Raseprofil: Toy fox terrier

Toy fox terrier er en liten hunderase fra USA. Faktisk veier den ikke mer enn 4 til 6 kg som voksen. Toy fox terrier er intelligent, våken, vennlig og kjent for sin lojalitet. Selv om den er liten, har den et høyt energinivå og trenger en god tur og lek hver dag. Pelsen er korthåret og krever minimalt med vedlikehold.

Toy fox terrier kort informasjon

HunderaseToy fox terrier
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-14 år
Høyde23-28 cm
Vekt4-6 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

I en verden der kjæledyr finner en spesiell plass i våre hjerter, skiller toy fox terrier seg ut med sin bemerkelsesverdige personlighet. Intelligent, våken og vennlig, er denne rasen også kjent for sin lojalitet overfor eiere. Denne lille hunden er som en livlig skygge, sterkt knyttet til sin eier og alltid ivrig etter å vise sin kjærlighet og hengivenhet.

Særegenheten til toy fox terrier ligger i dens mot. Til tross for sin beskjedne størrelse, er den bestemt, selvsikker og ikke lett å skremme – noe som er karakteristisk for terriere. Den er leken og underholdende hele sitt liv, og bringer ofte et smil til ansiktet ditt med sin til tider komiske oppførsel.

Denne rasen er virkelig en perfekt familiehund. Deres høye intelligensnivå gjør at de kan lære nye triks raskt, og kan imponere både barn og voksne med sin sjarm.

Når det kommer til samspillet med andre kjæledyr, tar toy fox terrieren sin plass med stolthet. Den er ikke lett å skremme. Skulle et annet kjæledyr prøve å spille bølle, kan denne lille hunden bli ganske høylytt i sitt krav om respekt. Det er derfor viktig å sosialisere hunden tidlig, slik at den kan forholde seg godt til andre dyr.

Å trene en toy fox terrier er en lek – bokstavelig talt. Positiv forsterkning fungerer best, og ofte trenger man ikke annen belønning enn noen gode klapp bak ørene. For toy fox terrieren blir ofte treningen en underholdning i seg selv – og den vil helst at moroa aldri skal ta slutt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Toy fox terrieren er en hund med et beskjedent størrelsesomfang, men energinivået bør ikke undervurderes. Selv om den ofte får det meste av sin daglige aktivitet ved å følge deg og andre familiemedlemmer rundt i huset, setter den stor pris på litt ekstra mosjon.

Har du trapper hjemme, gir dette hunden en ypperlig anledning til å få enda mer fysisk aktivitet – den løper gjerne opp og ned trappene titalls ganger hver dag.

Men – trappeløping alene er ikke nok for denne nysgjerrige rasen. De elsker lek som henteleken, og korte turer ute. Disse små turene er viktige fordi de gir hunden anledning til å utforske verden utenfor hjemmet sitt.

Så selv om toy fox terrieren ikke krever lange joggeturer, trenger den daglige korte aktiviteter for å holde seg sunn, mentalt stimulert og for å unngå atferdsproblemer. Dette er viktig både for hundens helse og for trivsel i hverdagen.

Stell av toy fox terrier

Å ta vare på en toy fox terrier er relativt enkelt sammenlignet med mange andre raser, men det er likevel noen viktige aspekter å vurdere for å sørge for at hunden er sunn og velstelt.

  • Pelsstell og røyting: Toy fox terrierens pels er lett å stelle. En lett børsting en eller to ganger i uken er alt som trengs. Selv om de røyter, legger de igjen overraskende lite hår i hjemmet.
  • Ører og øyne: Sørg for å sjekke ørene for skitt og infeksjon, og tørke øynene forsiktig hvis det oppstår utflod.
  • Tannpleie: Å holde tennene rene er avgjørende for denne rasen. Du bør børste tennene deres så ofte de tillater det for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Når du hører klørne klikke mot gulvet, er det et tegn på at det er tid for en kloklipp. Regelmessig klipping forhindrer overvekst og potensielt ubehag.
  • Bad: Selv om toy fox terrieren sjelden trenger bad, bør den få et bad ved behov – spesielt hvis den har rullet seg i noe eller blitt skitten på en annen måte.

Fôr og kosthold

For å sikre at din toy fox terrier får i seg alle de essensielle næringsstoffene, bør du investere i kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer. Unngå fôr som inneholder soya, korn, mais og andre ingredienser som kan være skadelige for hundens fordøyelsessystem. Fôr fra VOM, eller andre kvalitetsmerker, anbefales sterkt da de gir nødvendige næringsstoffer uten tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Å finne den riktige mengden mat for hunden er avgjørende for dens helse. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. For en toy fox terrier som veier mellom 4-6 kg, vil det være et sted mellom 190 og 250 kalorier daglig.

Antall måltider

Det anbefales at en toy fox terrier spiser 2-3 måltider om dagen. Dette bidrar til å opprettholde et stabilt blodsukkernivå og unngår overfôring. Og husk – aldri gi hunden mat rett før en lang tur eller høyintensiv trening. Dette kan føre til mageproblemer eller andre helseproblemer.

Vanlige helseproblemer

Toy fox terriere er generelt sunne hunder, men som alle raser, kan de være utsatt for visse helseproblemer. Selv om ikke alle individer vil oppleve disse sykdommene, er det viktig å være informert dersom man vurderer å skaffe seg denne rasen.

  • Demodectic mange: Dette er en hudsykdom forårsaket av en mikroskopisk parasittisk midd. Alle hunder har disse middene i små mengder i hårsekkene. I noen hunder kan middene formere seg og infisere huden, noe som gir hunden et utslett. Sykdommen kan forveksles med ringorm.
  • Patellaluksasjon: Dette er en forskyvning av kneskålen. Den kan forskyves innad, utad eller i begge retninger. Denne tilstanden kan være medfødt eller forårsaket av en skade.
  • Calve-Legg-Perthes sykdom: Oftest sett i små raser, og kan forveksles med hofteleddsdysplasi. Det skyldes død av lårbeinshodet, som fører til slitasje og artritt.
  • Von Willebrands sykdom: Dette er en genetisk lidelse der berørte hunder er mer utsatt for unormal blødning, noe som kan minne om hemofili.
  • Medfødt hypotyreose: Berørte valper er mindre aktive enn normale valper, og kan ha en uforholdsmessig stor hode i forhold til kroppen. De kan også utvikle en synlig hevelse i halsen.

Det er viktig å være oppmerksom på disse potensielle helseproblemene, slik at man kan tilby best mulig omsorg for sin toy fox terrier.

Størrelse og utseende

Toy fox terrier er en elegant og velbalansert miniatyrhund, som kombinerer atletiske evner med en smidighet som vitner om både styrke og utholdenhet. Den fremstår med en slank kropp som gir inntrykk av uanstrengte bevegelser.

Denne hunden er naturlig velstelt, stolt i sitt vesen, og alltid våken. Et av de mest karakteristiske trekkene ved rasen er det elegante hodet, den korte, blanke pelsen, som ofte er hovedsakelig hvit med et ensfarget hode, samt en hale som er høyt ansatt.

Når det kommer til høyde, varierer både hannhunder og tisper mellom 21,5 – 29 cm, men det ideelle ligger mellom 23 – 28 cm. I vekt ligger en typisk toy fox terrier mellom 4 og 6 kg.

Pelsen er kort og skinnende, noe som gir hunden et naturlig velstelt utseende. Den dominerende fargen er hvit, men hodet er ofte ensfarget, noe som skaper en flott kontrast. Rasens pels er også et uttrykk for dens stolthet – den er alltid blank og glatt.

Historien om toy fox terrier

Toy fox terrier, også kjent som amerikansk toy terrier, har dype røtter i USA. Men for å forstå dens opprinnelse, må man reise litt tilbake i tid til England på 1500-tallet, hvor terrierraser ble dokumentert, inkludert glatthåret fox terrier. Denne rasen ble utviklet for å drive rever ut av hulene under jakten. Gjennom tidene har det vært stor variasjon i størrelsen på smooth fox terrier. Noen veide opp mot 10 kg, mens andre bare veide 3,5 kg. Interessant nok var de mindre variantene ofte mer verdsatt for deres tøffhet og villighet til å kaste seg inn i jakt.

I 1912 begynte United Kennel Club å registrere glatthåret fox terrier, uten distinksjon mellom store og små individer. Men på 1920-tallet ønsket entusiaster av de mindre hundene en egen raseklassifisering. Etter mye debatt, ble denne forespørselen innfridd i 1936, og rasen ble kjent som toy fox terrier.

Men reisen stoppet ikke der – det var kontrovers rundt størrelsen på rasen og noen forsøkte å innføre gener fra toy manchester og chihuahua for å fastslå størrelsen. Dette førte til uenigheter blant oppdrettere, og til slutt, i 1960, bestemte UKC at toy fox terrier skulle forbli i en «toy»-størrelse, og forbød videre kryssavl med andre raser.

Dyreplaneten
Logo