7 fantastiske maller til akvariet (ferskvann)

Det finnes en rekke maller til akvarier. Faktisk er det kanskje en av de mest populære ferskvannsfiskene i hobbyen. 

Med så mange å velge mellom kan det være greit å korte det ned til en liten liste. Derfor får du 7 fantastiske maller til akvariet her.

1. Panda-pansermalle

Panda-pansermalle er et mindre populært alternativ i corydoras-slekten, i hvert fall om vi sammenligner med metallpansermalle. Likevel vil panda-pansermalle være en fantastisk malle til ditt akvarium.

Som resten av corydoras-slekten er denne mallen en stimfisk som trives i grupper på 6 eller flere. Faktisk lever hundrevis av de sammen i naturen. 

Navnet har den fått på grunn av de panda-lignende markeringene på kroppen, og spesielt rundt øynene. 

Panda-pansermalle vokser ikke til å bli mer enn 5 cm lang, men fordi de må holdes i større grupper for at de ikke skal bli stresset bør du i det minste ha et kar på 60 liter uten annen bunnfisk for at de skal trives.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være følgende:

 • Temperatur: 20-25°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 2-12 gh

2. Metallpansermalle

Som nevnt er metallpansermalle kanskje den mest vanlige corydoras-mallen i hobbyen. Ikke så rart da de er enkle å få tak i, og oppfører seg for det meste som andre pansermaller

Denne arten blir noe større enn panda-pansermalle og kan derfor holdes med enda flere arter. Med sine 7,5 cm kan de blant annet passe godt sammen med scalare, honningurami, gullbarbe og kardinaltetra.

Også denne mallen bør holdes i grupper på 6 eller flere for at de ikke skal bli for stresset. Akvariet bør være på minst 80 liter med et bunnlag av sand hvor metallpansermalle er den eneste bunnfisken.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være følgende:

 • Temperatur: 21-27°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 2-10 gh

3. Ancistrus sp.

Ancistrus sp. er definitivt en av de mest populære mallene i hobbyen, om ikke også en av de mest populære av akvariefisk generelt.

Denne bunnfisken passer nemlig utmerket med en rekke andre fisk. Den klarer seg fint alene uten andre fra sin egen art, og blir opptil 15 cm lang. På tross av størrelsen trenger den ikke nødvendigvis mer enn 60 liter så lenge den har hele bunnsjiktet for seg selv.

Noen eksempler på akvarievenner til ancistrus sp. kan være sebrafisk, sverddrager, guppy og perlegurami, men ancistrus kan tross alt holdes sammen med en rekke flere akvariefisk.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være følgende:

 • Temperatur: 21-28°C
 • pH i vannet: 6,0-7,5
 • Hardhet: 5-13 gh

4. Haimalle

Fra en av de mest populære mallene i ancistrus sp. til en av de minst populære. Det er ikke fordi haimalle er en kjedelig akvariefisk. Tvert i mot. Det er rett og slett fordi dette er en gigantisk malle som blir opptil 1,2 meter lang og krever et akvarium på hele 2000 liter eller mer.

Det er derfor de færreste som har mulighet til å holde en haimalle. I utlandet kan de være et alternativ i dammer ute, men i Norge blir det for kaldt, da den på langt nær tåler så lave temperaturer som koi og gullfisk.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være følgende:

 • Temperatur: 22-26°C
 • pH i vannet: 6,5-7,5
 • Hardhet: 2-20 gh

5. Otto

Otto er en av de mest populære mallene i hobbyen. Kanskje ikke så rart da de ikke blir mer enn 5 cm lang og er lett å få tak i.

Disse små mallene bruke det meste av dagen til å lete etter alger, og er en av de beste algeeterne du kan få. 

Selv om otto er en svært populær malle er de nokså skjøre. Både når det kommer til aggresjon fra andre fisk og vannverdier.

Det er også viktig at du ikke kjøper individer med en kollapset mage, da dette er et tegn på at de er underernærte, og vil mest sannsynlig dø innen kort tid.

Fordi otto er en såpass liten fisk kan de fint holdes i kar på 60 liter.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være følgende:

 • Temperatur: 20-26°C
 • pH i vannet: 6,0-7,8
 • Hardhet: 6-10 gh

6. Sterbas pansermalle

Sterbas pansermalle er nok en corydoras-malle du kan holde i akvariet ditt. Dette er kanskje min favoritt for øyeblikket blant corydoras, mye på grunn av det fantastiske mønsteret deres.

Akkurat som resten av corydoras-mallene er sterbas pansermalle en veldig fredelig art. Den kan derfor passe sammen med en rekke andre akvariefisk. Det viktigste å holde seg unna er større aggressive ciklider som for eksempel Jack Dempsey og gullsøm.

Bortsett fra det fungerer de fint med både fredelige guramier og stimfisk.

Sterbas pansermalle vokser til å bli omtrent 6,5 cm lange og trenger et akvarium på minst 60 liter.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være:

 • Temperatur: 23-27°C
 • pH i vannet: 5,8-7,5
 • Hardhet: 1-15 gh

7. Kinesisk algespiser

Kinesisk algespiser har et blandet rykte blant de i hobbyen, men med nøye planlegging av karet ditt kan du få en fisk du trives med.

Det viktigste er å ha et stort nok kar, ettersom denne faktisk opptil 25 cm lang. Å holde denne i et kar på under 240 liter vil kunne by på problemer.

Når det er sagt må man være ekstra forsiktig med hvilke andre arter man plasserer med en semi-aggressiv fisk. Noen alternativer kan være platy, molly, rødmunntetra og cherrybarbe.

Om du går for stimfisk er det viktig at stimen er stor nok, gjerne på 15-20 individer.

Forholdene i vannet til denne mallen bør være:

 • Temperatur: 24-28°C
 • pH i vannet: 6,0-8,0
 • Hardhet: 5-18 gh

Konklusjon

Nå som du har fått en oversikt over 7 av de mest populære mallene for akvarier, er det på tide å velge en art. Med så mange maller å velge mellom kan det være vanskelig å bestemme seg, men med unntak av kinesisk algespiser og haimalle bør de fleste være overkommelige selv for nybegynnere. 

Husk likevel alltid å lese deg nøye opp om arten før du plasserer den i akvariet ditt. 

Jeg ønsker deg lykke til og håper at både du og mallen din vil trives i sitt nye hjem. 

Dyreplaneten
Logo