13 akvariefisk som tåler kaldt vann

De aller fleste akvariefisk kommer fra tropiske vann, derfor trenger også de fleste fisk at karet er oppvarmet. Likevel er det mange akvariefisk du kan ha i kaldt vann.

Akvariefisk du kan ha i kaldt vann

Gullfisk

Sannsynligvis den mest populære akvariefisken du kan ha i kaldt vann. Dessverre er det mange som ikke forstår hvor stor denne fisken er. Du kan f.eks. aldri ha en gullfisk i en gullfiskbolle, selv om du ofte kan se det på film. Det er rett og slett ikke stor nok plass.

For deg som har nok plass, kan det likevel være en perfekt akvariefisk å ha i kaldt vann. Bare sørg for at du har et kar på minst 200 liter. Gullfisk tåler temperaturer fra 4 og opptil 25°C.

Les mer om gullfisk her.

Platy

Platy er en fisk som kan trives i kaldere vann. Langt ifra så kaldt som gullfisk, men fortsatt såpass kaldt at du ikke trenger å varme opp akvariet ditt, da de trives godt mellom 20 og 26°C.

Ved siden av å trives i kaldere vann, er dette en fin fisk for nybegynnere. Den er fredelig, og er enkel å ha med å gjøre. For denne fisken anbefaler vi et kar på minst 60 liter.

Platy er en stimfisk, og bør holdes i grupper på fire eller flere. Ha gjerne tre hunner for hver hann.

Vær oppmerksom på at dette er levendefødere. Det betyr at de føder levende yngel, og du skal ikke se bortifra at du plutselig har noen ekstra fisk i karet ditt etter en stund.

Sverddrager

Sverddrager er kanskje litt på kanten, da de trives mellom 21 og 26°C. Likevel bør du ha få problemer dersom rommet du vurderer å holde de holder vanlig temperatur på mellom 22 og 24°C.

Sverddrager er en stimfisk som trives best i grupper på fem eller flere individer. Prøv å ha minst fire hunner for hver hann.

Arten er fredelig, og enkel å holde så lenge du legger forholdene til rette. F.eks. bør du ha et akvarium på minst 100 liter. Du kan lære mer om sverddrager her.

Molly

En svært hardfør fisk som kan leve i alt fra kalde kar helt ned til 18°C, og tropiske kar på opptil 28°C.

Du trenger ikke å ha de i stim, som gjør at du ikke trenger et stort kar dersom du velger å gå for disse. Faktisk går det fint å ha Molly i et så lite kar som 60 liter. Hvis du ønsker å holde flere av denne arten i samme kar bør du ha to hunner for hver hann.

Otocinclus

Otocinclus, eller bedre kjent som Otto, er en algeeter fra Sør-Amerika. Det høres ikke ut som en akvariefisk du kan ha i kaldt vann, men de trives ned til 20°C, og opptil 26°C.

Otocinclus trives best i grupper, gjerne på tre eller flere. For å holde otocinclus bør du ha et kar på minst 60 liter.

Flekket pansermalle

Flekket pansermalle er en altetende bunnfisk. De trives i kalde vann helt ned til 18°C, og opptil 26°C.

Størrelsen på akvariet ditt bør være på 60 liter eller større. 

Flekket pansermalle trives desidert best i grupper. Gå gjerne til innkjøp av tre eller flere individer, og hold gjerne to hunner for hver hann.

Skjørtetetra

Nok en kaldtvannsfisk du kan ha i mindre kar på 60 liter. Skjørtetetra trives godt i temperaturer på mellom 20 og 26°C.

Vær oppmerksom på at dette er en stimfisk, og at du bør ha minst seks individer når du går til innkjøp av disse, selv om flere er bedre, så lenge du har plass i karet ditt. Prøv å ha minst to hunner for hver hann i karet.

Kinesisk værål

Om du synes at fiskene på denne listen ikke er spennende nok, kan du prøve deg på en kinesisk værål. Det krever litt mer plass enn de fleste av artene på denne listen, og du bør ha et akvarium på minst 160 liter om du går til innkjøp av denne.

Når det er sagt trives de godt i kaldere vann helt ned til 10°C, og opptil 25°C. Det kan dermed være den perfekte arten å ha inne uten noen form for oppvarming.

Merk at de trives best sammen med flere av sin egen art, og du bør helst ha tre individer i samme kar.

Venusfisk

Nok en stimfisk du kan ha i kaldere vann. Venusfisk, eller kardinalfisk om du vil, trives godt i kaldere vann på mellom 10 og 23°C.

De kan passe fint i akvarium helt ned til 50 liter. Vær oppmerksom på at dette er en stimfisk, og i et kar på denne størrelsen bør du har mellom 6 og 9 individer.

Så lenge du har nok plass, vil de trives bedre jo flere individer det er i stimen. For eksempel vil en stim på 15 individer føle seg tryggere enn en stim på seks individer.

Leoparddanio

Nok en stimfisk som trives i kaldere vann. Leoparddanio er en variant av sebrafisk som holder seg i topp og midtsjiktet, hvor de svømmer rundt i stim. Igjen bør du ha såpass med individer i stimen at de føler seg trygge. Vi anbefaler minst seks individer, men gjerne ha flere om du har plass i karet ditt. 

For å holde leoparddanio, bør du ha minst et akvarium på 60 liter, men jo større, jo bedre.

Leoparddanio trives godt i temperaturer på mellom 18 og 24°C.

Indianerplaty

En vakker versjon av vanlig platy. Denne trives i temperaturer på mellom 18 og 26°C. Det betyr at du igjen ikke nødvendigvis trenger å varme opp akvariet ditt.

Indianerplaty bør holdes sammen med flere av sin egen art. Her gjelder det å ha minst tre individer, men gjerne seks eller flere. Forsøk å ha minst to hunner for hver hann.

Indianerplaty trives best i midtsjiktet, og vil i hovedsak svømme rundt her.

Koi

En svært populær fisk å holde i Asia, og praktfulle eksemplarer kan selges for ti tusenvis av kroner. Koi er svært store fisk, og kan bli over 1 meter lange. Det betyr at de trenger mye plass. Det er uansvarlig å ha koi i kar på under 700 liter, og de skal helst ha mer plass, da de trives best i grupper. Det er ikke uten grunn at koi ofte holdes i hagedammer, og ikke inne i akvarier.

Når det er sagt er koi nærmest den perfekte akvariefisk for kaldt vann. De tåler temperaturer fra 4 og opptil 25°C. Lager du en dyp nok hagedam, betyr det at du potensielt kan holde koi ute i hagen, selv om du bor i Norge.

Lær mer om å holde koi her.

Odessabarbe

En spennende stimfisk som vil bruke hele karen ditt. Bør holdes i akvarier på minst 120 l eller større. Ha de gjerne i grupper på seks eller flere individer, selv om du ikke vil få mest ut av det før de er grupper på tolv eller flere individer. Jo større stimen er, jo tryggere vil de føle seg.

Odessabarbe tåler kaldt vann, og klarer seg i temperaturer på mellom 14 og 22°C.

Akvariefisk som tåler kaldt vann

Nedenfor får du en større liste over akvariefisk som tåler lave temperaturer, sammen med minimum størrelse på kar. Merk at selv om det står at enkelte fisk tåler ned mot 4°C, betyr ikke det at de gjør det over lengre tid.

AkvariefiskMin tempMaks tempAkv. størrelse
Gullfisk4°C25°C200 liter
Koi4°C25°C700 liter
Diamantstør4°C20°C9000 liter
Sterlett4°C20°C9000 liter
Venusfisk10°C23°C50 liter
Kinesisk værål10°C25°C160 liter
Odessabarbe14°C22°C120 liter
Leoparddanio18°C24°C60 liter
Indianerplaty18°C26°C60 liter
Molly18°C28°C60 liter
Sebrafisk18°C24°C60 liter
Flekket pansermalle18°C26°C60 liter
Blodfinnetetra18°C28°C80 liter
Gullsøm20°C24°C350 liter
Skjørtetetra20°C26°C60 liter
Prikket knurremalle20°C26°C100 liter
Otto20°C26°C60 liter
Platy20°C26°C60 liter
Rød fantomtetra20°C23°C60 liter
Sverddrager21°C26°C100 liter

Forhåpentligvis vil en av akvariefiskene ovenfor passe godt for deg. Alle trives i relativt kaldt vann, eller i det minste romtemperatur.

Husk å lese deg opp på akvariefisken du velger, før du kjøper den. Da vil du ha mye større sjanse for å lykkes med dine nye fisk.

Dyreplaneten
Logo