Raseprofil: Laekenois

Laekenois eller belgisk fårehund laekenois brukes av forsvaret i Belgia, selv om det primært er en selskapshund. Laekenois kommer fra det samme landet og har opprinnelig vært en gjeterhund for saueflokker, noe som har vært byggesteinen for egenskapene rasen sitter på i dag. Laekenois er oppkalt etter slottet i Laeken.

Laekenois fakta

HunderaseLaekenois
OpprinnelseBelgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde56-66 cm
Vekt20-30 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

En voksen Laekenois har en høyde på mellom 56 og 66 cm avhengig av kjønn. Hannene er vanligvis større og står mellom 61 og 66 cm høye ved skuldrene, mens tispene er litt mindre på mellom 56 og 61 cm.

Når det kommer til vekt varierer laekenois fra omtrent 20 til 30 kg. Hannene har en tendens til å veie mer enn tispene, med en typisk vekt på 25 til 30 kg, mens tispene veier mellom 20 og 25 kg. Vekten til laekenois skal alltid være proporsjonal med høyden for å sikre en sunn kroppsbygning.

Pels

Laekenois skiller seg kanskje mest ut på grunn av sin unike pels. Den tykke, grove og krøllete pelsen skiller seg tydelig fra andre belgiske fårehunder. Pelsen er middels lang, og er særlig lang og røff i ansiktet, noe som gir laekenois sitt karakteristiske utseende.

Pelsfargen kan variere, men er vanligvis rødbrun eller fawn, med en mørk maske på snuten og rundt øynene. Noen kan også ha svake striper i pelsen.

Hale

Laekenois har en lang og robust hale som bidrar til dens atletiske og balanserte utseende. Halespissen er ofte bøyd eller krøllet og henger lavt når hunden er avslappet, men kan heves når den er engasjert eller oppmerksom.

Halen er dekket av det samme grove håret som resten av kroppen, noe som gir hunden et jevnt og harmonisk utseende. Hver hale er unik i sin bøyning og lengde, noe som gir hver laekenois sitt eget særpreg, og bidrar til deres energiske og livlige personlighet.

Lynne, trening og lydighet

Laekenois er kjent for sitt livlige og hengivne lynne. Den er både intelligent og modig – alltid klar for eventyr eller utfordringer. Selv om laekenois kan være litt reservert mot fremmede, er den vanligvis veldig lojal og kjærlig mot sin familie. At laekenois er noe reservert gjør det enda viktigere med tidlig sosialisering. Sørg for at du introduserer hunden din til nye miljøer, mennesker og dyr fra den er valp.

Intelligensen deres gjør rasen til en glede å trene. De er ivrige elever og tar raskt til seg nye kommandoer. Vær imidlertid oppmerksom på at de potensielt kan bli litt sta, men med konsekvent trening og positiv forsterkning vil du nå langt.

Når det kommer til generell lydighet blir laekenois normalt svært lydige hunder. Naturlig nok kommer det an på hvordan de er trent, men det er definitivt ikke hunden det står på.

Med et stort fokus og et sterkt ønske om å behage sine eiere er de generelt enkle å ha med å gjøre. Husk imidlertid at dette er en hunderase som trenger mye aktivitet, og om den ikke får det vil det potensielt gå utover lydigheten.

Aktivitetsnivå og mosjon

Laekenois er en rase full av energi og trenger masse mosjon for å være lykkelige. De elsker en aktiv livsstil, og kan lett bli rastløse hvis det blir for lite.

En voksen laekenois trenger minst halvannen time intens aktivitet daglig, Dette kan være lek, løping, hundesport, langrenn eller sykling. Laekenois har en sterk instinkt for gjeting, så aktiviteter som frisbee kan også være bra for å brenne av energi.

Hvis du ikke gjør annet enn å gå rolige turer bør du i stedet sikte på to timer daglig.

Husk at denne rasen også trenger mental stimulans, så å kombinere forskjellige aktivteter er lurt. På den måten vil du holde din laekenois mentalt skjerpet.

Stell av laekenois

Pelsstell og røyting

Laekenois har en tykk og krøllete pels som trenger jevnlig børsting for å unngå floker samtidig som du fjerner døde hår. De røyter moderat, så en ukentlig børsting holder som regel. Under røyteperiodene om våren og høsten kan det imidlertid være nødvendig med oftere børsting.

Ører og øyne

Hold et øye med hundens ører og øyne for å fange opp tegn på infeksjon eller irritasjon tidlig. Ørene bør rengjøres regelmessig med en myk klut, og øynene skal holdes rene og fri for utflod.

Tannpleie

Tannhelsen til en laekenois er viktig, og et sunt kosthold kan bidra til å holde tennene i topp stand. Å mate hunden med et ekte storfebein kan bidra til naturlig tannrensing og tilføre viktige mineraler som kalsium.

Hvis hunden din spiser billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat, kan du kanskje trenge å pusse tennene regelmessig for å forhindre tannstein og tannkjøttsykdommer.

Kloklipp

Det er viktig å klippe hundens klør regelmessig, men vær forsiktig så du ikke klipper for langt, da det både er nerver og blodkar i klørne. Hvis laekenois løper mye på hardt underlag kan de slites ned naturlig. De fleste eiere vil nok imidlertid være nødt til å belage seg på å enten klippe eller file ned klørne i ny og ne.

Bad

Laekenois trenger ikke å bade med mindre de er blitt spesielt skitne. Når du bader hunden din kan du enten bruke kun vann eller en mild hundesjampo for å holde pelsen ren og sunn. På den måten unngår du å strippe pelsen for de naturlige oljene eller irritere huden.

Bruksområder for laekenois

Laekenois er en allsidig hund med mange potensielle bruksområder. Med høy energi, intelligens og arbeidslyst er de utmerkede kandidater for en rekke forskjellige aktiviteter og oppgaver.

Gjeterhund

Laekenois kommer opprinnelig fra Belgia hvor de tradisjonelt har blitt brukt som gjeterhunder. På grunn av sin pålitelige og trofaste natur, kan de fortsatt fungere effektivt på gårder i dag. Historisk har de gjetet sauer, men de kan også hjelpe til med storfe.

Vakthund

Laekenois skarpe sanser og naturlig skepsis mot fremmede gjør dem til utmerkede vakthunder. De er alltid på vakt, klare til å beskytte familie og hjem mot mulige trusler.

Tjenestehund

Kjent for sin intelligens, styrke og pålitelighet, er laekenois utmerkede tjenestehunder. Belgiske styrker har i nyere tid valgt å bruke denne rasen for mange oppgaver. Laekenois lærer raskt nye ferdigheter og klarer å utføre komplekse oppgaver under press.

Hundesport

Hurtighet, smidighet og evnen til å raskt forstå og følge instruksjoner gjør laekenois til naturlige stjerner i hundesport. De er sterke konkurrenter i agility, lydighet, rallylydighet og freestyle.

Familiehund

Selv om laekenois er energiske og arbeidsomme, er det mest vanlig å se dem som selskapshunder. De er gode med barn og vennlige mot andre husdyr. Som familiehunder trives de også svært godt – forutsatt at de får nok fysisk og mental stimulering.

Fôr og kosthold

Kostholdet til laekenois bør bestå av kvalitetsfôr. Kvalitetsfôr inneholder alle de essensielle næringsstoffene hunden trenger, uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. VOM er et godt eksempel på kvalitetsfôr som er tilpasset hundens ernæringsbehov. I tillegg kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat også være en del av kostholdet.

Mengde mat

Hver laekenois er forskjellig, og den eksakte mengden mat vil avhenge av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god regel for å bestemme riktig mengde kalorier er å multiplisere hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 25 kilo, vil de trenge omkring (25 x 30) + 70 = 820 kalorier per dag.

Når det er sagt, er laekenois mer aktive hunder enn gjennomsnittet, så du vil mest sannsynlig være nødt til å øke inntaket noe. Vei gjerne hunden regelmessig for å lettere kunne justere matinntaket.

Vanlige helseproblemer

Laekenois er generelt en sunn hunderase som, med god omsorg og oppfølging, kan ha et godt liv i 10 til 12 år. Noen potensielle helseutfordringer er hofteleddsdysplasi (HD), overvekt og ulike øyesykdommer. Regelmessige veterinærbesøk, et sunt kosthold og en aktiv  hund er nødvendig.

Ved å velge en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldrene for disse og andre helseproblemer kan risikoen for arvelige lidelser som hofteleddsdysplasi og øyesykdommer reduseres.

Laekenois er i utgangspunktet en robust og sunn rase, og mange lever et helt liv uten store helseutfordringer.

Alternativer til laekenois

Hvis du er interessert i laekenois, men ønsker å utforske noen lignende raser, kan malinois, tervueren og groenendael være gode alternativer. Alle disse hundene har sin opprinnelse i Belgia og deler mange likheter med laekenois i form av størrelse, levetid og potensielle bruksområder.

Malinois

Malinois er en svært aktiv og arbeidsvillig rase – akkurat som laekenois. De har en korthåret pels, noe som gjør pelsstellet enklere sammenlignet med laekenois. Størrelsesmessig er de ganske like, med en høyde på 56-66 cm og en vekt som varierer fra 22 til 35 kg. En større forskjell er derimot levetiden, da malinois kan leve i opptil hele 15 år.

Tervueren

Tervueren har også langhåret pels, men har en tendens til å være noe større i størrelse. De veier mellom 28 og 35 kg og måler 56-66 cm i skulderhøyde. I likhet med laekenois er de aktive og arbeidsomme hunder.

Groenendael

Groenendael er like høy som laekenois med sine 56 til 66 cm, men de har et bredere spenn i vekt på mellom 20 og 35 kg. De har også en langhåret pels, noe som gjør dem lik laekenois i forhold til pelsstellet. Groenendael har en forventet levetid på 10 til 12 år, akkurat som laekenois. De er også kjent for å være aktive og arbeidsvillige hunder.

Historien om laekenois

Laekenois er en av de fire belgiske fårehundene og har en lang historie. På 1800-tallet jobbet den som en gjeterhund for lokale bønder i Belgia, men i 1891 ble det forsøkt å samle disse hundene til en egen rase – noe som resulterte i rasen belgisk fårehund. Forskjellige typer belgiske fårehunder førte til at rasen ble delt inn i fire varianter, hvor laekenois ble oppkalt etter det kongelige slottet i Laeken.

Opprinnelsen til de belgiske fårehundene er noe uklar. Flere mener de opprinnelig stammer fra krysninger mellom eldre mellomeuropeiske fårehunder. Andre tror imidlertid at de er et produkt av lokale mastiffer, sammen med skotske hjortehunder som ble importert fra England til Belgia på 1200-tallet. I siste halvdel av 1800-tallet vokste interessen for å skape nasjonale hunderaser. Belgia, med sitt store behov for gjeterhunder var intet unntak.

Laekenois har alltid vært litt i skyggen av de tre andre variantene av belgisk fårehund, og den er fortsatt den sjeldneste av de fire variantene i dag. Til tross for sin sjeldenhet, har laekenois beholdt sin karakteristiske arbeidslyst og utholdenhet, en kvalitet som går helt tilbake til dens opprinnelige rolle som gjeterhund.

Ofte stilte spørsmål om laekenois

Hvor kommer laekenois fra?

Laekenois kommer fra Belgia og er en av fire varianter av belgisk fårehund. Navnet laekenois kommer fra det kongelige slottet i Laeken. Rasen ble utviklet som en gjeterhund for lokale bønder på 1800-tallet.

Er laekenois populær som familiehund?

Selv om laekenois er den sjeldneste av de belgiske fårehundene, blir den stadig mer populær som familiehund. Rasen er kjent for sin hengivenhet, intelligens og høye energinivå, noe som kan gjøre den til en utmerket familiehund for aktive familier.

Hvordan fungerer laekenois som en gjeterhund?

Laekenois ble opprinnelig avlet for å jobbe som gjeterhund, og disse instinktene er fortsatt veldig sterke. De er utmerkede arbeidshunder som kan lære å håndtere storfe, sauer og geiter med enkelhet. Laekenois er kjent for sin utholdenhet og høye energinivå, noe som gjør dem ideelle for jobber som krever langvarig fysisk aktivitet.

Hva er gjennomsnittlig levetid for en laekenois?

Laekenois har en gjennomsnittlig levetid på 10 til 12 år. Dette kan variere avhengig av mange faktorer, inkludert helse, kosthold, og tilgang til regelmessige veterinærkontroller.

Hvor mye pelsstell trenger en laekenois?

Laekenois har en ru og stri pels som krever en viss mengde pelsstell. De røyter imidlertid moderat, så ukentlig børsting er vanligvis tilstrekkelig for å holde pelsen sunn og fri for løse hår. Under røyteperiodene kan det være nødvendig med hyppigere børsting.

Kan laekenois brukes i hundesport?

Absolutt! Laekenois er en veldig aktiv og intelligent rase, noe som gjør den utmerket for mange former for hundesport. De kan konkurrere i alt fra agility og lydighet til rallylydighet og freestyle. Med sitt høye energinivå og evne til å lære nye kommandoer raskt er de sterke konkurrenter i disse sportene.

Dyreplaneten
Logo