Raseprofil: Tervueren

Tervueren eller belgisk fårehund tervueren er brukt av myndigheter som driver med narkotikadeteksjon, men er mest vanlig som en selskapshund. Rasen kommer fra Belgia og er opprinnelig en gjeterhund, men samtidig en allsidig rase på mange måter. Tervueren fikk navnet sitt fra kommunen Tervueren hvor den var mest utbredt.

Tervueren fakta

HunderaseTervueren
OpprinnelseBelgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde56-66 cm
Vekt28-35 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Når det kommer til størrelse, er en voksen tervueren ganske imponerende. En hann kan bli mellom 60 til 66 cm høy i skulderhøyde, mens tisper normalt er litt mindre med sine 56 til 62 cm. En fullvoksen hann ligger generelt mellom 25 til 30 kg, mens tisper igjen er litt mindre og normalt mellom 20 til 25 kg.

Pels

Tervueren er kjent for sin vakre og tette pels. Den er middels lang og rett, med en rik, svart maskering som gir en sterk kontrast mot den primære farge – som vanligvis er en nyanse av fawn til mahogni. Underpelsen er kort, tykk, og tilpasset for å gi hunden beskyttelse mot både kaldt og varmt vær. 

Den har også en tydelig pelskrage rundt halsen, spesielt på hannene, noe som gir dem et majestetisk utseende. Ørene har også lang pels.

Hale

Halen på en tervueren er lang og busket, og gir et elegant uttrykk til hundens generelle fremtoning. Når hunden er avslappet, henger halen ned og har en svak kurve ved enden. Men når hunden er oppmerksom eller i bevegelse, blir halen ofte løftet og bærer en mer dramatisk kurve. På grunn av den tykke pelsen kan halen se ut som en fjær eller et flagg som vifter bak hunden. Dette er med på å gi tervueren et særegent uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Tervueren er en hund full av liv og energi. Den er kjent for sitt lojale, vennlige og vaktsomme lynne, og har en naturlig tendens til å passe på sin familie. Disse egenskapene, sammen med dens intelligens og læringsvilje, gjør tervueren til en utmerket kandidat for en rekke hundesporter og arbeidsoppgaver.

Trening bør begynne tidlig for denne hunderasen, og det anbefales sterkt med konsekvent positiv forsterkning. Tervueren er en hund som trives med mye mental og fysisk stimulans, så det å variere treningen vil være det mest effektive.

Når det kommer til lydighet, er tervueren kjent for å være svært lydhør overfor sin eier. Med riktig trening og sosialisering kan disse hundene bli fantastiske følgesvenner, som både er pålitelige og kjærlige.

Aktivitetsnivå og mosjon

Som en aktiv og energisk rase, krever tervueren betydelig daglig mosjon for å holde seg lykkelig og sunn. Dette kan inkludere lange turer, løpeturer, sykkelturer, lek i hagen, hundesport som agility, eller annen mental og fysisk stimulans. En voksen tervueren bør få minst en til to timer med aktivitet hver dag.

Denne hunden elsker å jobbe og utføre oppgaver, så treningsøkter som inneholder elementer av læring kan være spesielt givende. Men husk, det handler ikke bare om fysisk trening – disse smarte hundene trenger også mentale utfordringer for å holde seg engasjerte og tilfredse.

Stell av tervueren

Stell av en Tervueren er en viktig del av å holde hunden sunn og glad. Det er flere områder som krever spesiell oppmerksomhet.

Pelsstell og røyting

Tervueren har en dobbelt pels som krever regelmessig børsting for å holde den frisk og fri for floker. Det er spesielt viktig i røyteperiodene, som vanligvis skjer to ganger i året, da hunden kan røyte ganske mye. Børsting minst en gang i uken kan bidra til å holde pelsen i god stand og minimere mengden hår i hjemmet ditt.

Ører og øyne

Det er viktig å sjekke ørene og øynene til tervueren regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjør dem forsiktig med en myk klut eller spesielle rengjøringsprodukter anbefalt av veterinæren din.

Tannpleie

Et sunt kosthold kan bidra til å holde tennene rene. Å tygge på et ekte storfebein kan hjelpe med å fjerne plakk og matrester fra tennene, samtidig som det gir hunden viktige mineraler som kalsium.

Hvis hunden din blir matet med billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat, vil det trolig være  behov for regelmessig tannpuss.

Kloklipp

Klørne på en tervueren må holdes på en sunn lengde. Klipp dem regelmessig, men vær forsiktig med å ikke klippe for langt inn da klørne inneholder både nerver og blodårer. Hvis hunden er mye aktiv, kan klørne slites ned naturlig.

Bad

Tervueren trenger ikke bad med mindre de blir skitne eller lukter vondt. I de tilfellene kan du forsøke å få bort lukt og skitt med vann alene. Om det ikke er nok kan du benytte deg av en mild hundesjampo. Bare vær oppmerksom på at sjampo lett fjerner pelsens oljer og irriterer huden.

Bruksområder for tervueren

Tervueren er en utrolig allsidig rase som kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Denne rasen har en rekke bruksområder, hovedsakelig takket være dens intelligens, trenbarhet, lojalitet og utholdenhet.

Gjeterhund

Tradisjonelt har tervueren blitt brukt som gjeterhund, takket være dens evne til å arbeide hardt og holde styr på store flokker. Tross alt er det jo en belgisk fårehund. Denne rasen har et naturlig instinkt for å kontrollere og beskytte, noe som gjør dem til et utmerket valg for deg som bor på gård.

Ypperlig vakthund

Tervuerens oppmerksomhet, lojalitet og modighet gjør den til en effektiv vakthund. Den er kjent for sitt sterke beskyttelsesinstinkt, og vil beskytte hjemmet og familiemedlemmene sine mot fremmede som har onde hensikter.

Tjenestehund 

Selv om tervueren er brukt av enkelte myndigheter som en narkotikahund, er de ofte overskygget av deres nære slektning malinois da rasen generelt anses som mer egnet for denne typen arbeid. Tervueren kan likevel trenes til å bli førerhunder, redningshunder og mer, men det krever en svært erfaren eier og et nøye utvalgt individ.

Hundesport 

Takket være sin intelligens, energi og smidighet, er tervueren utmerket i hundesport som agility, rallylydighet, med mer. De er raske til å lære og nyter utfordringene disse sportene tilbyr.

Familiehund

Selv om den har en rekke bruksområder er tervueren oftest brukt som selskapshund. De er kjærlige og lojale mot sine familiemedlemmer, og deres energinivå og lekenhet gjør dem til en morsom og aktiv følgesvenn. De er også kjent for å være gode med barn, forutsatt at de er godt sosialisert fra ung alder.

Fôr og kosthold

Tervueren trenger kvalitetsfôr for å opprettholde sin generelle helse og høye energinivå. Fôret bør være uten fyllstoffer, mais, soya, korn og andre billige ingredienser som ikke gir mye ernæringsmessig verdi. Et godt fôrvalg for tervueren kan være høykvalitets hundemat som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse typene mat gir rikelig med protein og essensielle næringsstoffer som hunden trenger for å trives.

Mengde mat

Som med alle hunder er det viktig å gi tervueren den riktige mengden mat for å unngå både overvekt og underernæring. En god regel er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier per dag. For eksempel, for en tervueren som veier 30 kg, ville dette bety 30*30 + 70, som tilsvarer omtrent 970 kalorier per dag.

En hund som tervueren er normalt mer aktiv enn gjennomsnittet så du bør nok øke dette inntaket noe. For eksempel er det mest sannsynlig mer passende med 1100 kalorier om dagen for en tervueren på 30 kg. Følg med på vekta og energinivået til hunden din for å bedømme om den får for lite eller for mye mat.

Antall måltider

Å mate tervueren to ganger om dagen er passende. Det hjelper med å fordele kaloriinntaket og gir hunden noe å se frem til både på morgenen og kvelden. Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller intens trening, da dette kan forårsake mageproblemer. Vent i stedet et par timer etter at hunden har spist før du engasjerer den i lange eller aktiviteter i høy intensitet.

Vanlige helseproblemer

Tervueren er en rase med generelt god helse og kan leve til de blir mellom 10 og 12 år gamle. Som med alle hunderaser kan det imidlertid forekomme helseproblemer. Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi er to slike problemer. Selv om disse ikke regnes som spesielt utbredt hos tervueren kan de forekomme.

Den mest alvorlige helseutfordringen er epilepsi, som kan resultere i ett eller flere krampeanfall – fra milde til alvorlige. Heldigvis kan denne sykdommen til en viss grad kontrolleres med medisinering. Tervueren kan også være litt nervøse, så det er viktig med mye miljøtrening og sosialisering fra ung alder. 

For å sikre god helse, er regelmessige veterinærkontroller, stell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold nødvendig. Når du velger en tervueren-valp, er det også viktig å kjøpe fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer.

Alternativer til tervueren

Hvis du vurderer å få en tervueren, men ikke er helt sikker på om det er rasen for deg, kan det være lurt å ta en kikk på noen av rasens søskenraser. De tre andre variantene av den belgiske fårehunden kan være gode alternativer. De har mange av de samme egenskapene, men noen forskjeller i utseende og personlighet kan gjøre at en av dem passer bedre for deg.

Groenendael

Groenendael er en av de fire variantene av belgiske fårehunder og er like stor som tervueren, med en høyde på 56-66 cm og en vekt på 20-35 kg. Groenendael har en lang, tett pels som krever regelmessig vedlikehold, akkurat som tervueren.

Groenendael er kjent for å være lojale, hardtarbeidende og intelligente hunder. De har også de samme bruksområdene som gjeterhunder, vakthunder, i hundesport og som selskapshunder. De har en forventet levetid på 10-12 år, noe som er litt mindre enn tervueren.

Laekenois

Laekenois er den mest sjeldne av de fire belgiske fårehundene, men det er ikke mindre tiltalende av den grunn. Kanskje du ønsker deg en litt mer unik hund som ikke så mange har? 

Med en høyde på 56 til 66 cm og en vekt på 20 til 30 kg, er laekenois i samme størrelsesområde som tervueren. Laekenois har en halvlang pels, som gir dem et litt røffere utseende enn den glatte pelsen til tervueren. De deler mange av de samme egenskapene, inkludert intelligens, arbeidslyst og lojalitet.

Malinois

Malinois er kanskje den mest kjente av de belgiske fårehundene, og spesielt kjent for sin bruk i politi- og militærtjeneste over hele verden. I størrelse er malinois sammenlignbar med tervueren med en høyde på 56-66 cm og en vekt som varierer mellom 22 og 35 kg.

Malinois skiller seg ut med sin korthårede pels, som krever mindre vedlikehold enn tervuerens lange pels. Som tervueren er malinois kjent for sin intelligens, høye energinivå og allsidighet i forskjellige arbeidsroller. Malinois har en noe lengre forventet levetid på mellom 12 og 15 år.

Historien om tervueren

Tervueren har sin opprinnelse fra Belgia som alle de fire belgiske fårehundene. Mot slutten av 1800-tallet bestemte hundeentusiaster seg for å standardisere de forskjellige gjeterhundene som arbeidet på belgiske gårder. De håpet å skape en felles rase, men grunnet uenigheter endte de opp med fire forskjellige. Den langhårede rødbrune varianten ble kjent som tervueren, oppkalt etter byen der denne varianten var mest utbredt.

Det er usikkerhet rundt hva som dannet grunnlaget for de belgiske fårehundene. Noen mener de stammer fra krysninger mellom eldre mellomeuropeiske fårehunder, mens andre mener at de er et resultat av skotsk hjortehund og lokale mastiffer. Sistnevnte ble importert fra England til Belgia på 1200-tallet.

På slutten av 1800-tallet oppstod det en interesse for å skape nasjonale hunderaser i mange land. I Belgia ble store saueflokker gjetet av hunder med stor utholdenhet og arbeidslyst. Disse hundene hadde lik anatomi og størrelse, men varierende utseende. Derfor inviterte professor A. Reul, gjetere og hundeiere til et møte i 1891 for å etablere en felles nasjonal belgisk fårehundrase.

Hundene ble delt inn i tre varianter etter pelstype, og fargene fikk betydning noen år senere. 

Den langhårede rødbrune varianten med sorte inntegninger og sort maske fikk navnet tervueren i 1907, etter stedet med samme navn.

Ofte stilte spørsmål om tervueren

Hvor stammer tervueren fra?

Tervueren stammer fra Belgia og er en av de fire variantene av belgiske fårehunder. Navnet på rasen kommer fra byen Tervuren i Belgia, der mange av disse hundene ble avlet.

Hvordan er pelsen til en tervueren?

Tervueren har en lang, tykk pels som krever regelmessig vedlikehold for å holde den fri for floker. Pelsen er ofte rødbrun, men kan også ha sorte inntegninger og sort maske.

Er tervueren en god gjeterhund?

Ja, tervueren er en utmerket gjeterhund. Det er faktisk det opprinnelige formålet med rasen. De har en naturlig evne til å jobbe med sauer.

Kan tervueren brukes som vakthund?

Ja, tervueren kan absolutt brukes som en vakthund. De er kjent for sin lojalitet og beskyttelsesinstinkt. De er også veldig oppmerksomme og vil sannsynligvis varsle om noe uvanlig skjer i nærheten. Rasen er imidlertid ikke like hyppig brukt som malinois som vakthund.

Hva er forventet levetid for en tervueren?

En tervueren kan forventes å leve til de er 10 til 12 år gamle. Selvfølgelig kan dette variere avhengig av mange faktorer, inkludert kosthold, genetikk og stell.

Kan tervueren delta i hundesport?

Absolutt! Tervueren er kjent for å være intelligent, hardtarbeidende og allsidig, noe som gjør dem utmerkede deltakere i mange former for hundesport. De kan delta i alt fra lydighet og agility til gjeting og søk- og redningsarbeid.

Dyreplaneten
Logo