Ilder som kjæledyr » Dette må du vite

Ilder kan være fantastiske kjæledyr. Men for mange kan de også være vanskelige. I denne guiden går vi gjennom alt du trenger å vite om ilder som kjæledyr. Deriblant:

  • Om ilder passer for deg
  • Biting og atferd
  • Hvordan fjerne lukt
  • Dotrening
  • Fôring
  • Stell
  • Sikring
  • … og mye mer

Passer ilder for deg?

Ilder kan være det perfekte kjæledyret i hjemmet for den riktige eieren. De er både kjærlige og lekne. Men før du bestemmer deg må du være klar over at dette er et krevende kjæledyr som behøver mye aktivitet.

De bør være i aktiv lek i 4 timer om dagen, med enten deg eller sammen med andre ildere. Da er de fulle av energi. På den annen side sover de 14 til 18 timer om dagen, så du får nok av pauser.

For deg som jobber om dagen kan ilder være et godt alternativ. De foretrekker å sove i denne perioden, og er mest aktive fra kvelden til morgenen.

Ildere krever at du er tålmodig og kan finne på mye tull og tøys. Blant annet å grave i blomsterpotter eller velte ned ting fra bord kan være moro.

Den har stor læringsevne, selv om de ikke kan sammenlignes helt med hunder. Med trening kan de både gjøre enkle triks, gå på dokasse og korrigere atferd. 

Er det lov å ha ilder som kjæledyr i Norge?

Det er lov å ha ilder som kjæledyr i Norge, men som eier er det bestemte krav du må forholde deg til. For det første må den ansvarlige være 16 år eller eldre. Ildere, som alle andre kjæledyr, er ikke en “bruk og kast”-vare. De skal tas godt vare på og ha gode leveforhold.

Før du velger å kjøpe en ilder må du passe på at du har tid i hverdagen din. Samtidig må du være oppmerksom på at ilder er et av de mer krevende kjæledyrene. Du er i tillegg nødt til å ta til deg all kunnskap om dyrets behov, slik at du kan legge til rette for at den skal ha det så godt som mulig.

Slik kjøper du en ilder

Det er få dyrebutikker som selger ildervalper. Det beste vil nesten alltid være å kjøpe en valp (helst to) gjennom en god oppdretter. 

Alternativet er å ta over en ilder fra et omplasseringshjem. Mange velger dessverre å kvitte seg med sine kjæledyr fordi de krever mye tid, samtidig som de sliter med lukt og dotrening. Hvordan du løser vond lukt og dotrening kan du lære mer om lenger ned.

Det positive er at de i mange tilfeller har lært mye, samtidig som det er en lavere kostnad. Når det er sagt vil det være vanskeligere å korrigere oppførsel til en eldre ilder enn hva det er med en valp.

Pris på ildervalp hos en god oppdretter ligger som regel på mellom 4000 og 6000 kr.

Kort fakta om ilder

Ilder er et rovpattedyr. Den tilhører mårfamilien og slekter til røyskatt, oter, mink og mår. 

De kan bli mellom 6 og 12 år gamle, men 7-8 år virker å være gjennomsnittet.

Naturlig lever ildere i skogen blant krattskog og lyng. Hjemmet deres er ofte jordhuler, som er grunnen til at de liker bruke tid i kriker og kroker, som for eksempel under sofaen i stua.

Frette, eller fritte er uttrykk som brukes for en temmet ilder.

Latinsk navnMustela putorius
FargeViltfarget (hvit, brun og grålig)
Levetid6-12 år
Søvn14-18 timer
Lengde25-50 cm
Vekt0,7-3,5 kg

Utseende

Albino ilder er populære blant eiere

Ilderen har en avlang kropp med en hvit eller brun-svart pels (viltfarget). I naturen får de mørkere dyrene en hvit underpels. Det er kun albino-dyr som er helt hvite.

Når den er voksen er den som oftest mellom 25 til 50 cm lang, i tillegg til en hale på 10 til 20 cm. 

Voksne individer kan bli så tunge som 3,5 kilo, men for en gjennomsnittlig sunn ilder er rundt 2 kilo mer vanlig.

Atferd

Én eller flere ildere?

Ildere er svært sosiale dyr, og trives aller best sammen. Naturlig nok velger mange å kjøpe én ilder. Det krever at du er ekstra sosial og leker sammen med ilderen din regelmessig.

Om det er mulig vil det aller beste være å kjøpe to individer. Da vil de alltid ha noen å leke med når du eller andre i familien ikke har tid eller mulighet til det.

Når det er sagt så er det en god del mer jobb å ha to ildere enn én. Om du har en hann er det i tillegg viktig å kastrere den. Både for å unngå uønsket parring og på grunn av lukt. 

Du bør helst unngå å ha to hanner i samme hus. I naturen forsvarer de territoriet sitt mot andre hanner og de kan være mer aggressive. Det kan gå fint, men det vil generelt være lettere å ha en hann og en hunn, eller to hunner.

Sammen med andre dyr

Ildere kan gå fint sammen med enkelte hunder og katter. Før du lar de leke sammen bør du sørge for å ha trent opp kjæledyrene dine til å ikke bite. Du bør heller ikke la de gå sammen med dyr du vet er aggressive.

Det vil alltid være en viss risiko for begge parter å la ildere gå sammen med katter og hunder. Selv om hunder er store har ilderen en svært sterk kjeve og kan by på problemer for kjæledyr større enn seg selv. I begynnelsen bør du alltid være der for å observere leken.

Kjæledyr du aldri bør ha sammen med ilder:

  • Undulat og andre fugler.
  • Gnagere som kanin, mus, marsvin og hamster.

I naturen er fugler og gnagere byttedyr. Selv i et bur vil de nødvendigvis ikke være helt trygge da ildere er svært intelligente. Likevel bør du uansett ikke utsette dine andre kjæledyr som fugler og gnagere for stresset det vil være å ha et rovdyr rundt seg hele tiden.

Søvn

I naturen har ildere et hi de sover i. Noen lager kompliserte hi med en rekke forskjellige hulrom og ganger. Andre kan sove under røtter eller i steinrøyser.

Når du er eier av en ilder bør du helst ikke gi den en åpen soveplass. Lag et eget rom den kan sove i, eller kjøp et bur, eller hule som sengeplass som kan forestille hvordan de sover i naturen.

Hvis du lar de bevege seg fritt rundt omkring i huset kan de fort ende opp med å sove under sofaen.

Biting og aggressivitet

Ilder er rovdyr og må trenes opp til å ikke bite. Her er det viktig å være konsekvent, selv om det bare er småbiting.

De reagerer ikke på samme måte som hunder, så om du snakker strengt eller ‘klyper’ en ilder som småbiter kan du fort ende opp med å gjøre vondt verre.

Hvis en ilder biter bør du løfte den opp i nakkeskinnet. I naturen vil en valp som ikke oppfører seg bli løftet opp i nakkeskinnet av moren for å korrigere oppførselen. Vær konsekvent og gjør det selv om det bare er småbiting.

Aktivitet

Ildere sover mellom 14 og 18 timer hver dag. Men når de først er våkne har de masse energi og trenger mye stimuli. Lek og aktivisering i 4-5 timer er viktig.

Det krever mye av deg, spesielt om den ikke har flere ildere eller andre kjæledyr å leke med.

Lek gjerne både inne og ute med ilderen din. I tillegg elsker de å være i naturen. Så om du har en hage eller tilgang til marka vil de sette stor pris på det.

Når du går ute vil du fort merke at den ikke er glad i store åpne plasser, eller være midt i sola. 

Det er fordi ildere jakter om natten og gjerne oppholder seg i tett skog.

Husk å bruke et bånd og en H-sele når du tar den med ut. De er dessverre ikke som katter på dette området.

Nødvendig utstyr til ilder

Før du bestemmer deg for om du vil ha ilder som kjæledyr eller ikke, er det smart å sette seg inn hvilket utstyr som kreves. 

Bur eller innhegning

Om du velger bur bør ilderen din helst ha to etasjer eller mer. Da er det mye enklere å skille doplassen og soveplassen fra hverandre.

Et stort bur fra Savic Tasmania med en rekke platformer vil passe perfekt for 1, 2, 3 eller til og med 4 ildere. Her er det masse plass til å både slappe av og sove. I tillegg har de mulighet til å gå på do langt bort fra der de sover.

Det tar endel plass, men ilderen din vil definitivt være fornøyd i dette.

Alternativt kan du gå for en litt mindre versjon som for eksempel Savic Zeno 3. Dette er fortsatt et stort bur (116 cm høyt) så ilderen din vil ikke lide noen nød om du går velger denne.

For innhegning er ofte det beste å lage det selv. Alternativt kan du alltid se etter ferdiglagde innhegninger på nett.

Når du har bestemt deg for bur eller innhegning, er neste steg å innredningen. Ilderen din trenger i det minste:

  • Steder å sove og slappe av (se nedenfor).
  • Dokasse eller puppypads. 
  • Tilgang på vann og eventuelt tørrfôr.

En vannbeholder kan være smart. Eventuelt kan du bruke en vanlig vannskål.

De trives også i diverse ‘kattesenger’. Disse kan brukes både i og utenfor bur eller innhegning.

Dokasse eller puppypads

Et av de aller viktigste punktene å få riktig om du skal trives med å ha ilder som kjæledyr. Riktig bruk og kjøp av dokasser og puppypads er essensielt for at dotreningen skal gå så lett som mulig.

Puppypads er en enkel måte å starte dotreningen på. Det er også den letteste måten å bruke når du er ute og reiser. Derfor kan det være fint å starte med puppypads når dotreningen begynner.

For dokassen er det viktig at den både er stor nok og at kanten foran ikke er høy (for noen ildere kan selv 10 cm foran by på problemer). Hele ilderen din må få plass i dokassen. Du vil mest sannsynlig få problemer hvis den er nødt til å ha deler av kroppen sin utenfor.

Bånd og sele

Når du tar med ilderen din ut, er det viktig at du har den i bånd. De er ikke som katter og hunder som ofte finner veien hjem igjen. For at båndet skal sitte godt bør du bruke en H-sele.

En XS H-sele til små hunder vil kunne passe for de fleste ildere. Eventuelt kan du velge en H-sele til katt i flere forskjellige farger fra Dogman.

Leker

En sikker vinner for enhver ilder er rør og tunneler. Ildere simpelthen elsker det. Du kan for eksempel bygge rørsystemer med rør du har liggende (for eksempel dreneringsrør). Det er dessverre ikke et stort utvalg av gode tunneler i norske nettbutikker for øyeblikket.

Vær oppmerksom på hva du gir av leker, og generelt det du kjøper. De er veldig varsomme når det kommer til lukt. Samtidig vil de skarpe tennene kunne gjøre at de potensielt får i seg noe de ikke burde.

Selv om leker ikke er en nødvendighet om du bestemmer deg for å ha ilder som kjæledyr, vil det hjelpe med å holde de aktive. Det kan redde deg fra noen rampestreker.

Transportbur

Før eller siden vil du mest sannsynlig ønske å ta med ilderen din på tur. Da er det viktig at du har et bur som passer.

Det viktigste å tenke på når du kjøper et bur er om det er nok plass. Ildere går regelmessig på do, så det er nødt til å være nok plass til at den kan gjøre fra seg. Da kan du legge en puppypad i den ene enden, samtidig som at den ikke er nødt til å ligge helt inntil sin egen avføring de neste timene.

På grunn av størrelsen kan hundebur derfor være gode alternativer.

Duft

Det er mer og mer vanlig at ildere får fjernet luktkjertlene sine. Så lenge disse har blitt fjernet, trenger de ikke å lukte noe særlig mer enn hunder og katter. Om din ilder har en vond lukt, ser vi på noen flere årsaker nedenfor.

Fôring

Fyll i tørrfôr som hvete, soya, mais og ris vil gjøre at de får en vondere lukt. Prompen til en ilder som får servert karbohydrater lukter ofte helt forferdelig.

Hvis kostholdet består av mye tørrfôr vil de gjøre oftere fra seg enn om de spiser fersk- og våtfôr.

Fôring med fisk kan samtidig gjøre at avføringen lukter ekstra vondt.

Renhold

Å tømme og rengjøre dokassen må gjøres ofte. Ildere liker naturligvis ikke å tråkke i egen avføring, og plutselig har du en bæsj under sofaen som du ikke har lagt merke til før det har gått en ukes tid.

Vask tøy ilderen din ligger i regelmessig. Pass på hvordan vaskemiddel du bruker.

Rengjør bur. Selv om du ikke ser det vil det være rester av både avføring, tiss og odor. Skrubb ned buret regelmessig for å unngå vond lukt.

Bading

Ildere vil kompensere ved å produsere ekstra mye kroppsolje om du bader de for mye. Spesielt hvis du skulle finne på å bruke såpe eller sjampo (noe du forresten ikke bør gjøre).

Du bør heller ikke bade de mer enn én gang hver måned. Mange erfarne ilder-eiere bader ikke sine kjæledyr mer enn 1-4 ganger i året.

Stress

Det siste punktet handler om hvordan kjæledyret ditt har det. Når de blir stresset eller redde, produserer de sterkere lukt. Selv om dette ikke vil være på langt nær like kraftig om luktkjertlene er fjernet.

Noen eiere mener forresten at lukten blir nøytralisert hvis du tar med ilderen ut for å leke og grave i jorda. Så det kan jo også være verdt et forsøk om du sliter med sterkt lukt.

Dotrening

Avføring uønskede steder er et av de største problemene til uerfarne eiere. Akkurat som med en valp, må ildere trenes opp til å gå på dokasse eller puppypads.

Ilder er både et rovdyr og et byttedyr. Når de går på do i naturen rygger de opp mot en stor stein, rot eller tre slik at de ikke blir angrepet bakfra. I hjemmet foretrekker de derfor å bruke hjørner for å gjøre fra seg.

For å unngå at ilderen din gjør fra seg hvor som helst i hjemmet, er dotrening viktig.

Ildere er intelligente dyr med høy læringsevne. Så lenge opptreningen og forholdene ligger til rette vil de fint klare å gjøre fra seg i dokassen.

Tips for å trene opp ilderen til å gå på dokasse

Når du får en ny ilder er det lurest å starte med dotrening i buret eller innhegningen.

Pass derfor på at det er god avstand fra der den sover til der den kan gjøre fra seg. Du kan for eksempel gå til innkjøp av et bur med flere etasjer.

  • Plassér en dokasse eller et tisselaken i et hjørne. Det er en fordel at den klarer å gå på begge.
  • Heng eller plassér gjerne noe bak for å dekke for. Merk at ildere som regel vil treffe hjørnet med halen før den gjør fra seg.
  • Hver gang den våkner er det viktig at dotreningen starter. Ildere går som regel på do i løpet av de første 15 minuttene etter at de har våknet. Ikke ta de ut av buret før det har gått et kvarter, eller før de har gjort fra seg.
  • Gi belønning når ilderen din har gått på do riktig sted. Kjærlighet, ros og en godbit som for eksempel fiskeolje vil gjøre treningen lettere.
  • Ikke gi belønning hvis den later som den går på do. Bare gi belønning om den faktisk gjør fra seg.
  • Etter at den har gått på do kan du ta den med ut av buret eller leke i innhegningen.
  • Hver gang ilderen din legger seg for å sove et sted i huset, tar du den forsiktig opp, og plasserer den tilbake i buret.
  • Når den våkner neste gang fortsetter du med den samme rutinen. Vent 15 minutter eller til den har gått på do før du slipper den ut.

For å få best mulig fremgang med dotreningen er det viktig at du er tilstede så ofte som mulig, for å gi ros og belønning.

Fortsett til ilderen din har mestret å gå på do i buret sitt. Gjør det i en ukes tid, eller i 3-4 dager helt uten uhell.

Dokasser i hjemmet

Når du lar ilderen din løpe fritt rundt i hjemmet, vil det bli nye utfordringer. Det kan ta bare noen sekunder fra at den merker at den må på do, til den løper bort til et hjørne og gjør fra seg.

Etter å ha mestret dotreningen i buret er det nå lurt å begynne med ett rom av gangen. Her er det gjerne to ulike strategier eiere går for.

  • Du velger selv et gunstig hjørne ilderen din kan gjøre fra seg og legger tisselakenet eller dokassen der. 

Velger du denne løsningen er det viktig at du bruker midler for å forhindre ilderen din i å gjøre fra seg i andre hjørner av rommet. For eksempel kan du plassere leker, mat, vann osv. i de andre hjørnene.

  • Du setter ut tisselaken i alle hjørner og lar ilderen din selv velge et hjørne å bruke.

Som regel vil de velge ett eller to hjørner. Når den har gjort fra seg regelmessig kun en eller to steder kan du fjerne laknene fra de andre hjørnene.

Årsaker til at ilderen din ikke går på dokasse

Hvis kjæledyret ditt ikke får til å gå på dokasse kan det være flere grunner til det. Dette er noen av de mest vanlige:

  • For trangt. Dokassen er for liten, eller så kan det være for trangt rundt. Hele kroppen til ilderen din bør fint kunne få plass i dokassen.
  • Mye gammel avføring. De liker ikke å tråkke i egen avføring (forståelig nok), så om det allerede er mye avføring i dokassen, vil de kunne velge et annet sted. Plasseringen har også noe å si. For eksempel avføring midt i kassen.
  • Dokassen er ikke helt inntil hjørnet. De vil ofte bare gå på do når halen treffer veggen.
  • Den er for høy. Den bør være lav foran slik at de enkelt kommer opp.
  • Den er ikke nærme nok. Pass på at den er i nærheten der ilderen din liker å leke og sove. Hvis den for eksempel er i et annet rom kan det være for langt unna når den plutselig finner ut at den må på do.
  • Dokassen er møkkete. Sørg for at du skrubber ned dokassen minst én gang i uken.

Tegn for når de må på do

Ved siden av å gå på do i løpet av de første 15 minuttene etter at de har sovet, er det noen andre tegn du kan se opp for. På den måten kan du passe på å være der med ros og belønning når den klarer å gjøre fra seg riktig sted.

  • Når den tar halen opp i et hjørne er den sekunder unna å gjøre fra seg.
  • Om den plutselig stopper det den driver med (for eksempel i lek) og løper målrettet mot et punkt kan det være et tegn på at den må på do.

Forhåpentligvis vil du ha få problemer med dotreningen din. Husk å være tålmodig. Ikke kjeft, eller vær fysisk mot ilderen din selv om den ikke får det til hver gang. Da vil den bare bli redd og forvirret.

Fôring

Ildere er rovdyr. Det betyr en diett bestående av et høyt innhold av dyreproteiner og fett.

I naturen spiser ilder følgende dyr:

  • Frosk
  • Smågnagere
  • Orm
  • Fugler
  • Egg
  • Ekorn

Når du har en ilder som kjæledyr bør du prøve å simulere denne dietten så langt det lar seg gjøre. Det frister kanskje ikke mye å fôre med frosk og smågnagere, men det er tross alt hva ildere spiser i naturen.

Pass på å variere kostholdet slik at de ikke får for mye av kun én type fôr. Da blir den fort kresen i matveien. Et variert kosthold bestående av hele dyr vil sørge for at din ilder holder seg så frisk som mulig og vokser godt:

  • Smågnagere
  • Egg
  • Fugl og kylling
  • Våtfôr

Tørrfôr er ofte det letteste, men dessverre kommer de fleste av disse produktene med mye fyll som hvete, mais og ris. Våtfôr er derfor mer ideelt for ildere. Du kan for eksempel mate med følgende til en god pris:

  • Greenwoods våtfôr for ildere av fjærkre (Zooplus)
  • Greenwoods våtfôr for ildere av storfe og kylling (Zooplus)

Begge disse våtfôrene består delvis av næringsrike innvoller som lever og hjerte, i tillegg til kjøtt.

Du kan kjøpe frosne smågnagere, fugler og kaniner hos butikker som selger fôr til reptiler. 

Ellers kan kyllinglår, innvoller til kylling og andre dyr vi bruker til sauser og lignende også være gode alternativer.

De kan også spise fisk, men det kan føre til vondere lukt.

For at ilderen din skal få i seg alle næringsstoffene den trenger er det viktig at du fôrer regelmessig med hele dyr eller organer i tillegg til rå kjøttstykker. 

Plantebasert mat og olje

Aldri mat en ilder med planteproteiner, eller fôr med hvete, mais, soya, ris og lignende. Dette fordøyer de svært dårlig, og kan føre til sykdommer og dårlig vekst. 

Du må heller ikke servere krydret mat, grønnsaker, frukt, sjokolade, melk eller annen mat og drikke som inneholder sukker eller andre karbohydrater. 

Den eneste gangen ilderen spiser noe som helst karbohydrater (bær og nøtter) er når de ikke har tilgang på byttedyr. For ilder i naturen er dette fôr for å overleve, ikke for å oppnå god helse.

Noen anbefaler å gi ildere hjemmelaget olje bestående av solsikkeolje og olivenolje. Deriblant for å få de til å sitte i ro under stell. Det er ingen god forskning på at plantebasert olje er godt for helsen deres. 

Så lenge du fôrer med hele dyr (med innvoller og andre fete deler) vil de oppnå god helse uten å servere olje. Hvis du trenger et middel for å holde de i ro under stell, vil det være naturlig å velge en dyrebasert olje. Fiskeolje er for eksempel et alternativ det går an å bruke i mindre doser.

Hvor ofte bør jeg fôre?

I gjennomsnitt bør en ilder spise 5-10 % av sin egen kroppsvekt hver dag basert på hvor aktiv den er. For en voksen ilder på 2 kg betyr det 100-200 gram med fôr.

Merk at dette er veiledende og det du fôrer med må være næringsrikt. For eksempel hele dyr eller kjøttstykker med høyere fettprosent.

Mange mener at ildere bør fôres 6-8 ganger om dagen fordi de har så høy forbrenning og aktivitetsnivå når de er våkne. 

Når det er sagt er dette et dyr som sover 14 til 18 timer i døgnet. At de spiser så ofte i det fri regelmessig er det ingenting som tilsier. Du kan derfor eksperimentere med å fôre litt sjeldnere og se hvordan ilderen din reagerer. Det viktigste er at de får i seg nok energi hver dag.

Ildere jakter og spiser i hovedsak om natten. Om du får det til kan du tilpasse fôringsrutinene til morgen, kveld og natt.

Alternativt kan du la tørrfôr av høy kvalitet (uten karbohydrater) stå tilgjengelig, slik at den kan regulere inntaket selv om du gir den litt for lite annen mat.

Dette skjer om du fôrer for ofte

Ilder kan lagre mat rundt i huset, og spesielt i buret sitt. I naturen vil de paralysere frosk og lagre både det og annen mat i perioder det er færre byttedyr tilgjengelig. Hvis du opplever at de begynner å lagre fôr i buret sitt kan det være et tegn på at du mater de for mye.

Videre er det vanlig at de gjør fra seg flere ganger om dagen. Jo flere ganger du fôrer dem, jo flere ganger vil de som regel gjøre fra seg.

Vann

Sørg for at du har rent vann tilgjengelig for ilderen din til enhver tid. Bytt det gjerne to ganger om dagen, og minst én gang i døgnet. Vannskålen eller flasken bør i tillegg vaskes regelmessig for å unngå en dårlig bakterieflora og potensiell sykdom.

Sikring av hjemmet

Det er ingen som argumenterer mot deg om du sier at ildere kan finne på mye rart. Før du slipper ditt nye kjæledyr fritt rundt i hjemmet, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

De klatrer, hopper, graver og kommer seg under eller inni det aller meste.

Før du lar ilderen din løpe fritt rundt i et nytt rom, er det viktig at du sikrer det. Ikke bare fordi det kan bli totalt kaos, men også fordi det kan være direkte farlig for den.

La oss se nærmere på sikring av hjemmet rom for rom:

Stue

  • Vinduer. Ildere er overraskende gode klatrere. Pass på at de ikke har mulighet til å klatre, eller hoppe bort til vinduskarmen til et åpent vindu.
  • Lenestol. Stressless, eller lignende kan være veldig farlig for ilderen din. Denne vil være vanskelig å sikre. Dessverre har mange dødd som en konsekvens av å bli klemt i det mekaniske metallet under stolen.
  • Sofa. Pass på at de ikke krabber oppunder sofaen. Mange sofaer har tynne lag ilderen lett kan skrape seg opp inni. I verste fall kan de bli most og dø hvis noen setter seg i sofaen. I tillegg kan følger av å få i seg materialene i putene være farlig. Du kan ta av føttene og senke sofaen, eller heve den høyere for å gjøre det mindre interessant.
  • Peis. De elsker å grave i sand, og en peis kan være like spennende. Vær ekstra oppmerksom før du fyrer opp. Du vet aldri om de har sovnet der inne.
  • Planter. For det første elsker ildere å grave i jorda. Det løser du enkelt ved å ha planter ute av rekkevidde, eller legge stein oppå. Men det finnes en rekke planter som i tillegg er giftige for ildere. Deriblant aloe vera og tulipaner. Du kan lese den hele listen over giftige planter og stoffer for ilder her.

Soverom

  • Seng. Har du en seng det går an å gå under kan du sette på et laken opp ned for å forhindre at de kommer seg inn steder de ikke bør.
  • Klesskap og kommoder. Hold de igjen for å unngå at ilderen din blir klemt bak skuffer. De elsker å ligge i myke klær i mørket, og vil benytte muligheten om de får en.
  • Klær. Sørg for at du ikke har klær på gulvet. I hovedsak for at du ikke skal tråkke på de. Den sover gjerne midt på gulvet rullet inn i genseren din. 

Kjøkken

Å blokkere av hele kjøkkenet kan være det lureste trekket for mange, men om du vil at ilderen din skal få løpe fritt, må du i hvert fall sørge for å sikre følgende:

  • Kjøkkenskap. Mange har hull under kjøkkenskap. Ilderen din trenger ikke mer enn 3-4 cm for å komme seg inn, og de elsker slike tunneller. Pass på at du tetter disse, hvis ikke kan de bli borte i timesvis. Samtidig er det viktig at de ikke klarer å åpne verken skuffer eller skapdører.
  • Ovn. Mange ovner har en liten sprekk nederst. I tillegg kan bunn-skuffen være enkel å komme seg gjennom. Pass på at disse er godt sikret, og aldri gå fra en åpen ovn. Før du vet ordet av det ligger ilderen din der. Det samme gjelder for oppvaskmaskin.
  • Kjøleskap. Frittstående kjøleskap vil ofte være enkle å komme både under og bak for en ilder. Om dette går bra eller ikke kommer helt an på hvilket type kjøleskap du har. Det lureste vil derimot være å stenge det helt av, slik at den ikke kommer til.
  • Søppelkasse. Selv om søppel ikke er spennende for deg og meg, kan det være det for ilderen din. Pass på at den ikke har sovnet oppi søppelkassen, eller har hoppet oppi og ikke kommer seg ut. Det lureste vil være å kjøpe en søppelkasse med et ordentlig lokk, eller ha den i et lukket skap.

Bad

Igjen kan det letteste kanskje være å sperre av badet for ilderen din, ettersom det potensielt kan være farlig. Men når det er tid for et bad må du uansett passe på at du har sikret badet ditt.

  • Dolokk. Ha dolokket igjen. Alltid. Doen kan være spennende for ilderen din, og før du vet ordet av det kan den ligge oppi der. De vil gjerne slite med å komme ut, og fordi de er så avlange kan de potensielt drukne.
  • Dobørste. De kan finne på å tygge på dobørsten. Plassér den utenfor rekkevidde.
  • Badekar. Et fullt badekar er farlig for ilderen din. Aldri gå fra et fullt badekar når kjæledyret ditt løper rundt.
  • Vaskemaskin. Hold døren alltid igjen når du har ilderen løpende rundt i hjemmet ditt. Vær i tillegg oppmerksom når du legger inn klær i maskinen fra skittentøyskurven, da den fort kan finne på å sove der om den har mulighet til det.

Ellers må du generelt sørge for at du ikke oppbevarer ting i ilderen sin rekkevidde, som den  ikke bør tygge på, spise, eller andre ting som kan være farlig.

Ildere er glad i å samle på ting. Det gjelder både verdifulle ting, men også mat. Sjekk regelmessig steder den liker å oppholde seg for å se om den har lagret noe. 

Forskning har faktisk vist at ildere er bedre på problemløsning enn både katter og hunder. Det betyr at du må være ekstra nøye når du sikrer hjemmet ditt for ilderen sitt beste.

Stell

Ildere er generelt renslige dyr og vil stelle seg selv. Det eneste ildere trenger av stell fra din side er regelmessig klipping av klør og et bad noen ganger i året.

Klippe klør

Hvor ofte du klipper klørne til ilderen din vil avhenge av hvor mye de slites. I det fri løper de så mye rundt at de blir slitt ned naturlig, men i hjemmet vil de som regel ikke gjøre det. Derfor vil du mest sannsynlig være nødt til å trimme de én til to ganger i måneden.

Hvis du tar ilderen din med mye ut, er ofte på tur i skog og mark, eller leker med den i hagen, vil klørne slites mye mer enn om den bare er inne.

For mange er selve prosessen med å klippe klør vanskelig. Det er tross alt ikke alltid den vil sitte i ro på fanget ditt. Når det er sagt kan du benytte deg av noen tips for å gjøre prosessen mye lettere:

  • Klipp klørne rett etter de har stått opp. Ikke gjør øyeblikkelig etter lek. Da vil de ha liten interesse av å sitte i ro på fanget ditt og få klippet klørne sine.
  • Bruk lakseolje for å holde de distrahert. Det holder med en dråpe på magen for å holde de distrahert i et minutt eller to.
  • Gjør noe gøy i etterkant for å bygge gode assosiasjoner med å klippe klørne.

Pass på at du ikke klipper for dypt. Du kan se de rosa nervene i klørne i godt lys. Det er svært smertefullt og fører til at de begynner å blø. Bruk styptic pulver, eventuelt maismel om du ikke har det, og press et minutt eller to for å stoppe blødningen. Ta kontakt med dyrlegen for råd om hva du bør gjøre om det ikke har stoppet i løpet av noen minutter.

Dette kan skje den beste, men det er viktig at det ikke skjer for ofte. Da får ilderen din dårlige assosiasjoner med det å klippe negler, og det vil bare bli vanskeligere og vanskeligere for hver gang

Husk også å klippe klørne i riktig vinkel. Se videoen av The Modern Ferret nedenfor for å se hvordan du gjør det, sammen med å få flere tips om stell (deriblant de ovenfor). Kanalen har forresten mange gode tips for deg med ilder som kjæledyr. Merk at videoen er på engelsk.

Bad

Mange tror at det å bade ilderen sin vil gjøre at den ikke lenger lukter vondt. Det er ofte helt feil. Den trenger ikke å bade mer enn 2-6 ganger i året. I det minste aldri mer enn én gang i måneden. Det fører bare til at ilderen din kompenserer med å produsere ekstra kroppsolje, og dermed får vondere lukt.

For det første trenger du et sted å bade den. Det kan være:

  • I et vanlig badekar.
  • En mindre badebalje (plassér den gjerne i et badekar eller i dusjen).
  • I vasken (dette er kanskje det minst ideelle).

Videre er det lurt å gjøre klart alt du trenger før du begynner:

  • Ett eller flere håndklær.
  • Fiskeolje eller en annen godbit er lurt.

Før du bader ilderen din er det lurt at den får gått på do først. Hvis ikke kan det fort hende du må gjøre det to ganger.

Kroppstemperaturen til ildere er som regel mellom 37,5 og 40 grader. Vannet i karet bør derfor være varmere enn det som er lunkent for deg, da det fort kan være kaldt for den.

  • Fyll opp karet slik at det er god klaring mellom hodet og vannoverflaten.
  • Legg den forsiktig i vannet.
  • Bruk den ene hånden under ilderen din, og bruk den andre hånden til å vaske. Start med å øse vann forsiktig over kroppen, og pass på at de ikke får vann i øyne eller ører.
  • Hvis ilderen din ikke vil være i ro kan du legge en dråpe fiskeolje på overarmen din som kan distrahere den mest du vasker.
  • Vask potene godt da de kan ha tråkket i ny eller gammel avføring etter å ha vært på do.

Du trenger ikke å bruke såpe eller sjampo. Det holder med varmt vann og skrubbing. Ikke bare er ildere veldig sensitive til lukt og kjemikalier, men den vil i tillegg produsere mer kroppsolje, og dermed lukte verre enn den gjorde før badet.

Etter at de har badet vil de løpe rundt for å tørke seg. Det kan være en perfekt anledning til å leke, og igjen skape gode assosiasjoner med badingen.

Det kan hende den begynner å hoste eller nyse når den steller seg etter å ha vært våt. Dette er helt vanlig. 

Se videoen nedenfor (igjen av The Modern Ferret) for å få en enda tydeligere guide på hvordan du bader ilderen din.

Sjekk i tillegg tennene regelmessig ved siden av den årlige sjekken hos veterinæren. Fôrer du riktig er du allerede langt på vei.

Forhåpentligvis har du blitt klokere på om du ønsker å ha ilder som kjæledyr. Vær klar for et kaos i begynnelsen, men det blir bedre med tiden. Om du allerede har én eller flere ildere, så har du kanskje fått noen nyttige tips du kan ta med deg videre.

Dyreplaneten
Logo