En komplett guide til hold av ildhale

Ildhale (Epalzeorhynchos bicolor) er en delvis misforstått akvariefisk. Ja de er definitivt aggressive mot samme art, akkurat som kampfisk, men ved å legge godt tilrette kan du fint ha den sammen med andre akvariefisk. I denne guiden kan du lære om akkurat det.

Kort fakta om ildhale

Vitenskapelig navnEpalzeorhynchos bicolor
FamilieCyprinidae
Andre navnLabeo bicolor
Stammer fraAmazonas
LevetidOpptil 10 år
StørrelseOpptil 15 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietBunnsjiktet
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Utseende til ildhale er ganske enkelt å forklare. Den har en svart, strømlinjeformet kropp, og en rød-oransje hale. Dette er middels store fisk som vokser til å bli 15 centimeter lange.

Til å være en såpass liten fisk kan de leve ganske lenge. Med godt stell er det ikke noen grunn for at de ikke kan bli 10 år gamle.

Som unge er det nærmest umulig å skille kjønnene fra hverandre, men etterhvert som hunnene blir eldre blir de også tykkere rundt magen. Hannene ser derfor mer strømlinjeformede ut.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,6-7,5
Hardhet (GH)5-15

Størrelse og plassering i akvariet

Å ha et stort nok kar er et av de viktigste stegene når man holder noe aggressive fisk. Selv om en enslig ildhale fint hadde klart seg på 160 liter, bør du i det minste gå for 200 liter om du tenker å ha flere fisk sammen med den. Om du kan, er jo større jo bedre, og et 300 liters kar vil potensielt gjøre ting enda lettere.

Ildhale holder seg for det meste i bunnsjiktet, men kan også til tider komme opp i midtsjiktet. I hvert fall om du har dekorert i høyden med steiner, røtter, planter og drivved.

De setter også pris på litt strøm i karet ettersom de kommer naturlig fra elver. Sørg derfor for å ha godt med driv i akvariet. I det minste 4 til 6 ganger innholdet i karet.

Om du legger godt tilrette for ildhalen din vil du fort se at den ikke er så aggressiv som mange skal ha det til.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Ildhale er en relativt hardfør fisk. Hold deg til en temperatur på mellom 22 og 26 grader. Mens pH kan ligge mellom 6,6 og 7,5. De overlever et litt bredere spekter også, men dette er de idelle forholdene.

Du må samtidig være oppmerksom på at ildhale ikke kan leve i bløtt vann. Har du bløtt vann fra springen må du sørge for å øke GH på en annen måte. Det er viktig at du tester dette før du setter ildhalen i karet ditt.

Du kan for eksempel øke GH med hjelp av GH-salt.

Hvis vannet er for bløtt over en lengre periode (flere uker) vil ildhalen din mest sannsynlig dø.

Én eller flere ildhaler

Med mindre du er en ekspert med et enormt kar vil jeg anbefale deg å kun holde én ildhale. Om du kjøper et par eller flere fisk er det mest sannsynlige utfallet at det fort ender opp med å bli én igjen. 

Med andre fisk

Sørg for å ha en stor stim om du ønsker å ha mindre fisk sammen med din ildhale.

Ildhaler er relativt aggressive så du må være forsiktig med hvilke fisk du har i karet. Vanlige selskapsfisk som guppy, platy og til og med sverddrager vil potensielt bli et problem. Scalarer fungerer med blandet resultat.

Å ha en plan B når man holder aggressive fisk som ildhale med andre fisk er alltid lurt.

Noen mindre fisk som perlegurami og skjørtetetra kan fungere så lenge du har noen gjemmesteder og et stort nok kar slik at de kan svømme unna. 

Det vil nok likevel være mer gunstig å holde en ildhale enten alene, eller med litt større eller veldig raske fisk. Alternativt stimfisk slik at ildbuken ikke klarer å jage én enkelt fisk. Noen eksempler kan være:

  • Norsk flaggtetra
  • Kongotetra
  • Tigerbarbe
  • Cherrybarbe
  • Øreål

Det er viktig at stimen er stor nok. En ‘stim’ på 4-5 individer vil mest sannsynlig være stresset med en ildbuk i nærheten. En ordentlig stim bør være på alt fra 15 til 40 individer. Jo flere, jo bedre.

Prøv å unngå lignende arter som ildhale når du ser etter akvarievenner. Den kan potensielt bli aggressiv. Sølvhai har for eksempel samme fasong som ildhai. Heldigvis er sølvhai svært dyktige svømmere, men det er likevel lurt å unngå mulig aggresjon.

Planter og innredning i akvariet

Nå som du har lagt tilrette for at karet ditt skal bli så fredelig som mulig er det bare en ting som gjenstår; nemlig innredning. 

Ikke glem det, da dette punktet definitivt er viktig.

Ildhale setter pris på både gjemmesteder (spesielt når den er yngre) og overflater den kan småspise alger fra. 

Å dekorere med store røtter, drivved, og steiner er derfor svært gunstig i et kar med ildhale. Bunnen kan gjerne være av relativt store runde steiner, slik at det er mulig å småspise alger av disse også. 

Ettersom at ildhale er en bunnfisk er bunnen et av de viktigste punktene å treffe godt på.

Planter bør inkluderes i karet for at de skal leve så naturlig som mulig. Hornblad og hygrophila difformis er gode alternativer.

Fôring

Ildhale spiser det meste og er langt fra kresen ved matbordet. I karet vil de stadig småspise alger, mens resten av dietten deres bør bestå av en blanding av kjøtt og planter.

Fôr med flakfôr, frossenfôr og levendefôr 2-3 ganger om dagen. Ikke gi den mer enn den klarer å spise opp i løpet av 2 minutter hver gang. Gjør du det kan det fort bli mye avfall i karet.

Formering og oppdrett

Så og si ingen har klart å drive oppdrett på ildhale i private akvarier. Dette gjøres i større fasiliteter ved hjelp av hormonbehandling.

Ildhale legger egg i huler og det tar mellom 40 og 60 timer før yngelen klekkes. Etter omtrent 10 uker får de den karakteristiske røde halen.

Sykdom

Ildhale er ikke spesielt utsatt for sykdom. De kan potensielt få hvitprikk og finneråte, men det er sjeldent så lenge du holder vannverdiene stabile og fôrer med kvalitetsfôr i et stort nok kar.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo