11 fakta om pinnedyr

Pinnedyr er fascinerende kjæledyr. De kan være svært vanskelig å få øye på grunnet sin fantastiske kamuflasje. Hvis du har planer om å ha pinnedyr som kjæledyr er det kanskje greit å vite litt mer om arten først? Her er 11 interessante pinnedyr fakta.

1. Pinnedyr lever i opptil 2 år

Pinnedyr blir som regel mellom 1 og 2 år gamle. Det er dermed ikke et kjæledyr du kommer til å ha i mange år, noe som i seg selv kan være en av mange gode grunner til å få pinnedyr. Men om pinnedyret ditt legger egg kan selvfølgelig barna blir fine nye kjæledyr.

2. De kan bli opptil 20 cm lange

Voksne pinnedyr blir mellom 12 og 20 centimeter lange. De når sin fulle størrelse etter omtrent 8 måneder.

3. Pinnedyr spiser planter fra eucalyptus slekten

Pinnedyr foretrekker planter fra eucalyptus slekten. Dette er en slekt av planter bestående av mer enn 700 forskjellige arter. De stammer fra Oceania og inkluderer blant annet både azura og sølveucalyptus som du får kjøpt på Plantasjen.

4. De kan drukne dersom de detter i vannskålen

Uansett om det er fordi du ønsker å få opp luftfuktigheten, må du sørge for at det ikke er mulig for det å drukne. Det er dessverre ikke uvanlig at pinnedyr drukner i vannskåler når eierne ønsker å holde luftfuktigheten oppe når de reiser bort.

5. Pinnedyr er avhengige av å ha høy luftfuktighet

For å trives bør det være mellom 70 til 80 % luftfuktighet i terrariet deres. Det betyr at du helst bør ha et lukket terrarium. Alternativet er å sørge for å spraye slik at det alltid er fuktig i buret til pinnedyret.

6. De kan vokse nye ben om de mister de

Hvis en fugl eller et annet rovdyr tar tak i beinet deres (eller om du er uforsiktig når du løfter det opp) kan pinnedyr miste benet sitt med vilje. Dette gjør de som mange type firfisler, og et nytt ben vil gro på nytt neste gang det skifter ham.

7. Pinnedyr kan få egg uten en hann tilstede

Tro det eller ei, men pinnedyr kan utrolig nok få egg uten at det er en hann tilstede. Hunner produserer egg som blir nye hunn-pinnedyr. Hvis du har en hann og en hunn sammen er det derimot en 50 % sjanse for at pinnedyrene blir hanner eller hunner.

En hunn kan produsere hundrevis av nye hunner helt alene i et terrarium under gode forhold etter at det er blitt fullvoksent.

8. Eggene til pinnedyr ligner på frø

Pinnedyr passer ikke så godt på eggene sine. Selv om enkelte individer kan gjemme eggene ved å legge de under blader eller bark, vil de fleste bare spre de tilfeldig utover terrariet. Hvis du tror du ser mange frø rundt omkring i terrariet er det mest sannsynlig hunnen som har lagt egg.

9. Pinnedyr spiser sitt eget ham

Når et pinnedyr akkurat har skiftet ham er de på sitt mest sårbare. Da er huden deres på det mykeste, og nesten alle rovdyr vil være farlige for dem. For at rovdyr skal få det vanskeligere for å finne dem, vil de spise sitt eget ham så fort som mulig. Ikke bare sørger det for at rovdyr ikke finner de så lett, men hammet er fullt av proteiner og annen næring.

10. Eggene kan tiltrekke seg maur

Fordi eggene til pinnedyr er så næringsrike kan de tiltrekke seg maur. Det er nok en god grunn til å ha et terrarium.

11. Pinnedyr kan spille død

Når det ikke ser ut til å gå veien er det kanskje bare best å spille død og håpe at rovdyret går sin vei? Akkurat det tenker pinnedyr også. Hvis de føler seg truet kan de falle i bakken og spille død. Pass på at du ikke begraver et pinnedyr du tror er død før du faktisk er sikker på at det ikke bare spiller død.

Hvis du er interessert i å ha pinnedyr som kjæledyr anbefaler jeg å lese gjennom vår guide til hold og stell av pinnedyr. Her får du vite alt du trenger for at pinnedyret ditt skal trives.

Dyreplaneten
Logo