7 beste vakthunder for familien

Når det kommer til det å beskytte familien, er det få ting som kan gi bedre trygghet enn en god vakthund. Men med så mange forskjellige raser å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Derfor har jeg satt sammen en liste over de 7 beste vakthundene for familier, basert på deres pålitelighet, intelligens, treningsevne og temperament. 

Enten du er på jakt etter en hund som vil beskytte deg mot inntrengere eller en som vil passe på barna, vil denne artikkelen gi deg all informasjonen du trenger for å finne den perfekte vakthunden for din familie.

Beste vakthunder for familien

De beste vakthundene for familien er de som har en god balanse mellom å være en beskytter og en følgesvenn. Raser som schäferhund, rottweiler og belgisk fårehund er kjent for å være utmerkede vakthunder.

1. Schäferhund

Schäferhunder er uten tvil en av de beste vakthundene for familier, mye takket være deres medfødte evner til å lytte, lære og adlyde. De har et skremmende utseende samtidig som de er kjærlige av natur, og reagerer raskt på kommandoer. Den tykke pelsen gjør dem i stand til å tåle kaldt norsk vær og bidrar i tillegg til deres robusthet. 

Schäferhunder er også svært oppmerksomme på hjemmet sitt og er alltid på vakt mot uønskede gjester. Med sin imponerende størrelse kan de håndtere inntrengere i alle størrelser uten større problemer.

Historisk sett er schäferhunden den mest kjente politi- og militærhunden i verden. Etter å ha blitt avlet frem sent på 1800-tallet ble de fort tatt med til USA og ble brukt på begge sider av de to verdenskrigene. I dag er den mest brukt som politihund.

Schäferhunder blir mest effektive vakthunder når de får riktig trening. Men de har likevel en naturlig selvsikkerhet og vil stå ved eierens side, selv med en uengasjert eier. 

Sørg for at schäferen din har sin egen soveplass og ikke sover i sengen din. Den vil da oppfatte dette som «sin» plass og ikke ønske å flytte seg. 

Schäferhunder er ivrige etter å lære og er alltid klare til å adlyde kommandoer og vise eieren hvor mye de har lært. Med tålmodighet og kjærlig omsorg er det relativt enkelt å oppdra en schäfer i forhold til andre hunderaser. 

Det finnes kanskje ingen bedre hunderase når det kommer til kombinasjonen av å beskytte familien og samtidig trives i selskap med både voksne og barn.

Vekt: Hanndyr: 30-40 kg, Hunndyr: 22-32 kg

Høyde: Hanndyr: 60-65 cm, Hunndyr: 55-60 cm

Levetid: 9 til 13 år

2. Rottweiler

Rottweiler kan være en perfekt vakthund for familien forutsatt at de er riktig trent. Uten riktig trening kan de imidlertid være for aggressive å ha rundt små barn. Rottweilere regnes som en av de smarteste hunderasene i verden og kan trenes til å bli utmerkede vakthunder. 

Jeg anbefaler deg å få profesjonell hjelp til trening av denne rasen med mindre du allerede har mye erfaring med hunder. Oppdras de riktig, er rottweilere gode med familier, og til tross for sitt aggressive utseende, kan disse hundene være svært kjærlige.

Det er viktig å understreke behovet for intensiv og grundig trening av rottweilere. De er intelligente hunder med en naturlig trang til å være ledere. Hvis du oppdrar dem bestemt, vil de underkaste seg deg og følge dine kommandoer. 

Vekt: Hanndyr: 50-60 kg, Hunndyr: 35-48 kg

Høyde: Hanndyr: 61-69 cm, Hunndyr: 56-63 cm

Levetid: 8 til 10 år

3. Bullmastiff

Bullmastiff er en hunderase som er kjent for sine sterke instinkter og gode tilpasningsevne i familiehjem. De identifiserer raskt medlemmene i sin «flokk» og gjør alt for å beskytte dem. 

Med en skremmende fremtoning er de utmerkede vakthunder som kan avskrekke inntrengere uten å utgjøre noen trussel for barna i hjemmet. 

Bullmastiffen er ikke bare en bjeffende vakthund, men har også imponerende angrepsevner og kan enkelt ta ned en voksen person om nødvendig. 

For å oppnå best mulig resultat med denne rasen, bør den sosialiseres og trenes fra tidlig alder sammen med familien. Når den er trygg og kjent med hjemmet, vil bullmastiffen være en kjærlig og rolig hund som passer godt inn i familien.

Bullmastiffen stammer fra en krysning mellom bulldog og mastiff, og ble opprinnelig avlet i England. Den var en dyktig sporhund, spesielt i mørket, og jobbet stille og effektivt for å spore opp rømlinger og kriminelle. Etter hvert ble rasen mer og mer en familiehund, der den blomstret på grunn av sin lojale og hengivne natur.

For å få en lydig og harmonisk bullmastiff er tidlig trening og riktig sosialisering essensielt. Eieren må vise tydelig lederskap, hvis ikke kan hunden ta kontroll og dominere hjemmet. Uten riktig oppdragelse kan bullmastiffer være dårlige med andre hunder og dyr, da de kan oppfatte dem som trusler. 

Det er viktig med regelmessig mosjon og en sterk, disiplinert eier for å sikre en sunn og lykkelig bullmastiff.

Vekt: Hanndyr: 50-59 kg, Hunndyr: 45-54 kg

Høyde: Hanndyr: 64-68 cm, Hunndyr: 61-66 cm

Levetid: 8 til 10 år

4. Belgisk fårehund (malinois)

Belgisk fårehund (malinois) er en dedikert og lojal familiehund som er kjent for å være svært intelligent og tilpasningsdyktig. Dersom du er på utkikk etter en vakthund som kan holde deg og familien trygg, er belgisk fårehund et utmerket valg. 

Denne rasen er både sterk og rask og har vært brukt i militæret og politiet for en rekke oppgaver, som søk og redning, bombe- og narkotika-deteksjon.

Belgisk fårehund er en energisk rase som krever mye aktivitet og mental stimulering. Disse hundene trives best når de får mange oppgaver og jobber å utføre hver dag, som sosialisering, smidighetstrening og annen aktivitet. 

Belgisk fårehund kan skille mellom venner, familie og fremmede, og er rolig og veloppdragen rundt barn når de er riktig trent og sosialisert. De er lojale familiemedlemmer som vil beskytte og vokte sin flokk.

Å velge en belgisk fårehund er et utmerket valg for aktive familier som ønsker en vakthund.

Vekt: Hanndyr: 25-30 kg, Hunndyr: 20-25 kg

Høyde: Hanndyr: 61-66 cm, Hunndyr: 56-61 cm

Levetid: 10 til 14 år

5. Dobermann

Dobermann er en hunderase kjent for sin ekstreme lojalitet og evne til å følge eierens kommandoer når de er riktig trent. Disse hundene er av god størrelse, samtidig som de er smidige og atletiske. 

Dobermann er svært oppmerksom og forsiktig med fremmede, men respekterer eierens kommandoer, noe som gjør dem utmerkede vakthunder for familier. Deres knurrelyder og bjeffing er også avskrekkende, og inntrengere vil tenke seg om to ganger før de går inn i hjemmet hvor en dobermann befinner seg.

Dobermann ble først avlet i Tyskland rundt begynnelsen av det 20. århundre. Rasen ble utviklet som vakthund, og disse instinktene er fortsatt sterke den dag i dag.

Dobermann er en korthåret rase som trives godt i et hjem så lenge de får nok mosjon og mat. De kan være vanskelige å trene og må tidlig lære å underordne seg eieren for å etablere kontroll og lydighet gjennom hele livet.

Dobermann bør vokse opp i familien sammen med barn, og ikke introduseres til små barn når de er eldre valper.

Vekt: Hanndyr: 40-45 kg, Hunndyr: 32-35 kg

Høyde: Hanndyr: 66-72 cm, Hunndyr: 61-68 cm

Levetid: 10 til 13 år

6. Pyreneerhund

Pyreneerhund er en rase som ofte blir sett på som gode voktere for sau og annet bufe, men de kan også være utmerkede vakthunder for familier hvis de får riktig trening og oppmerksomhet. Deres tykke pels og store størrelse gjør dem godt egnet både ute og inne i løpet av året. 

Pyreneerhunden er en mild rase som er både lojal og beskyttende uten å være dominerende. De er intelligente hunder som forstår hjemmets dynamikk og er samtidig på vakt mot gjester og inntrengere. Hvis de er godt trent, vil en pyreneerhund være et flott tilskudd til enhver familie som både følgesvenn og vakthund.

Det skal sies at pyreneerhunder er en vanskelig rase å trene, noe som er grunnen til at de ikke er høyere opp på denne listen. Selv om pyreneerhunder er kjærlige og milde av natur, takler de ikke godt manglende trening og oppmerksomhet. 

Som valper kan pyreneerhunder ofte bjeffe og knurre mye. Uten riktig trening kan disse vanene fortsette i voksen alder. 

De blir veldig selvstendige når de begynner å modnes og vil forsøke å bli lederen i hjemmet, noe som kan være frustrerende for passive eiere. Men med riktig engasjement for å oppdra en pyreneerhund, vil man se fordelene med en kjærlig og mild hunderase som er flink med barn og andre dyr. 

Vær oppmerksom på at du bør børste pelsen til pyreneerhund minst en gang om dagen, ettersom de kan utvikle helseproblemer hvis de ikke får tilstrekkelig stell.

Vekt: Hanndyr: 45-73 kg, Hunndyr: 39-52 kg

Høyde: Hanndyr: 70-82 cm, Hunndyr: 65-74 cm

Levetid: 10 til 12 år

7. Riesenschnauzer

Riesenschnauzeren er en populær vakthundrase, kjent for sin fysiske styrke, smertetoleranse, temperament, mot og lojalitet. Når de trenes og sosialiseres riktig, blir de gode familiehunder som er pålitelige med barn og respekterer grenser. 

Tidlig trening og mosjon er nøkkelen til å oppdra en veltilpasset riesenschnauzer. Hunder av denne rasen kan være aggressive, så det er viktig å holde små hunder og katter på avstand. På grunn av dette passer de best i hjem uten andre kjæledyr.

Denne tyske hunderasen er intelligent og lærer nye kommandoer raskt. De har historisk vært brukt i en rekke funksjoner, som å gjete kveg, vokte bryggerier, trekke vogner og som politihunder. 

Riesenschnauzeren er glad i friluftsliv og passer best i landlige omgivelser. Det er viktig å være konsekvent og tydelig når man trener denne hunderasen, og hele familien må være enige om regler og kommandoer.

Vekt: Hanndyr: 27-48 kg, Hunndyr: 25-34 kg

Høyde: Hanndyr: 65-70 cm, Hunndyr: 60-65 cm

Levetid: 12 til 15 år

Andre potensielle vakthunder

  • Grand danois
  • Tibetansk mastiff
  • Amerikansk akita
  • Cane corso
  • Bouvier des flandres
  • Boxer
  • Rhodesian ridgeback

Hva du bør se etter i en vakthund

Å velge en vakthund er en viktig beslutning som krever grundige vurderinger fra din side. En god vakthund beskytter deg og din familie, men må også være en del av familien og kunne tilpasse seg ulike situasjoner.

Genetikk

Genetikk spiller en stor rolle i hundens egenskaper og atferd. Det er viktig å velge en hund med riktig genetikk for vakthold. Noen hunderaser er naturlig bedre egnet for vakthold, som tysk schäferhund, dobermann, rottweiler og belgisk fårehund. Disse rasene har gener som gir dem styrke, intelligens og mot, egenskaper som er viktige for en vakthund.

Individuelt temperament

Selv om genetikk er viktig, er det også viktig å vurdere individuelt temperament når du velger en vakthund. To hunder fra samme rase kan ha ulike personligheter, og det er viktig å finne en hund som passer godt til din families behov og livsstil. 

En god vakthund skal være trygg, modig og rolig, men også vennlig og sosial når situasjonen krever det. Sørg for å tilbringe tid med hunden før du tar den med hjem for å bli kjent med dens personlighet og temperament.

Selvstendighet

En god vakthund må kunne tenke selvstendig og ta beslutninger i ulike situasjoner. Selvstendighet er viktig for at hunden skal kunne beskytte deg og din familie i fravær av instruksjoner. Velg en hund som viser selvstendighet og er i stand til å reagere raskt på trusler.

Hva er en vakthund?

En vakthund er en hund som har som hovedoppgave å beskytte sin familie og eiendom mot inntrengere og trusler. Vakthunder er trent til å varsle eieren om potensielle trusler og avskrekke inntrengere gjennom sin tilstedeværelse og bjeffing. En god vakthund er lojal, modig og årvåken og kan tilpasse seg forskjellige situasjoner og miljøer.

En vakthund er ikke en kamphund

Det er viktig å forstå at en vakthund ikke er en kamphund. Kamphunder er avlet og trent for å delta i hundekamper, noe som er ulovlig i Norge. En vakthund derimot, er trent for å beskytte og vokte, helst uten å skade andre dyr eller mennesker. Målet med en vakthund er å avskrekke potensielle trusler, ikke å angripe eller skade dem.

Konklusjon

Når du har funnet den rette hunden, er det viktig å investere tid og ressurser i riktig trening og sosialisering. Dette vil sikre at hunden din blir en effektiv og trygg vakthund som kan integreres i familien og samhandle godt med andre dyr og mennesker.

Til slutt, husk at det å ha en vakthund er et stort ansvar, og du må være forberedt på å gi hunden den tid, oppmerksomhet og omsorg den trenger for å trives og utføre sine oppgaver effektivt. Hvis du er villig til å investere i et slikt ansvar, vil du få en lojal og beskyttende følgesvenn som vil være en uvurderlig del av din familie.

Ofte stilte spørsmål

Er vakthund lov i Norge?

Ja, det er lov å ha vakthund i Norge, men det er ikke alle kjente vakthunder som er lovlige. Det inkluderer blant annet amerikansk staffordshire terrier (amstaff), argentinsk dogge, fila brasileiro og pitbullterrier. 

Hva er noen store vakthunder?

Noen eksempler på store vakthunder som er lovlige i Norge er kaukasisk ovtcharka, tibetansk mastiff, grand danois, bullmastiff og akita.

Hvilke vakthunder er best på gård?

Pyreneer, ungarsk kuvasz, akbash og anatolsk gjeterhund er store vakthunder på over 60 kg som passer på gård og vokter effektivt sau og annet bufe mot rovdyr. Om du virkelig ønsker noe avskrekkende er kaukasisk ovtcharka et alternativ, som kan veie opptil 70 kg. 

Har du forslag til en liten vakthund?

Belgisk fårehund er den ideelle valget for deg som ønsker en liten vakthund. Hanner blir ikke mer enn 25-30 kg, mens tisper blir 20-25 kg tunge. Hanner vokser til de blir 61-66 cm i skulderhøyde, mens tisper blir noe mindre med sine 56-61 cm.

Dyreplaneten
Logo