Guide til hold av axolotl i akvariet (med bilder)

Få vil være uenig med deg dersom du sier at axolotl er det søteste kjæledyret som finnes. 

Da vil du vel ta ekstra godt vare på dem?

I denne guiden kan du lære mer om akkurat det. Her er det aller viktigste du trenger å vite for å holde en axolotl i akvarium.

Kort fakta om axolotl

Vitenskapelig navnAmbystoma mexicanum
FamilieAmbystomatidae
Stammer fraMexico
LevetidOpptil 15 år
StørrelseOpptil 30 cm
TypeKjøtteter
OppførselDelvis aggressiv
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet80 liter
Sjikt i akvarietBunnsjikt
VanskelighetsgradMiddels

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Axolotl vokser opp fra små egg. Når de klekker fra eggene er de ikke mer enn omtrent 1 cm lange. Men etterhvert som de vokser kan de bli hele 30 cm. Det tar som regel alt fra 18 til 24 måneder før de når sin fullvoksne størrelse. Litt avhengig av vannverdier og hvor mye fôr de får.

Axolotl er definitivt et av de vakreste og mer sjarmerende kjæledyrene det går an å få tak i. De er nesten tatt ut ifra en helt annen verden. Om man ikke visste bedre skulle man nesten trodd at det var en ny Pokemon. 

Det er i hovedsak to måter å se forskjell på hunner og hanner. Den første er at hannen gjerne er noe tykkere på nedre del av magen. Hunnen er tynnere lenger ned på magen, men er rundere generelt for å kunne holde på mange egg.

Hanner er i tillegg mer langstrakte og har blant annet en lengre hale.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter80 liter
Temperatur12-20°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)6-12 GH

Størrelse og plassering i akvariet

Axolotl blir relativt store dyr og kan vokse til å bli opptil 30 cm lange. I motsetning til fisk vil de ikke svømme så mye rundt, så de trenger ikke like mye plass som en fisk på samme størrelse ville trengt. Når det er sagt bør du i det minste gå til innkjøp av et akvarium på minst 80 liter.

Axolotl krevet et veldig godt filter. De gjør fra seg nemlig hyppig. Noe som gjør det litt vanskeligere er at de ikke ønsker at det er for mye driv i vannet. Så du er nødt til å prøve å kombinere et godt filter med lite strøm, noe som ikke alltid er lett.

Disse amfibiene holder seg som regel i bunnsjiktet men svømmer også rundt høyere i akvariet til tider.

Sørg for at du enten har et lokk eller at det er stykke opp fra vannkanten og opp til toppen av karet. Axolotl kan potensielt hoppe ut av akvariet noe vi absolutt vil unngå. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Først som sist; axolotl skal aldri holdes i varmt vann. Ja, de kan kanskje overleve i en periode, men i varmere vann vil de ikke trives, og til slutt vil det utarte seg sykdommer. 

Axolotl kommer fra fjellene i Mexico der vannet er kaldt. Her varierer vanntemperaturen mellom 7 og 20 grader i løpet av året. Du bør dermed sørge for at akvarievannet aldri overgår 20 grader.

For å holde temperaturen nede kan du installere en kjøler, eller eventuelt ha en vifte over karet.

pH i vannet må holdes stabilt på mellom 6,5 og 7,5.

Axolotl trenger middels hardt vann på mellom 6 og 12 GH. Test hardheten på vannet i springen din og sørg eventuelt for å konstruere hardere vann dersom det trengs.

Pass på at du gjør regelmessige vannbytter, gjerne 1-2 ganger i uka på 15-20 %.

Én eller flere axolotl

Du kan fint ha flere axolotl i akvariet ditt med ett forbehold. De bør være omtrent like store. Axolotl er kjent for å være kannibaler, og kan fort finne på å spise et mindre individ. Om ikke det så i det minste sluke en arm eller et ben. 

Sørg for at du øker størrelsen på akvariet dersom du ønsker å holde mer enn to individer. Et større kar gjør det lettere å holde akvariet rent med stabile vannverdier.

Med andre fisk

Axolotl bør aldri holdes med akvariefisk. I ni av ti tilfeller vil dette føre til en av to ting:

  1. Fisken napper på gjellene til din axolotl ettersom den tror det er mark, orm eller andre godsaker den kan spise.
  2. Din axolotl forsøker å spise opp fisken.

Enkelte har prøvd snegler og reker med axolotl i tillegg. Det går som regel dårlig ettersom de gjerne spiser begge deler. Selv en etablert rekekoloni vil mest sannsynlig slite med å holde seg unna axolotlen. Om du klarer å sørge for at rekene (som for eksempel kirsebærreker) har nok gjemmesteder hvor axolotlen ikke kommer, kan de potensielt fungere fint som fôr, uten at hele bestanden går med.

Planter og innredning i akvariet

I akvariet er det viktig at bunnen er såpass finkornet at den kan gå gjennom fordøyelsessystemet. Axolotl finner nemlig ofte på å sluke ting den finner i akvariet helt. Uansett om det skulle være en orm, fisk eller stein.

Det er derfor viktig at du er ekstra forsiktig med hva du putter i karet ditt. Det beste er å gå for en bar bunn, fin sand eller små glatte steiner.

Axolotl har ingen øyelokk og må derfor ikke eksponeres til for mye lys. Du bør derfor ikke ha lyset på over karet ditt. Hvis du har akvariet i et godt opplyst rom bør du sørge for at den har både gjemmesteder og flyteplanter som kan gi den nok skygge.

Fyll gjerne akvariet med drivved, røtter og planter for å simulere forholdene i naturen så godt som mulig.

Fôring

I naturen spiser axolotl alt fra snegler til ormer, insekter, fisk og andre mindre amfibier. I akvariet bør du prøve å simulere mye av den samme dietten.

Fôr med reker, mygglarver og meitemark 3-4 ganger i uka.

Om den ikke virker å ha lyst på mat har den mest sannsynlig fått for mye. Eventuelt kan du prøve å fôre den på kvelden når den er mer aktiv.

Hvis det er rester av mat som ikke blir spist opp bør du fjerne det slik at vannkvaliteten ikke blir dårligere.

Formering

Når axolotl blir mellom 5 måneder og et par år blir de seksuelt modne. Men ikke forvent noe før de er blitt over 18 måneder gamle.

Hunner kan produsere mellom 100 og 1000 egg. Selv om 100 til 300 er mer vanlig. Det er ganske så imponerende.

Selv om axolotl kan formere seg hele året, sies det at den letteste perioden er mellom desember og juni. 

På universitetet i Indiana ga de hanner og hunner mindre sollys for å stimulere lek. Det viste seg å være overraskende effektivt.

I perfekte forhold skal du likevel være fornøyd om de parer seg opptil én gang i året. Når jeg sier at ett eneste individ kan koste 500 til 1000 kroner (i Sverige og Danmark) er det potensielt mye penger det er snakk om dersom de skulle lykkes.

Det er hannene som starter leken. Da vil de reise halen og danse mot hunnen rundt karet. Før hannen gjør det har den allerede lagt ut sædpakker (spermatoforer) rundt omkring akvariet. Hannen vil prøve å lede hunnen mot disse spermatoforene. På den måten vil sæden overføres til hunnen uten at de to må være i kontakt med hverandre.

I løpet av noen timer og opptil et par dager senere legger hunnen eggene på blader eller steiner. 

Nå er det viktig at det er nok oksygen i vannet og at temperaturen holder seg stabil. Med en temperatur på 20 grader vil eggene klekkes om omtrent 14 til 17 dager.

Husk at axolotl er kannibaler og vil spise hverandre om de får muligheten til det. Om hunnen klarer å legge egg i akvariet ditt er du nødt til å ha et annet kar klart slik at du kan flytte over de voksne amfibiene.

Sykdom og potensielle farer

Axolotl er kjent for sine regenerative egenskaper. Hvis de mister et bein betyr ikke det at de må klare seg med tre lemmer resten av livet. I stedet vokser et nytt bein ut igjen etter en stund.

Denne fantastiske egenskapen redder de derimot ikke fra all sykdom.

Fordi axolotl gjør fra seg såpass mye som de gjør, kan du potensielt få et problem med et for høyt nitrat nivå i vannet. Dette er noe du er nødt til å teste for regelmessig.

Noe annet mange gjør feil når de holder axolotl er å ha ting de klarer å putte i munnen, men som egentlig ikke er spiselig. Det kan være alt fra småstein til dekorasjon. Du er rett og slett nødt til å passe på axolotlen din som om det var en baby som prøver å putte alt den ser i munnen.

Dessverre er det mange axolotl som har dødd på grunn av at gjenstander har blitt sittende fast i magesekken.

Sørg alltid for å ha en bunn bestående av sand eller glatte små steiner.

Til slutt er det siste vanlige problemet med axolotl at de holdes i for varmt vann. Det kan være vanskelig å holde temperaturen nede, spesielt om du bor et sted der det ofte er varmere temperaturer. 

Axolotl lever i kaldt vann i naturen, som varierer helt ned til 7 og opptil 20 grader. Å holde en axolotl i 22-30 grader vil føre til at de mister beskyttelseslaget av slim og vil til slutt dø av infeksjoner.

For sterk strøm i vannet og aggressive fisk er to ting som vil gjøre din axolotl stresset og kan føre til sykdom eller infeksjon.

Er det lov å holde axolotl i Norge?

I skrivende stund er det dessverre ikke lov å holde axolotl i Norge. Det er derimot lov å holde de i både Sverige og i Danmark, inkludert en rekke andre land.

Denne guiden er derfor i hovedsak for nordmenn som bor utenfor Norges grenser. I hvert fall frem til det blir en eventuell lovendring.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine dyr, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo