Leoparddanio: Guide til hold og stell

Man har lenge trodd at leoparddanio (Danio rerio var. frankei) var en egen art, men det er faktisk bare en sebrafisk i en litt annerledes drakt.

Det betyr ikke at det ikke er en spennende fisk å holde. Leopardmønsteret er definitivt spennende, og kanskje enda finere enn det klassiske sebramønsteret du finner på sebrafisk.

I denne guiden ser vi litt nærmere på leoparddanio, men du kan også lære det meste av hold av denne fisken ved å se på vår guide til sebrafisk.

Kort fakta om leoparddanio

Vitenskapelig navnDanio rerio var. frankei
FamilieCyprinidae (Karper)
Stammer fraAsia
LevetidOpptil 6 år
StørrelseOpptil 6,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet60 liter
StimfiskJa (5+)
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradEnkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

For det første er mønsteret til leoparddanio fantastisk å se på. Med sine flekkete drakt kan de for eksempel passe godt inn med sterbas pansermalle om du ønsker flere fisk i leopard-drakt. 

Disse blir, akkurat som sebrafisk, omtrent 6,5 cm lange. Hannen er noe mer strømlinjeformet enn hunnen som er rundere i buken. Hannen kan også ha noe sterkere farger enn hunnen, men bortsett fra det er det ikke lett å skille kjønnene.

Sebrafisk (samt leoparddanio) bør nemlig holdes i stim med overvekt av hunner for at det ikke skal bli for mye aggressivitet i gruppa. Om du klarer å skille kjønnene bør du holde tre hunner for hver andre hann. Det på tross av at hannene kanskje har litt finere farger.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter60 liter
Temperatur18-24°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)5-12

Lær mer om hold av leoparddanio

Fordi leoparddanio og sebrafisk er av samme art, hvor det i hovedsak bare er visuelle forskjeller, trenger de akkurat de samme forholdene i akvariet. I stedet for å gi deg en ny guide kan du derfor ta en nærmere titt på vår guide for hold av sebrafisk. Her vil alt bortsett fra det fysiske være det samme. Selv om alt av vannverdier og størrelse på kar er oppgitt på denne siden, bør du lese deg opp litt mer på hvordan du bør holde leoparddanio i akvarier. 

Dyreplaneten
Logo