Raseprofil: Drentsche patrijshond

Drentsche patrijshond er en kjærlig og lojal familiehund fra Nederland. Rasen er særlig god med barn og veier mellom 18 og 27 kg. Den trives best med menneskelig selskap, har et høyt aktivitetsnivå og trenger derfor mye mosjon. Treningsmessig trenger den en mild tilnærming.

Drentsche patrijshond kort informasjon

HunderaseDrentsche patrijshond
OpprinnelseNederland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde55-63 cm
Vekt18-27 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Drentsche patrijshond er en søt og kjærlig hund som elsker sine menneskelige følgesvenner. Uansett om du er ute og jakter, trener, eller slapper av etter en lang dag – vil denne hunden med glede stå tett ved din side. De er usedvanlig intelligente, lojale og vennlige. Selv om de kan varsle om tilstedeværelsen av ukjente personer, blir de fort fortrolige med nye bekjentskaper.

Denne rasen trives med jakt, men når de er hjemme eller på kjente steder, og har fått sitt daglige mosjon, viser de en roligere side. De sprer glede i ethvert hjem. Drentsche patrijshond er flotte familiehunder som er fantastiske med barn. Rasen har en innebygd forståelse for barns skjørhet, og derfor behøver man sjelden bekymre seg for at hunden leker for røft med de yngste i familien.

Selv om disse hundene tolererer å være alene i korte perioder, trives de best med menneskelig selskap. De er også lekne, og jo flere i husstanden som kan engasjere seg i lek med dem, desto bedre. Ikke bare er de hengivne mot mennesker, men deres vennlighet strekker seg også mot andre hunder de bor med eller møter på turer.

Siden drentsche patrijshond har en jaktinstinkt, anbefales det ikke å ha mindre dyr i hjemmet. Når du går tur, er det lurt å alltid ha dem i bånd og sele for å hindre dem i å jage smådyr.

Når det kommer til trening, er drentsche patrijshonds intelligens og lojalitet en tveegget sverd. De lærer raskt nye triks og kommandoer, men krever tålmodighet og konsistens fra trenerens side. De responderer best på en mild og forståelsesfull tilnærming, og aggressive metoder eller straff fungerer ikke med dem.

Aktivitetsnivå og mosjon

Som hunder avlet for jakt, har drentsche patrijshond et betydelig aktivitetsnivå og krever omtrent én time med mosjon hver dag. De er dypt knyttet til eierne sine og setter stor pris på aktiviteter hvor de kan bevege seg side om side med dem, enten det er gåturer, løping eller annen fysisk aktivitet.

Selv om disse hundene ofte er lekne og energiske gjennom store deler av dagen, må man ikke forveksle leketid med nødvendig mosjon. Selv etter lek, trenger de fortsatt en time med dedikert fysisk aktivitet daglig.

Takket være deres høye intelligens, kan man også supplere med mentale utfordringer for å holde hjernen deres i aktivitet. Puslespill-leker og annet er ypperlige alternativer for å få drentsche patrijshond til å bruke både kropp og hode. Dette er ikke bare viktig for å holde hunden i form, men også for dens helse og for å redusere potensielle atferdsproblemer.

Stell av drentsche patrijshond

Drentsche patrijshond er en flott hund som krever regelmessig stell for å holde hud og pels i toppform. Vedlikehold av pelsen er spesielt viktig da den kan endre seg med årstidene.

  • Pelsstell og røyting: Drentsche patrijshond røyter jevnlig, men de mister mest pels i forkant av vinter og sommer i takt med temperaturforandringer. I disse periodene er det lurt å børste hunden to til tre ganger i uken med en piggbørste. Dette hjelper med å redusere røyting. Resten av året holder det med en ukentlig børsting. Under børsting er det viktig å være oppmerksom på eventuelle floker – og fokusere ekstra på disse områdene for å unngå at problemene forverres. Pelsen som vokser mellom hundens poter bør trimmes omtrent en gang i uken.
  • Ører og øyne: I tillegg bør de indre ørene tørkes rene ukentlig for å unngå opphopning av smuss og rusk, som kan lede til infeksjoner.
  • Tannpleie: Ukentlig tannpuss er viktig for å opprettholde god munnhelse. Men, du kommer også langt med et rent kosthold og regelmessige storfebein. Sistnevnte renser tennene naturlig.
  • Kloklipp: Det er viktig med jevnlig klipping av klørne for å sørge for hundens komfort. Hvor ofte kommer an på hvor mye de slites under aktivitet.
  • Bad: Gi din drentsche patrijshond et bad etter behov, spesielt hvis den har vært ute og rullet seg i noe eller blitt spesielt skitten.

Fôr og kosthold

Kvalitet på fôret er av ytterste viktighet for drentsche patrijshondens helse. Det er viktig å unngå fôr med fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige ingredienser. I stedet bør man se etter kvalitetsfôr uten disse tilsetningsstoffene. Mange eiere foretrekker å gi hunden mat fra anerkjente merker som VOM, eller å mate med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Det sikrer at hunden får i seg alle nødvendige næringsstoffer og ikke noe overflødig.

Mengde mat

Det er viktig å sikre at hunden ikke får for lite eller for mye mat. En god tommelfingerregel for å finne ut hvor mange kalorier en drentsche patrijshond bør konsumere daglig, er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70.

Antall måltider

For å unngå overfôring og holde styr på hundens matinntak, er det lurt å fordele maten over 2-3 måltider daglig. Dette sikrer at hunden får jevn energitilførsel gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Som med mange hunderaser, er drentsche patrijshond utsatt for visse helseproblemer. Selv om de fleste av disse hundene er generelt sunne, kan noen av dem være mer utsatt for visse lidelser. Derfor er det av stor betydning å sørge for regelmessig veterinærkontroll og god omsorg.

Noen av de vanligste helseproblemene en drentsche patrijshond kan støte på er:

  • Stomatocytose – en sjelden blodlidelse som kan påvirke oksygentransporten.
  • Hofteleddsdysplasi – en lidelse som kan føre til artrose og smerter i hofteleddet.
  • Progressiv retinal atrofi – en øyesykdom som gradvis fører til blindhet.

Det er viktig for eiere å være oppmerksomme på tegnene på disse forholdene, slik at eventuelle helseproblemer kan bli behandlet tidlig og gi hunden en lengre, sunnere livskvalitet.

Størrelse og utseende

Drentsche patrijshond er en hund med en solid, kvadratisk kroppsbygning som viser styrke. Når man ser på hundens hode, er det tydelig at den har en litt bred skalle kombinert med et kraftig snuteparti.

For hanner ligger mankehøyden mellom 58 og 63 cm, mens tispene vanligvis har en mankehøyde mellom 55 og 60 cm. Rasen har en vekt som varierer fra 18 til 27 kg, avhengig av individets kjønn og helse.

Drentsche patrijshondens pels er distinkt hvit med brune flekker. Et særpreget trekk ved rasen er de brune ørene og pelsen rundt øynene. Når denne hunden er i bevegelse, særlig under søk, beveger halen seg karakteristisk i en sirkel – dette er spesielt tydelig når hunden fanger en duft.

Historien om drentsche patrijshond

Drentsche patrijshond er en eldgammel fuglehundrase med sin opprinnelse i det sjarmerende Drenthe-distriktet i Nederland. Historien forteller at de først ble introdusert til Nederland via Frankrike og Spania på 1500-tallet. I sitt nye hjemland fikk de raskt kallenavnet «rypehunder». Jegerne i provinsen Drenthe verdsatte rasens unike ferdigheter og holdt den ren ved å unngå krysning med andre utenlandske raser.

Gjennom tidene i Nederland, hadde drentsche patrijshond tre viktige roller – som allsidige jakthunder, som gårdshunder, og som lekekamerater og beskyttere for barna. De var virkelig flerbrukshunder, kjent for å kunne jakte på alt fra vilt til skadedyr.

Gamle malerier fra Nederland avbilder rasen, og likheten med dagens hunder er bemerkelsesverdig. Den nederlandske kennelklubben anerkjente offisielt rasen i 1943, og fem år etter, i 1948, ble en egen raseklubb stiftet for å bevare dens unike egenskaper og opprinnelse.

Dyreplaneten
Logo