Raseprofil: Cesky terrier

Cesky terrier er en liten til mellomstor hund på 6 til 10 kg fra Tsjekkia. Den er kjent for sitt blide vesen, men kan være reservert mot ukjente. Rasen er intelligent, krever tålmodig trening og trives godt i leiligheter. Den er også god med barn og lever mellom 12 og 15 år.

Cesky terrier kort informasjon

HunderaseCesky terrier
OpprinnelseTsjekkia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-32 cm
Vekt6-10 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Cesky terrier er en skikkelig sjarmerende hund som gir mye glede i hverdagen. Den er kjent for sitt glade og omgjengelige vesen. Likevel bør man være klar over at denne hunden kan være tilbakeholden og skeptisk mot dem den ikke kjenner. I hjemmet – blant familie og kjente – vil cesky terrier være hengiven og lojal. Denne rasen trives godt med andre hunder og er vanligvis ikke den som søker krangel.

En av de mest karakteristiske egenskapene til en cesky terrier er dens stahet. Når den først har bestemt seg for noe, kan den gå til det ytterste for å nå målet sitt. Dette betyr ikke at den er vanskelig å trene – tvert imot!

Cesky terrier er intelligent og tar fort til seg nye kommandoer. Men det kreves tålmodighet og konsekvent trening, gjerne med positive metoder som ros og belønning.

Negative treningsmetoder fungerer dårlig med denne rasen, og det anbefales heller å friste dem med godord eller godbiter for å motivere dem.

Til tross for sin lille størrelse, bærer cesky terrier mange av de rolige kvalitetene man ofte assosierer med større hunderaser, som for eksempel grand danois. De er rolige og avbalanserte, og er derfor ypperlige for dem som bor i leilighet.

I familien viser cesky terrier en utrolig tålmodighet, spesielt med barn. De er kjærlige og lojale mot sine nærmeste, men kan virke litt reservert overfor fremmede.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cesky terrier kan kanskje virke som en avslappet hund ved første øyekast, men bak det rolige ytre ligger en overraskende atletisk hund. Dette er en rase som ikke nødvendigvis krever timevis med intensiv mosjon hver dag, men som absolutt kan vise imponerende ferdigheter, som for eksempel i agility. Med sin skarpe intelligens og muskuløse fysikk, trives de godt med utfordrende aktiviteter.

Til tross for deres evne til å briljere i sport, er det ikke nødvendig å presse en cesky terrier til det ytterste. De setter like stor pris på en rolig langtur hvor de får muligheten til å utforske omgivelsene med nesen sin.

Neseprøver eller sporlek, som å gjemme velduftende godbiter i hjemmet, er en flott måte å engasjere og stimulere dem på. Denne type aktivitet sliter ikke bare ut kroppen, men også sinnet, og bidrar til en balansert og fornøyd hund.

I tillegg elsker de leker som henteleker eller dralek, så selv uten en stor hage kan man sørge for at de får utløp for energien sin.

Totalt bør en cesky terrier få minimum én time aktivitet hver dag.

Bruksområder for cesky terrier

Cesky terrier er en allsidig og nysgjerrig hunderase. Med sin robuste bygning og skarpe nese, finnes det mange bruksområder for denne lille, men sterke hunden.

Selskaps-og familiehund

Cesky terrier trives utmerket som selskaps- og familiehund. De knytter seg sterkt til eieren og er kjent for å være lojale og hengivne. Dette gjør dem til en ideell følgesvenn for de som ønsker en hund som liker å være i nærheten. De passer også godt som familiehund, da de er snille med barn og generelt har et rolig og sindig vesen som voksne.

Spor- og hihund

I sitt hjemland Tsjekkia brukes cesky terrier fortsatt som spor- og hihund. Deres naturlige nysgjerrighet og fremragende luktesans gjør dem til gode kandidater for slike oppgaver. De elsker å utforske omgivelsene og kan enkelt følge et spor eller markere et hi.

Agility og lydighet

Med sin lettlærte natur og muskuløse bygning, er cesky terrier også egnet for agility, lydighet og rallylydighet. De er aktive og responsive, noe som gjør dem til gode deltakere i slike hundesporter. Deres matglede kan også være et nyttig verktøy i treningen, der godbiter kan fungere som motivasjon og belønning.

Sporøvelser og feltsøk

Deres bemerkelsesverdige nese og kjærlighet for utforsking gjør cesky terrier til en utmerket kandidat for sporøvelser og feltsøk. Å engasjere dem i slike aktiviteter gir dem muligheten til å bruke sine naturlige instinkter og ferdigheter, samtidig som de får den mentale og fysiske stimuleringen de trenger.

Stell av cesky terrier

Å ta godt vare på en cesky terrier krever en forståelse av deres unike behov, spesielt når det gjelder pelsen deres. Stellet er noe annerledes enn for mange andre terrierraser.

  • Pelsstell og røyting: Cesky terrier røyter ikke, noe som er en klar fordel for mange hundeeiere. Likevel er det viktig å klippe pelsen deres, i motsetning til å trimme den som med mange andre terrierrasene. Dette sikrer at de beholder sin silkebløte pels. De bør kammes minst et par ganger i uka for å unngå floker og holde pelsen sunn.
  • Ører og øyne: Det er generelt viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon – og rengjøre dem forsiktig med produkter som er godkjente for hunder.
  • Tannpleie: Sørg for å børste hundens tenner regelmessig for å forhindre tannstein og tannkjøttsykdommer. Et sunt og rent kosthold er også viktig.
  • Kloklipp: Klipp hundens klør regelmessig for å forhindre at de blir for lange og skaper ubehag eller skade for hunden. Hvor ofte kommer an på hvor aktiv din cesky terrier er.
  • Bad: Cesky terrier kan med fordel få regelmessige bad. Pass på å bruke en mild hundesjampo. Du må også begrense badingen noe for å unngå hudirritasjon.

Fôr og kosthold

For en cesky terrier er det viktig å velge et kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Slike ingredienser kan ofte være kilde til allergier eller fordøyelsesproblemer. Premiummerker som VOM tilbyr fôr av høy kvalitet uten slike fyllstoffer.

Mengde mat

Når det kommer til mengde mat, er det viktig å sørge for at hunden hverken får for mye eller for lite. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en hund som veier 8 kg vil utregningen være:

8 × 30 + 70 = 310 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring og opprettholde stabil energi gjennom dagen, anbefales det å dele opp maten i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

Cesky terrier er generelt kjent for å være en relativt frisk rase, men som med alle hunderaser, kan det være noen helsemessige bekymringer potensielle eiere bør være oppmerksomme på.

Skotsk krampe er en arvelig lidelse som kan ramme valper og unghunder. Symptomene på denne lidelsen kan dukke opp under trening eller når hunden utsettes for stress. Hunden kan oppleve at forbena presses ut til sidene, mens bakbena kan begynne å skjelve. I tillegg kan ryggen bues. Dersom hunden er i bevegelse når disse symptomene oppstår, vil den ofte falle.

Selv om tilstanden kan virke skremmende, er den hverken livstruende eller smertefull. Det er også positivt at skotsk krampe ofte vil avta ettersom hunden blir eldre.

Størrelse og utseende

Cesky terrier er kjent for sitt distinkte utseende og kompakte størrelse som gjør den lett gjenkjennelig blant terrier-rasene.

Selv om høyden ofte kan variere noe innenfor rasen, ligger vekten for en cesky terrier typisk mellom 6 og 10 kg. Dette plasserer den definitivt i kategorien for små hunder, men det betyr ikke at den mangler hverken styrke eller tilstedeværelse.

Det som virkelig fanger oppmerksomheten hos mange, er cesky terrierens unike pelsfarge. De kommer i et vakkert spekter av grå nyanser – fra platina-lys til en dypere mørkegrå. Men det er ikke bare fargen som er bemerkelsesverdig. Pelsen er lang og silkebløt, spesielt på mage, bein og hode, noe som gir hunden et elegant og tiltalende utseende. Denne kombinasjonen av størrelse og pels gjør cesky terrier til en hund mange faller for ved første blikk.

Historien om cesky terrier

Cesky terrierens historie begynner i hjertet av Europa, i Tsjekkia, rett etter andre verdenskrig. I 1949 satte Frantisek Horak seg et ambisiøst mål. Han ønsket å kombinere egenskapene fra to kjente terrierraser – skotsk terrier og sealyham terrier – for å skape en helt ny hund. Horaks visjon var en liten, men bevegelig hund, med lettstelt pels, god jaktlyst og som var enklere å håndtere. Cesky terrier, som den nye rasen ble hetende, viste seg raskt som en dyktig jeger med utmerket nese og lidenskap for jakt.

I 1963 anerkjente FCI, det fremste organet for kennelklubber, denne spennende rasen. Men cesky terrierens reise var ikke uten utfordringer – under kommunisttiden i Tsjekkia ble det innført strenge regler, og rasen opplevde en brå nedgang. Kun organiserte jegere kunne eie en cesky terrier. Heldigvis, med kommunismens fall, fikk cesky terrier sin velfortjente renessanse.

Dyreplaneten
Logo