Raseprofil: Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en modig og intelligent hunderase, kjent for sin unike ryggkam og vakre pels. De er lojale familiehunder som krever mye aktivitet og mental stimulering. Stell er enkelt med moderat røyting, og de er forholdsvis sunne, men utsatt for noen helseproblemer.

Rhodesian ridgeback fakta

HunderaseRhodesian ridgeback
OpprinnelseSør-Afrika
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde61-69 cm
Vekt29-41 kg
PelsKort

Kort om rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en imponerende og sterk rase. Den har en unik ryggkam med en kort vakker pels. Rhodesian ridgeback har røtter i det sørlige Afrika hvor de opprinnelig ble avlet for jakt og beskyttelse. Dette har resultert i en modig og intelligent hund. 

Rhodesian ridgeback er store hunder som veier mellom 29 og 41 kg og måler 61-69 cm i skulderhøyde.

Som familiehunder er rhodesian ridgebacks kjærlige og lojale, og de går ofte godt overens med barn. De er også svært gode vakthunder, men sosialisering og konsekvent trening er viktig for å sikre et balansert og tillitsfullt temperament. Ridgebacks krever mye fysisk aktivitet og mental stimulering, så eiere bør være forberedt på å investere tid i lange daglige turer og mye lek.

Stell av rhodesian ridgeback er forholdsvis enkelt, takket være deres korte pels og moderate røyting. Regelmessig børsting og bading er tilstrekkelig for å holde dem rene og sunne. Fôring bør være basert på kvalitetsfôr og tilpasses hundens størrelse og aktivitetsnivå.

Helsemessig er rhodesian ridgeback en forholdsvis sunn rase, men de kan være utsatt for noen helseproblemer som inkluderer hoftedysplasi og dermatologiske lidelser. Regelmessige veterinærbesøk og forebyggende helsepleie er nødvendig for å opprettholde en god helse. 

Med riktig pleie og oppmerksomhet er rhodesian ridgeback en fantastisk og lojal følgesvenn som kan være et utmerket tillegg til en aktiv familie med mye kjærlighet å gi.

Størrelse og utseende

Rhodesian ridgeback er en stor og majestetisk hund som bærer en unik karakteristikk. Den har en distinkt «ryggkam» av hår som vokser i motsatt retning av resten av pelsen, noe som gir rasen dens navn.

Størrelse: Rhodesian ridgeback er store hunder. Hannene står vanligvis mellom 63 og 69 centimeter høye ved skulderen, mens hunnene er litt mindre, vanligvis mellom 61 og 66 centimeter.

Vekt: Disse hundene er også ganske tunge. En fullvoksen hann kan veie mellom 36 og 41 kg, mens tisper veier mellom 29 og 34 kilo.

Pels: Pelsen til en rhodesian ridgeback er kort og tett, noe som gir dem et polert og elegant utseende. Fargen varierer fra lys hvetefarge til rød hvetefarge.

Utseende: Disse hundene har en sterk og muskuløs kropp med en bred brystkasse. Hodet er av god lengde med flat skalle. Øynene er typisk mørke, og gir et intelligent og våkent uttrykk.

Ryggraden: Ryggraden, eller «kammen», er rasens mest karakteristiske trekk. Denne kammen av hår vokser i motsatt retning av resten av pelsen og løper langs hundens rygg. Den er vanligvis omtrent 5 cm bred så man legger godt merke til den.

Lydighet og lynne hos rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en hunderase med et interessant og komplekst lynne. De er intelligente, lojale og har et sterkt beskytterinstinkt overfor sin familie. På den annen side kan de være sta og sensitive, noe som gjør oppdragelse litt mer krevende enn hos enkelte andre raser.

Det viktig å være oppmerksom på at rhodesian ridgeback ikke alltid er mest interesserte i å trene. De er uavhengige av natur og foretrekker å tenke selv, noe som kan kreve tålmodighet og forståelse fra eierens side. Det er viktig å tilby en positiv og belønningsbasert tilnærming for å oppmuntre dem til å lære og utvikle gode lydighetsferdigheter.

Rhodesian ridgeback har et vaktsomt og beskyttende lynne, noe som kan gjøre dem litt reservert overfor fremmede mennesker og dyr. Det er derfor viktig å sosialisere dem godt fra tidlig alder, slik at de lærer å akseptere og omgås andre på en trygg og harmonisk måte.

På tross av deres stahet og uavhengighet har rhodesian ridgeback også en kjærlig og hengiven side. De knytter sterke bånd til sine eiere og trives i deres nærvær. 

Atferd og aktivitetsnivå

Rhodesian ridgeback kombinerer en rekke atferdsmessige egenskaper og et høyt aktivitetsnivå, noe som krever et engasjert og aktivt eierskap. Som en intelligent og atletisk rase, trives rhodesian ridgeback best når de får muligheten til å utfolde seg både mentalt og fysisk.

Aktivitetsnivået til en rhodesian ridgeback er betydelig, og de trenger daglige lange turer og engasjerende aktiviteter for å holde seg fornøyde og i god form. Det er en rase som egner seg godt for friluftsinteresserte eiere som liker å tilbringe tid utendørs, enten det er i form av lange turer, løping, sykling eller andre fysiske aktiviteter.

Når det gjelder atferd er rhodesian ridgeback lojal og har et beskyttelsesinstinkt overfor sin familie. De kan være litt reservert overfor fremmede, men med god sosialisering fra tidlig alder vil de kunne lære å omgås andre på en trygg og positiv måte.

Rhodesian ridgeback er også lekne og setter pris på aktiviteter som utfordrer dem mentalt.

Det er viktig å tilpasse seg deres personlighet og finne metoder som fungerer best for dem ved hjelp av positiv forsterkning og tålmodighet.

Stell av rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback har behov for stell akkurat som alle andre hunderaser. I tillegg til børsting og bad, er det viktig å ta vare på tennene, klippe klørne og sørge for sunne ører og øyne.

Pelsstell

Rhodesian ridgeback har en kort pels som krever minimalt med stell. Den enkleste måten å holde pelsen fin og sunn på er å børste hunden med en børste én eller to ganger i uken. Dette vil bidra til å fjerne løse hår og å holde røytingen under kontroll. Selv om dette ikke er strengt nødvendig, vil det være med på å holde pelsen glansfull og ren.

Bad og hygiene

Når det kommer til bading trenger rhodesian ridgeback bare å bades etter behov. For mye bading kan tørke ut huden og fjerne naturlige oljer som beskytter pelsen. Derfor er det lurt å begrense badingen til når hunden er skitten eller har en ubehagelig lukt.

Tannstell

Det viktig å ivareta tannhygienen til rhodesian ridgeback. Regelmessig tannpuss (helst daglig) vil bidra til å forhindre tannstein, tannkjøttbetennelse og dårlig ånde. Hvis du mater hunden din med rent kjøtt eller høykvalitetsfôr kan den holde tennene friske med storfebein å tygge på. Ikke bare vil det rense tennene til rhodesian ridgeback, men også gi rikelig med både kalsium og kollagen.

Klipping av klør

Hunderasen har relativt sterke klør, men de må fortsatt klippes med jevne mellomrom. Hvor ofte dette må gjøres avhenger av hundens aktivitetsnivå og underlaget den ferdes på. Sørg for å klippe klørne nøye for å unngå å skade hunden. Du burde også sjekke potene regelmessig for eventuelle sår eller skader slik at du vet at alt er i orden.

Øre og øyne

Det er også viktig å sjekke ørene til rhodesian ridgeback regelmessig for tegn på infeksjon eller betennelse. Rengjør ørene forsiktig med en fuktig klut eller en spesiell ørerens for hunder etter behov. Øynene bør også kontrolleres for tegn på irritasjon eller infeksjon, og rengjøres forsiktig med fuktig klut hvis nødvendig.

Helsekontroll og vaksinasjoner

Sørg for at du følger opp din rhodesian ridgeback med vaksinasjoner og at den regelmessig får ormekur og loppebehandling. Ta hunden med til veterinæren for rutinemessige helsekontroller og vær oppmerksom på eventuelle endringer i hundens atferd eller helse. Dette kan potensielt være tegn på sykdom eller skade.

Rhodesian ridgeback med familie og barn

Rhodesian ridgeback kan være en flott familiehund, men det er viktig å være klar over rasens behov og personlighetstrekk før du bestemmer deg for å bringe en slik hund inn i familien.

Som en atletisk og kraftig rase (med en fortid som jakthund på løver) har rhodesian ridgeback mye energi og gode atletiske evner. Dette betyr at den trenger en aktiv familie som er i stand til å dekke dens behov for mosjon og stimulering. Lange turer, jakt, eller andre krevende aktiviteter som lure coursing vil være veldig passende for å holde denne hunden lykkelig og sunn.

Rhodesian ridgeback er både lojal og beskyttende, og vil gjerne knytte et sterkt bånd til sin familie. Dette kan være en stor fordel i et familiehjem, men det krever også at hunden får tilstrekkelig sosialisering og opplæring fra en tidlig alder. Hvis dette blir oversett, kan hunden bli usikker og overbeskyttende overfor sin familie og eiendom.

Rhodesian ridgeback går generelt godt overens med barn, men deres størrelse og styrke kan være en utfordring. Dette gjelder spesielt for små barn. Det er viktig å lære både hunden og barna hvordan de skal omgås hverandre på en trygg og respektfull måte.

Treningen av en rhodesian ridgeback kan være krevende da de er sta og sensitive. En tålmodig og konsekvent tilnærming til opplæringen er nødvendig, og tidligere erfaring er en fordel når det kommer til å forstå og håndtere denne rasen.

Bruksområder for rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en allsidig hunderase som kan ha en rekke bruksområder. De har en lang historie som jakthunder og er godt egnet til hundesport og som aktive familiehunder.

Jakt

Rhodesian ridgeback ble opprinnelig avlet for å jakte på løver og andre store dyr i Afrika. Selv om det er vanskelig å jakte på løver i Norge, kan deres naturlige jaktinstinkt og fysiske evner gjøre dem godt egnet til jakt. Det er imidlertid ikke vanlig å bruke rhodesian ridgeback til jakt i Norge.

Hundesport

Takket være sin smidighet og styrke, er rhodesian ridgeback godt egnet for en rekke hundesporter. De kan delta i aktiviteter som lure coursing, agility og rallylydighet. Det er verdt å merke seg at rasen ikke er spesielt godt egnet for tradisjonelle lydighetskonkurranser, da de generelt er mer sta og sensitive.

Utstilling

Rhodesian ridgeback kan også delta i hundeutstillinger hvor deres imponerende utseende og fysikk kan bli evaluert mot rasestandarden. For å lykkes på utstillinger, er det viktig å trene hunden i riktig opptreden og presentasjon i ringen.

Familiehund

Rhodesian ridgeback kan være en god familiehund for en aktiv familie med erfaring. De er lojale og beskyttende overfor sin familie og kan være gode lekekamerater for både barn og voksne. Det er likevel viktig å sørge for at hunden får riktig sosialisering, opplæring og mosjon for å sikre et harmonisk familieliv.

Fôr og kosthold

Rhodesian ridgeback er aktive hunder med en sterk fysikk. Deres kosthold og ernæring er en viktig del av å opprettholde deres helse og velvære.

Kvalitetsfôr

En rhodesian ridgeback bør få et kosthold av høy kvalitet. Fôret bør inneholde en god blanding av proteiner, fett, mineraler og vitaminer for å støtte hundens helse og energinivå. Det er mange kvalitetsfôr på markedet, så det kan være lurt å snakke med en veterinær eller en oppdretter for å finne det som passer best for din hund. Hvis budsjettet er tilstrekkelig, vil det beste være å gi hunden rent kjøtt som blant annet kjøttdeig, eller kjøpe rene kvalitetsprodukter fra VOM.

Mengde mat

Mengden mat en rhodesian ridgeback trenger avhenger hovedsakelig av to faktorer som hundens vekt og aktivitetsnivå. En typisk voksen rhodesian ridgeback vil ha behov for 1120 kalorier. Du kan enkelt gangen vekten til hunden med 30 + 70 for å finne mengden.

Likevel er det viktig å overvåke hundens vekt og eventuelt justere inntaket for å unngå vektproblemer. Hvor mye hunden din bør spise vil være avhengig av aktivitetsnivået.

Antall måltider

Det anbefales å dele hundens daglige matmengde i to måltider – morgen og kveld. Dette hjelper med å regulere hundens blodsukkernivå og forhindrer overspising. For valper er det ofte lurt å dele matmengden i flere mindre måltider gjennom dagen for å støtte deres voksende kropper.

Godbiter

Godbiter kan være en viktig del av hundens kosthold og kan brukes til belønning under trening. Det er likevel viktig å huske at godbiter ikke bør utgjøre mer enn 10 % av hundens daglige kaloriinntak. Velg sunne og næringsrike godbiter som tørket kjøtt eller fisk.

Unngå å gi hunden din mennskemat som for eksempel iskrem.

Drikkevann

Rhodesian ridgeback har behov for tilgang til friskt og rent drikkevann. Dette er spesielt viktig for aktive hunder som ridgeback, da de kan bli raskt dehydrert etter lange treningsøkter og mye lek. Dette gjelder spesielt på varme sommerdager. Pass på å sjekke og fylle opp hundens vannskål regelmessig og sørg for at du vasker den for å unngå bakterievekst.

Vanlige helseproblemer

Rhodesian ridgeback er generelt en sunn og robust hunderase, men som alle hunderaser kan den likevel oppleve enkelte helseproblemer.

Hofteleddsdysplasi: En genetisk tilstand som fører til unormal utvikling av hofteleddet, noe som kan føre til smerte og begrenset bevegelighet. Regelmessige veterinærkontroller og riktig fôring kan hjelpe med å redusere risikoen for hofteleddsdysplasi.

Dermoid sinus (DS): Dermoid sinus er en medfødt hudfeil som forekommer i nakke- eller ryggområdet og kan forårsake betennelse og infeksjon. Tidlig påvisning og kirurgisk behandling kan bidra til å forhindre komplikasjoner. I verste fall kan sykdommen ende opp med avlivning.

Hypotyreose: Hypotyreose eller lavt stoffskifte, er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Dette kan føre til vektøkning, tretthet og hudproblemer. Behandling inkluderer vanligvis hormonbehandling og kostholdsendringer.

Degenerativ myelopati (DM): En nevrologisk sykdom som kan føre til progressiv svakhet og lammelse i bakbena. Det er ingen kur for denne tilstanden, men fysioterapi og smertelindring kan hjelpe med å forbedre livskvaliteten.

Magedreining: Dette er en akutt og livstruende tilstand hvor magen fyller seg med gass og vrir seg, noe som hindrer blodstrømmen. Rask veterinærbehandling er nødvendig for å redde hundens liv. For å redusere risikoen, unngå tung trening rett etter måltider og gi mindre, hyppigere måltider i stedet for store porsjoner. Det er også viktig å unngå fôr som hunden kan reagere på.

For å oppdage og håndtere helseproblemer tidlig for en rhodesian ridgeback er det viktig å sørge for regelmessige veterinærkontroller og følge anbefalte vaksinasjons- og ormekurplaner. Ved å holde hunden i god form gjennom riktig kosthold og mosjon vil du bidra til å redusere risikoen for mange helseproblemer.

Historie

Rhodesian ridgeback er en hunderase med en unik historie. Opprinnelsen til rasen kan spores tilbake til det sørlige Afrika, hvor de tidligste forfedrene til dagens rhodesian ridgeback ble brukt av lokale stammer som jakt- og vokterhunder.

Rasen ble formet på 1800-tallet da europeiske nybyggere og oppdagelsesreisende som Cornelis van Rooyen, ankom det som nå er Zimbabwe og Sør-Afrika. Disse nybyggerne krysset sine egne europeiske hunderaser med de innfødte afrikanske hundene. 

Det er også sagt at noen av disse krysningene inkluderte hunder fra Kappkolonien som grand danois, greyhound og engelsk pointer. Resultatet var rhodesian ridgeback, en hunderase med både europeiske og afrikanske egenskaper som var perfekt tilpasset det utfordrende afrikanske landskapet.

Rhodesian ridgeback er spesielt kjent for sin karakteristiske ryggkam som består av hår som vokser i motsatt retning av resten av pelsen. Denne ryggkammen er antatt å stamme fra de innfødte afrikanske hundene og gir rasen sitt unike utseende.

Rasen ble opprinnelig brukt for å jakte på rovdyr som løver. Selv om de ikke drepte løvene, var rhodesian ridgeback i stand til å spore og holde løvene på avstand til jegerne kom. På grunn av dette ble rasen også kjent som «African Lion Hound» eller afrikansk løvehund på norsk. 

I tillegg til jakt, fungerte rhodesian ridgeback også som vokterhunder hvor de beskyttet familier og eiendommer mot både rovdyr og inntrengere.

Rhodesian ridgeback ble offisielt anerkjent som en egen hunderase i 1922 av Sør-Afrikas kennelklubb, mens NKK godkjente den i 1999. I dag er rhodesian ridgeback en populær hunderase over hele verden, både som arbeidshunder og som kjæledyr.

Alternativer til rhodesian ridgeback

Dersom du vurderer en rhodesian ridgeback, men ønsker å utforske lignende alternativer så er det flere hunderaser som kan være av interesse. 

Nedenfor er noen forslag til raser som har enkelte likhetstrekk med rhodesian ridgeback, men også unike egenskaper som kan passe ulike behov og preferanser.

Ungarsk vizsla

Vizsla er en ungarsk rase med en atletisk bygning og høyt energinivå. Disse hundene er intelligente, lojale og kjærlige, noe som gjør dem til gode familiehunder. Vizsla er også en dyktig jakthund, men har et lavere beskyttelsesinstinkt enn rhodesian ridgeback.

Boxer

Boxeren er en mellomstor til stor hunderase som stammer fra Tyskland. Boxere er sterke, energiske og lojale hunder med et naturlig beskyttelsesinstinkt. De er gode med barn og er generelt sosiale og vennlige hunder. Boxere har en kortere pels enn rhodesian ridgeback, noe som kan være et pluss for de som ønsker enda mindre pelsstell.

Thai ridgeback

Thai ridgeback er en sjelden hunderase som stammer fra Thailand. Denne rasen har også en karakteristisk ryggkam, men er mindre enn rhodesian ridgeback. Thai ridgeback er intelligente, uavhengige og lojale hunder. De trenger en tålmodig og erfaren eier for å håndtere deres sterke vilje og beskyttelsesinstinkt.

Labrador retriever

Labrador retrieveren er en av de mest populære hunderasene i verden og er kjent for sin intelligens, vennlighet og lojalitet. Labradoren er en ypperlig familiehund, men har ikke det samme beskyttelsesinstinktet som rhodesian ridgeback. Rasen er også en dyktig jakthund, og er godt representert som blant annet narkotikahund og bombehund.

Er rhodesian ridgeback riktig hund for deg?

Å velge en hunderase er en viktig avgjørelse som bør tas med omtanke. Når det kommer til rhodesian ridgeback, er det flere faktorer du bør vurdere for å avgjøre om dette er riktig hund for  se nærmere på noen av de viktigste aspektene ved denne rasen.

Aktivitetsnivå: Rhodesian ridgeback er en energisk og aktiv rase som krever mye mosjon og mental stimulering. Du bør være forberedt på å sette av tid til lange turer og aktiviteter som lar hunden bruke både kropp og hode.

Størrelse og plass: Som en stor hunderase trenger rhodesian ridgeback plass til å bevege seg fritt og strekke på bena. En stor hage eller et nærliggende naturområde er en fordel. Dersom du bor i en liten leilighet uten tilgang til store uteområder bør du tenkte deg om.

Personlighet og lynne: Rhodesian ridgeback er kjent for å være lojale, kjærlige og intelligente hunder. De har et naturlig beskyttelsesinstinkt og kan være reservert overfor fremmede. Dette betyr at de kan være gode vakthunder, men de trenger også god sosialisering og opplæring for å unngå uønsket atferd i møte med andre dyr og mennesker.

Stell: Pelsstellet til rhodesian ridgeback er relativt enkelt, men de røyter noe og trenger regelmessig børsting. Du må også være forberedt på å ta hånd om hundens generelle helse og hygiene som blant annet tannstell, klipping av klør og helsekontroller hos veterinær.

Familieforhold: Rhodesian ridgeback kan være gode familiehunder dersom de blir sosialisert og trent godt fra tidlig alder. De er generelt gode med barn, men størrelsen kan være en utfordring for små barn. Det er viktig å lære barna å omgås hunden på en trygg og respektfull måte, men også det å lære hunden å vise respekt for barna.

Økonomi: Rhodesian ridgeback er en stor hund og vil føre til større utgifter. Vurder om du har god nok økonomi til å gi hunden høykvalitetsfôr (som for eksempel VOM), og påberegn andre utgifter som veterinær, leker og lignende.

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte bør jeg børste pelsen til en rhodesian ridgeback?

Pelsstell av rhodesian ridgeback er relativt enkelt, ettersom de har en kort og tett pels. Det anbefales å børste pelsen én gang i uken for å fjerne løse hår og holde den ren og skinnende.

Røyter rhodesian ridgeback mye?

Rhodesian ridgeback røyter moderat, og røytingen kan variere avhengig av årstid og individuelle forskjeller. Regelmessig børsting vil bidra til å redusere mengden løse hår i hjemmet.

Bjeffer rhodesian ridgeback mye?

Rhodesian ridgeback er generelt ikke overdrevent bjeffende hunder. De vil likevel kunne bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige situasjoner.

Er rhodesian ridgeback gode med andre kjæledyr?

Rhodesian ridgeback kommer ofte godt overens med andre kjæledyr hvis de blir sosialisert og introdusert fra ung alder. På den annen side har de et sterkt jaktinstinkt, så det vil alltid være en viss risiko å ha den sammen med små kjæledyr.

Er rhodesian ridgeback en sunn hunderase?

Rhodesian ridgeback er generelt sunne og sterke hunder, men som med alle raser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter og følge anbefalingene for helsekontroller og vaksinasjoner.

Er rhodesian ridgeback gode jakthunder?

Rhodesian ridgeback har historisk sett blitt brukt som jakthunder, og de har fortsatt et sterkt jaktinstinkt. De kan trenes til å jakte, men dette er en svært uvanlig rase for å jakte i norske skoger.

Hvor lenge kan en rhodesian ridgeback være alene hjemme?

Rhodesian ridgeback bør ikke være alene hjemme i lange perioder uten tilsyn. De fleste voksne individer vil kunne være alene i opptil 4-6 timer. Det er imidlertid viktig å tilby mental og fysisk stimulering når du er hjemme så den ikke blir stresset eller rastløs når du er borte.

Er rhodesian ridgeback allergivennlig?

Rhodesian ridgeback er ikke kjent for å være spesielt allergivennlig. Personer med hundeallergi bør vurdere en annen rase med lavere allergirisiko.

Hvor mye trening trenger en rhodesian ridgeback?

Rhodesian ridgeback er en aktiv og energisk rase som krever mye mosjon. Det anbefales å gi dem minst én lang tur hver dag, samt muligheter for mental stimulering, lek og annen fysisk aktivitet.

Er rhodesian ridgeback gode førstegangshunder?

Rhodesian ridgeback er ikke en god førstegangshund for de aller fleste da de krever konsekvent og tålmodig trening samt mye fysisk aktivitet.

Hvordan er rhodesian ridgeback med barn?

Rhodesian ridgeback er kjent for å være gode med barn da de generelt er tålmodige og kjærlige. Likevel er det viktig å lære barna hvordan de skal omgås hunden på en respektfull måte og alltid overvåke interaksjoner mellom hund og barn, spesielt når de er små.

Hvor lang levetid har en rhodesian ridgeback?

Rhodesian ridgeback har en forventet levealder på 10-12 år, men noen kan leve enda lenger med riktig pleie, ernæring og helseoppfølging.

Hvordan er rhodesian ridgeback med fremmede?

Rhodesian ridgeback er hunder som ofte er reserverte og mistenksomme overfor fremmede, men de er ikke naturlig aggressive. Det er viktig å sosialisere hunden fra ung alder og introdusere dem for ulike mennesker og situasjoner for å utvikle et balansert og tillitsfullt temperament.

Kan rhodesian ridgeback leve i en leilighet?

Rhodesian ridgeback kan tilpasse seg livet i en leilighet, så lenge de får tilstrekkelig fysisk aktivitet og stimulering. En lang tur daglig på over en time og muligheter for lek og mental utfordring er viktig. Tilgang til et utendørsområde som en inngjerdet, park eller skog vil være ideelt.

Dyreplaneten
Logo