En komplett guide til hold av honninggurami

Ser du etter et midtpunkt i selskapsakvariet ditt? Hvorfor ikke gå for en honninggurami? Den fredelige fisken blir ikke mer enn 5 cm og passer godt med mange andre fredelige arter. 

Ikke bare det, men den er også relativt enkel å holde. I hvert fall om du vet hva du driver med og har lest deg opp på forhånd.

I denne guiden får du alt du trenger å vite om honninggurami for at den skal trives i ditt akvarium.

Kort fakta om honninggurami

Vitenskapelig navnTrichogaster chuna
FamilieOsphronemidae
Stammer fraIndia/Bangladesh
LevetidOpptil 8 år
StørrelseOpptil 5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskNei
Sjikt i akvarietTopp- og midtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Honninggurami er kjent som en fargerik fisk, men det er bare hannen som får de virkelig flotte fargene. Hanner kan være både rødlige og gule, mens hunnene i hovedsak er sølv. Hannen har de flotte fargene for å kunne tiltrekke seg hunner.

Den må ikke forveksles med dverggurami, da dette er en noe mer aggressiv art.

Honninggurami er en liten akvariefisk som ikke blir mer enn 5 cm lang.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur22-28°C
pH i vannet6,0-7,5
Hardhet (GH)4-14

Størrelse og plassering i akvariet

En enkelt honninggurami kan passe fint i et kar på 40 liter, men om du ønsker å ha en gruppe, eventuelt flere andre fisk, bør du oppgradere til minst 60 eller 80 liter.

I hovedsak holder honningguramier seg til topp- og midtsjiktet, men de fleste individer vil benytte seg av hele karet.

Bunnlaget er ikke honningguramier så nøye med. Her kan du bruke både sand og grus.

Planter og innredning i akvariet

Honninggurami setter pris på et godt plantet kar med mange gjemmesteder. Uansett om det er ved å benytte seg av ekte planter, eller falske planter. Førstnevnte er naturligvis best, men kan komme med sine egne utfordringer.

Ved siden av at karet bør være godt beplantet med mange gjemmesteder, bør det i tillegg være svak strøm i vannet. Bruke gjerne et skumfilter for dette.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Honninggurami er en ganske så hardfør fisk. Mye av dette kommer fra av at de er vant til stadige endringer i vannverdiene i naturen. Områdene i India og Bangladesh opplever nemlig regelmessig flom. 

På grunn av dette kan honningguramier leve godt i vann med en pH på mellom 6,0 og 7,5. Temperaturen i vannet bør holdes et sted mellom 22 og 28 grader, mens hardheten bør ligge på mellom 4 og 14. 

Én eller flere honninggurami

For de fleste vil det letteste være å ha kun én honninggurami i akvariet. Selv om du har flere sammen i karet ditt vil de som regel ikke svømme sammen, og omtrent ikke ha noe med hverandre å gjøre. 

Unntakene er under lek og fôring. Honningguramier kan bli noe aggressive mot sin egen art når fôring pågår. I grupper dannes det et hierarki der ‘sjefen’ vil kunne jage de andre honningguramiene bort fra maten. 

Hvis du likevel ønsker å ha honninggurami i grupper bør du ha to hunner for hver hann.

Med andre fisk

Honninggurami passer best med andre fredelige fisk på samme størrelse eller mindre. 

Unngå fisk med mye aggresjon. Det inkluderer selvfølgelig den populære arten kampfisk, ettersom honningguramien ikke vil klare å forsvare seg.

Stimfisk som neontetra, ildtetra eller sebrafisk vil være en mye bedre match.

Det samme kan sies om både guppy, molly og metallpansermalle.

Dette er selvfølgelig bare noen eksempler på fisk du kan ha sammen med honninggurami. Bare husk å unngå store og/eller aggressive fisk, samtidig som du passer på at vannverdiene vil passe begge arter.

Fôring

Honningguramier er altetere og vil spise det meste de ser. Likevel består kosten deres i hovedsak av insekter i naturen, så du vil gjøre lurt i å gjøre det samme i akvariet ditt. Det betyr fôring med alt fra artemia til røde mygglarver. Dette vil gi honningguramien din masse energi og vakre farger. Dietten kan selvfølgelig også bestå av en del flakfôr.

Fôr 2-3 ganger om dagen, så mye den klarer å spise opp i løpet av 1-2 minutter avhengig av om du fôrer 2 eller 3 ganger daglig.

Formering og oppdrett

Akkurat som med kampfisk vil hannen bygge et skumrede opp mot overflaten. Det kan for eksempel være under et blad du har lagt i akvariet.

For å simulere lek er du først nødt til å ha en hann og en hunn i akvariet. Deretter bør du fôre rikelig med fôr av høy kvalitet i en periode. Her bør du inkludere både levendefôr og fryst fôr. 

Skru så temperaturen gradvis opp til 27-28 grader. Husk å skru opp maks én grad i døgnet.

Husk å plassere et blad eller lignende i overflaten slik at hannen kan lage et skumrede. Du kan potensielt bruke en halv plastkopp som du fester til dekorasjon. 

Vannstanden i akvariet bør forresten ikke være på mer enn 15-20 cm.

Etter at hunnen har lagt eggene og hannen har båret de opp i skumredet sitt, er det på tide å ta ut hunnen. Da vil nemlig hannen bli svært aggressiv, og kan ende opp med å drepe hunnen.

Hvor mange egg hunnen legger vil variere. En erfaren og godt fôret hunn vil potensielt kunne legge 100 egg, men av disse er det ikke sikkert mer enn 30 blir yngel.

Eggene vil klekke etter 36 til 48 timer. Selv om hannen som regel vil passe godt på yngelen sin, kan det være lettere å fjerne han fra akvariet.

De to første ukene bør du fôre yngelen 4-5 ganger om dagen med infusorier. Samtidig bør du gjøre daglige vannbytter på 10 %. Bare pass på at du ikke får med deg yngelen når du gjør vannbyttene, da de er veldig små.

Etter rundt to uker skal du kunne begynne å fôre med nyklekt artemia.

Å fortsette med den samme prosessen fremover vil gjøre at yngelen din vokser seg raskere stor og sterk.

Fire uker etter at eggene klekket kan du begynne å fôre 2-3 ganger om dagen. I stedet for daglige vannbytter vil det som regel holde å gjøre de to ganger i uka.

Vanlige problemer med honninggurami

Vær oppmerksom på at honninggurami er labyrintfisk. Det betyr at de kan komme opp til overflaten og puste fra lufta. For at de ikke skal bli forkjølet når de gjør dette er det viktig at temperaturforskjellen mellom vannet og lufta over ikke er for stor. Hvis du for eksempel har et kar på 23 grader, og en temperatur i rommet på 22 grader, bør ikke dette være et problem.

Om du derimot har et kar på 27 grader med en romtemperatur på 21 grader, vil det definitivt kunne bli et problem.

En løsning til dette problemet er å sette et dekkglass over akvariet. Det trenger ikke å dekke hele toppen av karet ditt, men ved å dekke 70-80 %, vil luften over vannoverflaten både bli varmere og ha høyere luftfuktighet.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo