Raseprofil: Italiensk mynde

Italiensk mynde er nært beslektet tradisjonelle mynder og fårehunder. Det finnes malerier fra renessansen hvor slike småvokste mynder dukker opp, spesielt i kvinneportretter. I både Tyskland og Frankrike har italiensk mynde blitt brukt til hetsjakt på småvilt, og skal fortsatt være dyktig til dette i dag.

Italiensk mynde informasjon

HunderaseItaliensk mynde
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde32-38 cm
Vekt3,6-5 kg
PelsKorthåret

Litt om italiensk mynde

  • Italiensk mynde er en snill og tålmodig selskapshund
  • Hunderasen kan ikke brukes til jakt i Norge, men den har et jaktinstinkt

Størrelse og utseende

Italiensk mynde har en mankehøyde som varierer mellom 32 og 38 cm. Vekten til denne elegante hunden ligger mellom 3,6 og 5 kg. Selv om den er liten, har den en forfinet eleganse som er typisk for mynde.

Pels

Pelsen på italiensk mynde er kort, silkeaktig og fin over hele kroppen uten antydning til frynser eller beheng. Fargen kan være ensfarget sort, grå og isabella (blek gul-beige) i alle nyanser. Hvitt er kun tillatt på bryst og poter.

Hale

Italiensk mynde sin hale er lavt ansatt, tynn ved roten og gradvis avsmalnende mot tuppen. Øverste halvdel er rett og bæres lavt, mens nederste halvdel er buet. Halens lengde når helt til haseleddet når den strekkes ut.

Ører

Ørene på italiensk mynde er meget høyt ansatte, små og tynne. De er foldet i lengderetningen og bæres liggende tett mot nakken og halsens øvre del. Når hunden er oppmerksom, vil nedre del av øret reises, og den øvre delen holdes vannrett til siden. Dette er kjent som «flying ears» eller «propeller ears.»

Lynne, trening og lydighet

Italiensk mynde er kjent for sitt livlige og hengivne lynne, og er et symbol på ynde og edelhet. Denne rasen er kjærlig, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn både for familier og enkeltpersoner.

Trening av en italiensk mynde kan være en gledelig prosess takket være hundens intelligens og villighet til å lære. Den responderer best på positiv forsterkning og en mild tilnærming, da den kan være litt sensitiv.

Med tålmodighet og konsekvens trening kan italiensk mynde trenes i lydighet og andre ferdigheter, selv om noen eiere kan oppleve at den har en sterk egenvilje. Det viktige er å tilpasse treningen til hundens unike personlighet og behov, slik at den blir en velfungerende og lykkelig del av familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Italiensk mynde er en rase som har et moderat aktivitetsbehov. Selv om denne elegante og grasiøse hunden tidligere var brukt i hundeløp, krever den ikke ekstremt mye mosjon. En daglig tur kombinert med litt lek i hagen eller en åpen plass er ofte tilstrekkelig for å holde en italiensk mynde lykkelig og sunn.

Rasen er kjent for sin smidighet og hurtighet, så leker som innebærer løping og henting kan være spesielt tiltalende. Samtidig setter den pris på muligheten til å strekke seg ut og løpe fritt i et sikkert miljø.

Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for å holde hunden veltrent, men også for å fremme god mental helse og redusere muligheten for atferdsproblemer.

Det er verdt å merke seg at italiensk mynde kan være følsom overfor kulde, så tilpasset bekledning kan være nødvendig i kaldere vær.

Stell av italiensk mynde

Italiensk mynde er en elegant hunderase som krever regelmessig stell for å opprettholde et sunt og vakkert utseende.

Pelsstell og røyting: Pelsen er kort, silkeaktig og fin, og krever minimalt med stell. Børsting én gang i uken med en myk børste kan være nok til å fjerne løse hår og holde pelsen glansfull.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring med en myk klut og egnet rengjøringsmiddel kan bidra til å holde dem sunne.

Tannpleie: Tannbørsting flere ganger i uken med en hundetannbørste kan bidra til å forebygge tannstein og dårlig ånde. Et sunt kosthold og naturlige bein (ikke fuglebein) vil også hjelpe til med forebygging av tannproblemer.

Kloklipp: Klørne bør klippes regelmessig for å hindre at de blir for lange. For lange klør vil føre til ubehag, smerte eller skader.

Bad: Italiensk mynde trenger ikke å bades hyppig, men en mild hundesjampo kan brukes ved behov. Det er viktig å tørke hunden godt etter badet – særlig i kaldt vær.

Bruksområder for italiensk mynde

Italiensk mynde er en hunderase med varierte bruksområder, til tross for sitt elegante og skjøre utseende. Selv om den primært anses som en selskapshund eller utstillingshund i Norge, har rasen kvaliteter som gjør den egnet til andre formål også.

Selskapshund

Italiensk mynde er først og fremst en svært kjærlig familiehund, og knytter seg sterkt til sin familie. Dette er en rase som kan være en ypperlig følgesvenn for de fleste.

Utstillingshund

Rasen er også populær som utstillingshund på grunn av sitt vakre utseende og elegante holdning. Italiensk mynde kan derfor ofte ses på hundeutstillinger.

Lure coursing

Selv om italiensk mynde ikke vil hevde seg i konkurranse, er den god på lure coursing. Her jakter den på lekebytter i en simulert jakt, noe som aktiverer hundens naturlige instinkter.

Agility

Agility kan være en morsom hundesport for italiensk mynde, selv om den ikke vil hevde seg på absolutt toppnivå. Rasens smidighet og hurtighet kan likevel gjøre agility til en engasjerende aktivitet.

Kunne vært en jakthund

I noen land har italiensk mynde blitt brukt til småviltjakt, ofte sammen med jaktfalk. Til tross for rasens lille størrelse, har den vist seg å være en dyktig jakthund. Denne jaktformen heter hetsjakt som er ulovlig i Norge og store deler av verden.

Fôr og kosthold

For en italiensk mynde, er det viktig å velge kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Slike fyllstoffer kan være skadelige for hundens fordøyelse. Merker som VOM, eller til og med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode alternativer. Disse gir hunden de nødvendige næringsstoffene den trenger – uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Å gi italiensk mynde riktig mengde mat er avgjørende for å unngå både overvekt og undervekt. En god regel er å gange vekten med 30 + 70 for å finne riktig mengde kalorier. Hvis hunden er veldig aktiv kan det være nødvendig å øke inntaket noe.

Vanlige helseproblemer

Italiensk mynde er kjent som en relativt frisk rase, men som med alle hunder, kan det være noen helseutfordringer som kan oppstå. Disse problemene er ofte knyttet til rase-spesifikke egenskaper som deres skjøre bygning og sensitivitet.

  • Beinbrudd: På grunn av den skjøre kroppen, er italiensk mynde utsatt for beinbrudd. Dette er spesielt vanlig hos hunder yngre enn 18 måneder. I denne perioden vokser skjelettet raskere enn musklene.
  • Tannproblemer: Italiensk mynde kan ha tannproblemer, men regelmessig tannpleie og børsting kan forhindre dette i stor grad.
  • Epilepsi: Noen italienske mynder kan ha epilepsi, selv om det er sjeldent og ofte inntreffer i ung alder.
  • Patellaluksasjon og øyesykdommer: Rasen kan være utsatt for patellaluksasjon og diverse øyesykdommer, noe som er vanlig for hunder i denne størrelsen.
  • Overvekt: Italiensk mynde har lett for å bli overvektig, noe som kan føre til økt belastning på knær og ledd. Det er derfor viktig å kontrollere mengden godbiter og sørge for tilstrekkelig mosjon.

Å være oppmerksom på disse potensielle problemene og ta forebyggende tiltak kan hjelpe med å sikre at italiensk mynde forblir sunn og frisk gjennom hele livet.

Alternativer til italiensk mynde

For de som er interessert i italiensk mynde, finnes det flere andre raser som deler noen av dens egenskaper. Disse rasene kan også være verdt å vurdere, avhengig av dine preferanser og behov.

Whippet

Whippet er kjent som «the poor man’s race horse» og var populær blant arbeiderklassen som et rimeligere alternativ til greyhound. Dette er en kosete hund som kan være et godt valg for førstegangseiere.

Høyde: 44-51 cm

Vekt: 11,3-14 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund og kan nå en toppfart på 70 km/t. Den er flere tusen år gammel og kommer fra Storbritannia. Selv om den ikke kan brukes til hundeløp i Norge, er lure coursing et lovlig alternativ.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 år

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en av de eldste rasene i verden, med sin elegante og vakre lange pels. Den kommer opprinnelig fra regionen som nå omfatter Afghanistan, Pakistan og India, men har sitt hjemland i Storbritannia. Afghansk mynde er kjærlig, rolig, trofast og svært rask til beins.

Høyde: 60-74 cm

Vekt: 26-34 kg

Pels: Langhåret

Levetid: 12-14 år

Historien om italiensk mynde

Italiensk mynde har en fascinerende og historisk rik bakgrunn. Selv om navnet antyder en italiensk opprinnelse, stammer den faktisk fra Egypt. Det har nemlig blitt funnet små mynder i faraoers graver som likner den italienske mynden.

Gresk og romersk adel tok med seg rasen til Middelhavsområdet rundt år 500 før vår tidsregning, og rasen fant snart veien til Italia. Her fikk den navnet sitt og ble brukt som både selskapshund og jakthund på kanin.

Adelen i antikken og middelalderen hadde en forkjærlighet for italiensk mynde, og den ble følgesvenn for flere kjente kongelige figurer som Fredrik den store av Preussen og dronning Victoria av England. Den moderne italienske mynden er skapt av kontinentale oppdrettere, hovedsakelig i Italia, Østerrike og Tyskland, og ble anerkjent av den amerikanske kennelklubben i 1886.

Ofte stilte spørsmål om Italiensk mynde

Hva er opprinnelsen til italiensk mynde?

Opprinnelsen til italiensk mynde er Italia.

Hvilken høyde og vekt har en italiensk mynde?

Høyden varierer mellom 32 og 38 cm, og vekten ligger mellom 3,6 og 5 kg.

Hva er fargen på pelsen til en italiensk mynde?

Pelsen kan være ensfarget sort, grå, eller isabella (blek gul-beige) i alle nyanser. Hvitt er kun tillatt på bryst og poter.

Er italiensk mynde lovlig i Norge?

Ja, italiensk mynde er lovlig og godkjent i Norge.

Hvordan er lynnet til italiensk mynde?

Italiensk mynde er kjent for sitt livlige og hengivne temperament, og er kjærlig og føyelig.

Kan italiensk mynde brukes til jakt i Norge?

Nei, hunderasen kan ikke brukes til jakt i Norge, selv om den har et jaktinstinkt.

Hva er helsesituasjonen for italiensk mynde?

Rasen er relativt frisk, men kan være utsatt for beinbrudd, tannproblemer, epilepsi, patellaluksasjon, øyesykdommer og overvekt.

Hvilke aktiviteter liker italiensk mynde?

Individer er forskjellige, men rasen setter generelt pris på en daglig tur, lek i hagen, lure coursing og agility.

Dyreplaneten
Logo