Guide til hold av flowerhorn ciklide

Flowerhorn ciklide er kontroversiell blant noen, men likevel elsket blant mange i hobbyen. Med sin karakteristiske klump på pannen og vibrante farger er dette en fisk enhver akvarist vil ta en ekstra titt på.

Flowerhorn er derimot ingen dans på roser og du må både lese deg opp og ta visse forhåndsregler før du går til innkjøp av en.

I denne guiden dekker vi det aller viktigste om hold av flowerhorn ciklider.

Kort fakta om flowerhorn ciklide

FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraMalaysia
LevetidOpptil 12 år
StørrelseOpptil 30 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet400 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradGanske vanskelig

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Flowerhorn er en majestetisk akvariefisk, mest kjent for den store kulen i pannen, som også går under navnet KOK. Med tiden har oppdrettere avlet frem denne arten med et mål om å få frem en større KOK og mer og mer vibrante farger.

Hanner blir noe større enn hunner, selv om begge kjønn ikke blir langt unna 30 cm lange. Det er med andre ord store fisk vi snakker om her.

Flowerhorn vil endre farge basert på hvordan den har det og hvordan den føler seg. Hvis den for eksempel blir skremt, vil fargene falme, og ikke komme tilbake før den føler seg trygg igjen. Du vil også kunne få frem mye finere farger ved å holde gode vannverdier og fôre med kvalitetsfôr.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter400 liter
Temperatur24-28°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)8-16

Størrelse og plassering i akvariet

For at din flowerhorn ciklide skal trives anbefales du å ikke ha den i et kar på mindre enn 400 liter. Dette er tross alt store fisk på opptil 30 cm som er glad i å svømme rundt i hele karet.

Hvis du planlegger å ha to flowerhorn ciklider bør du utvide karet ditt til minst 500 liter, men helst så mye som 600-700. 

Planter og innredning i akvariet

I karet trenger flowerhorn ciklide mye plass da den er glad i å svømme rundt.

Mange eiere velger å ha et veldig enkelt kar. Ikke bare gjør det ting lettere, men det er også færre distraksjoner for fisken, da den kan lære seg å kjenne deg igjen.

Bunnlaget bør enten være av sand eller bar, slik at flowerhorn cikliden din ikke skader seg.

Det samme må du tenke på når du plasserer stein eller drivved i karet. Pass på at det ikke er noen spisse kanter på den, da din flowerhorn ciklide sjeldent vet hvor sterk den er.

Å holde nitratene lave er noe av det vanskeligste ved å holde flowerhorn ciklide. De spiser tross alt mye. 

Noe som kan hjelpe med å holde nitratene nede er tross alt planter, så om du vil gi det et forsøk så gjør gjerne det. Vær oppmerksom på at det varierer stort hvor mye flowerhorn ciklider graver i jorda, så sørg for å velge planter med sterke røtter. Du bør også la plantene få vokse en stund før du plasserer flowerhorn cikliden din i karet.

Du kan også velge å gå for noen flyteplanter.

Vann, temperatur, hardhet og pH

På grunn av mye avl i hobbyen har flowerhorn ciklider ofret mye av hardførheten sin mot det fargerike. De er derfor ganske skjøre når det kommer til vannverdier.

Temperaturen må holdes stabilt et sted mellom 24 og 28 grader. 

Når det kommer til pH tåler de alt fra 7,0 til 8,0, men det mest idelle er om du klarer å holde den konstant mellom 7,5 og 7,8.

Flowerhorn ciklider liker i tillegg hardere vann, så pass også på at gh ligger et sted mellom 8 og 16. 

Husk å gjøre regelmessige vannbytter. For å unngå at forholdene endrer seg vil jo flere være bedre. Gjør alt fra to vannbytter hver uke, eller hver andre eller tredje dag.

Én eller flere flowerhorn ciklider

Hvis du skal ha din første flowerhorn ciklide vil nok det være en stor nok utfordring. Det er ikke nødvendig å ha flere av samme art, da den klarer seg helt fint på egenhånd.

Flere individer vil fort føre til flere vanskeligheter, noe du mest sannsynlig ikke trenger.

Om du har lyst til å drive oppdrett på flowerhorn ciklider vil du selvfølgelig være nødt til å ha en hann og en hunn.

Med andre fisk

Igjen vil det være nok for de aller fleste å holde flowerhorn ciklide alene. De er fantastiske fisk, og du trenger tross alt ikke så mye mer.

Andre fisk er mulig, men det vil kreve mer av deg.

Noen alternativer kan være:

Fisk som er veldig mye mindre enn flowerhorn ciklide er naturligvis ikke gunstig. Det samme gjelder både snegler og reker.

Merk at noen flowerhorn ciklider er ekstremt vanskelig å holde med andre arter på grunn av aggressiviteten deres. Husk å ha en plan b dersom det ser ut til å ikke fungere slik du hadde håpet.

Fôring

Fôring vil være et av de mest krevende ved å holde en flowerhorn ciklide. Ikke bare krever den fôr av høy kvalitet, men den spiser også veldig mye.

Om ikke det var nok er du nødt til å være veldig forsiktig med fôr som kan gi den parasitter, samt overfôring som gjør at vannverdiene går ut av normalen.

Hvis du for eksempel fôrer med fryste mygglarver kan det være lurt å putte de i en kopp først for å rense småbiter flowerhorn cikliden ikke kommer til å klare å spise.

Frysetørket fôr er en fantastisk måte for at din flowerhorn ciklide skal få i seg så mye næring som mulig, da dette sørger for at fôret beholder så mye næring som mulig (i prosessen fryses det ned til under -100 grader celsius).

For å få fram de aller beste fargene til en flowerhorn mener mange at de bør fôres med levendefôr. Kontroversielt, men dette inkluderer også fisk og reker.

Om du vil at din flowerhorn skal bli så vakker som mulig, uten å bruke enorme mengder av penger på å kjøpe fisk eller reker, kan du drive oppdrett selv. Det er mange fisk og reker det er veldig lett å drive oppdrett på. 

Her er noen forslag til hva du kan fôre din flowerhorn med:

  • Levendefôr som reker/fisk
  • Sirisser/Gresshopper
  • Mark
  • Mygglarver

Flowerhorn kan også spise pellets av høy kvalitet.

Ikke gi din flowerhorn flytende fôr. Den vil da svelge mye luft samtidig som den spiser, noe som fort kan føre til problemer.

Fôr din flowerhorn med så mye den klarer å spise i løpet av to minutter, to ganger om dagen. Hvis den er ung kan du fôre 3 ganger om dagen til den nærmer seg full voksen størrelse.

Formering og oppdrett

Å holde en flowerhorn ciklide kan være vanskelig nok av seg selv, uten at du nødvendigvis trenger å tenke på å drive oppdrett.

Når det er sagt, er denne arten tross alt skapt via oppdrett, så det er også naturlig at mange har lyst til å gjøre akkurat det.

Til å begynne med må du finne ut om din flowerhorn ciklide faktisk er fruktbar. Det er det nemlig mange av dem som ikke er.

Å gjøre det er derimot lettere sagt enn gjort. Så her må du nesten bare prøve deg fram.

Deretter må du plassere dine flowerhorn ciklider i et oppdrettskar. Dette bør være på omtrent samme størrelse som hovedkaret (500-700 liter). 

Du kan ha noen små stein eller sand som et bunnlag, men et bart kar fungerer helt fint.

Når eggene er blitt lagt og hannen har gytet over de, bør hunnen fjernes fra karet. Det er nemlig hannen som vil beskytte eggene.

Når yngelen er såpass store at de klarer å svømme fritt kan du nå ta ut hannen også.

For at de skal vokse så fort som mulig bør du fôre med infusorier og artemia. I de første ukene bør du fôre yngelen minst 5 ganger om dagen.

Vanlige problemer med flowerhorn ciklide

Flowerhorn vet ofte ikke hvor sterke de er, og kan fort finne på å skade seg på en eller annen måte. Bare ved å ha et speil vil den kunne se seg selv og prøve å angripe. Enkelte akvarie-topper har ført til store skader på flowerhorn sin kok. Noe som igjen kan føre til infeksjon.

I tillegg må du også være oppmerksom på å ikke plassere ut “skrape” gjenstander i karet. Det inkluderer både stein, drivved og andre eventuelle dekorasjoner. 

Et annet problem er at flowerhorn fort kan ende opp med parasitter og sykdom fra fôr. For å unngå det (så langt det lar seg gjøre), må du fokusere på kvalietsfôr og ta visse forhåndsregler. 

Hvis du for eksempel fôrer med levende fisk eller reker, bør dette være dyr du har full kontroll på. Ikke bare bør du vite hva spiser, men du kan også være oppmerksom på eventuelle sykdommer. 

Om du kjøper levende fisk eller reker for å fôre flowerhorn cikliden din med, bør du sette de i karantene i 7 dager før du fôrer. I løpet av uken må du følge med på faretegn ved sykdom og parasitter.

Men hvorfor ikke bare fôre med pellets?

Du kan potensielt gjøre det, men her kan det igjen oppstå nye problemer. For eksempel vil din flowerhorn mest sannsynlig ikke vise like fine farger, og den vil samtidig kunne få problemer med fordøyelsessystemet av mange type pellets.

Et bedre alternativ vil være å fôre mye med frysetørket mat. For eksempel ved å fôre med frysetørkede sirisser. I løpet av denne prosessen vil de fryses ned til under -100 grader celsius, som vil drepe det aller meste av kjente parasitter.

Ved siden av disse punktene er naturligvis aggresjon et kjent problem. Her vil du bare være nødt til å ta forhåndsregler og ha en plan b. Hvis du ønsker å prøve flowerhorn sammen med flere arter er det en god start med et veldig stort kar. Gjerne på 700 liter eller mer. 

Hvor mye koster en flowerhorn ciklide?

Hvor mye en flowerhorn koster varierer voldsomt. Individer med en stor KOK og fantastisk fargekombinasjon kan koste flere tusen kroner. Det er for eksempel ikke uvanlig at individer av King Kamfa koster alt fra 3000 til 30 000 kroner for ett eneste individ.

Når det er sagt ligger det som regel alltid noen flowerhorn på Finn til mellom 500 og 2000 kroner.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo