger sterk strøm er de avhengig av et godt filter og godt med oksygen i karet.

Planter og innredning

Ettersom papegøyefisk er en hybrid fisk avlet opp på to forskjellige arter, er det ikke like lett å bruke de naturlige omgivelsene som referanse. 

Fordi de graver i bunnlaget som andre ciklider, vil det derimot være viktig å ha sand på bunnen av karet. Grus kan i verste fall gjøre at papegøyeciklide får skader rundt munnen. Slike sår kan i verste fall bli infisert, og du kan risikere å minste fisken din.

Papegøyefisk har ikke et stort krav om et plantet kar, så om du ønsker kan du bruke kunstige planter (eller ingen i det hele tatt). Gode alternativer kan likevel være anubias, javabregne og hornblad.

Noe som er viktig er derimot å sørge for gjemmesteder. Om du ikke sørger for det med planter, er du nødt til å gjøre det med lavasteiner (eller andre steiner) og drivved. De vil også sette pris på huler, uansett om du lager det ved å dandere steiner og drivved, eller ved å plassere kunstige huler i karet ditt (for eksempel potter).

Vann, temperatur, hardhet og pH

Når det kommer til vannverdier er papegøyefisk en ganske så hardfør fisk. I hobbyen antas det at papegøyefisk kommer fra to forskjellige ciklider fra Sør-Amerika. I så fall vil en temperatur på mellom 24 og 27 grader celsius være helt perfekt. 

Videre bør pH i vannet ikke ligge så langt unna nøytralt som enkelte fisk som kommer fra Sør-Amerika, da denne har blitt oppdratt i akvarier i flere generasjoner. En pH på mellom 6,5 og 7,4 er derfor å foretrekke.

Når det kommer til hardhet trives de med litt mineraler i vannet. Sørg derfor for at gh ligger et sted mellom 4 og 18.

Til slutt må du som vanlig passe på å gjøre regelmessige vannbytter. Dette er en ganske så “grisete” fisk, mye fordi de kan slite litt med å få i seg all maten du prøver å fôre den med.

Hvis det ligger for mye fôr igjen i karet, samtidig som du ikke gjør regelmessige vannbytter og slamsuger, vil du fort ende opp med for høye verdier av nitrat, nitritt og ammonium.

Pass på at du gjør 50 % vannbytter annenhver uke, eller helst 25-30 % vannbytter hver uke.

Én eller flere papegøyefisk

Papegøyefisk klarer seg helt fint alene, men kan også trives sammen med flere fisk. Akvarister forteller om hvordan deres papegøyefisk nærmest stimer når de holdes mange sammen i et kar.

I et kar på 200 liter kan du fint holde 4-5 individer. 

Noen ganger kan ciklider bli territorielle. Enkelte føler det er lettere å nærmest overfylle karet for å nøytralisere aggresjonen. Da kan de i så fall holde én papegøyefisk for hver 25. liter. 

Husk at du er nødt til å ha et sterkt filter (helst dobbeltsidig) dersom du nærmest overfyller akvariet ditt. 

Det vil også kreve at du gjør vannbytter hver uke i stedet for annenhver.

Med andre fisk

Papegøyefisk fungerer som regel best sammen med middels store, fredelige akvariefisk. Dette kan for eksempel være stimfisk som tetraer og barber, eller større bunnfisk.

Noen forslag til fisk du kan holde sammen med papegøyefisk er:

Fôring

Fôring av papegøyefisk er relativt enkelt da de spiser det meste du gir til dem. Dette inkluderer pellets sammen med frossen- og levendefôr. 

Kostholdet til papegøyefisk kan fint bestå av 50-70 % pellets, og resten av fôr som for eksempel røde mygglarver. 

Merk at denne fisken innimellom har problemer med å få i seg all maten. Pass på at du tar ut eventuell mat som blir liggende på bunnen av karet (eventuelt at du har bunnfisk eller annen fisk som tar seg av dette). Konsekvensen av at det blir liggende mye mat på bunn er at det fort blir dårlige vannverdier i karet.

Bortsett fra det bør du fôre to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter.

Formering og oppdrett

Du vil få problemer med å drive oppdrett på papegøyefisk. Det er hannene nesten alltid er sterile på grunn av oppdretten. 

På grunn av dette drives det sjeldent oppdrett på papegøyefisk i hobby-akvarier. For å få til det er man som regel nødt til å bruke hormonbehandling.

Om du derimot skulle være veldig heldig og ha to fertile individer, vil hunnen legge eggene sine på en flat stein eller i en grop. Etter at eggene er lagt vil hannen gyte over de.

I denne perioden vil både hannen og hunnen beskytte egg og yngel, så du kan i så fall forvente økt aggresjon i karet.

I så fall vil du som vanlig være nødt til å fôre med fôr som artemia og mikroorm.

Merk at hunn-papegøyefisk potensielt kan parre seg med andre ciklider. Vær oppmerksom på dette om du har andre ciklider i akvariet ditt, spesielt om du vil unngå nye hybrider.

Vanlige problemer med papegøyefisk

Papegøyefisk får sykdommer akkurat som andre akvariefisk. De mest vanlige sykdommene for denne arten er hvitprikk og problemer med svømmeblæra.

Hvitprikk er ofte en konsekvens av at noe er feil i karet, ettersom immunforsvaret til sunne fisk som regel klarer å stå imot denne sykdommen alene. 

Om fisken din har fått hvitprikk bør du derfor se til at fisken din har det bra. Sjekk alt fra vannverdier til temperaturer og om fisken generelt er stresset.

Hvitprikk kan forresten ses som små hvite prikker langs siden på fisken.

Heldigvis kan hvitprikk i mange tilfeller kureres ved hjelp av å øke temperaturen til 28-30 grader i noen dager. Å bruke salt kan også være lurt.

Hvis dette ikke skulle fungere finnes det også medisiner som hjelper mot hvitprikk.

Når det kommer til svømmeblæra gjelder det samme for dette problemet. Her vil dog medisiner gjerne være løsningen (samtidig som du sjekker at alt er bra i karet ditt).

I verste fall kan svømmeblæren være deformert permanent, og papegøyefisken din vil slite med å svømme resten av livet sitt.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo