5 fantastiske sugefisk til akvariet ditt (med bilder)

Sugefisk er fascinerende fisk. Ikke bare det, men hvor gøy er det ikke når de suger seg fast i glasset på akvariet? 

Ved siden av at sugefisk er svært underholdende fisk å holde, er de også mange av de gode algeetere. På den måten får du to for en. 

La oss se nærmere på noen av de mest populære sugefiskene du kan ha i akvariet ditt.

1. Ancistrus sp.

Ancistrus sp. er definitivt en av de mest kjente sugefiskene i hobbyen. Kanskje ikke så rart da den ikke bare er ganske enkel å ta vare på, og rydder opp i bunn av karet, men det er også en middels stor fisk som blir opptil 15 cm lang.

Vær oppmerksom på at denne arten kan bli opptil 25 år gammel dersom du har gode forhold i karet ditt. Med andre ord er det en langtidsforpliktelse. 

Ancistrus sp. kan klare seg fint i et kar på minimum 60 liter, selv om større alltid vil være bedre.

Forholdene i vannet må være:

 • Temperatur: 21-28°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 5-13 gh

2. Siamesisk algeeter

Om du ser etter en fisk som kan fungere både som en sugefisk og en algeeter, kan den siamesiske algeeteren være perfekt for deg. Denne fisken er svært fredelig og vil trives i kar sammen med en rekke andre arter. 

På tross av at siamesisk algeeter ikke er noe større enn ancistrus sp. krever den en del mer plass. Det er blant annet fordi det er glad i svømme mer rundt i karet, men også fordi de bør holdes i grupper på minst tre individer. Det gjør de nemlig mye mindre stresset. Du må derfor ha et akvarium på minst 160 liter.

Forholdene i vannet må være:

 • Temperatur: 22-28°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 5-20 gh

3. Otocinclus

Otocinclus eller otto, er en av de første fiskene folk i hobbyen ser til når de har et problem med alger. Det er det er det flere grunner til, men to av de er at den både er flink til å spise alger, samtidig som det er en liten fisk.

Dessverre er det mange otocinclus som dør i hobbyen på grunn av dårlig stell. Denne fisken er relativt skjør, og du vil være nødt til å passe på vannverdiene dine.

Selv om otto kan overleve på algene i karet i en periode (i hvert fall om du har mye), trenger den også fôr, så pass på at du gir den det regelmessig. 

I motsetning til siamesisk algeeter trenger du ikke nødvendigvis å holde otocinclus i en stim. Den kan klare seg fint alene. Fordi den heller ikke blir mer enn 5 cm lang, kan den derfor klare seg med et kar på 60 liter.

Forholdene i vannet må være:

 • Temperatur: 20-26°C
 • pH i vannet: 6,0-7,8
 • Hardhet: 6-10 gh

4. Gibbiceps

Gibbiceps er kanskje liten når du først ser den i butikken, men dette er en akvariefisk som virkelig bli stor. Bare i løpet av det første 1,5 året kan de nemlig vokse til å bli opptil 30 cm lange. 

En fullvoksen gibbiceps kan vokse til den er 50 cm lang.

Det betyr naturligvis at du ikke kan ha denne arten i et lite kar på 150 liter. Her er du nødt til å ha et akvarium på minst 500 liter, selv om 700 liter vil være enda bedre.

Selv med sin store størrelse er ikke gibbiceps en aggressiv bunnfisk. Den vil la de aller fleste andre fisk være i fred (selv de mindre). 

Vær derimot forsiktig med å ha flere gibbiceps i samme kar. De kan nemlig bli territorielle mot sin egen art.

Denne arten bør også ha en hule den kan gjemme seg i da den ikke er så glad i for mye lys. Du kan med fordel også ha rikelig med flyteplanter for å hjelpe til med å skjerme for lyset.

Forholdene i vannet må være:

 • Temperatur: 23-27°C
 • pH i vannet: 6,5-8,0
 • Hardhet: 5-19 gh

5. Kinesisk algespiser

Det er delte meninger om kinesisk algespiser (som forresten ikke kommer fra Kina, men i stedet Thailand, Laos og Vietnam). Noen trives godt med den, mens andre opplever den som akvariets bølle.

Denne er definitivt mye mer aggressiv enn siamesisk algeeter, som den tross alt ligner på. 

Her må du derfor være litt mer forsiktig når du velger akvarievenner.

Kinesisk algespiser blir langt på nær like stor som gibbiceps, men dette er fortsatt en stor akvariefisk. Som med mange andre fisk ser de kanskje ikke så store ut i butikken, men denne kan vokse ut en rekke mindre akvarier. Kinesisk algespiser blir nemlig opptil 25 cm lang.

Selv om den kan (og kanskje bør) holdes alene uten flere kinesiske algespisere, trenger den i det minste et kar på 240 liter.

Forholdene i vannet må være:

 • Temperatur: 24-28°C
 • pH i vannet: 6,0-8,0
 • Hardhet: 5-18 gh

Konklusjon

Det var 5 populære sugefisk du kan ha i akvariet ditt. Husk å sjekke ut artsprofilene til de forskjellige artene før du eventuelt bestemmer deg for hvilken sugefisk du vil ha. Uansett ønsker jeg de lykke til og håper du vil trives med din nye fisk.

Dyreplaneten
Logo