Raseprofil: Afghansk mynde

Afghansk mynde er en elegant hund med sin lange og vakre pels. Grottetegninger viser at den er en av de eldste rasene i verden. Den kommer opprinnelig fra regionen som nå omfatter Afghanistan, Pakistan og India, men Storbritannia er hjemlandet. Afghansk mynde er kjærlig, rolig og trofast, og veldig rask til beins.

Afghansk mynde informasjon

HunderaseAfghansk mynde
HjemlandStorbritannia 
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde60-74 cm
Vekt26-34 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Afghansk mynde er en imponerende stor hund med en distinkt profil. Hannene har en høyde på 68 til 74 cm. Tispene er litt mindre, med en høyde på 60 til 69 cm. Vekten vil variere mellom 26 og 34, men kan være utenfor denne rammen for enkeltindivider. Den elegante størrelsen og strukturen gir afghansk mynde et majestetisk utseende som er lett å gjenkjenne.

Pels

En afghansk myndes pels er spektakulær når den er riktig stelt. Den er svært fin i teksturen og er tykk og silkeaktig. Faktisk kan den ligne noe på menneskehår.

Hunden er dekket av rikelig med hår over hele kroppen, til og med på ørene og føttene. Det eneste stedet hvor håret er kort er på ryggen.

Stell er et must for afghansk mynde, da pelsen lett floker seg. Riktig pleie krever regelmessig børsting.

Ører

Ørene på afghansk mynde er dekket av rikelig med hår, akkurat som resten av kroppen. Dette gir ørene et unikt og elegant utseende som passer til hundens overordnede profil. Det er verdt å merke seg at hengende (eller dinglende) ører kan være mer utsatt for øreinfeksjoner, så regelmessig kontroll og rengjøring anbefales for å opprettholde afghansk myndes helse og velvære.

Lynne, trening og lydighet

Afghansk mynde er kjent for sitt uavhengige og aristokratiske lynne. Disse hundene er ofte reserverte, men kan også vise en leken side. Selv om de har en stolt holdning, er de normalt sett kjærlige mot sine nærmeste familiemedlemmer.

Når det kommer til trening, kan selvstendigheten til afghansk mynde være en utfordring. Dette er ikke en rase som alltid følger kommandoer blindt. De krever en tålmodig og forståelsesfull trener som kan tilpasse seg deres unike personlighet. Det er ikke en hund for en førstegangseier eller noen som ønsker en umiddelbart lydig hund.

Til tross for sin vakre fremtoning, er afghansk mynde mer enn et vakkert ansikt, og krever tid og engasjement for å bli en veloppdragen følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Afghansk mynde er en rase som krever en god del mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Deres lange og elegante kropp er bygget for fart og elsker å løpe.

Daglig behov for mosjon kan være omkring en time eller mer, avhengig av hundens alder og helse. Løping i et inngjerdet område, lange turer og lek med andre hunder er gode måter å tilfredsstille en afghansk myndes behov for fysisk aktivitet. Uten nok mosjon kan afghansk mynde bli rastløs og utvikle atferdsproblemer.

Siden dette er en intelligent rase, er mental stimulering også være en viktig del av deres daglige rutine. Aktivitet og mosjon er ikke bare essensielt for en veltrent afghansk mynde, men også for dens generelle helse og velvære.

Stell av afghansk mynde

Afghansk mynde er kjent for sin vakre pels og elegante utseende. Stell av denne hunden krever tålmodighet og regelmessig vedlikehold for å holde pelsen sunn og fri for floker.

Pelsstell og røyting: Afghansk mynde har en lang, silkeaktig pels som krever regelmessig børsting minst et par ganger i uken for å hindre floker. Røytingen er moderat, men regelmessig stell kan hjelpe med å holde den under kontroll.

Ører og øyne: Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjøring kan utføres ved behov med produkter som er anbefalt av veterinæren.

Tannpleie: Regelmessig tannbørsting med en hundetannbørste kan hjelpe med å forebygge tannstein og dårlig ånde. Det anbefales å børste tennene flere ganger i uken.

Kloklipp: Kloklipping bør utføres regelmessig for å hindre at klørne blir for lange. Hvis du er usikker på hvordan dette gjøres kan en profesjonell hundefrisør eller veterinær assistere.

Bad: Afghansk mynde kan trenge regelmessige bad for å holde pelsen ren og sunn, spesielt hvis hunden er aktiv utendørs. Det er viktig å bruke en mild hundeshampo som er skånsom mot hud og pels.

Bruksområder for afghansk mynde

Afghansk mynde er en raske og elegante hunderase med ulike bruksområder. Fra utstilling til selskapshund, kan denne rasen tilpasse seg forskjellige miljøer og formål.

Selskapshund (familiehund)

Som selskapshund er afghansk mynde et utmerket valg. Den er kjærlig, trofast og har en rolig natur. Denne hunden er kjent for sin hengivenhet mot sin familie og elsker å tilbringe tid med sine mennesker.

Utstillingshund

Afghansk mynde er først og fremst kjent som en utstillingshund, takket være sin majestetiske skjønnhet og eleganse. Med sin unike pels og flotte holdning, utmerker den seg på utstillingene og kan gjøre det veldig godt i konkurranser.

Lure coursing

Afghansk myndes utrolige hastighet og jaktinstinkt gjør den ideell for lure coursing, en sport der hunder jakter et mekanisk «byttedyr». Denne aktiviteten utnytter deres naturlige instinkter og gir dem god mosjon.

Agility

Et annet bruksområde for hunderasen er agility. Mange afghanske mynder ser ut til å elske agility. Selv om de kanskje ikke alltid kommer til å slå hunderaser som border collie, er det en flott måte å holde dem i form på – både mentalt og fysisk.

Kunne vært jakthunder

Afghansk myndes jaktinstinkt er veldig sterkt, og den kunne ha fungert utmerket som jakthund. Når det er sagt er hetsjakt, som rasen er avlet for, forbudt her i Norge og mange andre land.

Fôr og kosthold

Det er av største viktighet å tilby afghansk mynde kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Dette bidrar til at hunden får i seg de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige tilsetningsstoffer. En kost bestående av hundemat fra merker som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil gjøre hunden din sunn og sterk.

Mengde mat

Å gi riktig mengde mat til afghansk mynde er essensielt for å forhindre både over- og underernæring. En god regel er å gange hundens vekt med 30 + 70 for å finne riktig mengde kalorier. Som vanlig vil du være nødt til å øke inntaket hvis du har en veldig aktiv hund. For å holde kontroll på dette, burde man veie hunden regelmessig. På den måten kan man justere mengden etter behov.

Vanlige helseproblemer

Afghansk mynde er en rase som kan være utsatt for visse helseproblemer. Som eier er det viktig å være informert om disse potensielle problemene for å kunne forebygge og behandle dem effektivt. Rasen har noen spesifikke helseutfordringer som det er verdt å merke seg:

  • Øyesykdommer: Både PRA (progressiv retinal atrofi), en sykdom som angriper synscellene i netthinnene, og grå stær (katarakt), der linsen mister sin klarhet og blir blakket, kan forekomme. Derfor skal avlsdyr øyelyses for disse sykdommene for å unngå at de overføres til neste generasjon.
  • Leddproblemer: Det er registrert få tilfeller av hofteledds- og albueleddsdysplasi i rasen. Selv om dette ikke er veldig vanlig, kan det føre til smerte og mobilitetsproblemer, så regelmessig sjekk hos veterinær er anbefalt.
  • Sensitivitet for anestesi: Afghansk mynde kan være mer sensitiv for anestesi enn andre hunderaser. Dette er en viktig faktor å ta hensyn til ved operasjoner eller andre medisinske prosedyrer.

Kjennskap til disse helseproblemene og regelmessige veterinærbesøk kan bidra til tidlig diagnose og behandling, noe som kan forbedre livskvaliteten og levetiden for afghansk mynde.

Alternativer til afghansk mynde

Afghansk mynde er en populær rase, men noen potensielle eiere kan være på utkikk etter alternativer som deler noen likheter med rasen. Her er noen alternativer til afghansk mynde, som hver har sine unike egenskaper og karakteristikker.

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund, med en imponerende toppfart på 70 km/t. Denne rasen stammer fra Storbritannia og har en historie som går flere tusen år tilbake. I Norge brukes den ikke til hundeløp, men lure coursing er en populær aktivitet.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 år

Italiensk mynde

Italiensk mynde er en liten og elegant hund som er nært beslektet med tradisjonelle mynder og fårehunder. Den har en rik historie som strekker seg tilbake til renessansen, og var kjent for sin dyktighet i hetsjakt på småvilt.

Høyde: 32-38 cm

Vekt: 3,6-5 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Whippet

Whippet er kjent som «the poor man’s race horse» og har vært populær blant arbeiderklassen som et rimeligere alternativ til greyhound. Denne kosete rasen passer godt for førstegangseiere og har en historie som går tilbake til 1600-tallet.

Høyde: 44-51 cm

Vekt: 11,3-14 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Historien om afghansk mynde

Afghansk mynde er en eldgammel hunderase som stammer fra regionen som nå omfatter Afghanistan, Pakistan og India. Denne stolte rasen ble avlet frem av nomader som jakthund, og ble kjent for sin evne til å ta egne beslutninger i krevende fjellterreng, der den løp så raskt at snuten ble ubrukelig. 

På slutten av 1800-tallet ble den importert til Storbritannia, og den første afghanske mynden kom til Norge i 1938. De afghanske myndene vi kjenner fra Europa er en vestlig variant, avlet for sitt eksteriør, mens opprinnelige varianter som bakhmull, khalag tazi og kyrgyz taigan kan finnes i hjemlandet.

Grottetegninger som kan dateres tilbake 4000 år antyder at rasen er omkring 5000 år gammel, men man kan ikke si helt sikkert hvor gammel hunden egentlig er. 

Selv om noen tidligere trodde afghansk mynde hadde et nært opphav med andre mynder som saluki, har moderne DNA-forskning vist at dette slektskapet ikke er så nært. 

Storbritannia regnes nå som rasens hjemland.

Ofte stilte spørsmål om afghansk mynde

Hva er høyden og vekten til en afghansk mynde?

Høyden til hannene er 68 til 74 cm, mens tispene er litt mindre med en høyde på 60 til 69 cm. Vekten varierer mellom 26 og 34 kg.

Hvordan er pelsen til afghansk mynde?

Pelsen er lang, svært fin i teksturen og ligner på menneskehår. Den er tykk og silkeaktig, og krever regelmessig børsting og stell.

Er afghansk mynde en god familiehund?

Ja, afghansk mynde kan være en kjærlig og trofast selskapshund, og er kjent for sin hengivenhet mot sin familie.

Hvordan ører har afghansk mynde?

Ørene er dekket av rikelig med hår, noe som gir et unikt og elegant utseende. De kan være mer utsatt for øreinfeksjoner, så regelmessig kontroll og rengjøring anbefales.

Hva er aktivitetsbehovet til afghansk mynde?

Rasen krever god del mosjon, som kan være omkring en time eller mer daglig. Aktiviteter som løping, lange turer og lek med andre hunder er ideelle aktiviteter.

Er det noen kjente helseproblemer med afghansk mynde?

Ja, rasen kan være utsatt for øyesykdommer som PRA og grå stær og sensitivitet for anestesi.

Er afghansk mynde lovlig i Norge?

Ja, afghansk mynde er lovlig i Norge. Rasen er godkjent og har sin opprinnelse i Storbritannia.

Dyreplaneten
Logo