Raseprofil: Grand danois

Grand danois er en kjærlig og stor hunderase på 45 til 90 kg med opprinnelse i Tyskland. Den er rolig, familievennlig og trives med mye aktivitet. Grand danois er førerorientert og trenger konsekvent, tidlig trening. Rasen kan fungere både som familiehund og vakthund.

Grand danois kort informasjon

HunderaseGrand danois
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-10 år
Høyde76-86 cm
Vekt45-90 kg
PelsKort

Lynne, trening og lydighet

Grand danois er en kjærlig kjempe med et hjerte som matcher dens imponerende størrelse – en ekte familiehund som utstråler mildhet og godhet. Selv om den knytter sterke bånd med hele familien – inkludert barn – er dens store kropp en faktor man må være oppmerksom på. Den vil sjelden ha aggressive intensjoner, men kan utilsiktet velte et lite barn overende i lek eller glede.

Innendørs opptrer grand danois rolig og avslappet, mens den utendørs viser en overraskende fart og utholdenhet. Den trives med lange turer og elsker lek, som å hente pinner eller baller. Som rase går de som oftest godt overens med andre hunder, og kan til og med leve harmonisk med mindre kjæledyr som katter og kaniner, spesielt hvis de blir introdusert i ung alder.

Selv om grand danois har røtter som vakthund, er dens territorielle instinkter moderate – dog kan den bjeffe når noen trer inn på dens territorium. Dette kan derimot begrenses med riktig trening om det er ønskelig.

Treningen av en grand danois er generelt ikke krevende, da rasen ofte er førerorientert og ivrig etter å behage. Det er likevel essensielt å starte konsekvent lydighetstrening fra valpestadiet, før hunden når sin massive voksne størrelse. Daglig øvelse, spesielt i å gå pent i bånd, legger grunnlaget for en veloppdragen voksen hund.

Noen grand danois kan vise stahet, men med tålmodighet og konsekvente retningslinjer vil de fleste tilpasse seg. Her er nøkkelen tålmodighet og fasthet – uten aggressivitet – for å forme en lydig og harmonisk følgesvenn.

Dessuten er det viktig å merke seg at grand danois er en av de hundene som bruker lengre tid på å bli voksen. Ved 3 års alder, går den fra unghundstadiet til å bli en fullvoksen hund – en prosess som krever forståelse og tålmodighet fra eierens side.

Aktivitetsnivå og mosjon

Grand danois er en hunderase som setter pris på god mosjon, og denne daglige aktiviteten er vesentlig for å holde den sunn og lykkelig. Med sin store og majestetiske kropp trenger den å komme seg ut på en solid tur hver dag. Det anbefales å ta en lengre tur på minst én time hver ettermiddag, supplert med et par kortere turer på morgen og kveld. Hvis muligheten byr seg, vil turer som strekker seg til opp mot to timer være svært gunstige.

Det er ideelt om grand danoisen får mulighet til å være litt løs fra tid til annen, noe som lar den bruke kroppen sin på en annen måte enn når den går i bånd – et stort, inngjerdet område kan være en utmerket løsning for dette.

I tillegg til den fysiske mosjonen trenger grand danois også mental stimulering, selv om den ikke stiller ekstreme krav på dette området. Å engasjere hunden i lydighetstrening eller lek kan bidra til en balansert og tilfreds hund. Dette hjelper ikke bare hunden med å holde seg i form, men bidrar også til å forebygge atferdsproblemer.

Bruksområder for grand danois

Grand danois er en hunderase som har vist seg å være svært tilpasningsdyktig når det gjelder bruksområder. Selv om denne storslåtte hunden i dag først og fremst blir holdt som en selskapshund, har den historiske røtter som inkluderer forskjellige oppgaver og funksjoner.

Selskapshund

Først og fremst er grand danois en fremragende selskapshund. Med sitt kjærlige og rolige vesen er denne hunden en fantastisk familiehund, som bygger sterke bånd med sin menneskefamilie. Grand danois er tålmodig, vennlig og snill, egenskaper som gjør den til en ypperlig følgesvenn i et hjem.

Vakthund

Selv om det finnes hunderaser som er spesialisert for vakthold og sikkerhet, kan grand danois også fungere som en vakthund. Med sin imponerende størrelse og naturlige mistenksomhet overfor fremmede, kan den ha en avskrekkende effekt på uvedkommende. Den har røtter som vakthund, men er generelt ikke overdrevent territorial.

Vognhund

I tidligere tider var grand danois også kjent som en dyktig vognhund. Selv om det finnes andre raser som egner seg bedre til dette formålet i dag, kan grand danois med sin sterke kropp og utholdenhet fortsatt bidra med trekkraft.

Utstillingshund

Mange eiere av grand danois deltar i hundeutstillinger, hvor denne rasen ofte kan skinne. Med sin majestetiske framtoning og elegante bevegelser, er grand danois en sterk deltaker i utstillingsringen, hvor den blir vurdert for sin overensstemmelse med rasestandarden.

Historisk jakthund

I gamle dager ble grand danois brukt som jakthund, spesielt for å jage vilt som hjort og villsvin. Selv om dette bruksområdet er svært uvanlig i dag, viser det rasehundens historiske allsidighet og tilpasningsevne.

Stell av grand danois

Selv om grand danois generelt krever lite pelsstell, er det viktig å være oppmerksom på hundens stellbehov for å sørge for at den holder seg sunn og komfortabel. Som en stor rase med en imponerende fysikk, kan enkelte aspekter av stellet være spesielt viktige å holde et øye med.

Pelsstell og røyting

Grand danois har en til to årlige røyteperioder hvor den vil røyte ganske mye. I disse periodene kan det være fornuftig å børste hunden daglig for å fjerne løs pels og unngå at det blir pels overalt i huset. Utenom røyteperiodene er det som regel tilstrekkelig å sjekke pelsen etter behov.

Ører og øyne

Det er viktig å jevnlig sjekke ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring av ørene med en spesiell ørerens kan bidra til å forebygge problemer, men unngå å stikke noe dypt inn i øregangen.

Tannpleie

Regelmessig tannpleie er viktig for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Børsting av tennene anbefales av de fleste veterinærer, men om du er veldig streng på hva du gir hunden din kan det gå fint med regelmessige storfebein for å rense tennene naturlig.

Kloklipp

Grand danoisens store poter krever regelmessig kloklipp for å unngå ubehag og problemer med potene. Klipp klørne forsiktig og unngå å klippe for langt inn mot det følsomme området for å forebygge smerte og blødning.

Bad

Som mange hunder trenger ikke denne rasen hyppige bad. Når hunden lukter vondt eller er veldig skitten, bør du bruke en mild sjampo. Det er også viktig å skylle grundig og tørke hunden godt etter badet for å unngå hudirritasjoner.

Fôr og kosthold

Grand danois er en stor og stolt rase som krever et godt sammensatt kosthold for å kunne trives og opprettholde god helse. Det er essensielt å forstå at denne hunden trenger næring som støtter dens store kroppsbygning, uten å bidra til unødvendig vektøkning.

Kvalitetsfôr

For en grand danois er kvalitetsfôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer helt sentralt. Riktig ernæring er fundamentalt for hundens generelle helse, energinivå og levetid. Fôr fra anerkjente produsenter, som for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode valg. Det er viktig at fôret inneholder alle de nødvendige vitaminer, mineraler og næringsstoffene hunden trenger.

Mengde mat

Å finne riktig mengde fôr er kritisk for å hindre over- eller underfôring. En god tommelfingerregel for å beregne daglig kaloriinntak for en grand danois er å gange hundens vekt (i kg) med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden veier 60 kg: (50 * 30) + 70 = 1870 kalorier per dag. Om hunden din er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på hundens vekt, er det lurt å veie den regelmessig.

Antall måltider

For en grand danois er det passende med 2-3 måltider fordelt over dagen. Dette bidrar til jevn energifordeling og minimerer risikoen for overfôring – et problem som kan være vanlig blant store hunderaser. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening. Dette kan bidra til å forhindre mageproblemer, inkludert den alvorlige tilstanden magedreining.

Vanlige helseproblemer

Selv om grand danois generelt kan betraktes som en sunn hunderase, har de en tendens til å ha en relativt kort levetid, med en gjennomsnittlig levealder på omkring 5 til 7 år. Til tross for at de som regel er friske og raske i de årene de lever, er det enkelte rasespesifikke helseproblemer som kan føre til en tidlig død. Særlig magedreining og hjerteproblemer er kjente årsaker til at livet avsluttes akutt.

  • Magedreining: En akutt og alvorlig tilstand som krever umiddelbar veterinærbehandling. Denne rasen har en forhøyet risiko grunnet sin store brystkasse.
  • Hjerteproblemer: Grand danois har en overhyppighet av visse hjertesykdommer, som dilatert kardiomyopati, som er en alvorlig tilstand.
  • Leddproblemer: Det er viktig å ikke overfôre eller overbelaste valper de første leveårene, da dette kan legge for mye belastning på leddene og over tid føre til problemer med bein og ryggrad.
  • Hofteleddsdysplasi (HD): Selv om dette problemet kan forekomme, er det ikke så utbredt som hos noen andre store raser.
  • Døvhet: Noen få individer i rasen kan være rammet.
  • Kreft: Mens beinkreft er sjelden hos grand danois i Norge, forekommer det likevel andre former for kreft, ofte i form av godartede svulster på huden.
  • Øreproblemer: Som en rase med hengende ører, er det viktig med regelmessig rens av ørene for å unngå betennelse eller infeksjoner.

Det er avgjørende med regelmessige veterinærkontroller for å oppdage og håndtere disse helseproblemene tidlig.

Alternativer til grand danois

Selv om grand danois er en imponerende og elsket hunderase, finnes det andre raser som kan være like tiltrekkende for de som søker en stor og trofast følgesvenn.

Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en stor og majestetisk hunderase kjent for sitt vennlige og lojale vesen. Med riktig stell, trening og sosialisering kan denne hunden bli en fantastisk familievenn og vakthund. De er lojale, vennlige og gode med barn, men krever regelmessig mosjon, stell og tålmodig trening. På grunn av størrelsen er de også en av de dyrere hundene å holde.

Engelsk mastiff har en høyde på mellom 70 og 90 cm og en vekt som varierer fra 75 til 110 kg. Pelsen er kort, noe som gjør stellet relativt enkelt. Forventet levetid for en engelsk mastiff ligger mellom 8 og 12 år.

Bullmastiff

Bullmastiff er en hunderase som kombinerer styrke, pålitelighet og en lojal personlighet. Opprinnelig avlet som vokterhund, er den en intelligent og hengiven følgesvenn som passer godt for familier som ønsker en stor og pålitelig hund.

Denne hunderasen har en høyde på 61 til 68 cm og en vekt som ligger mellom 41 og 59 kg. Bullmastiff har korthåret pels, som er lett å stelle. Når det kommer til levetid, kan en bullmastiff forventes å leve i 8 til 10 år.

Irsk ulvehund

Irsk ulvehund er en stolt og majestetisk rase, kjent for sitt vennlige og kjærlige lynne. Til tross for sin imponerende størrelse, besitter den en overraskende mild natur, og er ofte beskrevet som en «skånsom kjempe». Denne hunden har et sterkt bånd til sin familie og er spesielt tålmodig med barn. Når det kommer til trening, er den irske ulvehunden intelligent og ivrig etter å lære, men kan til tider vise en uavhengig strek.

Irsk ulvehund har en høyde som varierer mellom 71 og 86 cm, og vekten ligger på 48 til 85 kg. Den har langhåret pels, som krever regelmessig pleie for å unngå floker og holde den ren. Levetiden for irsk ulvehund ligger mellom 6 og 10 år.

Størrelse og utseende

Grand danois er en av de største hunderasene i verden, og dens imponerende størrelse er en av dens mest karakteristiske trekk. Selv om den varierer, ligger en typisk høyde for hannhunder rundt 76-86 cm ved skulderen, mens tispene vanligvis er litt mindre, med en høyde på omkring 71-81 cm. Vekten for hannhunder ligger ofte mellom 54 og 90 kg, og for tisper mellom 45 og 59 kg.

Pels

Pelsen på en grand danois er meget kort og tett, glatt og glinsende. Denne pelsen skal aldri være grov, matt eller dobbel pelset. Pelsens korte lengde gjør at grand danoisen generelt krever lite pelsstell sammenlignet med raser med lengre pels.

Hale

Grand danoisens hale er høyt ansatt, bred ved roten og jevnt avsmalnende mot spissen. Når hunden er i hvile, bæres halen hengende med en naturlig bøy. Når hunden er oppmerksom eller i bevegelse, bæres halen lett oppoverbøyd i en sabelform.

Ører

Ørene på en grand danois er naturlig hengende, høyt ansatte og middels store. Den fremre ørekanten skal ligge tett inntil kinnene, uten å være brettet. Ørene er en del av det uttrykksfulle ansiktet og bidrar til hundens edle utseende.

Øyne

Grand danoisens øyne er middels store og mandelformede, og bidrar sterkt til hundens vennlige og intelligente uttrykk. De skal være så mørke som mulig.

Grand danoisen er en hund som kombinerer styrke, eleganse og en kraftig kroppsbygning i en velproporsjonert pakke. Den gir et edelt helhetsinntrykk, som en levende statue, og bærer seg selv med en rolig og verdig holdning, akkurat som det forventes av hundeverdenens Apollo.

Historien om grand danois

Grand danois har røtter som strekker seg tusener av år tilbake, med aner fra de gamle molosserrasene. Disse imponerende hundene vandret ved siden av romerske soldater som vakt- og kamphunder i Romerriket.

Historien førte dem til Tyskland, der de ble finslipt som dyktige jakthunder. Her kunne man se store flokker av grand danois, smidige og fokuserte, mens de forfulgte bjørn eller villsvin gjennom tykke skoger.

I 1880 fikk rasen sitt endelige navn i Tyskland, «Die Deutsche Dogge», som direkte oversatt betyr «den tyske hund». I denne perioden ble den også valgt som Tysklands nasjonalrase, og kort tid etter ble raseklubben stiftet.

Siden den tid har grand danoisens livsvei tatt en sving mot familien – mens den tidligere ble avlet som en jakt- eller vakthund, er det nå dens rolle som kjærlig familiehund som står i sentrum. Dette gigantiske, men hjertevarme vesenet har altså forvandlet seg fra en fryktet beskytter til en familiens beste venn.

Ofte stilte spørsmål

Er grand danois en god familiehund?

Ja, grand danois er en kjærlig og mild rase som knytter sterke bånd med hele familien, inkludert barn.

Hvordan er grand danoisens energinivå og mosjonsbehov?

Grand danois setter pris på god mosjon, trenger minst en solid tur hver dag, og trives med både fysiske og mentale utfordringer.

Er grand danois vanskelig å trene?

Nei, grand danois er generelt førerorientert og ivrig etter å behage, noe som gjør treningen relativt enkel, men tidlig og konsekvent lydighetstrening er essensielt.

Kan grand danois bo sammen med andre kjæledyr?

Ja, de går som oftest godt overens med andre hunder, og kan leve harmonisk med mindre kjæledyr som katter og kaniner, spesielt hvis de blir introdusert i ung alder. På grunn av størrelsen vil det derimot alltid være en viss risiko.

Hvor lang tid tar det for en grand danois å bli voksen?

Grand danois bruker omkring 3 år på å gå fra unghundstadiet til å bli en fullvoksen hund.

Dyreplaneten
Logo