Raseprofil: Ungarsk mynde

Ungarsk mynde stammer trolig fra asiatiske mynder som kom til Europa på 1800-tallet, hvor de ble krysset med lokale hunder. Rasen kommer fra Ungarn og blir kalt magyar agàr i hjemlandet. Ungarsk mynde har mye til felles med greyhound – den er rask, rolig inne og en energibombe ute. Den har også kort pels.

Ungarsk mynde informasjon

HunderaseUngarsk mynde
HjemlandUngarn
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde62-70 cm
Vekt25-30 kg
PelsKorthåret

Litt om ungarsk mynde

  • Rasen har røtter helt tilbake til 800-tallet i Ungarn
  • Ungarsk mynde heter magyar agàr i hjemlandet
  • Hunderasen har mye til felles med greyhound

Størrelse og utseende

Ungarsk mynde har en typisk tynn og lang myndekropp, med en velutviklet muskulatur som bidrar til dens kraftige utseende. Mankehøyden ligger på mellom 65 og 70 cm hos hannene, og 62 til 67 cm hos tispene. Vekten kan variere betydelig, fra så “lett” som 25 kg til så tung som 35 kg. Dette gir ungarsk mynde et atletisk og elegant utseende, samtidig som den har den substans og styrke som kreves av en hund med så sterke jaktinstinkter.

Pels

Ungarsk myndes pels er kort, glatt og tettsittende. Den kler hundens slanke og muskuløse form og gir den en aerodynamisk kropp. Dette muliggjør dens imponerende hastighet og utholdenhet. 

Alle pelsfarger er tillatt hos ungarsk mynde, inkludert mønstrene brindle og flekket. Dette gir rasen et variert og tiltalende utseende som kan variere fra hund til hund.

Hale

Ører på en ungarsk mynde er forholdsvis store og tykke. De er middels høyt ansatte, og formen kan beskrives som velbårne rosenører som ligger godt an mot halsen. Når hunden er oppmerksom reises ørene opp. I denne rasen foretrekkes tyngre ører fremfor lette. Ører som står permanent anses som en feil.

Ører

Halen på en ungarsk mynde er kraftig og tykk, med en middels høy ansatt plassering. Den smalner gradvis og har en lett buet form som rekker til hasene. Undersiden av halen er dekket av stri pels. Når hunden er i ro, bæres halen loddrett hengende. Under bevegelse heves halen til rygglinjens forlengelse, noe som gir en dynamisk og elegant silhuett.

Lynne, trening og lydighet

Ungarsk mynde er en særegen og sjarmerende hund med et rolig og reservert temperament innendørs – ofte stille og funnet halvsovende i senga. Rasen utvikler en sterk tilknytning til familiemedlemmene sine uten å være overdrevent påtrengende.

I utemiljøet forvandles ungarsk mynde til et energisk og livlig vesen som elsker å løpe i imponerende hastighet. Med et sterkt jaktinstinkt kan det være en utfordring å holde kontroll på og du må være klar over at jaktinstinktet kan trigges, spesielt av mindre dyr som for eksempel harer, ekorn, katter osv. Hunden har også potensial til å bli en grei vakthund. 

Når det kommer til trening og lydighet, trenger ungarsk mynde en tålmodig eier. Vaktinstinktet kan trenes bort om ønskelig, og den høye terskelen for å bite gjør rasen til et trygt valg.

Som familiehund er ungarsk mynde flink med egne barn, men kan være skeptisk til fremmede, spesielt små, utilregnelige barn. Sosialisering i ung alder kan fremme gode relasjoner med andre hunder, og gjør ungarsk mynde til en fantastisk følgesvenn.

Det er verdt å vite at rasen trenger relativt lang tid for å modnes – dette tar rundt to år.

Aktivitetsnivå og mosjon

Ungarsk mynde har et klart behov for mosjon og aktivitet for å holde seg sunn og forebygge atferdsproblemer. Daglige turer er en nødvendighet, men rasen trives best når den får løpe fritt – gjerne hver dag. Dette gir ungarsk mynde mulighet til å spurte og utløse sin naturlige energi. 

Siden rasen har et sterkt jaktinstinkt er det lurt å benytte inngjerdede hager eller hundeparker til fri lek. Å løpe sammen med andre mynder eller leke med ball er gode måter å tilfredsstille hundens behov for aktivitet. Dersom hunden får løpe fritt, vil en daglig luftetur på 45 til 60 minutter være tilstrekkelig. Om den ikke får løpt fritt den dagen bør aktiviteten økes. Alternativer som å småløpe ved siden av sykkel eller joggeturer kan også være passende måter å holde ungarsk mynde aktiv og veltrent på.

Stell av ungarsk mynde

Stell av ungarsk mynde er en viktig del av hundeholdet og bidrar til å holde hunden sunn og lykkelig. Forskjellige aspekter av stellet krever spesifikk oppmerksomhet for denne rasen.

Pelsstell og røyting: Ungarsk mynde har en kort og fin pels som krever minimalt med stell. En ukentlig børsting er som regel tilstrekkelig for å fjerne løs pels og holde den skinnende og ren.

Ører og øyne: Øynene og ørene til ungarsk mynde bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring med en myk klut kan være nødvendig hvis det oppdages skitt eller utflod.

Tannpleie: Regelmessig børsting av tennene vil forhindre tannstein og tannkjøttproblemer. Bruk av hundetannbørste og spesiallaget tannkrem anbefales.

Kloklipp: Klørne til ungarsk mynde bør klippes regelmessig for å hindre ubehag eller problemer med å gå. Pass på å bruke riktig type klotang og vær forsiktig så du ikke klipper for mye.

Bad: Ungarsk mynde trenger ikke å bade ofte, men et bad med mild hundeshampo kan være nødvendig hvis hunden blir spesielt skitten eller har en sterk lukt. Husk å skylle godt og tørke den godt etter badet for å unngå hudirritasjon.

Bruksområder for ungarsk mynde

Ungarsk mynde er en allsidig rase med en rekke bruksområder. Spesielt er den godt tilpasset familielivet i Norge.

Selskapshund (familiehund)

Ungarsk mynde er først og fremst kjent som en familiehund i Norge. Den trives i familiens selskap og blir veldig glad i familiemedlemmene sine. Med sin ro inne og aktive natur ute, er den en ypperlig følgesvenn for både store og små.

Grei vakthund

Selv om den ikke er kjent for å være en typisk vakthund, kan ungarsk mynde trenes opp til å beskytte hjemmet. Den har utviklet instinkter for å beskytte området den ser på som sitt territorium og kan derfor fungere greit som en vakthund.

Lure coursing

Ungarsk mynde kan delta i lure coursing, en sport hvor hunder forfølger et mekanisk lokke. Selv om den ikke er like rask som enkelte andre mynder, gjør dens utholdenhet og jaktinstinkt den veldig god i denne aktiviteten.

Utstillingshund

Som en godkjent hunderase kan ungarsk mynde stilles ut og være en utstillingshund. Den er kjent for sitt elegante utseende og flotte holdning, noe som kan imponere dommere i utstillinger.

Kunne vært brukt til jakt

I hjemlandet har ungarsk mynde lange tradisjoner som jakthund, spesielt i hetsjakt. Men i Norge er denne typen jakt ulovlig, og dermed har rasen ingen verdi som jakthund her. Tradisjonelt har den jaktet småvilt hvor den har lokalisert byttet med øynene, løpt etter det og felt det selv.

Fôr og kosthold

Kvaliteten på fôret er avgjørende for ungarsk myndes helse. Det anbefales å velge et fôr uten fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Premiummerker som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er ideelle valg. Naturlige og næringsrike ingredienser bidrar til en sunn utvikling og kan forebygge helseproblemer.

Mengde mat

Det er viktig å ikke over- eller underfôre ungarsk mynde. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 – totalen blir mengden kalorier. Ungarske mynder er generelt veldig aktive så det være nødvendig å øke inntaket noe. For å holde kontroll på vekten til hunden, bør man veie den på regelmessig basis.

Antall måltider

To til tre måltider om dagen er passende for denne rasen. Det er også viktig å ikke mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer eller annet ubehag.

Vanlige helseproblemer

Ungarsk mynde er kjent for å være en veldig sunn og robust hunderase, og det er bemerkelsesverdig at det ikke er noen kjente arvelige lidelser forbundet med rasen. Dette bidrar til at rasen generelt er veldig frisk og har en forventet levealder mellom 10 og 12 år, noe som er relativt lang tid for en såpass stor hund. Selv om den er kjent for sin gode helse, kan individuelle hunder selvfølgelig oppleve enkelte utfordringer.

Følsomhet for kulde: Ungarsk mynde har en tendens til å være følsom for lave temperaturer, så eiere bør ta hensyn til dette på kalde vinterdager.

Sensitiv for anestesi: Det kan være en økt følsomhet for anestesi hos denne rasen, noe som kan kreve spesiell oppmerksomhet under veterinærbehandling.

Alternativer til ungarsk mynde

Om du vurderer en ungarsk mynde, men ønsker å se på lignende alternativer, finnes det flere andre mynderaser som kan være interessante.

Whippet

Whippet, ofte referert til som «the poor man’s race horse», ble populær blant arbeiderklassen som et rimeligere alternativ til greyhound. Denne rasen er kjent for å være kosete og kan være et godt valg for førstegangseiere.

Høyde: 44-51 cm

Vekt: 11,3-14 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund og kan nå en imponerende toppfart på 70 km/t. Selv om den ikke kan brukes til hundeløp i Norge, kan den delta i lure coursing, som er jakt på et falsk bytte.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 år

Italiensk mynde

Italiensk mynde er en liten og elegant rase som er nært beslektet med tradisjonelle mynder og fårehunder. Den har en rik historie og har blitt avbildet i kunstverk fra renessansen. 

Høyde: 32-38 cm

Vekt: 3,6-5 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 12-15 år

Historien om ungarsk mynde

Ungarsk mynde er en hunderase med en interessant historie. Rasens opprinnelse er omdiskutert, men det antas at den nedstammer fra asiatiske mynder som kom til Europa på 800-tallet og ble krysset med lokale raser. På 1200-tallet ble også jakthunder fra det gamle madjarsamfunnet, muligens med nordafrikansk sloughi-opphav, inkludert i rasen.

Den ungarske overklassen var særlig interessert i denne mynden, som ble brukt til jakt på hare, kanin og til en viss grad større vilt og fugler. Bøndene brukte også disse hundene til jakt tidligere, men jakt på hare ble forbudt på 1800-tallet, noe som nesten førte til at rasen forsvant helt.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble det gjort forsøk på å redde rasen ved å krysse den med greyhound. Det var imidlertid først på 1960-tallet at rasen ble fullstendig restituert, og i 1966 ble den offisielt anerkjent av FCI.

Ungarsk mynde har en spennende historie som strekker seg tilbake til 900-tallet da den ble introdusert i Ungarn og Romania av magyarene. Disse hundene var kjent for sin evne til å løpe lange distanser og ble brukt til hetsjakt på hare og rådyr.

Rasen var nær utryddelse da harejakten ble forbudt på 1800-tallet, men dedikerte enkeltpersoner jobbet hardt for å redde den. Greyhound ble krysset inn for å øke mangfoldet. Til tross for fortsatte bevaringsinnsatser, er rasen sjelden, men ikke lenger direkte truet.

I Norge er ungarske mynder svært sjeldne, men det har vært noen titalls hunder i landet de siste 25 årene. Rasen fascinerer fortsatt og tiltrekker seg oppmerksomhet på grunn av sin unike historie og sjeldenhet.

Ofte stilte spørsmål om ungarsk mynde

Hvor kommer ungarsk mynde fra?

Ungarsk mynde kommer opprinnelig fra Ungarn.

Er ungarsk mynde lovlig i Norge?

Ja, ungarsk mynde er lovlig og godkjent som hunderase i Norge.

Hva er levetiden til en ungarsk mynde?

En ungarsk mynde lever typisk mellom 10 og 12 år.

Hvor høy er en ungarsk mynde?

Mankehøyden for en ungarsk mynde ligger mellom 62 og 70 cm.

Hva veier en ungarsk mynde?

En ungarsk mynde veier vanligvis mellom 25 og 30 kg.

Hvordan er pelsen på en ungarsk mynde?

Pelsen på en ungarsk mynde er kort, glatt, tettsittende og kan være i alle farger.

Hvordan er lynnet til en ungarsk mynde?

Ungarsk mynde er rolig og reservert innendørs, men aktiv utendørs.

Hvor aktiv er en ungarsk mynde?

En ungarsk mynde krever mye mosjon og aktivitet, og trives best når den får løpe fritt.

Dyreplaneten
Logo