5 grunner til at du bør ha lokk på akvariet

Det er ingen lover som sier at du må ha et lokk på akvariet ditt, men det er i de aller fleste tilfeller anbefalt. I hovedsak handler det om sikkerhet, ettersom mange akvariefisk vil forsøke å hoppe ut av karet, men det er også flere gode grunner til at akvarier helst bør ha et lokk.

Fisk som hopper ut av akvariet

Den aller viktigste grunnen til at du bør ha lokk på akvariet ditt er at mange fisk kan hoppe ut av karet. Om du ikke er til stede når det skjer vil det fort kunne ende med en død fisk.

Mange akvariefisk kan hoppe av ulike grunner, en av de kan være for å prøve å få tak i et insekt som flyr over akvariet. Men selv om du ikke har insekter i hjemmet ditt betyr ikke det at du er trygg, da de aller fleste fisk kan hoppe av andre grunner også.  

Fordamping

Vannet i akvariet ditt vil naturligvis fordampe slik som alt annet vann. Uten et lokk vil du være nødt til å fylle på regelmessig, men det er kanskje enda verre at det blir høy luftfuktighet i rommet. Om du har akvariet ditt i et oppholdsrom er det sjeldent ønskelig. 

Unngå at ting faller oppi

Selv om dette punktet kan unngås i stor grad ved å plassere akvariet på en strategisk plass, vil det være mye lettere å bruke et lokk for å være på den sikre siden. Du vet aldri hva som plutselig kan falle ned i akvariet. Noen ganger går det bra, men andre ganger kan det være dødelig for det lille økosystemet.

Barn og kjæledyr

Kjæledyr, og spesielt katter kan fort bli å finne rundt et akvarium uten lokk. Ikke nødvendigvis fordi de har lyst til å spise fisken din, men fordi de gjerne vil drikke. Om de derimot skulle se fisk som svømmer i hovedflaten skal du ikke se bort ifra at en fisk eller to blir borte, da katter tross alt er fantastiske jegere.

Et annet problem med å ha et åpent akvarium viser seg når man har barn i hus. Akvarium er ikke bare interessant, men det er alt fra ballspill til papirfly, og du vet aldri når det kan dette noe oppi akvariet.

Lukt

Selv om sunne akvarier ikke trenger å ha en spesiell lukt, kan enkelte ha det. Spesielt om du har et akvarium med lav pH, eller om det går lang tid mellom hver gang du gjør vannbytter.

Fordeler med å ha et åpent akvarium

I de aller fleste tilfeller vil det være flere fordeler enn ulemper ved å ha et akvarium med lokk. Når det er sagt er det også enkelte fordeler ved å velge et åpent kar. La oss ta en titt på noen grunner til hvorfor du kan vurdere det.

To av det mest brukte grunnene til at akvarister velger å ha åpne akvarier er at det er lettere å fôre og vedlikeholde. Du slipper tross alt å fjerne lokket hver gang du skal gjøre noen i akvariet.


Den andre grunnen er at du får mye bedre sikt fra overflaten. Det er tross alt noe spesielt ved å se karet ditt fra oversiden også.

Åpne kar gjør det videre letter å installere filter, lys osv. men akkurat dette bør ikke være grunn nok til å velge et åpent akvarium.  

Til slutt vokser en rekke planter bedre uten lokk fordi de rett og slett kan vokse ut av akvariet. Det gjelder blant annet sverdplante og javabregne.

Til slutt er det lettere å få god oksygentilførsel uten et tettsittende lokk. Et alternativ til dette vil naturligvis å velge et med nok ventilasjon. 

Konklusjon

Selv om det er noen fordeler ved å ha et åpent akvarium, er det aller viktigste at fisken din er trygg. Ingen fisk fortjener å ligge døende på stuegulvet fordi du ikke hadde et lokk på akvariet ditt. Dersom du vet at fisk du har i akvariet ditt er kjente hoppere må du passe på å ha et lokk.

Dyreplaneten
Logo