Raseprofil: Markiesje

Markiesje er en liten hund fra Nederland, som veier 6 til 10 kg og måler 32 til 39 cm i høyden. Rasen er kjent for sitt muntre og vennlige vesen, og er lærevillig og lett å trene. Markiesje har et høyt aktivitetsnivå og trenger daglig mosjon. Pelsen er lang og krever regelmessig børsting.

Markiesje kort informasjon

HunderaseMarkiesje
OpprinnelseNederland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-14 år
Høyde32-39 cm
Vekt6-10 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Markiesje er kjent for sitt muntre og lystige vesen. Disse små hundene er fulle av energi og har et utpreget ønske om å være i bevegelse. De elsker å være med på lange turer, og hvis du er en av dem som trives ute i naturen, vil markiesje være den perfekte følgesvennen.

Når det kommer til trening, har markiesje en iboende nysgjerrighet og et brennende ønske om å lære. Den regnes som lærevillig og enkel å trene. Dette, kombinert med deres vennlige natur, gjør dem til en ideell hund for mange. Deres smidighet og sporty natur skinner virkelig igjennom når de er i aksjon.

Men det som virkelig skiller markiesje fra andre raser, er deres genuine vennlighet. De er vennlige både mot mennesker og dyr, noe som gjør dem til flotte følgesvenner i mange sammenhenger. Ukompliserte som de er, er det en ren glede å ha dem i livet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Markiesje har et betydelig aktivitetsnivå og en naturlig kjærlighet for bevegelse. Selv om den er ideell som en selskapshund på grunn av sin størrelse, vennlige natur og sjarmerende utseende, må man ikke undervurdere dens behov for mosjon og mental stimulering.

En markiesje elsker sportsaktiviteter – spesielt agility, lydighet og frisbee. Disse aktivitetene gir ikke bare hunden en god fysisk treningsøkt, men engasjerer også sin intelligens og ferdigheter.

For å holde markiesje mentalt og fysisk i toppform, er det viktig med nok plass til å løpe og tid dedikert til lek. I tillegg bør de tas med på en daglig spasertur eller joggetur. Uten tilstrekkelig aktivitet kan hunder av denne typen utvikle atferdsproblemer.

Totalt bør en markiesje minst ha halvannen time aktivitet hver dag.

Stell av markiesje

Markiesje er en nydelig hund som krever en viss grad av stell. Regelmessig vedlikehold bidrar til å forhindre helseproblemer og sikrer at hunden føler seg komfortabel.

  • Pelsstell og røyting: Selv om markiesje røyter lite, er det viktig å gre og børste regelmessig med en fast, bustete børste. Pelsen er tynn og blir lett ren ved bading.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for å oppdage eventuelle vekster eller problemer tidlig.
  • Tannpleie: Som med alle hunder, krever markiesje et fokus på munnhelse. Regelmessig tannpleie hjelper med å forhindre tannproblemer.
  • Kloklipp: Klipping av klør er også viktig, slik at hunden kan bevege seg komfortabelt og forhindre skader eller komplikasjoner. Hvor ofte du må gjøre dette kommer helt an på hvor mye klørne slites naturlig gjennom aktivitet.

Fôr og kosthold

En markiesje bør få kvalitetsfôr. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Disse kan redusere næringsverdien av maten og potensielt føre til helseproblemer. I stedet bør man vurdere merker som VOM, eller fôre med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde kalorier, kan man følge en enkel regel: Gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en hund som veier 8 kg blir regnestykket slik: 8×30+70=310 kalorier per dag. Markiesje er en litt over gjennomsnittlig aktiv hund, så det kan hende du bør øke inntaket noe.

Antall måltider

Å fordele maten over 2-3 måltider i løpet av dagen kan bidra til å unngå overfôring.

Størrelse og utseende

Markiesje er en hund av liten størrelse, men med et utseende som både er proporsjonalt og balansert. Den har en ynde og eleganse som fanger oppmerksomheten til de fleste hundeelskere.

Når det kommer til høyde måler hannene mellom 34 og 39 cm ved manken, mens tispene er noe mindre og ligger mellom 32 og 37 cm. Vekten for denne rasen varierer mellom 6 og 10 kg. Selv om den er liten i størrelse, har markiesje et sterkt og robust bygg som gjør den til en utholdende følgesvenn. Den kan, med riktig stell og kosthold, enkelt nå en alder av 12 år eller mer.

Markiesjes pels er et av dens mest slående trekk. Den er lang, silkeaktig og har fjæraktige tuster. Selv om den hovedsakelig er sort, kan den også ha hvite markeringer som gir en flott kontrast. 

Historien om markiesje

Markiesje bærer med seg en rik, om enn noe gåtefull historie. Denne innfødte nederlandske rasen bærer arven fra både spaniel og puddel. Interessant nok kan spor av markiesje finnes tilbake til det 17. og 18. århundre, hvor små svarte hunder som ligner dagens markiesje, kan ses på flere malerier fra perioden.

Til tross for sin antikke framtoning, er det først fra midten av 1970-tallet at markiesje, slik vi kjenner den i dag, har blitt avlet aktivt. Tidligere var den et kjent syn på nederlandske gårder.

Til tross for sin lange historie i Nederland, ble den først nylig anerkjent av den nederlandske kennelklubben, Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Likevel venter den fortsatt på aksept fra den internasjonale hovedorganisasjonen, Fédération Cynologique Internationale.

Dyreplaneten
Logo