Akvarieplanter: Kunstige eller levende?

Akvarie-hobbyen er fantastisk. På en side har du akvarister som ikke ønsker å ha planer i det hele tatt, eller i det minste ikke noe annet enn kunstige planter, mens det på den annen side er akvarister som elsker akvarieplanter. 

Selv om spørsmålet om kunstige eller levende akvarieplanter kan være kontroversielt blant enkelte i hobbyen, er det generelt sett på at begge deler kan være gode valg i de fleste tilfeller. I hovedsak kommer det mer an på preferanse enn norm.

Når det er sagt er det flere fordeler ved å ha levende akvarieplanter. La oss ta en nærmere titt på de.

Fordeler ved å ha levende akvarieplanter

Jeg må innrømme å ha en forkjærlighet til levende akvarieplanter. Det betyr ikke at du er nødt til å ha levende planter, men de gir mange fordeler. Personlig synes jeg det er best å enten ha et kar med levende akvarieplanter, eller å ha et kar med drivved, steiner og annet som dekorasjon i stedet for kunstige akvarieplanter. Dette er for eksempel svært vanlig i kar med malawi fisk.

Uansett må vi se nærmere på noen av fordelene og ulempene ved å velge levende akvarieplanter.

Mer oksygen og mindre karbondioksid om dagen

Med andre ord kan du få mer oksygen på den tiden de fleste akvariefisk er mest aktive uten å øke strømmen i karet.

Absorberer farlige stoffer.

Levende akvarieplanter hjelper til med å absorbere farlige stoffer som nitrat, noe som gjør vannverdiene mer stabile.

Er grobunn for mikroorganismer og vennlige bakterier

Mikroorganismer vokser spesielt godt i planter som javamose. Dette er ikke bare bra for vanlige akvariefisk, men særlig for yngel som kan leve av mikroorganismer til de blir større.

Reduserer alge

Selv om akvarieplanter ikke reduserer alge ved å spise de slik som algeetere gjør, vil de naturlig redusere veksten av alge fordi de opptar en del av næringen og sollys. 

Ulemper ved levende akvarieplanter

En av de største ulempene ved å ha levende akvarieplanter er at det tar tid å lære seg noe nytt. Du må faktisk sette deg ned og lære om hva du skal gjøre for å holde akvarieplantene dine i live. 

Selv om akvarieplanter reduserer karbondioksid og øker oksygen om dagen, skjer det motsatte om natten. Du må derfor passe på at oksygennivået i akvariet ditt ikke blir for lavt når det blir mørkt. Dette skjer derimot sjeldent i noe annet enn kar med masse vegetasjon, men om du ser at fisken din gulper i overflaten om natten er det et tegn på at det er for lite oksygen i vannet.

Et annet problem med akvarieplanter er at det fort kan komme med pestsnegler og andre bakterier når du først introduserer de til akvariet ditt. Derfor er det også viktig at du ikke bare setter akvariefisk i karantene, men også akvarieplanter. Plutselig kan det dukke opp 5 pestsnegler, som i løpet av et par uker har blitt til 50.

Fordeler ved å ha kunstige akvarieplanter

Den største fordelen med kunstige akvarieplanter er naturligvis at det ikke krever jobb fra deg. Du trenger bare på bestille det hos en dyrebutikk på nett, få det levert hjem på døra, for deretter å plassere det i akvariet ditt.

Kunstige planter vokser heller ikke, så du trenger ikke å bekymre deg for å vedlikeholde de og passe på at de ikke vokser ut av kontroll.

De trenger heller ikke et spesifikt lys, bunnlag og inneholder nærmest aldri pestsnegler eller parasitter (så sant de ikke har vært i et annet akvarium). 

Heldigvis har det blitt gjort mye når det kommer til kunstige akvarieplanter de senere årene, så det er faktisk mulig å få mange som ser bra ut i karet ditt.

Dette trenger du for å begynne med levende akvarieplanter

La oss ta en nærmere titt på hva du trenger for å begynne med levende akvarieplanter. Om du velger kunstige trenger du tross alt ikke å gjøre noe annet enn å bestille de og plassere de i karet ditt.

Planter

Det første du kan gjøre er å velge deg ut en type plante eller to. Anubias og javabregne er to populære vanlige akvarieplanter du kan velge mellom. Hvis du i stedet ønsker noe lettere kanskje flyteplanter eller javamose være gode alternativer.

Bunnlag

Selv om ikke alle planter trenger et bunnlag, som for eksempel flyteplanter eller javamose, vil et bunnlag være nødvendig om du ønsker å gro planter fra bunnen og oppover i karet. Du får kjøpt et passende bunnlag (som sand) hos de aller fleste dyrebutikker.

Lys

Alle akvarieplanter trenger lys for både å overleve og vokse. Noen trenger mer enn andre, så sjekk de spesifikke kravene til plantene du velger. Akvarielysene bør stå på 12-14 timer i døgnet slik at plantene får en kombinasjon av dag og natt.

Vent med fisk

Hvis du har valgt planter som vokser røtter ned i bunnlaget bør du vente 3 til 4 uker før du plasserer fisk i karet. Det er ikke bare for at plantene skal få tid til å etablere seg og ikke bli opprotet, men også for at vannverdiene skal rekke å bli stabile. Det er forøvrig anbefalt uavhengig om du velger ekte eller kunstige akvarieplanter.

Konklusjon

Både kunstige og levende akvarieplanter kan være gode alternativer. Det hele kommer an på hva du ønsker som eier av akvariet. Du skal tross alt ha det gøy i hobbyen din, og om du ikke er glad i planter, kan det være bedre å velge kunstige akvarieplanter, eller ingen planter i det hele tatt. 

Bare husk på at de fleste akvariefisk setter pris på gjemmesteder, men for mange fiskearter kan det fungere fint med rikelig av drivved og steiner i stedet.

Dyreplaneten
Logo