Frontosa: Guide til hold og stell

Hvis du bare kunne valgt å holde én ciklide, hvilken ville du da hatt? Mange ville nemlig valgt frontosa cikliden, og det er ikke så rart. Denne cikliden ser nemlig helt fantastisk ut i sine vakre farger.

I denne guiden får du vite alt du trenger om denne flotte fisken slik at du kan ta godt vare på den i ditt akvarium.

Kort fakta om frontosa

Vitenskapelig navnCyphotilapia frontosa
FamilieCichlidae (Ciklider)
Stammer fraAfrika
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 35 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet300 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunn- og midtsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Frontosa er uten tvil en av de vakreste ciklidene i hobbyen. Med sin blå og svarte kropp med hvite striper, vil de skille seg ut i ethvert akvarium. 

Ikke bare er det vakre, men dette er også store akvariefisk. Under de rette forholdene kan de vokse til å bli opptil 35 cm lange, selv om det er mer vanlig at de blir rundt 30 cm.

Det er ikke lett å skille mellom kjønnene før frontosa har blitt rundt 3 år gamle. Da vil hannen ha begynt å få en kul i pannen, samtidig som finnene er noe lenger sammenlignet med hunnen.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter300 liter
Temperatur23-28°C
pH i vannet7,8-9,0
Hardhet (GH)10-20

Plassering og størrelse på akvarium

Frontosa er en stor fisk, så du er nødt til å ha et stort akvarium om du skal holde denne fisken. Én frontosa kan klare seg fint i et kar på 300 liter. Den kan klare seg fint alene, men om du ønsker 4-5 individer bør du oppgradere til et kar på mellom 500 og 700 liter.

I akvariet benytter frontosa seg for det meste av bunn- og midtsjiktet. Sørg likevel for at du har et lokk på akvariet slik at den ikke hopper ut, selv om det nok er mer sannsynlig at den får andre fisk til å hoppe ut av karet.

Ettersom frontosa kommer fra en innsjø bør det ikke være altfor mye driv i vannet. Her vil lav til middels være best (men likevel med et godt filter).

Planter og innredning

Som vanlig når du innreder et akvarium, er det viktig å tenke på hvordan fisken lever i naturen. Frontosa kommer fra Tanganyika sjøen i Afrika. Her lever de på dypt vann, som regel på en dybde på mellom 30 og 50 meter.

Det betyr at karet ikke må ha for mye lys. Det bør hverken ha direkte sollys deler av dagen, eller noe annet enn et svakt akvarielys.

For å hjelpe til å skjerme for lyset kan det lønne seg å ha en del flyteplanter.

Når det kommer til andre planter vil frontosa grave ivrig i bunnlaget og flytte på både planter og dekorasjon. Det betyr at det meste fra javabregne til anubias fort vil flyte rundt i karet. 

For planter kan det derfor være lurt å holde seg til flyteplanter, og eventuelt feste kunstige planter godt til bunnen av karet om du ønsker et grønnere akvarium.

Frontosa klarer seg derimot mer enn nok med et innredet akvarium med stein, drivved og et tykt bunnlag av sand.

Merk at det er viktig at bunnlaget ikke består av stein eller grus med skrape kanter. Frontosa vil stadig grave i bunnlaget, så fin sand vil være den beste løsningen. Lys sand får også blåfargene til å stå frem ekstra godt.

Til slutt jakter frontosa i hovedsak på annen fisk i akvarier. Det gjør de ofte ved å gjemme seg i huler og lignende, for deretter å angripe fisk som svømmer forbi. 

Du bør ha noen huler og/eller overheng for frontosa i karet ditt, men pass på at du ikke har for mange, eller lager de slik at du ender opp med nesten å ikke se fisken.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Tanganyika sjøen har spesielle vannverdier. Hvis du har kjøpt frontosa som er fanget i naturen, må du være ekstra varsom på både temperatur, hardhet og ph. De det er drevet oppdrett på er gjerne mer hardføre. De trenger som regel ikke en ph på 8,5-9,0 som helst viltfangede frontosa burde ha.

De fleste frontosa får du derimot kjøpt via oppdrett i akvarier. Likevel bør ph være en god del høyere enn nøytral. Helst på mellom 7,8 og 9,0. Videre bør også det være noe hardhet i vannet. For at de skal trives bør det holdes på mellom 8 og 20 gh.

Når det kommer til temperatur trives frontosa godt i vann som holder mellom 23 og 28 grader celsius.

Sørg for at du har et godt filter og gjør regelmessige vannbytter. Det holder de dødelige verdiene som nitrat, nitritt og ammonium lave. Du bør også regelmessig teste for dette.

Én eller flere frontosa

Du kan ha én frontosa, men mange som holder fisken ønsker å ha de i en gruppe. Om du bare skal ha én frontosa, og et par andre mindre fisk, kan det holde med et akvarium på 300 liter.

Unngå derimot å holde 2-3, da dette er en kombinasjon som sjeldent fungerer godt.

Om du ønsker å ha flere frontosa i karet, som kan fungere bra, bør du ha en gruppe på 4-5 individer (eventuelt flere). Bare merk at om du skal ha 4-5 frontosa er du nødt til å oppgradere til et kar på minst 500 liter, men gjerne også 700. 

For at frontosa skal trives godt sammen gjør du lurt i å holde en hann sammen med andre hunner. Om du for eksempel vil holde 6 frontosa i et 700 liter akvarium, bør det fortsatt være 1 hann og 6 hunner.

For to hanner bør du ha et kar på over 1000 liter, men det er ingen garanti at det kommer til å fungere bra.

Med andre fisk

I naturen spiser frontosa for det meste fisk. Det betyr selvfølgelig at små fisk som passer i munnen deres fort vil ende opp som føde. 

Det letteste med frontosa vil kanskje være å holde en hann sammen med flere hunner, men om du har lyst til å prøve deg på andre arter kan du også det. Bare husk at de i det minste er nødt til å klare seg i en ph på mellom 7,8 og 8,2. 

Merk at delfinciklide kan virke noe stressende for frontosa da de svømmer aktivt rundt. En gruppe rød zebra kan være et alternativ, men er litt på grensen med sine 13 cm i lengde.

Generelt anbefaler de fleste i hobbyen fra å holde afrikanske ciklider som frontosa, sammen med amerikanske ciklider som Jack Dempsey og gullsøm. Dette er i hovedsak fordi de helst ikke skal ha en ph på over 7,5. Jack Dempsey er en hardfør fisk som derimot fint kan tåle en ph på opptil 8,0.

Flowerhorn er et annet alternativ som passer vannverdiene til frontosa. Bare husk å ha en plan b dersom du setter flere aggressive fisk sammen.

Fôring

I naturen ligger frontosa på lur for å jakte på andre fisk som svømmer forbi. Den spiser hovedsakelig fisk, selv om den kan spise annet, som for eksempel reker i ny og ne.

I akvariet ønsker vi naturligvis å gjøre det samme. Derfor bør hoveddelen av kostholdet til frontosa bestå av fisk og reker. Fisk kan være fryst eller fersk du finner i vanlige butikker. Eventuelt kan de også være levende. 

For sistnevnte er det viktig at du tar noen forhåndsregler. Hvis du kjøper levende fisk å fôre med bør de holdes i karantene i minst to uker før du fôrer med de. Det er for å se om fisken er frisk, uten parasitter og lignende som kan gjøre dine frontosa syke.

Om du vil fôre med levende fisk vil det beste være å drive oppdrett på fisken selv. For eksempel en levendeføder. På den måten kan du mye bedre sørge for at fisken du gir ikke er syk.

Merk at det også fungerer utmerket godt å fôre frontosa med reker, fryst og/eller fersk fisk, sammen med pellets.

En enkel regel er å fôre de to ganger om dagen, så mye de klarer å spise opp i løpet av to minutter.

Formering og oppdrett

Å drive oppdrett på frontosa er sett på som middels vanskelig. De er ganske kresne når det kommer til partner, så det beste vil være å holde en hann med flere hunner, eller rett og slett kjøpe en hann og en hunn som allerede har dannet et par.

Paret vil passe godt på yngelen sin da de er munnrugere. Det betyr at hunnen plukker opp eggene med munnen sin og passer på de helt til de klekker, og kan deretter ta yngelen i munnen om det er fare på ferde.

Det vanskeligste med å drive oppdrett av frontosa er kanskje det at de både vokser og klekker så sakte. Det kan nemlig ta over 40 dager før eggene klekker, og det tar hele tre år før de blir seksuelt modne. Dette er i stor kontrast til for eksempel oscar, som gjerne vokser 20 cm det første året.

Her vil du med andre ord være nødt til å smøre deg med tålmodighet.

Når eggene endelig klekker er de heldigvis rundt 2-3 cm lange allerede, så du trenger som regel ikke å fôre med artemia. I stedet kan du gå rett for mikroorm, eventuelt reker som er kuttet opp i mindre biter.

Vanlige problemer med frontosa

Hvis du har lagt forholdene til rette vil du ikke ha altfor store problemer med å holde frontosa. Det er viktig at du gir de nok plass, og helst sørger for at det ikke er mer enn en hann i karet.

Videre er det viktig om du fôrer med levende fisk (men også reker), at du sørger for at de ikke bærer på sykdom eller parasitter som kan flyttes over til fiskene dine. 

For mye fôring av pellets av mindre god kvalitet, kan derimot fort føre til forstoppelse. 

Til slutt må du alltid se opp for vanlige sykdommer som hvitprikk. Godt stell og gode vannverdier vil derimot som regel gjøre at dette ikke blir et problem, men det er ingen garantier.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo