Raseprofil: Greyhound

Greyhound er verdens raskeste hund. Den kan nå en toppfart på 70 km/t og er derfor ikke uvanlig å se i hundeløp andre steder i verden. I Norge kan den ikke brukes til dette, men et alternativ er lure coursing som er jakt på et falsk bytte. Greyhound kommer fra Storbritannia og er flere tusen år gammel.

Greyhound info

HunderaseGreyhound
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde68-76 cm
Vekt26-40 kg
PelsKorthåret

Litt om greyhound

  • Greyhound er den raskeste hunden i verden
  • Den var vanlig blant overklassen i Storbritannia
  • Greyhound har lenge blitt brukt i veddeløp
  • Hunderasen har et jaktinstinkt, men kan ikke brukes til jakt i Norge
  • Greyhound er en av de eldste hunderasene i verden

Størrelse og utseende

Greyhound er en stor hunderase, og det er variasjon i størrelsen mellom kjønnene. Mankehøyden til en hannhund av rasen greyhound skal være mellom 71 og 76 cm, og hos tispene mellom 68 og 71 cm. Det finnes også enkeltindivider som er både mindre og større enn dette. En voksen greyhound veier gjerne mellom 26 og 40 kg, men det kan variere noe. 

Hale

Halen til en greyhound er lang og forholdsvis lavt ansatt. Den er kraftig ved roten og smalner gradvis mot spissen. Greyhoundens hale bæres lavt og er svakt buet.

Ører

Ørene til en greyhound er små og tynne, og er kjent som rosenører. Dette gir rasen et distinkt utseende, som kompletterer den slanke og elegante profilen.

Lynne, trening og lydighet

Greyhound er kjent for å være en stille og rolig hunderase innendørs, og mange beskriver dem som slappfisker når de er hjemme. Samtidig er de flotte familiehunder som knytter sterke bånd til personer de bor med. De går vanligvis også veldig godt overens med barn. 

Videre er det verken spesielt enkelt eller vanskelig å trene en greyhound. De er ikke verdens mest førerorienterte hunder, men de kan fint lære hverdagslydighet. Mer avansert lydighetstrening kan være mer krevende med en greyhound, og de egner seg ikke til alle typer hundesport.

Deres personlighet er ikke spesielt klengete, og vil normalt sett ikke kreve mye kos.

Selv om greyhounds ikke er den mest lekne hunderasen, liker å leke innimellom, spesielt jaktlek hvor de kan løpe fra eller fange andre.

Aktivitetsnivå og mosjon

Greyhound er en hunderase som har et spesielt behov for å løpe fritt og er derfor avhengig av regelmessig mosjon for å holde seg veltrent, sunn og fornøyd. Til tross for at greyhound kan virke som en slappfisk innendørs, ligger det en kraftig lyst til å løpe i rasen. Dette behovet for fri løping bidrar til god helse og reduserer risikoen for atferdsproblemer.

Det er ikke all verdens med turer som behøves, men så lenge en greyhound får løpe fritt nokså regelmessig, er de mer enn fornøyde. Å sette av en times tid om dagen til aktiviteter som lar hunden utfolde seg, som for eksempel lure coursing, er gunstig.

Lure coursing er en sport der greyhound kan løpe fritt og jakte en kunstig bytte, noe som passer godt til rasens naturlige jaktinstinkt.

Stell av greyhound

Stell av greyhound er en viktig del av det å eie denne hunderasen, selv om den generelt krever lite vedlikehold sammenlignet med noen andre raser. God pleie vil bidra til å holde hunden sunn og komfortabel.

Pelsstell og røyting: Greyhound røyter middels mye, og pelsstellet er lite krevende. Den kan børstes omkring én gang i uken for å fjerne løs pels.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon, og rengjøres forsiktig ved behov.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting bidrar til å forebygge tannstein og dårlig ånde. Det anbefales å børste greyhoundens tenner et par ganger i uka. Et storfebein kan hjelpe til med å rense tennene til hunden naturlig.

Kloklipp: Kloklipping bør utføres regelmessig for å forhindre at klørne blir for lange, noe som kan føre til ubehag eller smerter for hunden.

Bad: Greyhound trenger kun å bades etter behov. Det er ikke nødvendig med hyppige bad. Bad hunden derfor kun når den er spesielt skitten eller lukter vondt.

Bruksområder for greyhound

Greyhound har en lang og variert historie når det kommer til bruksområder. Fra å være en gruppejeger i Europa til å bli en populær løpshund og selskapshund, har greyhound vist seg å være tilpasningsdyktig og allsidig. I Norge og mange andre land, har fokus på greyhounds velvære ført til at de først og fremst er kjent som kjærlige familiemedlemmer, men de brukes også innenfor forskjellige sportsgrener og utstillinger.

Selskapshund (familiehund)

I Norge er greyhound hovedsakelig kjent som en utmerket familiehund. Den tilpasser seg ofte familiens behov og kan være et kjærlig familiemedlem både for enslige, par og familier med barn.

Lure coursing

Lure coursing er en hundesport hvor greyhound kan utmerke seg. Det er en blanding av hundeløp på veddeløpsbanen og naturlig jakt, og gir greyhound mulighet til å bruke sin imponerende hastighet og jaktinstinkt på en sunn og etisk måte.

Populær utstillingshund

Greyhound er en populær utstillingshund over hele verden. Med sin grasiøse fremtoning og unike bygning kan de delta i utstillinger og vise seg frem som flotte representanter for rasen.

Hundeløp

I land som USA, Storbritannia, Spania og Australia, er hundeløp med greyhound «big business». Denne sporten er kontroversiell og kan være skadelig for rasen, ettersom forholdene normalt sett ikke er ideelle for hundenes velferd.

Var brukt til jakt og har jaktinstinkt

Greyhound ble tidligere benyttet til jakt på hjortedyr og hare i Europa. I mange land er det ulovlig å bruke den til dette, noe som også gjelder for Norge. Likevel har den fortsatt jaktinstinktet sitt i behold.

Fôr og kosthold

Greyhound har behov for et kvalitetsfôr som er rikt på næring og uten fyllstoffer som mais, soya, korn, osv. Å velge et merke som VOM eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil sørge for at den får i seg essensielle næringsstoffer uten unødvendige tilsetningsstoffer. Kvalitetsfôr bidrar til god fordøyelse, energi, og styrker immunforsvaret.

Mengde mat

Å gi greyhound riktig mengde mat er kritisk for å hindre over- eller underernæring. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70.

Hvis du har en veldig aktiv hund, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. Å veie din greyhound regelmessig hjelper med å holde kontroll på om mengden mat er tilstrekkelig.

Vanlige helseproblemer

Greyhound er kjent for å være en relativt sunn hunderase, men som med alle hunderaser, kan den være utsatt for visse helseproblemer. 

Selv om mange greyhounder som er avlet for hundesport viser seg å være friske, kan man likevel se ulike helseutfordringer.

  • Magedreining: Dette er en relativt stor risiko for greyhound, men man kan redusere risikoen betraktelig ved å bløtlegge fôret, bruke høykvalitetsfôr, samtidig som man unngår turer eller trening rett før eller etter mating.
  • Arvelig greyhound nevropati (GHN): En alvorlig sykdom som påvirker muskulaturen i bakparten hos unghunder mellom tre til ni måneder. Sykdommen er 100 prosent dødelig og er genetisk, så oppdrettere jobber for å unngå å bruke individer med sykdommen i avl.
  • Potensielle hjerteproblemer: Det mistenkes enkelte hjerteproblemer hos greyhound, men det er altfor for tidlig å konkludere hvor vanlig dette er blant rasen for øyeblikket.

Norsk Greyhound Klubb arbeider aktivt med å innsamle informasjon om greyhound sin helsetilstand i Norge og Sverige, og fremtidige publikasjoner kan gi en bedre forståelse av rasens generelle helsebilde.

Alternativer til greyhound

Greyhound er en kjent hunderase som er elsket av mange for sin fart og eleganse. Men hvis greyhound ikke passer dine behov, eller hvis du bare vil utforske alternativer, finnes det noen andre raser som deler noen likheter med greyhound.

Whippet

Whippet, kjent som «the poor man’s race horse», er en britisk hunderase som ble populær blant arbeiderklassen som et billigere alternativ til greyhound. Den ble først referert til på 1600-tallet og ble ordentlig etablert i midten av 1800-tallet. Whippet er kjent for å være en kosete hund som passer godt for førstegangseiere.

Høyde: 44-51 cm

Vekt: 11,3-14 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Italiensk mynde

Italiensk mynde har en rik historie og har vært avbildet i malerier fra renessansen, spesielt i kvinneportretter. Den har blitt brukt til hetsjakt på småvilt i land som Tyskland og Frankrike og skal fortsatt være dyktig til dette i dag.

Høyde: 32-38 cm

Vekt: 3,6-5 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Greyster

Greyster er en unik norsk hunderase som er blandet med vorstehhund og greyhound. Den ble utviklet på 1980-tallet innen trekkhund-miljøet hvor ønsket var å ha en hund som var både lynrask og utholdende. Lena Boysen Hillestad har vært sentral i arbeidet for å utvikle greysteren.

Høyde: 62-71 cm

Vekt: 25-35 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 8-10 år

Disse tre rasene har ulike egenskaper og historier, men de kan alle være gode alternativer til en greyhound, avhengig av dine personlige behov og preferanser.

Historien om greyhound

Greyhound har en fascinerende og kompleks historie som strekker seg tusener av år tilbake i tid. Selv om det finnes grottetegninger som viser greyhound-lignende hunder fra mer enn 8000 år tilbake, blir det feil å tilskrive dette direkte til den hunderasen som eksisterer i dag. 

Opprinnelsen er usikker, men man tror at typen kan ha oppstått på det store åpne slettelandskapet i Orienten. Romerne fikk en lignende hund fra kelterne i det gamle Gallia, og typen kom til England allerede på 40-tallet e.Kr.

Den moderne greyhound ble populær for hetsjakt, der hunden enkelt fanget, drepte og returnerte byttet til eieren. 

I nyere tid har greyhound vært et kjent syn på veddeløpsbaner. Selv om mange betraktet greyhound som en svært gammel hunderase, viser moderne forskning at den er nærmere beslektet med fårehunder, og slektskapet til urmynder og ulv er relativt fjernt. 

Navnet «greyhound» er også omspunnet med mystikk, og kan muligens stamme fra det gamelsaksiske uttrykket «grei». Det gamle uttrykket betyr fin eller vakker.

Ofte stilte spørsmål om greyhound

Hva er greyhounds opprinnelsesland?

Opprinnelsen til greyhound er Storbritannia.

Er greyhound lovlig i Norge?

Ja, greyhound er lovlig og godkjent som hunderase i Norge.

Hvor høy kan en greyhound bli?

Greyhound kan ha en høyde på mellom 68-76 cm, avhengig av kjønn.

Hvor mye veier en voksen greyhound?

En voksen greyhound veier mellom 26 og 40 kg.

Hvordan pels har greyhound og hvor ofte må den børstes?

Greyhound har korthåret pels, og den bør børstes omkring én gang i uken.

Er greyhound en god familiehund?

Ja, greyhound er kjent som en god familiehund og går vanligvis godt overens med barn.

Hva er lure coursing, og passer det for en greyhound?

Lure coursing er en sport der greyhound kan løpe fritt og jakte et kunstig bytte. Det passer godt til rasens naturlige jaktinstinkt.

Hvordan skal greyhoundens tannpleie håndteres?

Greyhoundens tenner bør børstes flere ganger i uken for å forebygge tannstein og dårlig ånde.

Er greyhound utsatt for noen spesifikke helseproblemer?

Greyhound kan være utsatt for visse helseproblemer som magedreining og arvelig greyhound nevropati, men den er generelt kjent som en relativt sunn rase.

Dyreplaneten
Logo