Komplett guide til hold av Jack Dempsey

Det er ikke uten grunn at Jack Dempsey (Cichlasoma octofasciatum) er oppkalt etter en legendarisk bokser, så om du ser etter en fredelig, lett å ha med å gjøre, ciklide, vil du nok bli skuffet. 

Når du har gått gjennom denne guiden vil du derimot ha den kunnskapen du trenger for å komme godt i gang.

Kort fakta om Jack Dempsey

Vitenskapelig navnCichlasoma octofasciatum
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraMellom-Amerika
LevetidOpptil 12 år
StørrelseOpptil 25 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet350 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Som en del av ciklide-familien, som også består av både scalare og discus (selv om man kanskje ikke skulle tro det), kommer Jack Dempsey fra Mellom-Amerika.

Som nevnt er det gode grunner til at Jack Dempsey har fått navnet sitt. Da den kommer med ansiktet og kjeven til en tungvektsbokser. 

Dette er relativt store akvariefisk som blir opptil 25 cm lange. Hannen er noe mer fargerik, strømlinjeformet og har lengre og spissere finner enn det hunnene har. 

De best attraktive fargenyansene av Jack Dempsey kommer i gull, rosa og blå.

Ungfisk vil ikke ha de fantastiske fargene til de voksne individene og er i stedet grålig til de vokser seg større.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter350 liter
Temperatur23-30°C
pH i vannet7,0-8,0
Hardhet (GH)9-20

Størrelse og plassering i akvariet

Jack Dempsey er store fisk og bør derfor naturligvis holdes i store akvarier. Selv om en Jack Dempsey potensielt kan holdes i et 200 liters akvarium, vil det fort kunne oppstå problemer om du har ytterligere fisk i karet.

Jack Dempsey er nemlig ganske aggressive fisk. Og både gjemmesteder og et større akvarium hjelper til å roe ned denne aggressiviteten noe.

I hovedsak svømmer den rundt i midtsjiktet, men den er også å finne på bunnen innimellom.

Planter og innredning

Akkurat som med blå acara vil du få frem de fantastiske fargene til Jack Dempsey ved å ha et mørkt bunnlag og en mørk bakgrunn. Her kan både sand og grus fungere fint.

Et godt innredet kar med mange gjemmesteder vil kunne roe den ned noe. Her kan du gå for alt fra levende planter, til drivved, store steiner, huler og andre dekorasjoner som er laget for akvarier.

Å inkludere noen flyteplanter kan også være lurt i tilfeller fisken din ønsker noe skjerming fra lyset.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Jack Dempsey er en hardfør fisk som tåler et spekter av temperaturer og vannverdier. Her kan alt fra 23 til 30 grader celsius fungere fint. Bare sørg for at de er så stabile som mulig.

Videre må du sørge for å sjekke vannverdiene regelmessig. Ph bør være nøytral på 7,0 og ikke gå over 8,0. 

Jack Dempsey foretrekker også middels hardt til hardt vann på 9 til 20 gh. 

Én eller flere Jack Dempsey

Hvis du er en nybegynner til aggressive fisk vil det absolutt letteste være å holde én Jack Dempsey for seg selv. Når du har opparbeidet deg litt mer erfaring, kan du holde flere i samme kar.

Du må likevel være oppmerksom på dette, da de blir ekstra aggressive hvis de danner par og får yngel. Husk alltid å ha en plan b når du holder aggressive akvariefisk.

Med andre fisk

Med aggressive fisk må vi ikke bare være forsiktig når det kommer til hvor mange det skal være av egen art, men spesielt når det kommer til andre arter. 

Med mindre du ønsker at de skal bli mat bør du unngå små stimfisk som neontetra, snegler og reker med Jack Dempsey.

Det er heldigvis ikke umulig å holde de sammen med andre arter. Du kan for eksempel prøve å holde de sammen med:

Fôring

I naturen vil Jack Dempsey spise det meste den får tak i. Med andre ord er det en alteter, men i hovedsak spiser de kjøtt. Her spiser de alt fra små fisk til insekter, mark og krepsdyr.

Flakfôr og pellets av høy kvalitet vil være det letteste og billigste alternativet til fôr, men du bør også fôre de med levende- eller frossenfôr i tillegg. 

Noen eksempler til fôr kan være:

  • Mygglarver
  • Reker
  • Sirisser
  • Artemia 

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett av Jack Dempsey er kun anbefalt dersom du har to individer i ett kar uten andre akvariefisk. Akkurat som blå acara, blir de svært aggressive når det får yngel.

For å optimalisere sjansene dine bør du skru opp temperaturen i karet til 28 grader. Oppdrettskaret trenger ikke å være like stort, og du kan fint bruke et på 200 liter.

Ved siden av en høyere temperatur på 28 grader bør du ha et bunnlag av sand eller fin grus, da Jack Dempsey potensielt kan grave en grop å legge eggene i.

De kan også finne på å legge eggene i huler (for eksempel potter) eller på flate steiner. Her kan du legge opptil 500 egg for hver gang. Som vanlig vil derimot erfarne og godt ernærte hunner legge flere egg enn det motsatte.

Etter at hunnen har lagt eggene i karet vil hannen gyte over de. Deretter tar det 2-3 dager før eggene klekkes.

Du trenger ikke å ta ut foreldrene før eggene klekker. Både hannen og hunnen vil passe godt på yngelen sin, og det først etter noen uker det kan være greit å fjerne yngelen til et eget kar.

Etter at yngelen er klekt bør du fôre 4-5 ganger om dagen slik at yngelen vokser fortere. Fôr med infusorier eller nyklekt artemia, men foreldrene vil faktisk tygge opp større biter og deretter gi det til yngelen.

Selv om foreldrene hjelper til vil du se mer suksess hvis du fôrer med mat som de faktisk klarer å spise selv.

Vær oppmerksom på at hunnen og hannen helst bør ha dannet par før du setter de sammen i et oppdrettskar. Hannen kan nemlig jage og stresse hunnen til døde dersom hun ikke aksepterer ham. Hvis det virker som dette er tilfellet bør du skille de etter 3-4 dager. Når de er klare for å parre vil fargene bli mørkere.

Vanlige problemer med Jack Dempsey

Jack Dempsey er ikke en lett art å holde i akvarier, men når det kommer til sykdommer er de mer hardføre enn mange andre arter. Det hjelper naturligvis også at du kan skru opp gradene sakte men sikkert opptil 30 grader dersom den skulle få hvitprikk (temperaturen bør ikke øke mer enn én grad i døgnet).

Hvis Jack Dempsey ikke får i seg fôr av høy nok kvalitet kan de få HLLE. Da vil det i så fall oppstå små groper på fiskens hode.

Så lenge du sørger for å fôre med kvalitetsfôr vil derimot dette ikke være et problem.

Bortsett fra dette er det som regel aggressiviteten til Jack Dempsey som kan være vanskelig. Her er du naturligvis nødt til å ta forhåndsregler, og du bør alltid ha en plan b hvis du holder aggressive fisk med andre arter.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo