4 levendefødende akvariefisk

Levendefødere er spennende akvariefisk. Ikke bare er det noen av de mest hardføre artene i hobbyen, men de kan også formere seg som kaniner, noe som er mye av grunnen til at de har blitt så populære.

Hvorfor levendefødere?

Levendefødere kan være et fantastisk alternativ for deg som har lyst til å begynne med oppdrett, eller bare ønsker å se små fisk vokse til å bli store og sterke.

I stedet for å legge egg, som de fleste andre fisk, føder levendefødere levende yngel, og passer på de til de er store nok til å klare seg på egenhånd.

La oss ta en nærmere titt på fire populære levendefødere i hobbyen.

Guppy

Guppy er en av de mest populære artene i hobbyen på grunn av sine fantastiske farger. De blir omtrent 6,5 cm lange og kan holdes i selskapsakvarier med andre fredelige akvariefisk.

Fordi guppy er en relativt liten fisk, som ikke nødvendigvis må være sammen i en stim, kan du fint holde alt fra ett til tre individer i et akvarium på 40 liter. Bare husk at de vil reprodusere seg om du har en hann og en hunn, så sørg for å ha en plan b om du plutselig har 10 eller 15 guppier i karet ditt.

Hvis du ønsker at guppy skal få yngel bør du ha to hunner for hver hann. Dette forhindrer også at hunnene blir helt utslitt.

Guppy trenger følgende forhold i akvariet sitt:

 • Temperatur: 22-28
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 5-20 gh

Molly

Molly er en annen populær levendefødened akvariefisk. Selv om den er relatert til guppy, kunne det nesten ikke vært større forskjeller. Vanlig molly er ofte ensfarget, enten i svart, gull eller i hvit og svart. 

De blir også mye større enn guppy, da de vokser til å bli opptil 10 cm i akvarier. Det fører naturligvis til at du er nødt til å ha et større kar, der minimum bør være 60 liter.

Molly er heller ikke en stimfisk så du kan holde bar en i karet om du vil. De er fredelige mot hverandre, så du kan naturligvis også holde de i større grupper. Om du vil ha at de skal få yngel bør du kjøpe to hunner for hver hann.

Molly trenger følgende forhold i akvariet sitt:

 • Temperatur: 18-28
 • pH i vannet: 7,0-8,2
 • Hardhet: 7-30 gh

Platy

Sammen med molly og guppy på denne listen, er platy en av de mest populære akvariefiskene blant nybegynnere. Kanskje ikke rart da de er hardføre fisk det er “lett” å ta vare på. Med “lett” mener jeg selvfølgelig ikke at du kan gjøre hva du vil for at den fortsatt skal overleve. Du er fortsatt nødt til å lese deg opp på hvordan du skal ta vare på den.

Platy er en levendeføder som blir opptil 6,5 cm lang. Disse kommer forvørig i mange forskjellige varianter, da arten har vært populær i hobbyen i mange år. 

Også platy bør holdes i kar på minst 60 liter. Sørg i tillegg for at du har tre hunner for hver hann slik at hunnene ikke skal bli utslitt.

Platy trenger følgende forhold i akvariet sitt: 

 • Temperatur: 20-26
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 7-30 gh

Sverddrager

Sverddrager er den eneste levendefødende stimfisken på denne listen. Med stimfisk betyr det at de vil bli svært stresset om de holdes alene eller i små grupper på 3-4. Pass derfor på at du i det minste holder de i en stim på 5-6 individer, selv om de vil trives bedre i større grupper på 10-20. 

Hanner er forøvrig ganske så aggressive mot hverandre, og det sees lettere både i mindre stim og i et mindre kar. Det lureste vil derfor være å ha tre-fire hunner for hver hann. I en større stim på 20 eller flere individer er ikke dette like farlig, og de vil klare seg bedre selv om du har to hunner for hver hann.

Du må være oppmerksom på at sverddrager er store levendefødere som blir opptil 16 cm lange i noen tilfeller, selv om de sjeldent blir mer enn 14 cm i mange akvarier. Det betyr at du i det minste bør investere i et akvarium på 120 liter. Om du vil gi de godt med plass vil derimot 150-200 liter være mye bedre.

Sverddrager trenger følgende forhold i akvariet sitt:

 • Temperatur: 21-26
 • pH i vannet: 7,0-8,0
 • Hardhet: 10-15 gh

Alternativ til levendefødere

Prinsessen av Burundi er et spennende alternativ for deg som ønsker å se hvordan fisk vokser og formerer seg. Denne arten er nemlig eksepsjonell til å passe på yngelen sin, og du kan fort se flere generasjoner der “ungdommene” hjelper til med å passe på den nyklekte yngelen.

Denne fisken er nemlig ikke en levendeføder, men passer ekstremt godt på både egg og yngel. 

Prinsessen av Burundi passer best i et artskar dekorert med steiner og nok av gjemmesteder. Akvarieplanter er derimot ikke vanlig i det område denne arten kommer fra i naturen. 

Det er også greit å være oppmerksom på at dette ikke er en like enkel fisk å holde sammenlignet med mange levendefødere, da de blant annet trenger et basisk vann, der det er ideelt å holde pH over 8,0. Hvis du vil lære hvordan du kan øke pH i akvarier kan du lese om det her.

Dette er forøvrig en kjøttetende ciklide som blir opptil 9 cm lang, og det ideelle vil være å starte med en hann og en hunn, for deretter å se hvordan de formerer seg.

På grunn av størrelsen bør du i det minste ha et kar på 150 liter. Du kan også oppgradere om du ønsker at de skal etablere en stor koloni. De vil nemlig ende opp med å spise sin egen yngel dersom de ser at det ikke er nok plass i akvariet til å oppdra ytterligere fisk.

Prinsessen av Burundi trenger følgende forhold i karet sitt:

 • Temperatur: 23-27
 • pH i vannet: 7,5-9,0
 • Hardhet: 9-19 gh

Dyreplaneten
Logo