Raseprofil: Border collie

Border collie ble utviklet på 1800-tallet og har opprinnelse i grenseområdet mellom England og Skottland, noe som forklarer navnet “border” collie. Rasen er intelligent, energisk og fokusert. Ikke bare er den sett på som den beste gjeterhunden, men også som en av de smarteste hundene i verden.

Border collie fakta

HunderaseBorder collie
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-17 år
Høyde46-53 cm
Vekt14-20 kg
PelsKort, middels

Kort om border collie

Border collie er en intelligent, energisk og arbeidsvillig hunderase kjent for sin eksepsjonelle evne til å gjete sauer og andre dyr. Rasen stammer fra grenseområdene mellom Skottland og England og har vært en uvurderlig arbeidshund for bønder i flere hundre år. Med et atletisk utseende har de en tett, middels lang pels som krever regelmessig stell under røyteperioder.

Border collie er lojale og kjærlige familiemedlemmer, men det høye energinivået krever en aktiv livsstil og mentalt engasjerende oppgaver. De trives best i en familie som kan tilby mye fysisk aktivitet og som er villig til å investere tid i trening og sosialisering. Rasen er sett på som lydig og lærer svært raskt. Dette gjør dem til en utmerket kandidat for hundesport som agility, lydighet og rallylydighet.

Størrelse og utseende

Border collies er en mellomstor hunderase som varierer i størrelse og utseende. Hannene har en skulderhøyde på mellom 48 og 56 cm og veier vanligvis mellom 16 og 20 kg. Hunnene er litt mindre og måler 46 og 53 cm i skulderhøyde og veier mellom 14 og 18 kg.

Når det kommer til utseende har border collie i både middels og kort pels. Begge har dobbel pels bestående av et grovere ytterlag og et mykt underlag.

Pelsen kommer i et bredt spekter av farger, men er ofte svart med hvite markeringer på ansiktet, halsen, beina og halen. Den kan også ha brunfargede markeringer.

Lydighet og lynne hos border collie

Border collie er kjent for sin enestående lydighet og gode lynne, noe som gjør dem til en populær hunderase som både gjeterhund og familiehund.

Lynnet til en border collie er ofte energisk, nysgjerrig og ivrig etter å lære. De elsker å løse oppgaver og kan lære nye ferdigheter raskt. Derfor er det også viktig å gi dem mental stimulering og utfordringer for å unngå at de blir rastløse eller utvikler uønsket atferd.

Takket være deres lydighet og intelligens har border collie vist seg å være en av de mest dyktige hunderasene innen hundesport som agility, lydighet, rallylydighet og discgolf. De er også flinke innenfor gjeting og søk- og redningsoperasjoner.

Når det gjelder samspill med mennesker og andre dyr, kan border collie være både vennlige og forsiktige. Med riktig sosialisering fra tidlig alder vil de utvikle gode forhold til barn og andre kjæledyr.

Det er verdt å merke seg at det sterke gjeterinstinktet kan komme til uttrykk i hjemmet, og at de kan ha en tendens til å «gjete» små barn eller andre dyr. Å lære dem å kanalisere denne energien på en konstruktiv måte er veldig viktig.

Atferd og aktivitetsnivå

Border collie er svært aktive og energiske, noe som gjør dem til en perfekt match for eiere som liker å holde seg i bevegelse. Disse hundene er opprinnelig avlet for å arbeide som gjeterhunder, noe som forklarer deres høye aktivitetsnivå og arbeidsmoral.

Atferden til en border collie kan variere, men generelt er de svært oppmerksomme og ivrige etter å lære. Deres høye aktivitetsnivå krever daglige turer, lek og trening for å holde seg i form og fornøyde. En kort tur i gata holder ikke for denne hunderasen som elsker å løpe, hoppe og utforske. Eiere bør være forberedt på å tilby varierte aktiviteter som agility, frisbee, sporarbeid eller gjeting for å holde hunden mentalt og fysisk utfordret.

Siden border collies er så intelligente, kan de også bli rastløse og utvikle uønsket atferd hvis de ikke får nok stimulering. Det er derfor viktig å tilby dem nok aktivitet og utfordringer for å unngå at dette skjer. En underholdt og engasjert border collie er en lykkelig border collie.

Border collies er generelt følsomme og knytter seg tett til sine eiere. De responderer godt på positiv forsterkning og trening basert på belønning. Å bygge et sterkt bånd og tillitsforhold mellom hund og eier er avgjørende for å sikre at hunden utvikler seg til å bli en veloppdragen og lykkelig hund.

Stell av border collie

Stell av en border collie er viktig for å holde hunden sunn og lykkelig. Nedenfor er noen aspekter du bør være oppmerksom på når det kommer til stell av denne hunderasen.

Pelsstell

Border collies har en tett og middels lang pels som krever børsting minst én gang i uken for å unngå floker. Under røyteperioder kan det være nødvendig å børste dem oftere for å fjerne løs underull og redusere mengden hår i hjemmet.

Hvis hunden har lengre pels kan det være nødvendig med litt ekstra arbeid rundt ører, ben og hale for å holde floker i sjakk.

Bad bør gis etter behov, men ikke for ofte, da det vil tørke ut huden og pelsen.

Kloklipp

Klipp hundens klør omtrent hver 4-6 uke for å forhindre at de blir for lange og ubehagelige.

Vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn, da dette kan forårsake smerte og blødning. Om du kan klippe mer sjeldent enn dette kommer an på hvor aktiv din border collie er.

Tannstell

Børst hundens tenner minst 2-3 ganger i uken for å forebygge tannstein, dårlig ånde og tannproblemer. Et rent og sunt kosthold, samt et storfebein å tygge på vil også gjøre mye for å sikre god tannhelse.

Øyne og ører

Sjekk hundens øyne og ører regelmessig for tegn på irritasjon, betennelse eller infeksjon. Rengjør ørene forsiktig med en fuktig klut eller ørerens for hunder ved behov, men unngå å stikke noe inn i øregangen.

Border collie som familiehund

Border collie kan være gode familiehunder for den rette familien. De er intelligente, lojale og kjærlige, noe som gjør dem til gode følgesvenner for både voksne og barn. Først noen positive sider ved å ha en border collie:

Kjærlighet: Border collie er kjent for å være veldig kjærlig og knytter seg tett til sine eiere. De trives i selskapet av mennesker og er ofte veldig glade.

Intelligent: Border collie er en av de mest intelligente hunderasene, og de lærer raskt nye kommandoer og triks. Dette kan gjøre dem enkle å trene og tilpasse seg familiens rutiner og regler.

Leken og energisk: Disse hundene har mye energi og elsker å leke, noe som kan være et stort pluss for en aktiv familie. De er gode lekekamerater for barn så lenge barna blir lært opp til å håndtere hunden på en respektfull og trygg måte.

Tålmodige og beskyttende: Border collie er kjent for å være tålmodig og beskyttende overfor sine familiemedlemmer. De vil ofte passe på barna og sørge for at de er trygge.

Men det er også noen faktorer man bør vurdere før man skaffer en border collie som familiehund:

Aktivitetsnivå: Border collie krever mye fysisk aktivitet og mental stimulering for å være lykkelige og tilfredse. En familie som ikke er aktiv vil ikke være det beste hjemmet for en border collie. Dette er en hund som vil sette pris på både mye lek, løpeturer og lange gåturer i godt tempo.

Tid og engasjement: Å trene og sosialisere en border collie kan kreve tid og engasjement fra eieren. Dette er spesielt viktig i en familie med små barn, hvor hunden må lære å omgås og respektere de yngste familiemedlemmene.

Gjeterinstinkt: Som gjeterhund kan border collie noen ganger vise gjeterinstinkter overfor barn og andre dyr (eller til og med biler). Det er viktig å lære hunden tidlig å skille mellom lek og gjeting, og å trene den i å kontrollere disse instinktene.

Bruksområder for border collie

Border collie er en fantastisk hunderase med en rekke bruksområder, men den blir hovedsakelig brukt som gjeterhund og familie eller selskapshund.

Gjeterhund

Border collies har en lang historie som gjeterhunder. De har en naturlig evne til å kontrollere og dirigere dyreflokken og er høyt verdsatt for deres utholdenhet og smidighet. Disse hundene er spesielt gode til å håndtere sauer og storfe, men de kan også jobbe med andre dyr som geiter, ender og høns. Border collie er fortsatt populære gjeterhunder både på gårder og i gjeterhundkonkurranser.

Gårdshund

Utover spesifikt gjeting er border collie også gode generelle gårdshunder. De har alle egenskapene som kan gjøre de til utmerkede hjelpere på gård. Border collie kan utføre en rekke oppgaver som å holde uønskede dyr borte fra gården, varsler og som selskapshund ved siden av gjeting. De kan også hjelpe til med å hente redskaper eller annet utstyr.

Familiehund

Border collie kan være en god familiehund hos den rette familien. De er intelligente, lojale og kjærlige, noe som gjør dem til gode følgesvenner for både voksne og barn. En aktiv og engasjert familie kan nyte godt av border collies lekne og energiske natur, og hunden kan også bidra til å lære barna ansvar og disiplin gjennom trening og samhandling. En border collie som familiehund vil imidlertid kreve mye fysisk aktivitet og mental stimulering for å trives og være tilfreds i hjemmet.

Fôr og kosthold

Border collie er energiske og aktive hunder som krever et næringsrikt kosthold for å holde seg sunne og sterke. Nedenfor er noen viktige aspekter å ta i betraktning når det gjelder fôr og kosthold for en border collie.

Kvalitetsfôr

Det er viktig å velge et hundefôr av høy kvalitet uten store mengder fyllfôr som korn, mais og lignende. Sørg for at hundefôret består av nærmest utelukkende animalske produkter. Dette vil sikre at hunden din får de nødvendige næringsstoffene, som proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

Mengde mat

Hvor mye mat en border collie trenger avhenger av faktorer som vekt og aktivitetsnivå. En border collie som jobber dagen lang på en gård vil naturligvis trenge mer mat enn som er i aktivitet i 1,5 time. Tommelfingerregelen er vekt ganger 30 + 70. En border collie på 20 kg vil derfor trenge 670 kalorier. Er det en arbeidshund på gård må du imidlertid gi hunden din mer mat. Studér hunden din ukentlig under stell for å vurdere om den trenger mer eller mindre mat.

Antall måltider

Valper bør mates 3-4 ganger om dagen, mens voksne hunder kan spise 2 ganger om dagen. Å dele maten i mindre porsjoner og gi den i flere måltider vil bidra til å opprettholde en stabil energiforsyning og forhindre at hunden blir sulten eller altfor mett.

Som vanlig må du passe på å ikke mate hunden et større måltid rett før dere skal ut på en joggetur eller annen aktivitet.

Drikkevann

Tilgang til rent og friskt drikkevann er avgjørende for enhver hund sin helse og velvære. Sørg for at hunden din alltid har tilgang til vann. Dette er spesielt viktig etter trening, lek eller når det er varmt ute.

Ved å følge disse retningslinjene for fôr og kosthold, kan du hjelpe din border collie med å opprettholde en sunn vekt, styrke immunforsvaret og ha god helse i mange år fremover.

Vanlige helseproblemer

Border collie er generelt sunne og sterke hunder, men som alle raser, kan de også være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over disse potensielle helseproblemene og ta forebyggende tiltak for å opprettholde hundens helse og velvære. Noen vanlige helseproblemer hos Border collies inkluderer følgende.

Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg korrekt, noe som kan føre til slitasje og leddgikt.

Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som gradvis fører til blindhet. Det finnes ingen behandling for PRA, men årlige øyeundersøkelser kan bidra til å oppdage tilstanden tidlig.

Collie Eye Anomaly (CEA): En medfødt øyefeil som kan variere i alvorlighetsgrad. Årlige øyeundersøkelser og ansvarlig avl kan bidra til å redusere risikoen for CEA.

Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan forårsake anfall. Riktig medisinsk behandling og regelmessige veterinærbesøk kan hjelpe med å kontrollere anfallene.

Multidrug Resistance (MDR1): En genetisk tilstand som gjør hunden følsom for visse medisiner. En DNA-test kan identifisere om hunden din er bærer av MDR1-genet, og veterinæren din kan justere medisineringen deretter.

Å kjenne til disse vanlige helseproblemene hos border collie kan hjelpe deg med å ta nødvendige forholdsregler for å opprettholde hundens helse og lykke. Regelmessige veterinærbesøk, et sunt kosthold, mosjon og ansvarlig avl er alle viktige faktorer for å sikre en sunn og langvarig livsstil for din border collie.

Historie

Border collie er en hunderase med en fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Rasetypiske egenskaper og deres dyktighet som gjeterhunder har gjort dem populære verden over.

Opprinnelsen til border collie kan spores tilbake til Storbritannia, nærmere bestemt grenseområdet mellom England og Skottland – derav navnet «border» collie. Rasen er en etterkommer av forskjellige gjeterhunder som har vært brukt i Storbritannia i århundrer. Border collies utviklet seg som en egen rase på slutten av 1800-tallet.

Det var først og fremst deres gjeterferdigheter som gjorde at border collies ble populære og ettertraktede hunder. Rasen ble avlet for å være energiske, intelligente og fokuserte, med en naturlig evne til å styre og kontrollere flokker av sau. 

Den første som virkelig gjorde inntrykk på gjetere var en hund ved navn Old Hemp. Han var kjent for sin utrolige gjeting og ble ansett som stamfar til rasen.

Old Hemp ble født i 1893 og utmerket seg ved å arbeide med stor ro og konsentrasjon, noe som var uvanlig blant gjeterhunder på den tiden. I stedet for å bjeffe og skape uro, brukte Old Hemp blikket sitt for å styre sauene. Dette ble kjent som «the eye», og er en egenskap som fortsatt kjennetegner border collie i dag.

På grunn av deres arbeidsdyktighet og intelligens, ble Border collies også brukt i andre sammenhenger. På 1900-tallet ble rasen også kjent i USA der de ble brukt både som arbeidshunder og familiehunder.

I dag er border collie fortsatt en populær rase takket være deres allsidighet og intelligens. De brukes i mange ulike sammenhenger, som gjeterhunder, gårdshunder, familiehunder og i hundesport. Rasen er også kjent for å være en av de smarteste hunderasene i verden, noe som har bidratt til dens vedvarende popularitet.

Alternativer til border collie

Hvis du vurderer å skaffe deg en border collie, men ønsker å utforske alternativer, finnes det andre hunderaser som kan ha lignende egenskaper. 

Australian shepherd

Australian shepherd, ofte kalt «aussie», er en annen populær gjeterhund med et høyt energinivå og arbeidsevne. De er intelligente, lojale og lette å trene, og trives godt i aktive hjem. Aussie er også en god familiehund, samtidig som de kan bli gode i hundesport som agility og lydighet. Australian shepherd er generelt noe større enn border collie da de normalt blir mellom 15 og 30 kg tunge.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, enda bedre kjent som som «sheltie», er en gjeterhund som ligner på border collie både i utseende og personlighet. Denne hunden blir imidlertid ikke mer enn 6,4 til 12 kg tung. Shelties er smarte, energiske og lette å trene, og er ideelle for hundesport, gjeting og som familiehunder. På grunn av sin størrelse kan shelties være et godt alternativ for de som ønsker en mindre hund med mange av de samme egenskapene som en border collie.

Belgisk fårehund

Det finnes flere varianter av belgisk fårehund, inkludert groenendael, tervueren, malinois og laekenois. Disse hundene er kjent for deres intelligens, høye energinivå og sterke arbeidskapasitet. Belgiske fårehunder er godt egnet for hundesport, politi- og redningsarbeid, vakthunder og som familiehunder. Også disse krever mye aktivitet og mental stimulering for å trives.

Collie langhåret

Collie langhåret er en annen rase i gjeterhundfamilien. Collies er kjent for deres intelligens, lojalitet og milde vesen. De er gode familiehunder og kan også delta i hundesport og annen aktivitet. Collies har lavere energinivå sammenlignet med border collies, og kan være et alternativ for de som ønsker en litt roligere hund. De blir imidlertid litt større enn border collie med sine 18-29 kg.

Er border collie riktig hund for deg?

Å velge den rette hunden er en viktig beslutning som vil påvirke både ditt og hundens liv i mange år fremover. Når det kommer til border collie, er det flere faktorer å vurdere for å avgjøre om dette er den rette hunderasen for deg. La oss gå gjennom noen av disse faktorene.

Energinivå

Border collies er kjent for sitt høye energinivå og sterke arbeidslyst. De krever mye mosjon og mental stimulering for å holde seg lykkelige og fornøyde. Hvis du er en aktiv person som liker å tilbringe tid utendørs og engasjere deg i fysiske aktiviteter kan en border collie være en god match for deg. Men hvis du i beste fall går en halvtime tur hver dag bør du velge en annen rase.

Tid og engasjement

Som en intelligent og arbeidsvillig rase krever border collies mye tid og engasjement fra sine eiere for å bli godt sosialisert og trent. Hvis du er villig til å investere tid i trening og sosialisering, kan du ha en fantastisk følgesvenn. Hvis du derimot ikke har tid eller tålmodighet til å jobbe med hunden din, kan det være lurt å se etter en annen rase som krever mindre arbeid.

Boforhold

Border collies trives best i hjem med nok plass til å utfolde seg. De kan tilpasse seg til leilighetsliv, men det krever ekstra innsats for å gi dem nok mosjon og stimulering. Hvis du har en stor hage, bor på gård eller i nærheten av skog og mark vil det gjøre det lettere for deg.

Familie og barn

Border collie kan være gode familiehunder, men de trenger tid og sosialisering for å bli vant til barn og deres aktivitetsnivå. Hvis du har små barn kan det være lurt å tenke nøye gjennom om du har tid og ressurser til å gi hunden nok oppmerksomhet, trening og sosialisering. De fleste må også være forberedt på å trene bort uønsket gjeting. Dette kan for eksempel være at hunden napper (biter lett) i hælen.

Allergier og pelsstell

Border collie har en tendens til å røyte mye, spesielt i løpet av røyteperiodene. Hvis du eller noen i familien din har allergi mot hundehår vil det være et problem. Vær også oppmerksom på at pelsen krever regelmessig stell for å holde den i god stand.

Hvis du etter å ha vurdert alle disse faktorene tror at en border collie passer godt inn i din livsstil og personlighet, kan dette være den rette hunderasen for deg. Husk at det er viktig å gjøre grundig research og snakke med oppdrettere og hundeeiere før du tar en endelig avgjørelse. Det er også relativt stor forskjell blant individer i de ulike rasene. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte trenger en border collie pelsstell?

Border collies trenger minst ukentlig for å holde pelsen sunn og fri for floker. Det anbefales å børste hunden minst en gang i uken, men under røyteperioder kan det være nødvendig å gjøre det oftere for å fjerne løse hår.

Røyter border collies mye?

Ja, border collies røyter moderat, men røytingen øker under røyteperiodene som vanligvis skjer to ganger i året. Hyppigere børsting vil bidra til å redusere mengden løse hår i hjemmet.

Bjeffer border collie mye?

Border collies har en tendens til å bjeffe når de er engasjert i aktiviteter eller reagerer på noe i miljøet. Tidlig trening og sosialisering vil hjelpe med å lære hunden å kontrollere bjeffingen. Border collie er imidlertid ikke en rase som er kjent for å bjeffe på alt og alle.

Går border collie godt overens med andre kjæledyr?

Border collie går vanligvis godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert tidlig og sosialisert godt. Det sterke gjeterinstinktet kan noen ganger føre til at de prøver å gjete mindre dyr, som katter eller mindre hunderaser.

Er border collies gode til gjeting?

Ja, border collies er kjent for sine gjeterferdigheter og er faktisk en av de mest populære gjeterhundrasene i verden. De har en naturlig evne til å kontrollere og dirigere flokker av dyr, som sauer eller kyr, ved hjelp av deres intense blikk og bevegelser.

Er border collies gode familiehunder?

Border collies kan være gode familiehunder hvis de får riktig mengde trening, sosialisering og mental stimulering. De er lojale, kjærlige og beskyttende mot sine familiemedlemmer, men de trenger tid og tålmodighet for å tilpasse seg familielivet. En border collie passer best inn i en aktiv familie.

Kan border collie være alene hjemme?

Border collie kan tilpasse seg å være alene hjemme i moderate perioder, men de trives best når de har selskap og noe å gjøre. Å forlate en border collie alene i lange perioder uten stimulering kan føre til atferdsproblemer som destruktiv adferd eller separasjonsangst.

Er border collies egnet for allergikere?

Border collies er ikke ansett som en allergivennlig rase og vil være problematisk for personer med hundeallergi.

Hvor mye trening trenger en border collie?

Border collies er en høyenergisk rase som krever minst en til to timer med daglig mosjon. Dette kan inkludere turer, løping, sykling, hundesport som agility, eller til og med gjeteroppgaver hvis det er mulig.

Biter border collies?

Border collies er generelt ikke aggressive hunder, men de kan bite eller nippe hvis de blir frustrerte, redde eller utrygge. Dette kan være et resultat av deres naturlige gjeterinstinkt, som noen ganger kan føre til at de prøver å «gjete» mennesker ved å nippe i hælene. Det er viktig å trene en border collie tidlig og sosialisere dem godt for å unngå uønsket nipping eller biting.

Dyreplaneten
Logo