Raseprofil: Saluki

Saluki har opprinnelse i Midtøsten og er en av verdens eldste hunder. Rasen hadde stor betydning for beduinere som brukte den som en jakthund. I deres øyne var det ikke bare en hund, men et symbol på vennskap og takknemlighet. Egyptiske graver fra 2100 f.Kr viser faktisk avbildninger av hunder som ligner på saluki. 

Saluki info

HunderaseSaluki
OpprinnelseMidtøsten
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde55-71 cm
Vekt16-27 kg
PelsKorthåret, langhåret

Litt om saluki

  • For beduinere var saluki et symbol på vennskap og takknemlighet
  • Saluki er en flott familiehund og utstillingshund
  • Saluki har to pelsvarianter: korthåret og langhåret

Størrelse og utseende

Saluki er en stor og grasiøs hund. Hannene har en høyde på mellom 58-71 cm, mens tispene er litt mindre og måler mellom 56-65 cm. Vekten varierer også etter kjønn. Hannene veier mellom 20-27 kg og tispene mellom 16-20 kg.

Pels

Salukis har to pelsvarianter: glatt (korthåret) og fjær (langhåret). Den glatte varianten har kort hår over hele kroppen, mens den fjærede varianten har lengre hår på ørene, halen, og på baksiden av lemmer. Fargen kan variere, men de mest vanlige fargene er hvit, krem, gyllen, rød, grizzle og tan, svart og tan, eller en hvilken som helst kombinasjon av disse.

Hale

Salukiens hale er lang og godt fjæret dersom hunden har fjærpels. Høyden på halen er lav, og når den er i ro, henger den ned. Når salukien er oppmerksom eller spent, kan halen løftes høyere og kan ha en svak kurve.

Ører

Ørene til en saluki er store og henger ned. De er plassert høyt på hodet og er dekket med rikelig, silkemyk pels hos hunder med fjærpels. Disse fungerer som en effektiv kjølemekanisme ved høye temperaturer.

Lynne, trening og lydighet

Saluki er kjent for sitt majestetiske utseende og sin rolige, men uavhengige personlighet. Disse hundene er generelt stille og reserverte, men de elsker å bruke tid sammen med sine menneskelige følgesvenner.

På grunn av deres uavhengige natur kan saluki være litt utfordrende å trene. De er intelligente og lærer raskt, men de liker å tenke selv, noe som kan gjøre dem noe sta til tider.

Lydigheten til en saluki kan variere sterkt basert på individuelle personlighetstrekk og tidlig sosialisering. En godt sosialisert saluki kan være utrolig lydig og villig til å følge kommandoer, men de vil alltid beholde en del av sin uavhengige ånd. Derfor er tålmodighet og konsekvens trening nøkkelen når det kommer til å få en lydig saluki.

Aktivitetsnivå og mosjon

Salukien er en aktiv rase som krever regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Denne rasen elsker å løpe og har et naturlig instinkt for å jakte, så det kan være en god idé å engasjere dem i aktiviteter som lure coursing eller agility-trening. 

Saluki har behov for minst én time med intensiv mosjon hver dag, idet de har et høyt energinivå og utmerket utholdenhet. Turer i bånd, lek i et trygt inngjerdet område, eller organisert hundesport kan alle være utmerkede måter å gi denne hunden den nødvendige mosjonen på. 

Slike aktiviteter bidrar ikke bare til å opprettholde salukiens fysiske form, men også til å stimulere sinn, fremme god helse og redusere atferdsproblemer. 

Det er viktig å huske på at denne uavhengige rasen kan ha en tendens til å jage byttedyr, så å alltid holde salukien i bånd eller i et sikkert område er smart.

Stell av saluki

Stell av saluki er en viktig del av å eie en hund. Saluki er kjent for sin eleganse og skjønnhet, men å opprettholde denne skjønnheten krever en viss innsats.

Pelsstell og røyting: Salukier har en kort, silkeaktig pels som krever ukentlig børsting for å fjerne løse hår og holde pelsen glatt. De røyter lite, men regelmessig børsting vil bidra til å minimere røyting.

Ører og øyne: Sørg for å sjekke hundens ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Ører skal rengjøres forsiktig med en hundespesifikk ørerenser, og øynene må inspiseres for rødhet eller utflod.

Tannpleie: Salukier trenger regelmessig tannpleie, inkludert børsting av tennene minst to ganger i uken og regelmessig tannsjekk hos veterinæren for å forebygge tannproblemer.

Kloklipp: Klipp klørne deres minst én gang i måneden for å forhindre ubehag eller skade. Hvis du hører klørne klikke på gulvet er det på tide å klippe dem.

Bad: Salukier trenger ikke ofte bad, med mindre de blir skitne. Et bad hver andre til tredje måned med en hundespesifikk sjampo er vanligvis tilstrekkelig for å holde pelsen ren og sunn.

Bruksområder for saluki

Det er flere bruksområder som kan passe for saluki. La oss se nærmere på disse nedenfor.

Selskapshund (familiehund)

Saluki er fremfor alt en selskapshund eller familiehund. Hunderasen er kjent for å være lojal, hengiven og har en mild natur, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn i hjemmet. Med riktig oppdragelse og sosialisering kan salukien være en god følgesvenn for både voksne og barn. 

Lure coursing og flyball

Salukien er godt egnet til aktiviteter som lure coursing og flyball. I lure coursing konkurrerer hunden i en imitasjonsjakt etter en lekehare. Salukier ofte hevder seg godt i takket være deres naturlige jaktinstinkter og imponerende hastighet. Flyball gir også denne energiske rasen en mulighet til å bruke sin hurtighet og smidighet.

Utstillingshund

Med sitt elegante og distinkte utseende, er salukien en populær hunderase i utstillingsringen. Det er ingen spesifikke krav til pelsfarge eller størrelse, noe som betyr at nesten alle salukier kan delta i utstillinger. Deres naturlige eleganse og majestetiske holdning tiltrekker ofte dommernes oppmerksomhet.

Hundesport på hobbynivå

Salukien kan også delta i hundesport på hobbynivå. Dens hurtighet, smidighet og utholdenhet gjør den til et mulig valg for en rekke hundesporter som agility, rallylydighet og spor. Disse aktivitetene kan også bidra til å stimulere salukien mentalt. Likevel finnes det andre raser som er bedre alternativer for å konkurrere i hundesport, så dette blir på hobbynivå.

Kunne vært brukt til jakt

Selv om det ikke er lovlig å bruke saluki til jakt i Norge, er det viktig å merke seg at denne rasen opprinnelig ble brukt som en jakthund. Salukien har bevart sine jaktinstinkter.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å gi salukien kvalitetsfôr for å sikre et sunt og balansert kosthold. Fôr av lav kvalitet kan inneholde fyllstoffer, mais, soya og korn, som ikke gir hunden den næringen den trenger. Det anbefales å gi hunden mat fra anerkjente merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Mengden mat en saluki får er like viktig som kvaliteten. For å beregne riktig mengde kalorier, kan en god regel være å gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på hundens vekt og helse, bør salukien veies regelmessig.

Antall måltider

Det er ideelt å dele salukiens daglige matinntak i to til tre måltider. Dette bidrar til å opprettholde jevn blodsukkernivå og forhindrer overspising. Imidlertid er det viktig å unngå å mate hunden rett før du skal på en lang tur eller trene med høy intensitet.

Vanlige helseproblemer

Saluki er generelt ansett som en sunn og robust rase, med få arvelige sykdommer. Som med alle hunderaser, er det noen helseproblemer som kan forekomme.

I Norge er det mest representerte helseproblemet bittfeil og tannmangel, som påvirker litt over 7 prosent av salukier.

Hjertefeil er et annet problem som kan påvirke salukier, med rundt 7 prosent av hundene i Norge som lider av dette. Det anbefales å teste avlsdyr før de blir brukt for avl for å redusere risikoen for avkom med hjertesykdommer i fremtiden.

Selv om disse problemene kan forekomme, er flertallet av salukier friske og fine. Overordnet sett er dette en rase med lav sannsynlighet for å arve sykdommer.

I tillegg er det verdt å merke seg at salukier ofte lever til de er 10-12 år gamle, og det er ikke uvanlig å se dem være aktive og raske selv i denne alderen.

Alternativer til saluki

Hvis du vurderer en mynde men ikke er sikker på om saluki er det rette valget for deg, er det flere alternative raser du kan vurdere.

Afghansk mynde

Afghansk mynde er en elegant hund kjent for sin lange og vakre pels. Til tross for dens rolige og lojale natur, er den også overraskende rask. Grottetegninger antyder at dette er en av verdens eldste hunderaser. Rasen er opprinnelig fra regionene som nå er Afghanistan, Pakistan og India.

Høyde: 60-74 cm

Vekt: 26-34 kg

Pels: Langhåret

Levetid: 12-14 år

Greyhound

Greyhound er kjent som verdens raskeste hund, med evnen til å nå en toppfart på 70 km/t. Opprinnelig fra Storbritannia, er denne tusenårige rasen vanligvis funnet i hundeløp rundt om i verden.

Høyde: 68-76 cm

Vekt: 26-40 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-14 år

Ungarsk mynde

Ungarsk mynde, eller magyar agàr som den kalles i hjemlandet Ungarn, er en rase med mye til felles med greyhound. Den er rask, rolig innendørs, men en energibombe utendørs. Den har også kort pels, noe som gjør pelsstellet enklere.

Høyde: 62-70 cm

Vekt: 25-30 kg

Pels: Korthåret

Levetid: 10-12 år

Historien om saluki

Salukiens historie strekker seg tusenvis av år tilbake, med opprinnelse i Midtøsten som var en verdifulle jakthund for beduinere. Navnet «saluki» er antatt å komme fra antikke byer, enten Saluk i Jemen eller fra diktene til den persiske poeten Abu Newas, men det er ingen konkret bevis for begge teorier.

Salukien ble høyt verdsatt blant Beduiner og var ikke bare en hund, men et symbol på vennskap, takknemlighet og verdifulle byttemidler. Egyptiske graver fra 2100 f.Kr viser avbildninger av saluki-lignende hunder, og til tross for innkryssing med greyhound, anses salukien for å være en av de eldste hunderasene.

Selv om noen mener at den opprinnelige salukien er forsvunnet, viser studier at dagens saluki er svært gammel, nært beslektet med ulven og med minimal innblanding fra greyhound.

Ofte stilte spørsmål om saluki

Hva er en saluki?  

En saluki er en gammel hunderase fra Midtøsten, høyt verdsatt av beduiner som en jakthund.

Hvor kommer navnet saluki fra?  

Navnet «saluki» kommer antagelig fra antikke byer, enten Saluk i Jemen eller fra diktene til den persiske poeten Abu Newas, selv om det ikke finnes konkrete bevis for begge teorier.

Hvor gamle er salukiene?  

Egyptiske graver fra 2100 f.Kr viser avbildninger av saluki-lignende hunder, noe som antyder at salukiene er en av de eldste hunderasene.

Er salukien beslektet med greyhound?  

Ja, det har vært innkryssing med greyhound, men salukien er fremdeles en distinkt rase.

Er salukiene i dag like de opprinnelige salukiene?  

Selv om noen mener at den opprinnelige salukien har forsvunnet, viser studier at dagens saluki er svært gammel, med minimal innblanding fra greyhound.

Hvordan ser en saluki ut?  

Det er ingen spesifikk beskrivelse av salukien i teksten, men generelt er de kjent for å være slanke og elegante hunder.

Hvor lenge lever en saluki vanligvis?  

Det er ikke gitt noen spesifikk levetid for salukien i teksten, men mange individer lever til de er mellom 10-15 år gamle.

Hvor kommer salukien opprinnelig fra?  

Salukien kommer opprinnelig fra Midtøsten, spesielt regionene rundt dagens Iran og Irak.

Dyreplaneten
Logo