Raseprofil: Schæferhund

Schæferhunden oppsto mot slutten av 1800-tallet i Tyskland og var tidligere sett på som den mest populære hunderasen i Norge. Schæferen har dype røtter i sauegjeting, og er beskyttende og lydig av natur. Dette gjør den ideell for både politiet og militæret, men også som redningshund og førerhund.

Schæfer fakta

HunderaseSchæferhund
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-11 år
Høyde55-65 cm
Vekt22-40 kg
PelsKort

Kort om schæferhund

Schæferhunden er en majestetisk og hardtarbeidende rase som de fleste av oss kjenner til. Disse imponerende hundene har en stolt utstråling, med en kraftig og muskuløs bygning. De har også et uttrykksfullt ansikt som reflekterer deres dyptgående følelsesmessige forståelse. 

Røttene deres i sauegjeting er grunnen til at de har en naturlig følelse av beskyttelse og arbeidsetikk, noe som gjør dem ideelle for mange formål. Dette inkluderer blant annet politi- og militært arbeid, søk- og redningsoppdrag, førerhunder og ikke minst vakthunder. 

Som kjæledyr er schæferhunder lojale og hengivne familiemedlemmer. De er glade i menneskelig selskap og trives når de er en integrert del av familieaktiviteter. 

På grunn av deres høye energinivå, trenger de regelmessig fysisk og mental trening for å holde seg lykkelige og sunne. Schæferhunder er kjent for å være ivrige etter å behage, noe som gjør dem enkle å trene, men de krever en fast og konsekvent eier.

Størrelse og utseende

De fleste av oss vil kjenne igjen en schæferhund langs gaten. Det er en stor og kraftig hund, og pelsen er vanligvis sort med rødbrune, brune, gulbrune og lysegrå sjatteringer. Den har en atletisk bygning som vitner om dens arbeidshundarv.

Størrelse: Schæferhunden er en stor hunderase. Voksne hanner kan veie mellom 30-40 kg, mens tisper er litt mindre og veier vanligvis mellom 22-32 kg. I høyden kan en voksen hannhund nå opp til 65 cm ved skulderen, og tisper kan være opptil 60 cm høye.

Pels og farge: Schæferhunden har en tett dobbel pels som gir den god beskyttelse mot vær og vind. Fargen kan variere, men er vanligvis sort med rødbrune, brune, gulbrune og lysegrå sjatteringer. Den er også hvetefarget i bukregionen.

Hode og ansikt: Schæferhundens hode er kileformet med sterke kjever og et uttrykksfullt ansikt. Øynene er mandelformede og mørke, noe som gir hunden et intelligent og oppmerksomt utseende. Ørene er store og står oppreist, noe som bidrar til hundens vaktsomme og årvåkne uttrykk.

Kropp og hale: Schæferhundens kropp er muskuløs og balansert, og den er skapt for styrke og utholdenhet. Halen er buskete og henger ned når hunden er avslappet, men løfter seg i en kurve når hunden er oppmerksom.

Lydighet og lynne hos schæfer

Schæferhunden er kjent for sin utrolige lydighet og forutsigbare lynne, noe som gjør den til en yndet rase for mange som søker en pålitelig og intelligent følgesvenn.

Denne hunden er bemerkelsesverdig intelligent og trenbar, noe som betyr at den raskt kan lære nye kommandoer og oppgaver. Denne lydigheten er en del av grunnen til at schæferhunden ofte blir brukt i yrker som krever høy grad av trening, som politi- og redningsarbeid. Det er ikke uvanlig å se schæferhunder i ledende roller innenfor disse feltene takket være deres evne til å forstå og utføre komplekse instruksjoner.

Lynnet til schæferhunden er like imponerende som dens lydighet da den har en balansert og stabil personlighet. De er vanligvis rolige og selvsikre med en sterk følelse av lojalitet mot deres eiere som gjør dem til gode vakthunder.

Schæferhunden har også en myk side. De kan være forsiktige og milde, spesielt med barn, og viser en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse atferden sin basert på ulike situasjoner. Schæferhunden er også kjent for å være sosiale, så de liker også å leke.

Atferd og aktivitetsnivå

En sentral del av schæferhundens atferd er dens høye aktivitetsnivå. Dette er en hund som er bygget for arbeid, og den trives best når den får regelmessig trening og mentale utfordringer.

Lange turer, løping, henting av leker og agilityøvelser er noen av de aktivitetene som denne hunden elsker. De har en naturlig nysgjerrighet og en sterk trang til å utforske verden rundt seg, noe som gjør dem til aktive og engasjerte deltakere i alle slags aktiviteter.

Schæferhunder har en intensitet i sin atferd som er både imponerende og litt overveldende. De er ekstremt fokuserte og målrettede. Det gjelder både når de leker, trener eller bare utforsker verden rundt seg.

Til tross for sin sterke arbeidskapasitet kan schæferhunder også være rolige og avslappede. De vet når det er tid for å jobbe, og når det er tid for å slappe av.

I forhold til andre hunderaser, er schæferhunden mer tilbøyelig til å være «enmannshund». Dette betyr ikke at de ikke er vennlige eller sosiale – tvert imot. De er veldig kjærlige og knytter sterke bånd til sine eiere. Selv om de har en tendens til å være litt reservert rundt fremmede eller nye mennesker.

Det er viktig å understreke at schæferhunder trenger mye stimulering og aktivitet for å være lykkelige og sunne. De kan bli rastløse eller frustrerte hvis de ikke får nok å gjøre, noe som kan føre til uønsket atferd. 

Det er essensielt for potensielle schæferhundeiere å forstå og være forberedt på deres høye aktivitetsnivå. Så lenge de får nok trening og stimulering, kan de trives både i byer og på landet, i store hjem og i mindre leiligheter.

Stell av schæferhund

Stell av en schæferhund innebærer pelsstell, tannpleie, rensing av ører, klipping av klør og helsekontroller.

Pelsstell

Schæferhunder har en dobbel pels med en tett underull og en grovere toppfrakk. Schæfere røyter ganske mye, spesielt under røyteperiodene på våren og høsten. 

Regelmessig børsting – minst en gang i uken, men helst oftere – kan bidra til å kontrollere røytingen og holde pelsen sunn og blank. 

Bading er også viktig, men ikke for ofte da det kan tørke ut huden deres. Vanligvis er det nok å bade en schæferhund hver tredje til fjerde måned eller når de er spesielt skitne.

Tannpleie

Schæferhunder har behov for tannpleie for å forebygge tannproblemer. Du kan børste tennene minst et par ganger i uken og vurdere å gi hunden din tannpleie-snacks. På den annen side vil den beste forebyggingen være å gi hunden din ett høykvalitetsfôr som vil sørge for friskere tenner og bedre ånde, spesielt hvis den får et storfebein å tygge på regelmessig i tillegg.

Ører og klør

Ørene til schæferhunder bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon. Se etter rødhet, lukt eller overdreven skraping. Klørene deres bør også trimmes regelmessig, vanligvis en gang i måneden. Hvis hunden din går mye (spesielt på harde overflater), kan de slites ned naturlig. Likevel er det viktig å sette en rutine for sjekk.

Helsekontroll

Som alle hunder, bør schæferhunder ha regelmessige veterinærkontroller for å sikre at de er sunne og for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig. Vaksinasjoner, ormekur og forebygging av flått og lopper bør holdes oppdatert.

Schæfer som familiehund

Schæferhunder har mange egenskaper som gjør dem til utmerkede familiehunder, men de passer kanskje ikke for alle familier.

Schæferhunder er kjent for sin lojalitet og hengivenhet mot deres familie. De er beskyttende, og deres vaktsomme natur kan gi en ekstra trygghetsfølelse i hjemmet. Disse hundene er utrolig intelligente og lærevillige, noe som gjør dem til gode partnere for både trening og lek. De kan også være veldig tålmodige, noe som kan være en stor fordel i en familie med barn.

Samtidig er schæfere energiske hunder som krever mye fysisk og mental stimulering. Dette betyr at de passer best for aktive familier som har tid til å engasjere seg i lange turer, løping, lek og andre aktiviteter som vil bidra til å holde hunden deres sunn og lykkelig.

Hvis de ikke får nok trening kan schæferhunder bli rastløse og potensielt destruktive.

Schæferhunder er også kjent for å være litt reservert mot fremmede, noe som kan være en utfordring i et hus med mange gjester. Men med tidlig og konsekvent sosialisering vil de lære å være mer komfortable rundt nye mennesker og situasjoner.

Et hjem med en stor hage er ideelt, men de kan også tilpasse seg livet i en leilighet eller et hus med mindre hage – så lenge de får nok trening og stimulering utenfor hjemmet.

Bruksområder for schæferhund

Schæferhunden er en rase med en haug av bruksområder. Disse hundene er mer enn bare kjæledyr; de er partnere, beskyttere og hengivne medarbeidere i mange forskjellige felt.

Vakthund

Schæferhundens skarpe sanser, naturlige mistenksomhet mot fremmede og utpreget beskyttelsesinstinkt gjør den til en utmerket vakthund. Denne rasen er kjent for sin evne til å skille mellom venn og fiende, og er alltid klar til å forsvare sin familie og sitt hjem. En schæferhund som er trent som vakthund vil være oppmerksom, modig og lojal.

Politi og militæret

Schæferhunden er en favoritt blant mange politi- og militærstyrker rundt om i verden, takket være sin intelligens, pålitelighet og imponerende fysiske egenskaper. De brukes ofte i narkotikasøk, bombedeteksjon, søk og redning, og som patruljehunder. De har også en lang historie som krigshunder i både eldre og nyere tid. 

Redningshunder

Schæferhundens utholdenhet, intelligens og sterke luktesans gjør dem utmerket for søk- og redningsarbeid. De er kjent for å kunne arbeide i mange timer i vanskelige forhold og deres evne til å spore lukter kan være livreddende i søket etter savnede personer.

Tjenestehunder

På grunn av deres intelligens og trenbarhet brukes schæferhunder også ofte som tjenestehunder for mennesker med forskjellige behov. Dette inkluderer blinde og synshemmede, mennesker med mobilitetsproblemer, og de med psykiske helseutfordringer som posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Konkurranse- og sportshunder

Schæferhunder er også populære i forskjellige hundesporter, som agility, lydighet og sporhundekonkurranser. Deres ivrighet etter å behage, kombinert med deres atletiske bygning og intelligens, gjør dem til sterke konkurrenter i disse feltene.

Terapihunder

Schæferhunder har også vist seg å være fantastiske terapihunder. Deres følsomme og intuitive natur kan hjelpe de som sliter med emosjonelle eller psykiske helseproblemer. De er kjent for å kunne oppdage endringer i en persons humør eller atferd.

Fôr og kosthold

En schæferhund er en stor og aktiv rase, og som sådan krever den et næringsrikt og balansert kosthold for å opprettholde en sunn livsstil. Det er viktig å huske at hver hund er unik, og hva som fungerer best for din schæferhund vil variere av både vekt og aktivitetsnivå.

Kvalitetsfôr

Når det gjelder valg av hundefôr, er det anbefalt å velge et av høy kvalitet. Dette fôret bør være høy i protein for å støtte schæferhundens muskulære bygning. Det bør også inneholde en god balanse av karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler for å støtte hundens generelle helse. Pass på å unngå fôr som inneholder kunstige fargestoffer, konserveringsmidler og fyllstoff.

Mengde mat

Mengden mat en schæferhund krever vil variere avhengig av dens aktivitetsnivå. En voksen schæferhund kan trenge mellom 730 og 1270 kalorier kun basert på vekt. Du kan enkelt gange vekten til hunden din med 30 + 70 for å finne mengden. Mye aktivitet kan så klart øke behovet ytterligere.

Antall måltider

For schæferhundvalper anbefales det vanligvis å mate dem tre til fire ganger om dagen. Når de blir eldre kan dette reduseres til to måltider om dagen. Dette kan bidra til å forhindre oppblåsthet som er en tilstand som kan være farlig for store hunderaser.

Godbiter

Godbiter kan være en god måte å belønne din schæferhund på, spesielt under trening. Husk at godbiter ikke bør utgjøre mer enn 10 % av hundens daglige kaloriinntak. Velg sunne godbiter som for eksempel tørket kjøtt, fisk eller frukt.

Drikkevann

Schæferhunder trenger rikelig med vann hver dag. Det er viktig å sørge for at hunden din alltid har tilgang til dette, spesielt etter trening eller under varmt vær. Husk å bytte ut vannet i skålen regelmessig for å holde det friskt og rent. På denne måten vil du unngå bakterievekst.

Vanlige helseproblemer

Selv om schæferhunder er robuste, er det visse helseproblemer som de kan være predisponerte for. Det er viktig å merke seg at ikke alle schæferhunder vil utvikle disse problemene, men å være oppmerksom på dem kan hjelpe deg å sørge for at din schæferhund får den nødvendige omsorgen og oppfølgingen. Her er noen av de vanligste utfordringene:

Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig. Dette kan føre til smerter og begrenset bevegelighet.

Albueleddsdysplasi: En utviklingsforstyrrelse i albueleddet som er ganske likt hofteleddsdysplasi. Albueleddsdysplasi kan føre til smerte og halthet hos schæfer.

Magedreining: Magedreining er en alvorlig tilstand som kan oppstå når magen er fylt med gass (oppblåsthet) og deretter vrir seg. Dette er en nødsituasjon som krever veterinær øyeblikkelig.

Degenerative ryggproblemer: Schæferhunder kan være utsatt for forskjellige ryggproblemer, inkludert platesykdommer som intervertebral disc disease (IVDD).

Eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI): En tilstand der bukspyttkjertelen ikke produserer nok enzymer for å hjelpe til med fordøyelsen. Symptomer er blant annet vekttap, dårlig pelskvalitet og hyppig avføring.

Historie

Schæferhunden har en historie som er like fascinerende som rasen selv. Dens opprinnelse går tilbake til det sene 19. århundre i Tyskland. Her ble den utviklet for å være en allsidig arbeidshund utrustet for oppgaver som gjeting, vakthold og søk- og redningsarbeid.

Schæferhunden ble skapt av kaptein Max von Stephanitz, en tysk offiser som hadde en visjon om å skape en hund som var både funksjonell og flott å se på. Det sies at han så en hund på en hundeutstilling i 1899 som vekket hans interesse.

Hunden, med navnet Hektor Linksrhein, hadde alle de egenskapene han var på jakt etter: styrke, intelligens og lojalitet. Max von Stephanitz kjøpte hunden umiddelbart og omdøpte ham til Horand von Grafrath.

Horand ble den første registrerte schæferhunden og grunnlaget for von Stephanitz’ avlsprogram. Han krysset Horand med andre lokale gjeterhunder for å forbedre rasens arbeidsegenskaper. Hans motto var «Nytten er hundens eneste sanne skjønnhet,» og dette styrte hans avlsprogram. Han var også en av de første til å innføre en standard for rasen.

Schæferhundens popularitet spredte seg raskt, og den ble snart anerkjent for mer enn bare sine gjeteregenskaper. Under første verdenskrig ble schæferhunder brukt som budbringere, redningshunder og vakthunder. Deres intelligens og pålitelighet gjorde dem til en uvurderlig ressurs på slagmarken.

Etter krigen fortsatte schæferhundens popularitet å vokse (spesielt i USA), delvis takket være Hollywood-hunden Rin Tin Tin. Den ble reddet fra slagmarken i Frankrike av en amerikansk soldat. Rin Tin Tin ble en filmstjerne og bidro til å styrke schæferhundens omdømme som en intelligent, modig og trofast hund. 

I dag er schæferhunden en av de mest populære hunderasene i verden. 

Alternativer til schæferhund

Hvis du er på jakt etter en hund som har lignende egenskaper som en schæferhund, men kanskje er litt forskjellig på enkelte områder, finnes det mange alternativer å velge mellom. 

Belgisk fårehund (malinois)

Malinois er en av de fire belgiske fårehundene. Den likner mye på schæferhunden i både utseende og temperament. De er ekstremt arbeidsvillige og intelligente, og brukes ofte innen politi- og militærarbeid. De krever mye mental og fysisk stimulering, og passer best til en aktiv livsstil. Belgisk fårehund malinois blir noe mindre enn schæferhunden.

Border collie

Border collies er også kjent for sin utrolige intelligens og arbeidsevne. De har et høyt energinivå og trives best når de har en jobb å gjøre. Border collies er ofte veldig lydige og lærer raskt, noe som gjør dem til gode arbeids- og familiehunder. Likevel har de et sterk gjeterinnstinkt man må ta hensyn til.

Rottweiler

Rottweilere er robuste og sterke hunder med et beskyttende instinkt. De er veldig lojale mot sine familier og kan være gode vakt- og arbeidshunder. Rottweilere kan virke litt skumle for noen, men er kjent for å være modige. De krever konsekvent trening og sosialisering fra en tidlig alder for å bli gode følgesvenner.

Labrador retriever

De fleste vet at en labrador retriever er både gode og vennlige, men de er også intelligente. Selv om de ikke nødvendigvis har samme vaktinstinkt som en schæferhund, er de svært læringsvillige og kan trenes til å utføre mange forskjellige oppgaver.

Er schæferhund riktig hund for deg?

Å bestemme seg for å få en hund er et stort skritt og det er viktig å sørge for at rasen du velger passer til din livsstil og personlighet.

Schæferhunder er aktive og engasjerte hunder som krever både fysisk og mental stimulering. De trives når de har en jobb å gjøre, enten det er agility, lydighetstrening, sporingsarbeid eller bare generell lek og aktiviteter. 

De er også veldig lojale og beskyttende, noe som gjør dem til gode vakthunder. De har en tendens til å være reserverte mot fremmede, men de er kjærlige og hengivne mot sin familie. 

Schæferhunder er kjent for å være intelligente og ivrige etter å behage. Dette betyr at de vanligvis er lett å trene, men det betyr også at de kan kjede seg uten nok mental stimulering.

Schæferhunder kan være utsatt for enkelte helseproblemer som blant annet hoftedysplasi og albueleddsdysplasi. De krever også regelmessig pelsstell. 

Å ha en hund, uansett rase, er et stort ansvar og krever tid, penger, og engasjement. Men for den rette personen kan en schæferhund være en fantastisk følgesvenn. 

Hvis du tror at en schæferhund kan være den riktige hunden for deg, anbefaler vi at du tar deg tid til å lære mer om rasen. Du kan også tilbringe tid med schæferhunder for å se om deres personlighet og behov passer til din livsstil. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller jeg pelsen til en schæferhund?

Schæferhunder har en dobbel pels som krever regelmessig vedlikehold. De bør børstes flere ganger i uken for å fjerne løs pels og forhindre floker.

Røyter schæferhunder mye?

Ja, schæferhunder er kjent for å røyte ganske mye, spesielt under røyteperiodene på våren og høsten. I disse periodene trenger de daglig børsting for å håndtere all den løse pelsen.

Bjeffer schæferhunder mye?

Bjeffing kan variere fra individ til individ. Schæferhunder kan bjeffe for å varsle om fremmede eller ved ukjente situasjoner, men de er generelt ikke kjent for overdreven bjeffing uten grunn.

Går schæferhunder godt overens med andre kjæledyr?

Schæferhunder kan gå godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert for dem i ung alder. Som en stor og energisk rase, kan de noen ganger være litt for ivrige i lek med mindre kjæledyr.

Er schæferhunder en sunn rase?

Schæferhunder er generelt sunne hunder, men som med mange store raser kan de være utsatt for noen helseproblemer. Disse inkluderer blant annet hoftedysplasi og albueleddsdysplasi.

Hvorfor blir schæferhunder ofte brukt i politiet?

De blir ofte brukt av politi fordi de er lett å trene, svært intelligente, lojale, lydige og sterke. Schæferhunder kan lære en rekke oppgaver fra sporingsarbeid til narkotikadeteksjon.

Hva er K9, og hvorfor brukes schæferhunder der?

K9 er et begrep som ofte brukes til å referere til politiets eller militærets bruk av arbeidshunder, og kommer fra det engelske ordet «canine» som betyr hund. Schæferhunder er populære i K9-enheter på grunn av deres intelligens, lojalitet, lydighet, treningsevne og fysiske kapasitet.

Er schæferhunder gode vakthunder?

Ja, schæferhunder er kjent for å være utmerkede vakthunder. De er naturlig beskyttende, og deres størrelse og styrke kan virke avskrekkende på inntrengere.

Kan schæferhunder brukes til jakt?

Selv om schæferhunder ikke tradisjonelt er en rase brukt til jakt, har de ferdighetene som er nødvendige for å lære. Ønsker du en hund til jakt vil det imidlertid være andre raser som vil være å foretrekke.

Kan en schæferhund være alene hjemme?

Ja, en schæferhund kan være alene hjemme, men ikke i lange perioder. De er sosiale dyr som trenger menneskelig selskap og mentale stimuli. Hvis de er på egenhånd lenge kan de bli engstelige eller destruktive.

Er schæferhunder allergivennlige?

Nei, schæferhunder er ikke en allergivennlig rase. De røyter mye, og både hår og hudceller kan utløse allergiske reaksjoner hos sensitive individer.

Hvor mye trening trenger en schæferhund?

Schæferhunder er aktive og energiske hunder som trenger mye trening. De bør ha minst en time med fysisk aktivitet hver dag, i tillegg til mental stimulering.

Er schæferhunder vanlige hunder i Norge?

Ja, schæferhunder er ganske vanlige i Norge og på et tidspunkt var de den mest populære rasen i landet.

Hvordan er schæferhunder med barn?

Schæferhunder kan være gode med barn, spesielt hvis de er oppvokst med dem fra valpestadiet. De er beskyttende og tålmodige, men på grunn av deres størrelse bør interaksjon mellom hunder og små barn alltid overvåkes.

Kan schæferhunder leve i leilighet?

Selv om schæferhunder kan tilpasse seg til livet i en leilighet, er det viktig å huske at de er en stor og aktiv rase. De trenger regelmessig trening og mental stimulering, som kan være vanskelig å gi i en liten leilighet uten tilgang til en stor hage.

Dyreplaneten
Logo